Kas välismaal on elu parem?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:39
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 13:17
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:04 olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Tegelikult oled sa muidugi erand, ise ikka tead seda? 40-50-60-aastased käivad ikka väga tihti seenel ja marjul, kasvatavad ise marju või ostavad turult/naabrilt/kohalikult aiapidajalt suuremas koguses moosimarju ning teevad oma maitse järgi moose, ostavad kurke tomateid ja soolavad-marineerivad-hapendavad neid, edasijõudnud kokkajad teevad ka peenemaid hoidiseid, letšosid, hapukapsast, panevad purki kõike, mida loodus pakub. Sundust loomulikult ei ole, aga see on siiski erandlik, kui keegi mitte midagi neist toimingutest ei tee. Põhjusi on erinevaid, miks nii tehakse, mõni kindlasti teeb ka kokkuhoiu pärast, teine naudib hoidistamist, kolmas korilust, neljas armastab kindlaid maitseid. Mina näiteks naudin seenelkäike, marjade korjamist ei naudi, need on nii tillukesed. Kurke ja maasikamoosi teen alati, sest mulle maitsevad omatehtud rohkem kui poe omad.
Kui aastringselt müügil olevad marjad sind rahuldavad, siis muidugi pole probleemi, osta neid ja kõik on korras.
Miks peaks moose sööma ja mahla jooma? Juuakse ikka puhast vett, täiskasvanud inimene vaevalt moosi sööb. Seeni söön restoranis kastmes, marineerituna ei paku pinget. Marjad smuutisse ostan külmutatuna, niisama ei söö.
Okei, maitse asi. Aga siis pole sul ka ju probleemi, et neid asju poes ei müüda? Sa ju ei soovigi neid osta.
Külaline

Minu väga aktiivne, üle 60 a ämm pole vist elu sees midagi purki marineerinud ja tema tehtud moose pole ka kunagi au olnud maitsta.
Minust nooremaid sugulasi ja tuttavaid pole elu sees oma hoidistest rääkimas kuulnud või neid kuskil pidulauas maitsnud. Ühte 50ndates aastates sõbrannat tean, kes on andunud korilane ja hoidistaja. Ja kasvatab ka ise palju asju ise. Mees tal ka kuldsete kätega muidugi.

Jalutasin 15 minutilisele linnale kohaselt just kohalikust toidupoest tagasi ja kõik marjad - jõhvikad värskel kujul ja muud marjad külmutatult, oli pärit Poolast. Poola inimene võib kindlasti väita, et tal on palju head ja värsket kodumaist kraami. Eestlane peab siis kas ise farmi rajama või kuskil aedlinnas õunu otsides ringi kolama. Ja turul eesti porgandi kilo - 2.50.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 14:07
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:59 Välismaal on elu ka selles parem, et keegi ei vaata välismaal viltu, kui sa ei jõua, ei taha, ei viitsi tegeleda koriluse, aianduse, põllundusega.
Siin vaatab või? Mis mõttes. Ära tegele, aga ära ka väida, et mitte keegi teine ka ei tegele. Ja ära kurda, et poes ei müüda kõike, mida sooviksid, kuid mille mittemüümisel on loogilised põhjused.
Välismaal on aedviljaletid poodides suuremad ja rikkalikuma valikuga, seal ei eeldadata, et inimesed ise pärast tööd veel oma aeda tööd tegema lähevad, muruniitmine on maksimum.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 14:12
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 14:07
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:59 Välismaal on elu ka selles parem, et keegi ei vaata välismaal viltu, kui sa ei jõua, ei taha, ei viitsi tegeleda koriluse, aianduse, põllundusega.
Siin vaatab või? Mis mõttes. Ära tegele, aga ära ka väida, et mitte keegi teine ka ei tegele. Ja ära kurda, et poes ei müüda kõike, mida sooviksid, kuid mille mittemüümisel on loogilised põhjused.
Välismaal on aedviljaletid poodides suuremad ja rikkalikuma valikuga, seal ei eeldadata, et inimesed ise pärast tööd veel oma aeda tööd tegema lähevad, muruniitmine on maksimum.
Aedviljaleti suurus sõltub kõige rohkem ikkagi sellest, millele on nõudlus. Eestlane ei osta "imelikke uusi asju" eriti rõõmsalt. Suure hurraaga avatakse meil suure valikuga poode - ja varsti on nad pankrotis. Puuvilju ollakse valmis 1-2 kaupa katsetama, aga köögiviljadest ostetakse seda, millega ollakse harjunud, mida lapsed söövad, mida ise osatakse töödelda. Gurmaane on meil vähe.
Külaline

Mina olen korilane. Ma hakkasin ise hoidiseid(va moos) tegema juba enne 30.ndat eluaastat. Mulle meeldib metsas seenel käia. Marineeritud seeni armastan ka. Kurki teen sisse, letšot, boršipõhja purki jne. Mulle täiega meeldib mässata nendega. Ise tarbin ka. Kui ise seeni ei sööks siis ilmselt ei teeks ka. Moose me väga ei söö, sellepärast neid ka ei tee. Toormoosi vaid sügavasse.
Olen 36 ja siiamaani teen hoidiseid. Väiksemas mahus küll, sest pole enam jahekeldrit, kus hoiustada. Seisavad köögikapis ka aga ruumi pole enam nii palju.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 13:17
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:04 olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Tegelikult oled sa muidugi erand, ise ikka tead seda? 40-50-60-aastased käivad ikka väga tihti seenel ja marjul, kasvatavad ise marju või ostavad turult/naabrilt/kohalikult aiapidajalt suuremas koguses moosimarju ning teevad oma maitse järgi moose, ostavad kurke tomateid ja soolavad-marineerivad-hapendavad neid, edasijõudnud kokkajad teevad ka peenemaid hoidiseid, letšosid, hapukapsast, panevad purki kõike, mida loodus pakub. Sundust loomulikult ei ole, aga see on siiski erandlik, kui keegi mitte midagi neist toimingutest ei tee. Põhjusi on erinevaid, miks nii tehakse, mõni kindlasti teeb ka kokkuhoiu pärast, teine naudib hoidistamist, kolmas korilust, neljas armastab kindlaid maitseid. Mina näiteks naudin seenelkäike, marjade korjamist ei naudi, need on nii tillukesed. Kurke ja maasikamoosi teen alati, sest mulle maitsevad omatehtud rohkem kui poe omad.
Kui aastringselt müügil olevad marjad sind rahuldavad, siis muidugi pole probleemi, osta neid ja kõik on korras.
Miks peaks moose sööma ja mahla jooma? Juuakse ikka puhast vett, täiskasvanud inimene vaevalt moosi sööb. Seeni söön restoranis kastmes, marineerituna ei paku pinget. Marjad smuutisse ostan külmutatuna, niisama ei söö.
miks peaks täiskasvanud inimene mingeid smuutisid jooma?? Pmt titetoit ju. Ja kahju on inimesest, kes isegi seenekastet ei oska teha, peab restoranis ainult sööma. Hale värk.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 15:13
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 13:17 Tegelikult oled sa muidugi erand, ise ikka tead seda? 40-50-60-aastased käivad ikka väga tihti seenel ja marjul, kasvatavad ise marju või ostavad turult/naabrilt/kohalikult aiapidajalt suuremas koguses moosimarju ning teevad oma maitse järgi moose, ostavad kurke tomateid ja soolavad-marineerivad-hapendavad neid, edasijõudnud kokkajad teevad ka peenemaid hoidiseid, letšosid, hapukapsast, panevad purki kõike, mida loodus pakub. Sundust loomulikult ei ole, aga see on siiski erandlik, kui keegi mitte midagi neist toimingutest ei tee. Põhjusi on erinevaid, miks nii tehakse, mõni kindlasti teeb ka kokkuhoiu pärast, teine naudib hoidistamist, kolmas korilust, neljas armastab kindlaid maitseid. Mina näiteks naudin seenelkäike, marjade korjamist ei naudi, need on nii tillukesed. Kurke ja maasikamoosi teen alati, sest mulle maitsevad omatehtud rohkem kui poe omad.
miks peaks täiskasvanud inimene mingeid smuutisid jooma?? Pmt titetoit ju. Ja kahju on inimesest, kes isegi seenekastet ei oska teha, peab restoranis ainult sööma. Hale värk.
Teengi smuutisid oma lastelastele. Süüa teen ma hästi, olen teinud ise ka seenekastet, aga see pole nüüd küll see toit, mis lemmikute hulgas oleks. Mees ei võta seeni suu sissegi. Mulle maitseb võtta seenekastet Argentiina restoranis nende veise sisefilee juurde, mujal ei söögi.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 14:07
Mis loogilised põhjused siis kauba mitte müümisel on? Müüja on liiga ahne, see on see põhjus. Pood peab ju oma juurde panema, et nad ka kasumit teeniks.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 15:20

Teengi smuutisid oma lastelastele. Süüa teen ma hästi, olen teinud ise ka seenekastet, aga see pole nüüd küll see toit, mis lemmikute hulgas oleks. Mees ei võta seeni suu sissegi. Mulle maitseb võtta seenekastet Argentiina restoranis nende veise sisefilee juurde, mujal ei söögi.
jaa, suurepärane kokk of course... Vaestele lastelestele ei anna ka värskeid marju, ainult külmutatud. Absurd.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 15:29

jaa, suurepärane kokk of course... Vaestele lastelestele ei anna ka värskeid marju, ainult külmutatud. Absurd.
Värsked marjad on marja hooajal. Kas sul peas logiseb? Külmutatud marjad ostan Eesti tootjalt kilostes pakkides.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 15:37

Värsked marjad on marja hooajal. Kas sul peas logiseb? Külmutatud marjad ostan Eesti tootjalt kilostes pakkides.
Suured pakendid on külmutatud marjade puhul nii ebamugavad. Õhukindlates väikepakendites säilisvad marjad kvaliteetsematena, kui avatud suurpakendis, mis sest et külmkambris.
Külaline

Mul tekkis juba hasart, kas üldse mingit eestimaist toitu mul veel kapis on, ei ole ka väga eksootilise maitsega inimene. Felixi ketšup toodetud Rootsis. Pelmeenid, nisujahu, sibul ja munad Lätist. Lumekrabi, või, kodujuust ja tatar Leedust. Hellmans majonees, sinep ja sealiha Poolast.
Purustatus tomatid, apelsinid ja värske kurk Hispaaniast, konservmais Hiinast. Brüsseli kapsas- Hollandist. Külmutaud hernes ja mais Belgiast.
Toorjuust, kama, kaerahelbed, juust, piim, kohvikoor ja porgand on õnneks ikka veel Eestist. Toidujulgeolek missugune.
Tolmukübe
Kontakt:

Miks peab toiduaine üldse olema kodumaine? Tähtis on, et kunstväetisi palju ei pressitaks. Eesti tootjad ju ka väetavad, mille poolest see Eesti toit siis välismaa omast parem on? Kunagi olin ühel degustatsioonil, tuli välja, et Soome siga, degustatsiooni läbiviija ütles seda nii vabandavalt, aga mina talle kohe vastu, et kui soomlastele kõlbab Soome siga süüa, miks siis mulle mitte..? Muutus teine ka rõõmsamaks.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Nov 2025 15:25
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 14:07
Mis loogilised põhjused siis kauba mitte müümisel on? Müüja on liiga ahne, see on see põhjus. Pood peab ju oma juurde panema, et nad ka kasumit teeniks.
Seletasin eespool. Loe sealt. Kordama küll ei hakka.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Nov 2025 15:48 Miks peab toiduaine üldse olema kodumaine? Tähtis on, et kunstväetisi palju ei pressitaks. Eesti tootjad ju ka väetavad, mille poolest see Eesti toit siis välismaa omast parem on? Kunagi olin ühel degustatsioonil, tuli välja, et Soome siga, degustatsiooni läbiviija ütles seda nii vabandavalt, aga mina talle kohe vastu, et kui soomlastele kõlbab Soome siga süüa, miks siis mulle mitte..? Muutus teine ka rõõmsamaks.
Loomulikult ei pea olema kodumaine. Aga alati võib elada mõnes sellises riigis, kus on kohalikku ja värsket toitu ka poest saada.
Tolmukübe
Kontakt:

Just. Näiteks troopika. Puuviljad ja mereannid, troopilistes riikides on toidu poolest küll parem elada. Vaieldamatult. Aasta läbi sööd värsket. Öeldakse, et sa oled see, mida sa sööd, kas see just tõsi on, ei oska öelda..
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:04
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 12:56
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 12:21
Päris palju eeldusi, mis ühel keskmisel linnaperel oma elamise kõrvalt veel default kuskil olemas on. Mis vanusegrupis see moosikeetmine elementaarne veel on? Vanuses 30-40+ ei keeda minu turvusringkonnas keegi ammu mingeid moose, rääkimata kurkide või seente marineerimisest jms.
Tutvusringkond 40-50+ on üsna korralikud marjulkäijad ja hoidistajad.
olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Ma olen 52 ja samamoodi ei käi marjul ega seenel ja mingeid hoidiseid ka ei tee. Moosi võibolla söön kord aastas ja selle purgikese ikka kusagilt leiab. Kus neid hoidiseid üldse hoidma peaks? Keldris? Ei leia pointi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 15:39
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 15:37

Suured pakendid on külmutatud marjade puhul nii ebamugavad. Õhukindlates väikepakendites säilisvad marjad kvaliteetsematena, kui avatud suurpakendis, mis sest et külmkambris.
Vastupidi, kilone pakend on väga mugav-kallad sellise portsu, nagu hetkel vaja.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 16:40
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:04
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 12:56

Tutvusringkond 40-50+ on üsna korralikud marjulkäijad ja hoidistajad.
olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Ma olen 52 ja samamoodi ei käi marjul ega seenel ja mingeid hoidiseid ka ei tee. Moosi võibolla söön kord aastas ja selle purgikese ikka kusagilt leiab. Kus neid hoidiseid üldse hoidma peaks? Keldris? Ei leia pointi.
Minu arust jäi see hoidistamine kuskile nõuka aega, sest siis polnud alati poes kõike saada. Üldjuhul ei söö neid keegi ning kingitud hoidised rändavad aastate pärast prügikasti.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 17 Nov 2025 16:17Just. Näiteks troopika. Puuviljad ja mereannid, troopilistes riikides on toidu poolest küll parem elada. Vaieldamatult. Aasta läbi sööd värsket. Öeldakse, et sa oled see, mida sa sööd, kas see just tõsi on, ei oska öelda..
Et kus kasvamas näed sealt aga võtad :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 5 külalist