Kas välismaal on elu parem?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 16:50
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 15:39
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 15:37

Värsked marjad on marja hooajal. Kas sul peas logiseb? Külmutatud marjad ostan Eesti tootjalt kilostes pakkides.
Suured pakendid on külmutatud marjade puhul nii ebamugavad. Õhukindlates väikepakendites säilisvad marjad kvaliteetsematena, kui avatud suurpakendis, mis sest et külmkambris.
Vastupidi, kilone pakend on väga mugav-kallad sellise portsu, nagu hetkel vaja.
Justnagu väiksest pakendist ei saaks kallata sellise portsu, nagu hetkel vaja. Lihtsalt suures avatud pakendis, mida pidevalt soojade kätega katsutakse ja sügavkülmast välja võetakse, ei ole vitamiinirohke kui väikses pakendis olevad marjad. Ka õhk mõjub vitamiinidele halvasti. Ega see vaakumpakendamine pole mugavuse pärast, vaid ikka sellepärast, et toit säiliks kvaliteetsemana.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 17:00
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 16:50
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 15:39

Suured pakendid on külmutatud marjade puhul nii ebamugavad. Õhukindlates väikepakendites säilisvad marjad kvaliteetsematena, kui avatud suurpakendis, mis sest et külmkambris.
Vastupidi, kilone pakend on väga mugav-kallad sellise portsu, nagu hetkel vaja.
Justnagu väiksest pakendist ei saaks kallata sellise portsu, nagu hetkel vaja. Lihtsalt suures avatud pakendis, mida pidevalt soojade kätega katsutakse ja sügavkülmast välja võetakse, ei ole vitamiinirohke kui väikses pakendis olevad marjad. Ka õhk mõjub vitamiinidele halvasti. Ega see vaakumpakendamine pole mugavuse pärast, vaid ikka sellepärast, et toit säiliks kvaliteetsemana.
Ma ei fänna kümikut, mis on mingit väikepakitud träni täis. Kilose paki võtab üksik inimene vb 10x välja, pere mõned korrad, siis on otsas.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 16:53
Tolmukübe kirjutas: 17 Nov 2025 16:17Just. Näiteks troopika. Puuviljad ja mereannid, troopilistes riikides on toidu poolest küll parem elada. Vaieldamatult. Aasta läbi sööd värsket. Öeldakse, et sa oled see, mida sa sööd, kas see just tõsi on, ei oska öelda..
Et kus kasvamas näed sealt aga võtad :D
Just. Seal lopsakas loodus, kuskil ikka kasvab midagi. Meil on ju ka nt metsvaarikad ja metsõunapuud. Lugesin kuskilt, et inimesed kondasid Havail ringi ja sattusid mahajäetud viljapuuaia peale. Sealt siis nohistasid, palju kulus.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 16:52
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 16:40
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 13:04
olen 54 ja pole kunagi marjul käinud ega ühtki hoidist teinud. Milleks need asjad vajalikud on? Miks peaks keegi mingeid hoidiseid sööma? Marjad on aastaringselt müügil.
Ma olen 52 ja samamoodi ei käi marjul ega seenel ja mingeid hoidiseid ka ei tee. Moosi võibolla söön kord aastas ja selle purgikese ikka kusagilt leiab. Kus neid hoidiseid üldse hoidma peaks? Keldris? Ei leia pointi.
Minu arust jäi see hoidistamine kuskile nõuka aega, sest siis polnud alati poes kõike saada. Üldjuhul ei söö neid keegi ning kingitud hoidised rändavad aastate pärast prügikasti.
Kui teha ei oska, siis tõesti pole mõtet teha ning pärast prügikasti visata. Mina ka ei oska näiteks seeni hapendada ega hapukapsast purki panna. Teen seda, mida oskan ja need on head ning saavad alati otsa ja on väga nõutud. Ämma juurest maalt tuleme ka alati suurte hoidisekastidega, mitte miski ei jää üle, pigem on kõike kogu aeg puudu.
See oli 90-ndatel üks periood, kus oli kõige eitamine, mida 10 aastat tagasi tehti - popp oli poest moosi osta. See aeg on ammu läbi ja taas tehakse palju ise. Imelik on kohe rääkida sulle seda, kas on tõesti võimalik, et keegi ei tea, et nii on?
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 17:09 Mina ka ei oska näiteks seeni hapendada ega hapukapsast purki panna
:lol: :lol: :lol:
Külaline

Siin vist mingi hoolekandeasutuse patsiendid kirjutavad.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 17:14
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 17:09 Mina ka ei oska näiteks seeni hapendada ega hapukapsast purki panna
:lol: :lol: :lol:
No kohe nii naljakas oli. Küll sinu elu on lõbus, kõik on nalja täis.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 17:09 See oli 90-ndatel üks periood, kus oli kõige eitamine, mida 10 aastat tagasi tehti - popp oli poest moosi osta. See aeg on ammu läbi ja taas tehakse palju ise. Imelik on kohe rääkida sulle seda, kas on tõesti võimalik, et keegi ei tea, et nii on?
Kas see on kõige eitamine, kui ma ütlen, et ma ei söö moosi, seeni, letšot (mis see täpselt üldse on?) vmt? Ma ei tee boršipõhjasid purkidesse, sest kui ma tahan kord kvartalis boršši, siis ma lähen ja ostan selle purgi poest. Ma ei taha, et mul oleks kodus mingi hoidiste mägi. Ma oska ette ennustada, kas või millal või kui palju ma neid sööks. Ma ei oska neid teha ja ma ei viitsi selle mõne korra jaoks hakata purke ostma, retsepte otsima jne. Mõne moosipurgi ikka keegi poetab, ise pole kunagi teinud ja poest ka ei ole ostnud. Ma usun, et palju teevad ise, ja tore on. Aga kõik ei tee (ei viitsi, ei oska, ei huvita, ei ole kodus ruumi vmt) ja lepi sellega.
Külaline

Minu ema on eluaeg hoidistega mässanud ja mina parimal juhul tema tehtuid koju toonud, kuigi elame linna ääres majas ja maad ka piisavalt. Pigem ostsime kallimalt mahetooteid, aga ise teha ei viitsinud, va maasikamoosi lapsele. Pandeemia ja kodukontorisse siirdumine oli esimene asi, mis sundis mõtlema tulevikule, teiseks löögiks osutus kräpi tekkimine toitu ehk siis fruktoos/glükoossiirupi, karrageeni vm lisaainete, palmirasva ilmumine igasse võimalikku ja võimatusse tootesse. Ei jäänudki midagi üle, nüüd laon sügisel teise sügavkülmiku täis toorhoidiseid, maitsetaimi, kõõgivilju, kartulitki ostame paari koti võrra ette. Küpsetan ise leiba, vahel ka saia, kooke ja kringleid, plaanin hakata ka trühvlitega katsetama. Kuna hinnad on meil üle mõistuse kallid, ostan osad tooted mujalt Euroopast, näiteks pähklid (meil sageli Hiina päritolu), kuivatatud puuviljad, ürdisoolad, wokipastad, shokolaadi lapsele jne. Kanu pidama ei plaani hakata, kuigi osad inimesed juba teevad seda, aga kui vaja, saaksin sellegagi hakkama. Aga kasvuhoone vahetan suurema ja automaatse vastu välja, et ei peaks kogu aeg kastmisega tegelema. Istutasime aeda ka viljapuid, mis paari aastaga hakkavad kandma. Nii et põhimõtteliselt on viimased aastad meie tavapärast elukorraldust oluliselt muutnud.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 20:00
Guest kirjutas: 17 Nov 2025 17:09 See oli 90-ndatel üks periood, kus oli kõige eitamine, mida 10 aastat tagasi tehti - popp oli poest moosi osta. See aeg on ammu läbi ja taas tehakse palju ise. Imelik on kohe rääkida sulle seda, kas on tõesti võimalik, et keegi ei tea, et nii on?
Kas see on kõige eitamine, kui ma ütlen, et ma ei söö moosi, seeni, letšot (mis see täpselt üldse on?) vmt? Ma ei tee boršipõhjasid purkidesse, sest kui ma tahan kord kvartalis boršši, siis ma lähen ja ostan selle purgi poest. Ma ei taha, et mul oleks kodus mingi hoidiste mägi. Ma oska ette ennustada, kas või millal või kui palju ma neid sööks. Ma ei oska neid teha ja ma ei viitsi selle mõne korra jaoks hakata purke ostma, retsepte otsima jne. Mõne moosipurgi ikka keegi poetab, ise pole kunagi teinud ja poest ka ei ole ostnud. Ma usun, et palju teevad ise, ja tore on. Aga kõik ei tee (ei viitsi, ei oska, ei huvita, ei ole kodus ruumi vmt) ja lepi sellega.
Proovi natuke jälgida, millest jutt on, äkki? Eitamiseks nimetati 90-ndate aega, kus vastureaktsioonina nõukaajale pöörduti kõiges teise äärmusse. Sina osta oma borš või keeda ise, absoluutselt savi. Lihtsalt ära ütle, et keegi ei tee ja see on nõukaaegne komme.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 21:09
Proovi natuke jälgida, millest jutt on, äkki? Eitamiseks nimetati 90-ndate aega, kus vastureaktsioonina nõukaajale pöörduti kõiges teise äärmusse. Sina osta oma borš või keeda ise, absoluutselt savi. Lihtsalt ära ütle, et keegi ei tee ja see on nõukaaegne komme.
Mõni tõesti hoidistab, aga kindlasti on see vähemus. Ise tean ühte sellist.
Külaline

Guest kirjutas: 17 Nov 2025 21:09
Ma ei ole sõnagi öelnud, et keegi ei tee ja et see on nõukaaegne komme. Kirjutasin ju: ma usun, et paljud teevad ise, aga kõik ei tee. Lepi sellega.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Nov 2025 14:40samuti puudub enamikus riikides võimalus lapsega 3 aastat kodus olla, nii et töökoht ootab ja samal ajal oled veel tervisekindlustusega kaetud ka veel. See on ikka suht ulme muu maailma kontekstis. Või see, et meil on tasuta kõrgharidus.
See kõik ei puutu ju teemaalgatajasse ometigi.
Külaline

Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 21:05Kanu pidama ei plaani hakata, kuigi osad inimesed juba teevad seda, aga kui vaja, saaksin sellegagi hakkama
Kui kanu munade pärast mõtled pidama hakata, siis see 10 kana vms kindlasti kuigi kasumlik projekt pole - kanamaja, mis peab olema kiskjakindel, soojustuse või talvel kerge küttega, et vesi ära ei külmuks, parasiiditõrje, näriliste tõrje, toit, automaatsed söötmis- ja joogmisnõud, kui tahad korra reisile minna. Korralik toit muidugi. Vahel kanad ei mune mitu kuud, aga sööta on neid ikka vaja jne. Sulgivad, vahel jäävad haigeks (rohud või inimene, kes suudab kana tappa). Munemine väheneb neil üsna kiirelt paari aastaga. Siis pead noored kanad võtma ja vanadega midagi tegema.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 18 Nov 2025 08:27
Külaline kirjutas: 17 Nov 2025 21:05Kanu pidama ei plaani hakata, kuigi osad inimesed juba teevad seda, aga kui vaja, saaksin sellegagi hakkama
Kui kanu munade pärast mõtled pidama hakata, siis see 10 kana vms kindlasti kuigi kasumlik projekt pole - kanamaja, mis peab olema kiskjakindel, soojustuse või talvel kerge küttega, et vesi ära ei külmuks, parasiiditõrje, näriliste tõrje, toit, automaatsed söötmis- ja joogmisnõud, kui tahad korra reisile minna. Korralik toit muidugi. Vahel kanad ei mune mitu kuud, aga sööta on neid ikka vaja jne. Sulgivad, vahel jäävad haigeks (rohud või inimene, kes suudab kana tappa). Munemine väheneb neil üsna kiirelt paari aastaga. Siis pead noored kanad võtma ja vanadega midagi tegema.
Ei usu, et munemine väheneb üsna kiirelt paari aastaga. Käisin külas, kus peeti kanu, üks löödi minu auks maha, keedeti suppi, aga suppi tuli kaua keeta, kana ei läinud pehmeks, perenaisel oli nii piinlik, ütles, et kana osutus vanaks. Ja et neist peale vaatamisega ei saa aru, kes vana, kes noor. Kui vana kana, ehk et üle paari aasta vana, ehk et enam eriti ei mune, miks nad teda seal siis enam pidasid? Ilu pärast või? Keegi ei takistanud neil seda kana juba ammu supiks tegemast.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 18 Nov 2025 08:57
Ei usu, et munemine väheneb üsna kiirelt paari aastaga. Käisin külas, kus peeti kanu, üks löödi minu auks maha, keedeti suppi, aga suppi tuli kaua keeta, kana ei läinud pehmeks, perenaisel oli nii piinlik, ütles, et kana osutus vanaks. Ja et neist peale vaatamisega ei saa aru, kes vana, kes noor. Kui vana kana, ehk et üle paari aasta vana, ehk et enam eriti ei mune, miks nad teda seal siis enam pidasid? Ilu pärast või? Keegi ei takistanud neil seda kana juba ammu supiks tegemast.
Uskuda võib muidugi kõike, aga see on fakt, et 5-aastane kana muneb umbes poole vähem kui noor kana. Kui see sinu kanapidaja tapmisega samal päeval sulle kanasuppi proovis keeta, siis võis vabalt veel koolnukangestus peal olla. Liha peab 1-2 päeva külmas seisma, et rigor mortis järele annaks, muidu jäädki seda liha pehmeks keetma.
Külaline

n
Kindlasti õige jutt, ega ma ei plaanigi seda kanapidamist kui viimases hädas. Aga minu ema teeb nii, et võtab igal varakevadel tibud, hakkavad suvel munema, munevad mitu kuud, hilissügisel likvideerib nii palju, kui külmikusse mahub, ülejäänud annab ära kuhugi tallu. Tema arvates on ta igati kasumis, annab meile mune ja naabrid ka ostavad hea meelega kogu suve jooksul.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2025 19:55Kindlasti õige jutt, ega ma ei plaanigi seda kanapidamist kui viimases hädas. Aga minu ema teeb nii, et võtab igal varakevadel tibud, hakkavad suvel munema, munevad mitu kuud, hilissügisel likvideerib nii palju, kui külmikusse mahub, ülejäänud annab ära kuhugi tallu. Tema arvates on ta igati kasumis, annab meile mune ja naabrid ka ostavad hea meelega kogu suve jooksul.
Ilmselt on tal kõik aedikud ja ruumid ka olemas, kus neid üles kasvatada ja pidada. Pikemaajaline projekt tasub ilmselt ära.
Meil maal võeti ka igal kevadel vähemalt 10-15 tibu, 3-aastaseks saanud kanad hakkasid sügisel riburada toiduks minema. Alati oli piisavalt noori kanu ja toiduks jagus ka.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Nov 2025 09:24
Uskuda võib muidugi kõike, aga see on fakt, et 5-aastane kana muneb umbes poole vähem kui noor kana. Kui see sinu kanapidaja tapmisega samal päeval sulle kanasuppi proovis keeta, siis võis vabalt veel koolnukangestus peal olla. Liha peab 1-2 päeva külmas seisma, et rigor mortis järele annaks, muidu jäädki seda liha pehmeks keetma.
No kuule, mõnes eksootilises restroranis tuuakse kliendile isegi loom elusana nähal, et näidata, et sellest tehakse nüüd praadi. Keegi ei söö pärast "koolnukangestusega kana".
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Nov 2025 09:24Liha peab 1-2 päeva külmas seisma, et rigor mortis järele annaks, muidu jäädki seda liha pehmeks keetma.
Seepärast ma ei suutnudki Lidlist ostetud sealiha tükikesi ka tunde kestva keetmisega pehmeks keeta.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Semrush [Bot], Tolmukübe ja 6 külalist