Mida teha kuumahoogude vastu

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tolmukübe kirjutas: 20 Nov 2025 08:02 Võivad jääda tulemata. Minul oli kokku umbes 5 lühiajalist kuumahoogu erinevatel aegadel, meeleolule jm ei mõjunud üldse, kliimaks edukalt seljataga. Ainult verd hakkas öösel rohkem tulema aasta enne, kui päevad ära jäid, oligi kogu kliimaks.. Ja enne seda oli mens ainult päeval.
Mul ei ole juba aastaid mingeid päevi, kuna võtan minipille ja nendega päevi pole (nagu Mirenaga, sama toimeaine). Kui pärast viimast sünnitust imetamise lõpetasin, hakkasin pille võtma (ca 11 aastat tagasI) ja enamiku sellest ajast pole päevi olnud. Eelmisel aastal tegin huvi pärast hormoonide taseme uuringu, mingit langust see ei näidanud ja günekoloogi sõnul tuleb pillidega jätkata.

Endiselt see 52-aastane, kel midagi ei ole :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Nov 2025 15:03
Tolmukübe kirjutas: 20 Nov 2025 08:02 Võivad jääda tulemata. Minul oli kokku umbes 5 lühiajalist kuumahoogu erinevatel aegadel, meeleolule jm ei mõjunud üldse, kliimaks edukalt seljataga. Ainult verd hakkas öösel rohkem tulema aasta enne, kui päevad ära jäid, oligi kogu kliimaks.. Ja enne seda oli mens ainult päeval.
Mul ei ole juba aastaid mingeid päevi, kuna võtan minipille ja nendega päevi pole (nagu Mirenaga, sama toimeaine). Kui pärast viimast sünnitust imetamise lõpetasin, hakkasin pille võtma (ca 11 aastat tagasI) ja enamiku sellest ajast pole päevi olnud. Eelmisel aastal tegin huvi pärast hormoonide taseme uuringu, mingit langust see ei näidanud ja günekoloogi sõnul tuleb pillidega jätkata.

Endiselt see 52-aastane, kel midagi ei ole :lol:
Kui nii pikalt päevi ei ole, kas see lõppkokkuvõttes kahjulik pole? Päevad on ju ikkagi mõeldud puhastuse eesmärgil.
Pole siis ime, et pillid suurendavad vähiriski.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Nov 2025 06:26
Guest kirjutas: 20 Nov 2025 00:13 Mis vanusest need hood ja tujud siis tulevad? Ma olen 52, seni pole midagi aru saanud.
Jah, seda sa juba ühes teises teemas ütlesid ka juba. Ära muretse, tulemata ei jää.
Aga millal 55 - aastasel tulevad?
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 15:13
Guest kirjutas: 20 Nov 2025 00:13 Mis vanusest need hood ja tujud siis tulevad? Ma olen 52, seni pole midagi aru saanud.
Jah, seda sa juba ühes teises teemas ütlesid ka juba. Ära muretse, tulemata ei jää.
Siis, kui hormooni jääb nii väheks, et organism seda märkab. Aga kõigil ei tekita vaevuseid. Minul tekkisid kuskil u 54-55, kestsid 3 nädalat, märkasin, et öösel ärkasin higisena. Päeval midagi erilist ei tundnud, vahel harva nagu tekkis kerge soojem tunne, aga seda ei pannud õigupoolest tähelegi. Ja oligi kõik, kurvameelsust ei tekkinud. Vahetevahel küll tuli selline innutus, mis pole mulle omane, aga surusin selle alati endast välja ja otsisin huvitavat tegevust, lõpuks aju enam ei üritanudki seda genereerida. Polnud väga aega ka süüvida ülemõtlemisse. Kui oled muidu rõõmsameelne, hea suhtleja ja toimekas, liigud palju ja oled õiges kaalus, siis ilmselt lähebki kergemalt.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 15:12 Kui nii pikalt päevi ei ole, kas see lõppkokkuvõttes kahjulik pole? Päevad on ju ikkagi mõeldud puhastuse eesmärgil.
Ee... mida ma just lugesin?

Menstruatsioon on emaka limaskesta irdumine, mis avaldub verejooksuna. Paar nädalat enne munaraku küpsemist hakkab emakat vooderdav limaskest paksenema. Nii toimub igakordne ettevalmistus viljastatud munaraku vastuvõtuks. Kui munaraku viljastamist ei toimu, osutub emaka paksenenud limaskest tarbetuks. See eraldub ja heidetakse kehast välja.

Kui munaraku küpsemist ei toimu, jääb emaka limaskest õhukeseks ning pole midagi vaja kehast välja heita, seega ka "päevi" ei toimu - pole lihtsalt vajadust.

Minipillid ei suurenda vähiriski. Need sobivad isegi suitsetajatele ja see on ka patsiendi infolehel kirjas.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 17:55
Guest kirjutas: 20 Nov 2025 15:12 Kui nii pikalt päevi ei ole, kas see lõppkokkuvõttes kahjulik pole? Päevad on ju ikkagi mõeldud puhastuse eesmärgil.
Ee... mida ma just lugesin?

Menstruatsioon on emaka limaskesta irdumine, mis avaldub verejooksuna. Paar nädalat enne munaraku küpsemist hakkab emakat vooderdav limaskest paksenema. Nii toimub igakordne ettevalmistus viljastatud munaraku vastuvõtuks. Kui munaraku viljastamist ei toimu, osutub emaka paksenenud limaskest tarbetuks. See eraldub ja heidetakse kehast välja.

Kui munaraku küpsemist ei toimu, jääb emaka limaskest õhukeseks ning pole midagi vaja kehast välja heita, seega ka "päevi" ei toimu - pole lihtsalt vajadust.

Minipillid ei suurenda vähiriski. Need sobivad isegi suitsetajatele ja see on ka patsiendi infolehel kirjas.
Minipillid ei ole siiski alati ohutud. Webmd ütleb, et: hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on perimenopausis naistele tavaliselt ohutud. Kuid rasestumisvastaste vahendite kasutamine pärast 35. eluaastat võib suurendada verehüüvete, südameatakkide, insultide ja rinnavähi riski. Üleminekuperioodil võivad tekitada ka meeleoluhäireid.
Soovitatakse hiljemalt pärast 55. eluaastat lõpetada.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Aga kui emakas on eemaldatud, kuidas siis aru saada, et on menopaus? Ainult arsti juures hormoone testides?
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 15:13
Kõigil ei pruugigi mingeid kõrvalnähte olla. Üleminekuaeg läheb vaikselt. Päevad lõppevad, ja ongi kõik. Ei ole kõikidele kannatusi ette nähtud.
Külaline

Mina olen see, kes eespool kirjutas, et kuumahood käivad iga 10 minuti tagant. Minul on eelnevalt diagnoositud liigne östrogeenitase. Kui algab üleminekuiga, siis hakkab östrogeenitase langema. Ja just see östrogeenitaseme langemine põhjustab kuumahoogusid. Kuna mul on östrogeenitase ülikõrge, siis selle langemine järelikult annab ka oluliselt tugevamalt ja pikemalt tunda, kui tavajuhtudel.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 18:26 Minipillid ei ole siiski alati ohutud. Webmd ütleb, et: hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on perimenopausis naistele tavaliselt ohutud. Kuid rasestumisvastaste vahendite kasutamine pärast 35. eluaastat võib suurendada verehüüvete, südameatakkide, insultide ja rinnavähi riski. Üleminekuperioodil võivad tekitada ka meeleoluhäireid.
Minipillid sobivad enamikule kasutajatest, sh neile, kellele kombineeritud rasestumisvastased vahendid või emakasisesed vahendid ei sobi. Hästi talutav, vähe kõrvaltoimeid. https://seksuaaltervis.ee/rasestumisvas ... inipillid/

Minipillid sobivad eriti hästi üle 35-aastastele ja neid võib tarvitada kuni menopausini. Need ei suurenda ka tromb­emboolia riski. (Dr Erlang, https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/9 ... t-selgitab)
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Nov 2025 20:08
Guest kirjutas: 20 Nov 2025 18:26 Minipillid ei ole siiski alati ohutud. Webmd ütleb, et: hormonaalsed rasestumisvastased vahendid on perimenopausis naistele tavaliselt ohutud. Kuid rasestumisvastaste vahendite kasutamine pärast 35. eluaastat võib suurendada verehüüvete, südameatakkide, insultide ja rinnavähi riski. Üleminekuperioodil võivad tekitada ka meeleoluhäireid.
Minipillid sobivad enamikule kasutajatest, sh neile, kellele kombineeritud rasestumisvastased vahendid või emakasisesed vahendid ei sobi. Hästi talutav, vähe kõrvaltoimeid. https://seksuaaltervis.ee/rasestumisvas ... inipillid/

Minipillid sobivad eriti hästi üle 35-aastastele ja neid võib tarvitada kuni menopausini. Need ei suurenda ka tromb­emboolia riski. (Dr Erlang, https://tervispluss.delfi.ee/artikkel/9 ... t-selgitab)
Mina trombiohu pärast ei tohi kasutada kombineeritud pille. 5a kasutasin Mirenat. See sobis aga päevad jäid edasi käima. Peale seda proovisin minipille ja need kohe üldse ei sobinud. 3 kuud võtsin ja peale lõpetamist võttis aega 4 kuud, et tsükkel taastuks. Peale Mirenat taastus kohe.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 21:40
Külaline kirjutas: 20 Nov 2025 20:08

Mina trombiohu pärast ei tohi kasutada kombineeritud pille. 5a kasutasin Mirenat. See sobis aga päevad jäid edasi käima. Peale seda proovisin minipille ja need kohe üldse ei sobinud. 3 kuud võtsin ja peale lõpetamist võttis aega 4 kuud, et tsükkel taastuks. Peale Mirenat taastus kohe.
Sellepärast ongi öeldud, et eriti hästi sobivad minipillid vanematele - neil ei peagi tsükkel taastuma. Noorematele on muud valikud.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Kas keegi on kasutanud östrogeeniga kreemi vaginaalselt, kas see võiks leevendada nt kuivust ja muid lokaalseid probleeme?
Külaline

Ja mida ütlevad laiemad randomiseeritud uuringud nende ohutuse kohta? Arst võib pidada ohutuks ka vahendit, mille kahjulik toime on tema arvates piisavalt madal. Näiteks, et mingeid ebasoovitavaid probleeme tekib ainult 10%, aga kas sa ise ikka tahaksid selle 10% hulgas olla. Lihtsalt siis mõtisklen, sest olen märganud, et patsiendi ja arsti ettekujutus ohutusest võib erineda. Meil on elanikkond nii väike, et kogemused jäävad vägisi tagasihoidlikeks. Olen pidanud mitmeid kordi soovitama arstil valida teine raviskeem, sest viimased uuringutulemused näitavad muud, kui see, mida meil aastaid kasutatud.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Nov 2025 19:32 Mina olen see, kes eespool kirjutas, et kuumahood käivad iga 10 minuti tagant. Minul on eelnevalt diagnoositud liigne östrogeenitase. Kui algab üleminekuiga, siis hakkab östrogeenitase langema. Ja just see östrogeenitaseme langemine põhjustab kuumahoogusid. Kuna mul on östrogeenitase ülikõrge, siis selle langemine järelikult annab ka oluliselt tugevamalt ja pikemalt tunda, kui tavajuhtudel.
Kuumahoogusid ei põhjusta mitte östrogeenitaseme langus, vaid selle tasemel hüplemine üleminekueas. Kui tase on jõudnud postmenopausi tasemele, siis ta sealt enam tagasi ei tule ja mingeid hoogusid ka enam ei tule.
Külaline

Ja ta võib hüpelda 10a, nagu mu emal oli. Mul on olnud 3,5 a ja ei näita, et kavatseks need hood lõppeda.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Nov 2025 19:32 Mina olen see, kes eespool kirjutas, et kuumahood käivad iga 10 minuti tagant. Minul on eelnevalt diagnoositud liigne östrogeenitase. Kui algab üleminekuiga, siis hakkab östrogeenitase langema. Ja just see östrogeenitaseme langemine põhjustab kuumahoogusid. Kuna mul on östrogeenitase ülikõrge, siis selle langemine järelikult annab ka oluliselt tugevamalt ja pikemalt tunda, kui tavajuhtudel.
Kas sinu puhul HAR ei aita kohe üldse?
Külaline

Guest kirjutas: 09 Dets 2025 16:33
Guest kirjutas: 20 Nov 2025 19:32 Mina olen see, kes eespool kirjutas, et kuumahood käivad iga 10 minuti tagant. Minul on eelnevalt diagnoositud liigne östrogeenitase. Kui algab üleminekuiga, siis hakkab östrogeenitase langema. Ja just see östrogeenitaseme langemine põhjustab kuumahoogusid. Kuna mul on östrogeenitase ülikõrge, siis selle langemine järelikult annab ka oluliselt tugevamalt ja pikemalt tunda, kui tavajuhtudel.
Kuumahoogusid ei põhjusta mitte östrogeenitaseme langus, vaid selle tasemel hüplemine üleminekueas. Kui tase on jõudnud postmenopausi tasemele, siis ta sealt enam tagasi ei tule ja mingeid hoogusid ka enam ei tule.
östrogeeni taseme langus on peamine tegur, mis põhjustab üleminekueas (menopausis) kuumahoogusid.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Dets 2025 21:27
östrogeeni taseme langus on peamine tegur, mis põhjustab üleminekueas (menopausis) kuumahoogusid.
Peamine tegur on hüpotalamuse soojusregulatsioon. Hüpotalamus on aju piirkond, mis töötab keha termostaadina. Normaalselt hoiame kehatemperatuuri väga kitsas vahemikus (umbes ±0.3 °C).

Kui östrogeenitase järsult langeb:
– termotundlikkuse tsoon kitseneb,
– hüpotalamus reageerib väga väikestele muutustele,
– tekib äkiline signaal: „keha on liiga kuum“, kuigi tegelik temperatuur praktiliselt ei muutu.

Tulemuseks on kuumahoog.

Kui inimesel on kalduvus termotundlikkuse kitsenemisele, siis kuumahood algavad perimenopausis, kui östrogeen kõigub. Kui need ei teki kõikumisfaasis, ei ole enam mehhanismi, mis need hiljem käivitaks — sest postmenopausis on östrogeenitase stabiilselt madal, mitte kõikuv.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Dets 2025 22:17
Guest kirjutas: 09 Dets 2025 21:27
Peamine tegur on hüpotalamuse soojusregulatsioon. Hüpotalamus on aju piirkond, mis töötab keha termostaadina. Normaalselt hoiame kehatemperatuuri väga kitsas vahemikus (umbes ±0.3 °C).

Kui östrogeenitase järsult langeb:
– termotundlikkuse tsoon kitseneb,
– hüpotalamus reageerib väga väikestele muutustele,
– tekib äkiline signaal: „keha on liiga kuum“, kuigi tegelik temperatuur praktiliselt ei muutu.

Tulemuseks on kuumahoog.

Kui inimesel on kalduvus termotundlikkuse kitsenemisele, siis kuumahood algavad perimenopausis, kui östrogeen kõigub. Kui need ei teki kõikumisfaasis, ei ole enam mehhanismi, mis need hiljem käivitaks — sest postmenopausis on östrogeenitase stabiilselt madal, mitte kõikuv.
Kas keegi vaidles sellele vastu? Loogiline ju, et postmenopausis enam östrogeenitase ei kõigu ja kuumahooge enam ei ole.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline