Kuidas ja kus veedate vana-aasta õhtu?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 10:11mulle on tegelikult väga suur üllatus lugeda, et nõukaajal oli eestlaste suguvõsasid, kus jõule ei tähistatud. Kõik keda tundsin, tähistasid ja jõul oli see kõige-kõige. Albumites oli nii palju jõulupilte kõigist sõjajärgsetest kümnenditest. Jõulukaarte saatsime ja saime. Koolis räägiti jõuludest poolsalaja, aga kõik pühitsesid neid, ka paljud õpetajad.
Samas ei tundnud küll kedagi, kes kirikus oleks käinud.
No meie ei tähistanud. Käisin veel eliitkoolis, ei mäleta, et keegi klassikaaslastest oleks tähistanud. Samas olime kõik jube venevastased.

Kuperjanovi juures aga käisime küll.

Ilmselt seostusid jõulud liigselt jumalaga ja agnostikud-ateistid olime kõik.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Dets 2025 17:03
Guest kirjutas: 06 Dets 2025 12:08
Guest kirjutas: 06 Dets 2025 11:59
Tegelikult olid küll vaikimisi keelatud. Näiteks oktoobrilaps, pioneer, kom noor või parteilane ei tohtinud kirikusse minna. Kui läks, siis oli pärast suuri probleeme. Meie linnas oli lausa inimene kiriku ukse kõrval jälgimas, kes jõuluõhtul kirikusse läheb. Ja pärast tuli pahandusi tööl või koolis.

Usklike perede lapsed näiteks ei astunud ei oktoobrilapseks, pioneeriks ega ka mitte kom nooreks. Nemad käisid küll kirikus. Võimalik, et neid ei pinnitud.

Nii et ei olnud vene ajal see jõulude tähistamine midagi nii legaalne, heaks kiidetud ja laialdane tegevus. Vabu päevi ju ka ei olnud. Juba see peaks ära ütlema, et vene ajal ametlikult jõule ei tähistatud.
1973 sündinu siin. Võibolla mõnes teises kohas oli teisiti, aga Tallinnas oli nii nagu kirjeldasin. Kordan taas üle, et ma ei olnud mingit überusklike laps. Lihtsalt perest, kus traditsioonid okupatsooniajal ei katkenud. Olin ikka oktoobrilaps ja pioneer (komnooreks enam ei olnud vaja minna, perestroika tuli peale), aga see kõik oli ju väline, mitte pärisasi. Inimestel oli kaks elu: see, mida nad väljaspool kodu elasid ja see, mida nad kodus elasid. Väljaspool kodu tuli minna kohustuslikus korras paraadile ja hüüda hurraa, kodus rääkisid kõik, milline pealesunnitud jama see on. Ja lapsed teadsid varakult, et koduseid asju väljaspool kodu ei räägitud. Siiski oli Tallinn piisavalt suur linn, et kedagi ei paistnud huvitavat, kas keegi pidas jõule ja läks jõuluõhtul kirikusse või mitte. Mäletan, et kirikud oli jõuluõhtul rahvast nii täis, et istekohta ka ei saanud, vahekäigud olid ka täis, olin suurte inimeste vahele pressitud ja seisime terve jumalateenistuse aja püsti.
Räägid tõtt, et teie pere ei olnud eriti usklik. Tõeliselt usklike lapsed ei läinud pioneeriks. Ja ma tean, et usklikud ei saanud seetõttu ka ülikooli minna. Kõik uksed olid neile suletud.
Pioneeriks mitte astumine oli nii suur patt, et sellistele inimestele oli igasugune karjäär võimatu. Kusagil neid edutatud ega tunnustatud.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 10:19Pioneeriks mitte astumine oli nii suur patt, et sellistele inimestele oli igasugune karjäär võimatu. Kusagil neid edutatud ega tunnustatud.
Mida lollust. Keegi ei küsinud tööleasumisel pioneeriks olemise kohta.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:09
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 10:19Pioneeriks mitte astumine oli nii suur patt, et sellistele inimestele oli igasugune karjäär võimatu. Kusagil neid edutatud ega tunnustatud.
Tööle said, aga kusagil sa ülespoole ei tõusnud. Mis sa arvad, et su taust ei olnud teada või.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:18
Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:09
Tööle said, aga kusagil sa ülespoole ei tõusnud. Mis sa arvad, et su taust ei olnud teada või.
Lollus on hoopis sinu arvamine, et kellegi parteivastane minevik jäi saladuseks. Igas asutuses oli oma partorg ja tähtsamale kohale ei edutatud kedagi, kellel polnud parteikomitee sekretäri soovitust.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:18Tööle said, aga kusagil sa ülespoole ei tõusnud. Mis sa arvad, et su taust ei olnud teada või.
Päris lollust ei maksa ikka ajada. Kedagi ei huvitanud su oktoobrilapse- või pioneeristaatus. Iseasi, et kõrgematel kohtadel võidi nõuda partei liikmesust. Aga pioneeriks olemine või mitteolemine ei huvitanud kedagi. Ma ise polnud pioneer ja ei juhtunud sellest mitte midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:26Lollus on hoopis sinu arvamine, et kellegi parteivastane minevik jäi saladuseks. Igas asutuses oli oma partorg ja tähtsamale kohale ei edutatud kedagi, kellel polnud parteikomitee sekretäri soovitust.
Ja selle soovituse saamiseks pidi kaltsu ette näitama või. Pärast pioneerindust tulid komnoored ja sellest organisatsioonist viilimine võis küll kuskil mõnikord takistuseks saada.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina kuulsin vene ajal sellist juttu, et kui pole komsomol, siis ei saa ülikooli.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:36
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:26Lollus on hoopis sinu arvamine, et kellegi parteivastane minevik jäi saladuseks. Igas asutuses oli oma partorg ja tähtsamale kohale ei edutatud kedagi, kellel polnud parteikomitee sekretäri soovitust.
Ja selle soovituse saamiseks pidi kaltsu ette näitama või. Pärast pioneerindust tulid komnoored ja sellest organisatsioonist viilimine võis küll kuskil mõnikord takistuseks saada.
Komnooreks saamise eeldus oli loomulikult see, et sa olid pioneer. See on üks ja sama - kui sa polnud pioneer, siis sa polnud ka komnoor.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:34
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:18Tööle said, aga kusagil sa ülespoole ei tõusnud. Mis sa arvad, et su taust ei olnud teada või.
Päris lollust ei maksa ikka ajada. Kedagi ei huvitanud su oktoobrilapse- või pioneeristaatus. Iseasi, et kõrgematel kohtadel võidi nõuda partei liikmesust. Aga pioneeriks olemine või mitteolemine ei huvitanud kedagi. Ma ise polnud pioneer ja ei juhtunud sellest mitte midagi.
Sa pole ka täisealisena elanud enne 1985.aastat.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:56
Guest kirjutas: 10 Dets 2025 11:36
Komnooreks saamise eeldus oli loomulikult see, et sa olid pioneer. See on üks ja sama - kui sa polnud pioneer, siis sa polnud ka komnoor.
Ja kui sa polnud komnoor, siis järelikult ebaküps - ülikooli ei saa.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:56Komnooreks saamise eeldus oli loomulikult see, et sa olid pioneer. See on üks ja sama - kui sa polnud pioneer, siis sa polnud ka komnoor.
Vale. Mina ei olnud pioneer, aga olin komnoor.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 12:07
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 11:56Komnooreks saamise eeldus oli loomulikult see, et sa olid pioneer. See on üks ja sama - kui sa polnud pioneer, siis sa polnud ka komnoor.
Parandasid meelt! :D
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:07
Lisan veel, et sain ülikooli ilusti sisse ka ja lõpetasin selle. Eks komnooreks saigi igaks juhuks sellepärast astutud, et järsku ülikoolis mõni üliagar partorg.

Aga jah pioneer ei olnud ja midagi sellest ei juhtunud. Lihtsalt tavapäraselt vist ei küsitudki, et kas tahad või ei taha pioneeriks saada, kogu klass astus ühiselt. Aga me pinginaabriga mõtlesime, et vot ei astu, mis siis saab. Ja ei astunud ja klassijuhataja avastas oma üllatuseks, et ega kuidagi sundida ei saa kah. Ahjaa, inglise keele õpetaja, kes oli eeldementne, see aeg-ajalt küsis, et miks kaelarätti pole. Kui vastasime, et me ei pea seda kandma, siis maigutas veidi üllatunult suud.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 12:13
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:07
Lisan veel, et sain ülikooli ilusti sisse ka ja lõpetasin selle. Eks komnooreks saigi igaks juhuks sellepärast astutud, et järsku ülikoolis mõni üliagar partorg.

Aga jah pioneer ei olnud ja midagi sellest ei juhtunud. Lihtsalt tavapäraselt vist ei küsitudki, et kas tahad või ei taha pioneeriks saada, kogu klass astus ühiselt. Aga me pinginaabriga mõtlesime, et vot ei astu, mis siis saab. Ja ei astunud ja klassijuhataja avastas oma üllatuseks, et ega kuidagi sundida ei saa kah. Ahjaa, inglise keele õpetaja, kes oli eeldementne, see aeg-ajalt küsis, et miks kaelarätti pole. Kui vastasime, et me ei pea seda kandma, siis maigutas veidi üllatunult suud.
See oli juba ajal, mil oli juba glasnost ja perestroika, sul vedas, et sa varem ei elanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:08Parandasid meelt! :D
Täpselt! Komnooreks võeti vastu kogu klass korraga ja enne pidi mingi teatmiku läbi lugema. Mida keegi muidugi ei teinud. Siis koguti meid pioneeride tuppa kokku ja paarist õpetajast "komisjon" asus küsimusi esitama. Komisjonitädide selja taga seisis Tiit Pruuli (oli teine meie koolis mingi kõrgeim komnoor-asjapulk), kes meile siis pantomiimi tippkunsti kasutades vastuseid ette etles. Kuni tuli küsimus, et mis on komnoore jaoks kõige tähtsam. Pruuli patsutas rinnataskut ja meie kooris hõiskasime: "Rahakott". Minestunud Pruuli kanti ruumist välja ja saime üllatunult teada, et hoopis südametunnistus.

Aga kõik meid võeti in corpore komnooreks nii ehk naa.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:16See oli juba ajal, mil oli juba glasnost ja perestroika, sul vedas, et sa varem ei elanud.
See (komnooreks astumine) oli aastal 1983.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:16See oli juba ajal, mil oli juba glasnost ja perestroika, sul vedas, et sa varem ei elanud.
Pioneeriks astuti 9-aastaselt ja üheksa aastane olin aastal 1979.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 12:24
Pioneeriks astuti 9-aastaselt ja üheksa aastane olin aastal 1979.
Täisealisena ellu astusid juba 1988, siis juba sinimustvalge lehvis igal pool. Loomulikult polnud sul ülikooli saamisel mingeid probleeme, isegi komnooreks poleks pidanud astuma.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:27Täisealisena ellu astusid juba 1988, siis juba sinimustvalge lehvis igal pool. Loomulikult polnud sul ülikooli saamisel mingeid probleeme, isegi komnooreks poleks pidanud astuma.
Tegelikult lõpetasin keska 1986.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 7 külalist