Päästke me jõulud
-
Külaline
Meie majas ei viitsi keegi juba ligi 10a ise piparkooke küpsetada, sest puupliit on väga jonnakas ning elektriline praeahi minimõõtu.
Küll aga toimub jõuluperioodil mitmel korral (sest vahepeal saab otsa) poest ostetud piparkookide glasuurimine kogu perega.
Ostan poest mitu kilo piparkooke, laon need hästi tihedalt nagu puzzle puupliidi ahjuplaatidele ja kõikvõimalikele kandikutele ning siis kaunistame tordipritsidest erinevat värvi omatehtud glasuuridega (tavaliselt kulub vähemalt 3x500g tuhksuhkrut õhtu jooksul).
Küll aga toimub jõuluperioodil mitmel korral (sest vahepeal saab otsa) poest ostetud piparkookide glasuurimine kogu perega.
Ostan poest mitu kilo piparkooke, laon need hästi tihedalt nagu puzzle puupliidi ahjuplaatidele ja kõikvõimalikele kandikutele ning siis kaunistame tordipritsidest erinevat värvi omatehtud glasuuridega (tavaliselt kulub vähemalt 3x500g tuhksuhkrut õhtu jooksul).
Tahtsin just sama soovitada, et kui ei saa ise teha, siis poepiparkooke kaunistada saab ikka ise ja see on lapsele tore.Guest kirjutas: ↑07 Dets 2025 20:28 Meie majas ei viitsi keegi juba ligi 10a ise piparkooke küpsetada, sest puupliit on väga jonnakas ning elektriline praeahi minimõõtu.
-
Külaline
Mikrolaineahjus saab ka küpsetada. Laena mõnelt tuttavalt. Kindlasti mõni tahaks ka oma vanast lahti saada ja soovi korral leiaksid mõnest tasuta asjade grupist või mujalt
-
Külaline
Sellisel juhul juba laenaks hoopis lauapealset väikest ahju. Või ahjutüüpi kuffi mis tegelikult oma olemuselt ongi lauapealne pöördõhuga väike ahi.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 05:12 Mikrolaineahjus saab ka küpsetada. Laena mõnelt tuttavalt. Kindlasti mõni tahaks ka oma vanast lahti saada ja soovi korral leiaksid mõnest tasuta asjade grupist või mujalt
No tõesti pseudoprobleem, ostke valmis piparkoogid või leidke võimalus neid mujal valmis teha. Äkki peaks siis taigna ka ise tegema, aga siis pole sobivat kaussi ja pruuni siirupit ja vürtsid on kallid ja koer sõi vispli kahh ära...
Ja varsti loen siit ka teemat, et appi - mitte midagi pole jõululauale panna ja kinkide jaoks ka raha ei ole ja äkki peaks laenu võtma....
Jeerum, mida te siis jaanuarist oktoobrini sööte ja kui raha pole kinkide jaoks, siis ei kingigi midagi. Ma usun, et nt 120 a tagasi ei kingitud midagi, hea, kui oli midagi kuuse otsa panna ja lauale. See pagana kommertslikuks muudetud pühadetraditsioon ajab ikka inimesed hulluks küll.
Ja varsti loen siit ka teemat, et appi - mitte midagi pole jõululauale panna ja kinkide jaoks ka raha ei ole ja äkki peaks laenu võtma....
Jeerum, mida te siis jaanuarist oktoobrini sööte ja kui raha pole kinkide jaoks, siis ei kingigi midagi. Ma usun, et nt 120 a tagasi ei kingitud midagi, hea, kui oli midagi kuuse otsa panna ja lauale. See pagana kommertslikuks muudetud pühadetraditsioon ajab ikka inimesed hulluks küll.
-
Külaline
Selline teema siin juba oli.Ja varsti loen siit ka teemat, et appi - mitte midagi pole jõululauale panna ja kinkide jaoks ka raha ei ole ja äkki peaks laenu võtma....
-
Külaline
mikrolaineahjus (mis ei ole just kahesüsteemne, st et sisaldab ka praeahju) ei saa piparkooke teha.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 11:31Sellisel juhul juba laenaks hoopis lauapealset väikest ahju. Või ahjutüüpi kuffi mis tegelikult oma olemuselt ongi lauapealne pöördõhuga väike ahi.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 05:12 Mikrolaineahjus saab ka küpsetada. Laena mõnelt tuttavalt. Kindlasti mõni tahaks ka oma vanast lahti saada ja soovi korral leiaksid mõnest tasuta asjade grupist või mujalt
küll aga on mõtet muretseda väike lauapealne praeahi, nende hinnad algavad vaid 30€-st. muul ajal hoiad panipaigas, mõned korrad aastas kasutad.
-
Külaline
Mis sel ahjul siis häda on? Kui korda ei saa, ostke väike lauaahi, see on ca 30.- ja saab küpsetada kõike, kui ei võta kõige väiksemat, saab isegi ahjukana sisse panna. Nagunii ei saa alatiseks perele toitu teha ainult panniga.
Ja kui ahju osta ei saa, siis poepiparkookide kaunistamist juba mainiti.
Ja kui ahju osta ei saa, siis poepiparkookide kaunistamist juba mainiti.
-
Külaline
-
Külaline
Mul on kõige odavam mikrolaineahi, saab ka toore kana küpsema panna. Kooke loomulikult ka. piparkookide peale pole mõelnud, aga olen kindel, et needki ära küpsevad, kui juba kana ja kook küpseb.Guest kirjutas: ↑13 Dets 2025 21:35mikrolaineahjus (mis ei ole just kahesüsteemne, st et sisaldab ka praeahju) ei saa piparkooke teha.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 11:31Sellisel juhul juba laenaks hoopis lauapealset väikest ahju. Või ahjutüüpi kuffi mis tegelikult oma olemuselt ongi lauapealne pöördõhuga väike ahi.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 05:12 Mikrolaineahjus saab ka küpsetada. Laena mõnelt tuttavalt. Kindlasti mõni tahaks ka oma vanast lahti saada ja soovi korral leiaksid mõnest tasuta asjade grupist või mujalt
küll aga on mõtet muretseda väike lauapealne praeahi, nende hinnad algavad vaid 30€-st. muul ajal hoiad panipaigas, mõned korrad aastas kasutad.
-
Külaline
Milline see toores kana sealt mikrolaineahjust siis tuleb välja? Ja kaua küpseb? Miks siis seda kõige odavamat ahju ei osta, seal vist ikka tuleb parema maitsega kana välja.Guest kirjutas: ↑14 Dets 2025 02:22Mul on kõige odavam mikrolaineahi, saab ka toore kana küpsema panna. Kooke loomulikult ka. piparkookide peale pole mõelnud, aga olen kindel, et needki ära küpsevad, kui juba kana ja kook küpseb.Guest kirjutas: ↑13 Dets 2025 21:35mikrolaineahjus (mis ei ole just kahesüsteemne, st et sisaldab ka praeahju) ei saa piparkooke teha.Külaline kirjutas: ↑12 Dets 2025 11:31
Sellisel juhul juba laenaks hoopis lauapealset väikest ahju. Või ahjutüüpi kuffi mis tegelikult oma olemuselt ongi lauapealne pöördõhuga väike ahi.
-
Külaline
Pole su tsiteeritu, aga olen mikrokas korra kana teinud, kuna pliit ootamatult ei hakanud tööle.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 13:04Milline see toores kana sealt mikrolaineahjust siis tuleb välja? Ja kaua küpseb? Miks siis seda kõige odavamat ahju ei osta, seal vist ikka tuleb parema maitsega kana välja.
Maitse sõltub ikka maitsestamisest, ei millestki muust. Mikrokas soojendab ju lihtsalt tooraines olevaid veemolekule. Ca 1,5-kilone kana oli, küpses alla tunni. Mul on grilliga mikrokas, hea krõbe sai.
Kas sel teie puupliidil praeahju polegi?
Enamasti on puudega köetaval köögipliidil ikkagi olemas praeahi. Olen ise enamiku piparkookidest elu jooksul sellisega teinud. Jah, eks ta natuke oskamist nõuab, et tead, kui suurt tuld samal ajal pliidi all hoiad, kuidas tuld segad ja kui kaua piparkoogid sellises paeahjus olema peavad. Aga on täitsa tehtav.
Igasugu mikrod, praepannid ja muu sihuke unusta ära, nendega head piparkooki ei saa. Pärast laps kurb, et tema töö ja vaev raisku läksid.
Kui su ainus mure on sobivas suuruses ahjuplaadi puudumine, siis võid vabalt kasutada ükskõik missugust teist metallist (või isegi keraamilist või klaasist) nõud. Olen küpsetanud küpsiseid klaasist ahjuvormis, mis oli kitsam ja mahtus puupliiti. Või kui sellist pole, siis mine kodule lähimasse poodi ja osta sealt mõni suvaline sobivas mõõdus ahjuvorm või -plaat. Kui kardad, et materjal pole odaval asjal tervisesõbralik, siis kata plaat paberiga.
Enamasti on puudega köetaval köögipliidil ikkagi olemas praeahi. Olen ise enamiku piparkookidest elu jooksul sellisega teinud. Jah, eks ta natuke oskamist nõuab, et tead, kui suurt tuld samal ajal pliidi all hoiad, kuidas tuld segad ja kui kaua piparkoogid sellises paeahjus olema peavad. Aga on täitsa tehtav.
Igasugu mikrod, praepannid ja muu sihuke unusta ära, nendega head piparkooki ei saa. Pärast laps kurb, et tema töö ja vaev raisku läksid.
Kui su ainus mure on sobivas suuruses ahjuplaadi puudumine, siis võid vabalt kasutada ükskõik missugust teist metallist (või isegi keraamilist või klaasist) nõud. Olen küpsetanud küpsiseid klaasist ahjuvormis, mis oli kitsam ja mahtus puupliiti. Või kui sellist pole, siis mine kodule lähimasse poodi ja osta sealt mõni suvaline sobivas mõõdus ahjuvorm või -plaat. Kui kardad, et materjal pole odaval asjal tervisesõbralik, siis kata plaat paberiga.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist