Ja siis? Olid olemas jaa aga kui oli olemas kodus olevad vanacanemad siis milleks last lasteaeda vedada? See oli minu jutu point. Ei ole lasteaed kunagi kohustuslik olnud nagu ka praegu.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 18:34Vanasti oli sinu arvates 89. aastal ja siis olid juba lasteaiad olemas. Tere tali. Lasteaiad olid juba 19. sajandil olemas.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 15:11Vanasti olid vanaemad-vanaisad. Kes said juba üsna varakult pensionile.
Mu oma vanaisa oli ka lasteaiaealiste lastega kodune. Tema sai veel ekstravara, kuna tal oli tervist kahjustav töö. Vanaema käis veel edasi tööl, kui vanaisa koduseks jäi.
Minu ajal(89 sündinud) lasteaiad olid küll juba aga ma titena seal ei käinud. Ma käisin viimases rühmas enne kooli vähest aega.
Millega tegelevad 3-6 aastased kodused lapsed, kes lasteaias ei käi?
-
Külaline
-
Külaline
Töötan koolis ja kodust tuleb päris palju erivajdusega lapsi, kelle eripära pole vanemad märganud. Selles mõttes on halb, kui laps üldse lasteaias ei käi. Osad on ka teadmiste osas maha jäänud, aga kui on normaalne laps, eks ta õpib siis järgi.Guest kirjutas: ↑18 Nov 2025 11:54Ja siis? Olid olemas jaa aga kui oli olemas kodus olevad vanacanemad siis milleks last lasteaeda vedada? See oli minu jutu point. Ei ole lasteaed kunagi kohustuslik olnud nagu ka praegu.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 18:34Vanasti oli sinu arvates 89. aastal ja siis olid juba lasteaiad olemas. Tere tali. Lasteaiad olid juba 19. sajandil olemas.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 15:11
Vanasti olid vanaemad-vanaisad. Kes said juba üsna varakult pensionile.
Mu oma vanaisa oli ka lasteaiaealiste lastega kodune. Tema sai veel ekstravara, kuna tal oli tervist kahjustav töö. Vanaema käis veel edasi tööl, kui vanaisa koduseks jäi.
Minu ajal(89 sündinud) lasteaiad olid küll juba aga ma titena seal ei käinud. Ma käisin viimases rühmas enne kooli vähest aega.
-
Külaline
Enamusel pole kodus istuvaid vanavanemaid, kes terve lapse lasteaiaaja on kodus ja tahaks täiskohaga aastaid ja aastaid lapsi hoida. See on ikka päris suur koormus vanemale inimesele kaela sokutada.Guest kirjutas: ↑18 Nov 2025 11:54Ja siis? Olid olemas jaa aga kui oli olemas kodus olevad vanacanemad siis milleks last lasteaeda vedada? See oli minu jutu point. Ei ole lasteaed kunagi kohustuslik olnud nagu ka praegu.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 18:34Vanasti oli sinu arvates 89. aastal ja siis olid juba lasteaiad olemas. Tere tali. Lasteaiad olid juba 19. sajandil olemas.Guest kirjutas: ↑27 Aug 2025 15:11
Vanasti olid vanaemad-vanaisad. Kes said juba üsna varakult pensionile.
-
Külaline
Kui vanavanem on nõus ja talle meeldib lastega päevast-päeva tegeleda ja kui makstakse ka väikest tasu, miks mitte.Külaline kirjutas: ↑30 Nov 2025 14:41Enamusel pole kodus istuvaid vanavanemaid, kes terve lapse lasteaiaaja on kodus ja tahaks täiskohaga aastaid ja aastaid lapsi hoida. See on ikka päris suur koormus vanemale inimesele kaela sokutada.Guest kirjutas: ↑18 Nov 2025 11:54Ja siis? Olid olemas jaa aga kui oli olemas kodus olevad vanacanemad siis milleks last lasteaeda vedada? See oli minu jutu point. Ei ole lasteaed kunagi kohustuslik olnud nagu ka praegu.Külaline kirjutas: ↑17 Nov 2025 18:34
Vanasti oli sinu arvates 89. aastal ja siis olid juba lasteaiad olemas. Tere tali. Lasteaiad olid juba 19. sajandil olemas.
Lasteaed on ühelt poolt haridusasutus, kus lapsed peavad omandama uusi oskusi teatud aja järel, aga ütleks, et see võib kujuneda ka parajaks stressiks nii lapsele, kui lapsevanemale. See pole päris vahvale mägumaale saatmine. Nõudmisi on tegelikult palju, tuua õigeks ajaks lasteaeda ilusate riietega ja kammitud laps, kes oskab ise riideid ära võtta ja riidesse panna, potil käia, ennast väljendada, abi küsida, kombekalt käituda jne. Kui oskusi ei omandata kiiresti, vaadatakse lastevanemate otsa, tegelege ja õpetage.
-
Külaline
Väikest tasu? Millest see vanavanem siis elab üldse, tööl ei saa käia, kantselda aga lapselapsi täiskohaga. Tänapäeva vanaemad pole ju pensionärid, nüüd ei saa 50 aastaselt pensionile. Pole küll märganud, et lasteaias mingeid ulmenõudmisi esitataks. Kui see kõik nii tuumateadus tundub, kuidas see laps siis kooli läheb, kes midagi ei oska, käituda ei oska.Kui vanavanem on nõus ja talle meeldib lastega päevast-päeva tegeleda ja kui makstakse ka väikest tasu, miks mitte.
-
Külaline
Minu sõbranna sai teadlikult üksikemana lapse ning leppis oma emaga kokku, et ema tuli töölt ära ja sõbranna maksis talle keskmise palga.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 15:55Väikest tasu? Millest see vanavanem siis elab üldse, tööl ei saa käia, kantselda aga lapselapsi täiskohaga. Tänapäeva vanaemad pole ju pensionärid, nüüd ei saa 50 aastaselt pensionile. Pole küll märganud, et lasteaias mingeid ulmenõudmisi esitataks. Kui see kõik nii tuumateadus tundub, kuidas see laps siis kooli läheb, kes midagi ei oska, käituda ei oska.Kui vanavanem on nõus ja talle meeldib lastega päevast-päeva tegeleda ja kui makstakse ka väikest tasu, miks mitte.
-
Külaline
Väga tore, kuidas see asjasse puutub. Eks ikka ole erandeid, aga rääkida sellest nagu tavapärasest asjast, et vanaemad istuvad täiskohaga kodus, et lapselapsi kantseldada ja lasteaeda pole vaja panna, ei ole ju see, mis päriselt toimub. Pigem pistavad lasteaeda eest ära suuremad lapsed ka need emad, kes on tegelikult ise kodus.Guest kirjutas: ↑14 Dets 2025 16:00Minu sõbranna sai teadlikult üksikemana lapse ning leppis oma emaga kokku, et ema tuli töölt ära ja sõbranna maksis talle keskmise palga.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 15:55Väikest tasu? Millest see vanavanem siis elab üldse, tööl ei saa käia, kantselda aga lapselapsi täiskohaga. Tänapäeva vanaemad pole ju pensionärid, nüüd ei saa 50 aastaselt pensionile. Pole küll märganud, et lasteaias mingeid ulmenõudmisi esitataks. Kui see kõik nii tuumateadus tundub, kuidas see laps siis kooli läheb, kes midagi ei oska, käituda ei oska.Kui vanavanem on nõus ja talle meeldib lastega päevast-päeva tegeleda ja kui makstakse ka väikest tasu, miks mitte.
-
Külaline
Väike tasu on ju igaühe jaoks erinev. Mõnel maksab täiskasvanud laps lastehoiu eest vanema arveid, ostab toitu, aitab remondiga jne. Kui vanem saab pensioni ja ei taha rohkem tööl käia ja eelistab lapselapsi hoida, siis see on peresisene asi, kuidas või kui palju makstakse.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 15:55Väikest tasu? Millest see vanavanem siis elab üldse, tööl ei saa käia, kantselda aga lapselapsi täiskohaga. Tänapäeva vanaemad pole ju pensionärid, nüüd ei saa 50 aastaselt pensionile. Pole küll märganud, et lasteaias mingeid ulmenõudmisi esitataks. Kui see kõik nii tuumateadus tundub, kuidas see laps siis kooli läheb, kes midagi ei oska, käituda ei oska.Kui vanavanem on nõus ja talle meeldib lastega päevast-päeva tegeleda ja kui makstakse ka väikest tasu, miks mitte.
Lasteaed pole ainult koht, kuhu laps päevaks teiste lastega mängima saadetakse, vaid haridusasutus, kus õpitakse ja omandatakse teadmisi. Lisaks tuleb arvestada päris paljude kuludega, mitte ainult lasteaiatasu ja toidukuluga ja samuti antakse lasteaias soovitusi, mida selga ja jalga võiks panna. Kui ostad lapsele kergesti määrduva kombinesiooni või libedad kummikud, enda maitse järgi, siis öeldakse otse, saad ehk uued tuua, ei sobi jne.
-
Külaline
Teemasse ei puutu ka see, mis põhjusel keegi lapsed lasteaeda paneb. Kui vanemad ei oska lastele tegevusi leida, mängida, lõbustada, arendada või on kärsitud, siis lasteaias saavad lapsed vähemalt omaealistega sotsialiseeruda.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 17:06Väga tore, kuidas see asjasse puutub. Eks ikka ole erandeid, aga rääkida sellest nagu tavapärasest asjast, et vanaemad istuvad täiskohaga kodus, et lapselapsi kantseldada ja lasteaeda pole vaja panna, ei ole ju see, mis päriselt toimub. Pigem pistavad lasteaeda eest ära suuremad lapsed ka need emad, kes on tegelikult ise kodus.
-
Külaline
Nojah, ilmselgelt sa ei mäletagi enam, millest see jutt üldse alguse sai, saaks aga niisama plärtsuda. Mis see sinu jutt praegu asjasse puutub. Asi algas sellest, et üks inimene ütles, et nende suguvõsas pole keegi lasteaias käinud, tema ka pole käinud, alati ikka vanavanemad hoiavad. Mina ültesin selle peale, et see on ju väga suur koormus sellele vanaemale ja on loomulik, et kõigil pole sellist inimest võtta, seega enamus käivadi ikka lasteaias, mitte ei istu kodus.Guest kirjutas: ↑14 Dets 2025 17:37Teemasse ei puutu ka see, mis põhjusel keegi lapsed lasteaeda paneb. Kui vanemad ei oska lastele tegevusi leida, mängida, lõbustada, arendada või on kärsitud, siis lasteaias saavad lapsed vähemalt omaealistega sotsialiseeruda.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 17:06Väga tore, kuidas see asjasse puutub. Eks ikka ole erandeid, aga rääkida sellest nagu tavapärasest asjast, et vanaemad istuvad täiskohaga kodus, et lapselapsi kantseldada ja lasteaeda pole vaja panna, ei ole ju see, mis päriselt toimub. Pigem pistavad lasteaeda eest ära suuremad lapsed ka need emad, kes on tegelikult ise kodus.Guest kirjutas: ↑14 Dets 2025 16:00
-
Külaline
Teema sai tehtud seepärast, et huvitas, milline on päevakava ja milliseid arendavaid tegevusi pakutakse väikestele lastele, nt 3-6 aastastele, kes ei käi koolini lasteaias. Vastasin kommentaarile, et kui enamusel pole kodus istuvaid vanavanemaid, kes terve lapse lasteaiaaja on kodus, siis tasu eest tehakse seda meelsamini. Lasteaias on omad probleemid, millega arvestada.Külaline kirjutas: ↑14 Dets 2025 19:55Nojah, ilmselgelt sa ei mäletagi enam, millest see jutt üldse alguse sai, saaks aga niisama plärtsuda. Mis see sinu jutt praegu asjasse puutub. Asi algas sellest, et üks inimene ütles, et nende suguvõsas pole keegi lasteaias käinud, tema ka pole käinud, alati ikka vanavanemad hoiavad. Mina ültesin selle peale, et see on ju väga suur koormus sellele vanaemale ja on loomulik, et kõigil pole sellist inimest võtta, seega enamus käivadi ikka lasteaias, mitte ei istu kodus.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist