Kuidas ja kus veedate vana-aasta õhtu?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 12:16See oli juba ajal, mil oli juba glasnost ja perestroika, sul vedas, et sa varem ei elanud.
Jah, enne glasnostit ja perestroikat ma tõesti ei elanud. Laip mis laip.

https://www.google.com/search?gs_ssp=eJ ... FAp20,st:0
Külaline

Meie koolis oli nii, et kes ei astunud kom nooreks, see jäi ilma mitmest hüvest. Lisaks ei lubatud ägedatele noorte üritustele. Ja see kõik oli aastal 1987-1988. Ehk siis, kui muutuste tuuled juba puhusid.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 21:45 Meie koolis oli nii, et kes ei astunud kom nooreks, see jäi ilma mitmest hüvest. Lisaks ei lubatud ägedatele noorte üritustele. Ja see kõik oli aastal 1987-1988. Ehk siis, kui muutuste tuuled juba puhusid.
Mis vanuses komnooreks üldse astuti? Ma olen see 1973. sündinud jõulude tähistaja, mina komnooreks enam ei astunud, keegi meie klassist minu teada ei astunud ja õpetajaid koolis see ei paistnud huvitavat ka.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 22:08
Guest kirjutas: 10 Dets 2025 21:45 Meie koolis oli nii, et kes ei astunud kom nooreks, see jäi ilma mitmest hüvest. Lisaks ei lubatud ägedatele noorte üritustele. Ja see kõik oli aastal 1987-1988. Ehk siis, kui muutuste tuuled juba puhusid.
Mis vanuses komnooreks üldse astuti? Ma olen see 1973. sündinud jõulude tähistaja, mina komnooreks enam ei astunud, keegi meie klassist minu teada ei astunud ja õpetajaid koolis see ei paistnud huvitavat ka.
Ma olen sinuvanune. Meil enam ka ranget käsku komsomoli astumiseks ei olnud. Aga selle karistuseks jäime paljudest toredatest üritustest ilma. Enam ei mäletagi, kas me siis kiiruga ikka astusime või mitte. Kahtlustan, et astusime, sest üritused olid nii tähtsad.
Külaline

Mina sündisin 71. ja komnooreks ei astunud ja millestki ilma ei jäänud. Tallinn, eliitkool.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 21:45 Meie koolis oli nii, et kes ei astunud kom nooreks, see jäi ilma mitmest hüvest. Lisaks ei lubatud ägedatele noorte üritustele. Ja see kõik oli aastal 1987-1988. Ehk siis, kui muutuste tuuled juba puhusid.
Meie koolis (Üks Harjumaa alevi kool) oli sama. Kui komnooreks ei astunud, siis võisid suu huvitavatest üritustest puhtaks pühkida. Mäletan seda pressi ja sundi, kuidas meid ükshaaval klassijuhataja poolt ette võeti. Enamik klassist astusid, mina ja mõned veel mitte. Oi, kuidas meid mõnitati ja halvustati. Ja aasta hiljem polnud mingist komparteist enam juttugi...
Külaline

Täna just Anne Veski rääkis "Õhtu" saates, et nendel oli koolis selline võistlus, et jõuluõhtul mindi kiriku juurde. Keegi juhtis kirikuuksel valvet pidanud õpetaja tähelepanu mujale. Ja siis samal ajal lipsasid teised kirikusse.

Ehk siis õpetajad seisid kirikuuksel ja valvasid, et nõukogude õpilane ei läheks jõulude ajal kirikusse.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Dets 2025 23:02Ehk siis õpetajad seisid kirikuuksel ja valvasid, et nõukogude õpilane ei läheks jõulude ajal kirikusse.
Mina olen Tartust ja meie kooli õpetajad valvasid nii Peetri kiriku uksel kui ka Kuperjanovi haual.
Aga kuna ma käisin alati mõlemas kohas koos ema ja vanaemaga, siis mitte mingit pahandust sellest kunagi ei tulnud.
Mulle väga meeldis nii kirik kui ka hauasamba juures käimine, väga kaunis, hea emotsioon.
Lapsest saadik mäletan, et terve Raadi surnuaed oli küünlaid täis ja mõnusalt valge. Nii et ikka paljud käisid küünlaid süütamas jõulude ajal.
Kodus oli jõulukuusk ja pidulik söögilaud, vanaema juures pidasime nääre ja sain kingitusi.
Kuigi jõulude pidamine polnud võimude poolt soositud, koolivaheaeg algas ka pärast jõule, siis alati näitas ka Kesktelevisioon jõuluõhtul armsaid filme, nt Silvat või Nahkhiirt. Lenfilmi või Mosfilmi varamust. Ei olnud tavaline telekava.
Külaline

Guest kirjutas: 18 Dets 2025 23:35
Kuigi jõulude pidamine polnud võimude poolt soositud, koolivaheaeg algas ka pärast jõule, siis alati näitas ka Kesktelevisioon jõuluõhtul armsaid filme, nt Silvat või Nahkhiirt. Lenfilmi või Mosfilmi varamust. Ei olnud tavaline telekava.
Sul on loogilise mõtlemisega probleeme. Kesktelevisioon oli venekeelne ja - meelne üle nõukogude liidu edastatav programm ja seal päris kindlasti ei näidatud jõuluõhtu puhul "armsaid filme". Eriti kui arvesse võtta, et venelaste jõulud on hoopis jaanuaris.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Dets 2025 07:06
Sul on loogilise mõtlemisega probleeme. Kesktelevisioon oli venekeelne ja - meelne üle nõukogude liidu edastatav programm ja seal päris kindlasti ei näidatud jõuluõhtu puhul "armsaid filme". Eriti kui arvesse võtta, et venelaste jõulud on hoopis jaanuaris.
Minu arust siis koolivaheaeg ei alanud jõulude ajal, vaid oli pigem jaanuaris. Uue aasta puhul näidati küll igasugu filme, aga jõulude puhul tõesti mitte.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Dets 2025 23:35
Külaline kirjutas: 18 Dets 2025 23:02Ehk siis õpetajad seisid kirikuuksel ja valvasid, et nõukogude õpilane ei läheks jõulude ajal kirikusse.
Mina olen Tartust ja meie kooli õpetajad valvasid nii Peetri kiriku uksel kui ka Kuperjanovi haual.
Uskumatu ikka! Meie kooli juhtkond oli küllaltki venemeelne, aga kirikus käimisest küll numbrit ei tehtud. Meie kandis kirikut polnud ja lähim oli Raasiku kirik, kus sai perega mitmeid kordi käidud. Isegi koolis arutasime, et vanemad vedasid meid poolvägisi kirikusse kassa, sest tol ajal polnud see ühe varateismelise jaoks mingi tippsündmus. Midagi hullu nendest käikudest ei sündinud ja kedagi ei represseeritud. See muidugi ei tähenda, et kusagil mujal vastupidiseid juhtumeid polnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Dets 2025 07:06
Neid nõndanimetatud armsaid filme oligi venelastel umbes kaks või kolm.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Dets 2025 18:56
Külaline kirjutas: 19 Dets 2025 07:06
Neid nõndanimetatud armsaid filme oligi venelastel umbes kaks või kolm.
Kas keegi mäletab vene filmi "Võlurid"? Minu jaoks uskumatult äge film tookord. :D
Külaline

Guest kirjutas: 10 Dets 2025 10:15
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 10:11mulle on tegelikult väga suur üllatus lugeda, et nõukaajal oli eestlaste suguvõsasid, kus jõule ei tähistatud. Kõik keda tundsin, tähistasid ja jõul oli see kõige-kõige. Albumites oli nii palju jõulupilte kõigist sõjajärgsetest kümnenditest. Jõulukaarte saatsime ja saime. Koolis räägiti jõuludest poolsalaja, aga kõik pühitsesid neid, ka paljud õpetajad.
Samas ei tundnud küll kedagi, kes kirikus oleks käinud.
No meie ei tähistanud. Käisin veel eliitkoolis, ei mäleta, et keegi klassikaaslastest oleks tähistanud. Samas olime kõik jube venevastased.

Kuperjanovi juures aga käisime küll.

Ilmselt seostusid jõulud liigselt jumalaga ja agnostikud-ateistid olime kõik.
Tartus ei olnud eliitkoole.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Dets 2025 19:54
Külaline kirjutas: 10 Dets 2025 10:11mulle on tegelikult väga suur üllatus lugeda, et nõukaajal oli eestlaste suguvõsasid, kus jõule ei tähistatud. Kõik keda tundsin, tähistasid ja jõul oli see kõige-kõige. Albumites oli nii palju jõulupilte kõigist sõjajärgsetest kümnenditest. Jõulukaarte saatsime ja saime. Koolis räägiti jõuludest poolsalaja, aga kõik pühitsesid neid, ka paljud õpetajad.
Samas ei tundnud küll kedagi, kes kirikus oleks käinud.
No meie ei tähistanud. Käisin veel eliitkoolis, ei mäleta, et keegi klassikaaslastest oleks tähistanud. Samas olime kõik jube venevastased.

Mina tallinlasena tean, et Tartus oli Miina Härma nimeline 2.keskkool, mis kindlasti oli nn eliitkool.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Dets 2025 20:22
Guest kirjutas: 19 Dets 2025 19:54

Mina tallinlasena tean, et Tartus oli Miina Härma nimeline 2.keskkool, mis kindlasti oli nn eliitkool.
Eestis oli üksainus nn. eliitkool ehk süvaõppega kool, kus ülekooliliselt oli sissesaamine katsetega (või tutvustega, nagu nõuka ajal ikka). Ülejäänud olid süvaõppega klassidega ehk eliitklassidega koolid, kus katsed olid mõnda süvakallakuga klassi, ülejäänud klassidesse pääses katseteta.
Külaline

Täna just Anne Veski rääkis "Õhtu" saates, et nendel oli koolis selline võistlus, et jõuluõhtul mindi kiriku juurde. Keegi juhtis kirikuuksel valvet pidanud õpetaja tähelepanu mujale. Ja siis samal ajal lipsasid teised kirikusse.
Jah, kui keelati, siis oli nii põnev sinna kirikusse minna. Kui nüüd on see pigem soositud tegevus, siis palju neid kirikuskäijaid ikka on. Keela mingi asi ära ja kõik tahavad hirmsasti minna.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 06:36
Jah, kui keelati, siis oli nii põnev sinna kirikusse minna. Kui nüüd on see pigem soositud tegevus, siis palju neid kirikuskäijaid ikka on. Keela mingi asi ära ja kõik tahavad hirmsasti minna.
Ei tea, mina käisin noorena kirikus küll selle ilu pärast, mis jõulude ajal seal oli, mitte keelatuse pärast. Minu noorusaastad jäid juba nõukaaja lõppu, siis vist polnud enam keelatud, ei mäleta küll sellist teemat.
Praegu igal jõululaupäeval nukrutsen, et kirikusse ei saa - iga kord olen peolaua ja kodu koristamisega hõivatud. Ootan aega, kus lapsed on suured ja mind külla kutsuvad, mitte mina ei korralda. Siis kavatsen kirikus käima hakata jõululaupäeval.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 14:06 Praegu igal jõululaupäeval nukrutsen, et kirikusse ei saa - iga kord olen peolaua ja kodu koristamisega hõivatud. Ootan aega, kus lapsed on suured ja mind külla kutsuvad, mitte mina ei korralda. Siis kavatsen kirikus käima hakata jõululaupäeval.
Selle kohta on hea ütlus: Loll on see, kes vabandust ei leia.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 14:35
Guest kirjutas: 20 Dets 2025 14:06 Praegu igal jõululaupäeval nukrutsen, et kirikusse ei saa - iga kord olen peolaua ja kodu koristamisega hõivatud. Ootan aega, kus lapsed on suured ja mind külla kutsuvad, mitte mina ei korralda. Siis kavatsen kirikus käima hakata jõululaupäeval.
Selle kohta on hea ütlus: Loll on see, kes vabandust ei leia.
Minu arust on loll hoopis see, kes alati midagi halba leiab, mida kellelegi öelda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Google [Bot], Kirile ja 10 külalist