Kuidas ja kus veedate vana-aasta õhtu?

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 15:31 Minu arust on loll hoopis see, kes alati midagi halba leiab, mida kellelegi öelda.
Aga see on ju ka väga lame vabandus: ei saa kirikusse minna, sest peab jõuluõhtul kodu koristama! No korista ta siis üks päev varem ära, jeerum küll!
Külaline

Guest kirjutas: 05 Dets 2025 16:40
Guest kirjutas: 05 Dets 2025 14:57
Guest kirjutas: 05 Dets 2025 12:48
No mina olen 1969 sündinud ja mingeid jõule meil ei tähistatud, ainult nääre. Jõulude tähistamine oli ju lausa keelatud ja neid kodus tähistada et lapsed pärast oma lapsearuga kuskil lasteaias või koolis välja plädiseks - see võis lõppeda vanemate jaoks suurte pahandustega.
Uskumatu. MIna rääkisin küll koolis, et peame jõule ja küsisin end isegi jõululaupäeval koolist vabaks, et ema-isaga Jaani kirikusse minna. Mingit probleemi ei olnud. See, mis ma siit loen, kuidas kõik nääre tähistasid - see on nagu mingi paralleluniversum, mida minu reaalsuses ei eksisteerinud. Mina (endiselt see 1973 sündinud) olen näiteks ristitud aastal 1983. Midagi ei olnud keelatud ja kirikud seisid ju keset kesklinna.
Oli ikka keelatud. Ühest koolist vallandati muusikaõpetaja sellepärast, et ta asendas laulus "Oh kuusepuu...!" sõna vastu "Oh jõulupuu...!". Lapsed laulsidki siis seda muudetud sõnaga laulu mingil talvekontserdil. Ja pärast seda lasti õpetaja lahti. Väga suur skandaal tuli sellest. Ja see kõik ei juhtunud 70ndatel, vaid 1985.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Dets 2025 14:06Minu noorusaastad jäid juba nõukaaja lõppu, siis vist polnud enam keelatud, ei mäleta küll sellist teemat.
Nõukaaja lõpus algas kirikute buum. Moodne oli kirikus käia. Ristimine kujunes lausa moevärgiks ja tipnes Eesti iseseisvusaja ametliku algusega.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 17:14
Guest kirjutas: 20 Dets 2025 15:31 Minu arust on loll hoopis see, kes alati midagi halba leiab, mida kellelegi öelda.
Aga see on ju ka väga lame vabandus: ei saa kirikusse minna, sest peab jõuluõhtul kodu koristama! No korista ta siis üks päev varem ära, jeerum küll!
Tühm on raske olla? Külalised tulevad jõuluõhtul. Igal aastal. Alati. Jumalateenistus on ka jõuluõhtul. Saad aru või peab veel pikemalt seletama?
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 17:49 Tühm on raske olla? Külalised tulevad jõuluõhtul. Igal aastal. Alati. Jumalateenistus on ka jõuluõhtul. Saad aru või peab veel pikemalt seletama?
Mina ka ausalt öeldes ei saa aru! Korista siis päeval, kui teie peres sellised põrsad elavad, kes korras elamise ühe päevaga segi keeravad. Nagu sa isegi ütlesid: jumalateenistus on ju jõuluÕHTUL!
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 18:56
Guest kirjutas: 20 Dets 2025 17:49 Tühm on raske olla? Külalised tulevad jõuluõhtul. Igal aastal. Alati. Jumalateenistus on ka jõuluõhtul. Saad aru või peab veel pikemalt seletama?
Mina ka ausalt öeldes ei saa aru! Korista siis päeval, kui teie peres sellised põrsad elavad, kes korras elamise ühe päevaga segi keeravad. Nagu sa isegi ütlesid: jumalateenistus on ju jõuluÕHTUL!
Külalised tulevad, aga mina lähen ära kirikusse? Või mis koht see nüüd nii palju siin mõistmisega muret tekitab?
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 19:58 Külalised tulevad, aga mina lähen ära kirikusse? Või mis koht see nüüd nii palju siin mõistmisega muret tekitab?
Ega külalistele ei saa ju öelda, et tulge kella 5 asemel kell 6?!
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 20:17
Guest kirjutas: 20 Dets 2025 19:58 Külalised tulevad, aga mina lähen ära kirikusse? Või mis koht see nüüd nii palju siin mõistmisega muret tekitab?
Kas ma tohin seda ise otsustada, kas saan? Kui saaks, oleks öelnud, eks ole. Mul on hea meel, et saan sulle sel halval päeval abiks olla ning saad end minu kallal tühjaks vinguda! Õige valik, sest mind sa juba endast välja ei vii. On sul veel mõtteid, kuidas vigiseda saaks? Kindlasti on.
Külaline

Külaline kirjutas: 20 Dets 2025 21:13
Guest kirjutas: 20 Dets 2025 20:17
Kas ma tohin seda ise otsustada, kas saan? Kui saaks, oleks öelnud, eks ole. Mul on hea meel, et saan sulle sel halval päeval abiks olla ning saad end minu kallal tühjaks vinguda! Õige valik, sest mind sa juba endast välja ei vii. On sul veel mõtteid, kuidas vigiseda saaks? Kindlasti on.
Meie mõned sugulased saabusid täpselt siis, kui rongid-bussid jõudsid. Nii lõuna paiku hakkasid laekuma. Nad olid kõik väga oodatud.
Ei saa aru, miks kedagi seepärast noritakse, et ta tahaks kirikusse, aga tõesti ei saa. Nagu ta ise kirjutas, ju mingite aastate pärast saab.
Meil on see aeg nüüd käes - jõululõuna korraldab juba tütar, saame rahulikult vahepeal surnuaias käia ja kirikusse sisse vaadata. Ja siis jõuluvana ajaks tagasi jõuda. Ja sugulased ei tunnegi, et pererahvas on nad maha jätnud ja jalga lasknud.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Dets 2025 13:49 Kindlalt kodus. Võtame vabalt, mängime lauamänge, sööme midagi head, vahepeal vaatame mingit filmi. Televisiooni meil pole, vaatame DVD pealt. Kell 12 vaatame rõdu pealt saluuti ja lööme klaase kokku, seejärel jätkame oma mõnusa õhtuga. Igaüks läheb magama siis, kui soovib. Lapsed on üks teismeline, teine on täiskasvanu.
Ja teismeline ja täiskasvanud laps kopitavad ka vanematega kodus, ei ole sõpradega midagi plaanis?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 10:53
Guest kirjutas: 04 Dets 2025 13:49 Kindlalt kodus. Võtame vabalt, mängime lauamänge, sööme midagi head, vahepeal vaatame mingit filmi. Televisiooni meil pole, vaatame DVD pealt. Kell 12 vaatame rõdu pealt saluuti ja lööme klaase kokku, seejärel jätkame oma mõnusa õhtuga. Igaüks läheb magama siis, kui soovib. Lapsed on üks teismeline, teine on täiskasvanu.
Ja teismeline ja täiskasvanud laps kopitavad ka vanematega kodus, ei ole sõpradega midagi plaanis?
Võtsid järgmise ette? Ikka paha tuju veel?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 10:57
No aga nendel lastel on ju midagi viga, kellel pole mitte midagi muud teha kui vanematega lauamänge mängida ja kell üheksa magama minna. Järelikult pole neil mingit normaalset elu, sõpru, mitte midagi. Mina selle jõuluõhtul koristajaga ei õiendanud, aga pean ka seda imelikuks tõesti.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 11:00

No aga nendel lastel on ju midagi viga, kellel pole mitte midagi muud teha kui vanematega lauamänge mängida ja kell üheksa magama minna. Järelikult pole neil mingit normaalset elu, sõpru, mitte midagi. Mina selle jõuluõhtul koristajaga ei õiendanud, aga pean ka seda imelikuks tõesti.
Aga, kui ongi lapsel midagi viga, mistõttu tal ei ole sõpru, kellega koos aega veeta, mis siis tegema peab? Mida sa vanematel siis teha soovitad? Oma laps ära hävitada, sest sinu jaoks on imelik?
Minu laps on näiteks puudega. Ja me veedamegi nii jõuluõhtul kui ka muudel õhtutel kolmekesi koos aega.
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 11:00

Kui laps eelistab vanemate seltskonda, siis on ikka ääretult lame selle kohta öelda, et tal on midagi viga. Jälke üks, kes teab, kuidas on "õige" elada.
Külaline

Kus need teismelised siis öösel olema peaks?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 11:58 Kus need teismelised siis öösel olema peaks?
Miks te öösel lauamänge mängite?
Külaline

Guest kirjutas: 21 Dets 2025 11:58 Kus need teismelised siis öösel olema peaks?
Mis öösel, jutt oli tervest õhtust ja üks laps pole teismeline, vaid täiskasvanu. Aga kui puudega, siis muidugi on asi teine.
Külaline

Külaline kirjutas: 21 Dets 2025 13:02Miks te öösel lauamänge mängite?
see on pheen
Külaline

Keegi ei kopita. Meil on tore. Lauamängud on teismelise suur soov. Need on pikad ja keerulised strateegiamängud, mida iga päev ei viitsi ette võtta (nt Terraforming Mars, kus tuleb terve plejaad keemilisi elemente läbi käia). Vana-aastaõhtu on selline hea pikk aeg, kus saab seda poole ööni teha. Eks inimesed on erinevad.
Külaline

Guest kirjutas: 20 Dets 2025 17:36
Guest kirjutas: 05 Dets 2025 16:40
Guest kirjutas: 05 Dets 2025 14:57

No mina olen 1969 sündinud ja mingeid jõule meil ei tähistatud, ainult nääre. Jõulude tähistamine oli ju lausa keelatud ja neid kodus tähistada et lapsed pärast oma lapsearuga kuskil lasteaias või koolis välja plädiseks - see võis lõppeda vanemate jaoks suurte pahandustega.
Uskumatu. MIna rääkisin küll koolis, et peame jõule ja küsisin end isegi jõululaupäeval koolist vabaks, et ema-isaga Jaani kirikusse minna. Mingit probleemi ei olnud. See, mis ma siit loen, kuidas kõik nääre tähistasid - see on nagu mingi paralleluniversum, mida minu reaalsuses ei eksisteerinud. Mina (endiselt see 1973 sündinud) olen näiteks ristitud aastal 1983. Midagi ei olnud keelatud ja kirikud seisid ju keset kesklinna.
Oli ikka keelatud. Ühest koolist vallandati muusikaõpetaja sellepärast, et ta asendas laulus "Oh kuusepuu...!" sõna vastu "Oh jõulupuu...!". Lapsed laulsidki siis seda muudetud sõnaga laulu mingil talvekontserdil. Ja pärast seda lasti õpetaja lahti. Väga suur skandaal tuli sellest. Ja see kõik ei juhtunud 70ndatel, vaid 1985.
No ilmselgelt oli erinevates kohtades see asi erinev. Mõnes kohas jälgiti seda, mõnes kohes ei huvitanud see kedagi. Meil Tallinnas ei huvitanud see kedagi, kõik tuttavad pidasid jõule, kuuse sai osta ikka jõuludeks ja kirikus käimine ei morjendanud ka kedagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Kirile, Triibu ja 8 külalist