Jalajälg
-
Külaline
Jalajälg
Kui palju mõtlete oma jalajäljele auto kasutamisel või seate tähtsamaks oma mugavuse?
Kas mõtlete?
Nt ma elan linnas. Mu toidupood pole kaugel. Pakiautomaat pole kaugel. Töökoht pole ka kaugel. Aga ikka käin autoga need 1-2 km. Kas te käite 1-2 km kaugusel olevad käigud jalgsi?
Kas mõtlete?
Nt ma elan linnas. Mu toidupood pole kaugel. Pakiautomaat pole kaugel. Töökoht pole ka kaugel. Aga ikka käin autoga need 1-2 km. Kas te käite 1-2 km kaugusel olevad käigud jalgsi?
-
Külaline
Ei mõtle. Sõidan autoga, siis kui vaja on.
Elan Tallinnas, töökoht on umbes 10 km kaugusel. Vahel lähen bussiga, vahel autoga.
Sõidan nädalavahetusel mööda Eestit, et matkata erinevates ilusates kohtades, siis ilma autota ei saaks.
Elan Tallinnas, töökoht on umbes 10 km kaugusel. Vahel lähen bussiga, vahel autoga.
Sõidan nädalavahetusel mööda Eestit, et matkata erinevates ilusates kohtades, siis ilma autota ei saaks.
-
Külaline
eks ma ikka mõtle ka, aga mitte väga oma mugavuse arvelt. toidupoes ma jala ei käi - ei näe sellel mingit mõtet. tellin kas Selveri kord nädalas või käin autoga korra nädalas poes ja toon nädala toidu koju. kui vahel puuvilja isu tuleb, astun läbi ka. jala käin palju - käin jala tööl, kaltsukas, mere ääres. see on siis miski kuni 10 km.
kiirmoodi eriti ei tarbi. ostan riideid kaltsukast või poest kvaliteetseid brände.
elamisi on mul kaks. maal ja linnas. ja nende vahel sõidan oma maasturiga, kuna maal on teed kehvad ja autosse peab palju kraami mahtuma. mugavus ja turvalisus on ka olulised. auto on uuepoolne ja väga heas korras, co on normis.
suure osa toidust kasvatan/teen ise.
sorteerin prügi.
komposteerin oma biojäätmed ja kasutan neid tomatite väetamiseks.
keemilisi väetisi ja mürke ei kasuta.
reisin palju. pikad lennureisid annavad mu jalajäljele kõvasti suurust juurde. aga samas annavad need nii palju juurde mu silmaringile ja maailmavaatele, et midagi pole teha.
kiirmoodi eriti ei tarbi. ostan riideid kaltsukast või poest kvaliteetseid brände.
elamisi on mul kaks. maal ja linnas. ja nende vahel sõidan oma maasturiga, kuna maal on teed kehvad ja autosse peab palju kraami mahtuma. mugavus ja turvalisus on ka olulised. auto on uuepoolne ja väga heas korras, co on normis.
suure osa toidust kasvatan/teen ise.
sorteerin prügi.
komposteerin oma biojäätmed ja kasutan neid tomatite väetamiseks.
keemilisi väetisi ja mürke ei kasuta.
reisin palju. pikad lennureisid annavad mu jalajäljele kõvasti suurust juurde. aga samas annavad need nii palju juurde mu silmaringile ja maailmavaatele, et midagi pole teha.
-
Külaline
Ma käin kõik lühemad otsad jala, kui just päris paduvihma ei tule, aga pean kahjuks tunnistama, et ma ei mõtle mitte jalajäljele, vaid oma tervisele ja heale vormile. Mul niigi istuv töö ja üldiselt väheliikuv eluviis, üritan siis omale tekitada nii palju liikumist kui saan. Tööl käin bussiga, aga seda sellepärast, et jalgsiminekuks on koht liiga kaugel, aga kui ma tahaks autoga minna, siis ma peaksin omale eraldi auto ostma, hetkel meil on peres üks auto. Ja kuna töökoht asub Tallinna südalinnas, siis peaksin iga kuu päris palju raha ka parkimise alla panema. Aeg-ajalt viskab bussiga sõitmine kopa ette ja siis ikka mõtlen, et peaks auto ostma, aga seni on mu sisemine kooner mind veel tagasi hoidnud, aga kes teab, mis tulevik toob. Samas tundub tobe ainult töölkäimiseks auto osta, kui hea bussiühendus on olemas ja peale tööd saan alati autot kasutada.
-
Külaline
Käi mõned tiirud (reisid) erinevates Aasia ja Aafrika riikides ja sul seda jalajälje teemat enam ei teki eluaeg. Meie praegune prügisorteerimise ja muu jalajälje propagandajama baseerubki sellel, et Eesti inimene ei tea, mis toimub väljaspool Euroopat ja seetõttu on nii kuulekas, nii kuulekas. See on silmaringi küsimus. See, mida meie siin Eestis või üldse Euroopas teeme, on pullikaka ja täiesti mõttetu põlveotsapoliitika. Meie oleme maakeral nagu kärbses*tt. Aga planeet on meil ühine.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 08:55 Kui palju mõtlete oma jalajäljele auto kasutamisel või seate tähtsamaks oma mugavuse?
Kas mõtlete?
-
Külaline
See põlevkivijaamade sulgemine on ka täisjamps, sest meie siin tegeleme oma paari jaamaga, mille tõttu on meie elekter ülimalt kallis, samal ajal Hiina avab umbes 10 põlevkivijaama kuus, lisaks lisab olemasolevatele võimsust aina juurde. Ja ei huvita mingi reostus mitte üks raas. Meie elektrijaamad on selle kõrval tõesti olematu tähtsusega.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 15:31Käi mõned tiirud (reisid) erinevates Aasia ja Aafrika riikides ja sul seda jalajälje teemat enam ei teki eluaeg. Meie praegune prügisorteerimise ja muu jalajälje propagandajama baseerubki sellel, et Eesti inimene ei tea, mis toimub väljaspool Euroopat ja seetõttu on nii kuulekas, nii kuulekas. See on silmaringi küsimus. See, mida meie siin Eestis või üldse Euroopas teeme, on pullikaka ja täiesti mõttetu põlveotsapoliitika. Meie oleme maakeral nagu kärbses*tt. Aga planeet on meil ühine.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 08:55 Kui palju mõtlete oma jalajäljele auto kasutamisel või seate tähtsamaks oma mugavuse?
Kas mõtlete?
-
Külaline
Täpselt nii ongi. Meil komposteeritakse ajusid, samal ajal kui kogu muu maailm lagastab nii, et vähe ei ole. Meie panus on nagu piisk merre, see ei päästa planeeti.
-
Külaline
Käin poes 600m kaugusel jala ainult siis, kui midagi väikest on vaja osta. Mitut kotitäit seljas sealt küll tassima ei hakka. Töökoht on 4 km kaugusel, autoga sõidan sinna 10 minutit, ühistranspordiga kuluks kolmveerand tundi ja olenevalt kellaajast tuleks vahel ka ümber istuda.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 08:55 Kui palju mõtlete oma jalajäljele auto kasutamisel või seate tähtsamaks oma mugavuse?
Kas mõtlete?
-
Külaline
Ei mõtle üldse! Ei sordi prügi, pigem vastupidi-viskan suvalisi asju biojäätmetesse protestiks ajuvabade nõuete vastu nagu see sorteerimine on. Ainult panditaara viin automaati, sest selle eest saab raha. Mul jumalast pohhui, mis saab 100 või 500 aasta pärast planeedist
Autot pole, käin olude sunnil bussiga ka paari kilomeetri kaugusele loomulikult
Autot pole, käin olude sunnil bussiga ka paari kilomeetri kaugusele loomulikult
-
Külaline
Ei mõtle st tegelikult mõtlen ja süümekaid ei ole. Autosõidud ja lennureisid on mu ainus jalajälg. Viieliikmeline pere. Elame st mina kui majapidamise korraldaja hoian meid peaaegu null jäätmemajandusel - toitu ostan turult kodulähedase taluniku käest, hobina kasvatan paari kultuuri mahedalt ise, toiduraiskamist on vast 1%. Teen toitu suuremas osas ise sh ka suitsuliha jms. Suurpoes vaatan üle viimase kuupäeva letid (ja seda kaugeltki mitte hinna tõttu). Poes käin oma kottidega, turul oma pakenditega. Kasutame peres asjad lõpuni kui vähegi võimalik. Üleliigse kraamiga tegelen ühekaupa - leian neile uue omaniku. Riidevajaduse puhul vaatan esimesena teiselt ringilt korralikku brändikaupa ja harva on, kui üldse ei leia. Teiselt ringilt ostes valin esimesena kauplusest, et mitte tekitada liigset transpordivajadust.
Mul on oma kiiksud - saatsin nt 5 paberil jõulukaarti, auto on suur, reisid kaugele ja pikad.
Nii elada võib tunduda keeruline, aga tegelikult on nii elada mõtteviis ja päevast-päeva ning aastast aastasse nii elades ei ole see sugugi raske.
Mul on oma kiiksud - saatsin nt 5 paberil jõulukaarti, auto on suur, reisid kaugele ja pikad.
Nii elada võib tunduda keeruline, aga tegelikult on nii elada mõtteviis ja päevast-päeva ning aastast aastasse nii elades ei ole see sugugi raske.
-
Külaline
Mina olen oma panuse andnud. Pole ühtegi suurimat saastajat - last - siia ilma toonud. Nii et toimetan jalajäljemurevabalt.
-
Külaline
Nii see kahjuks on. Pole vahet, kas on tegu arenenud riigi või arengumaaga, ei hooli mingist jalajäljest keegi. Jaapanis on täielik plastikuuputus, absoluutselt iga asi on seal plastikpakendis või kiles. Paljudes Aasia riikides ei ole toimu söögikohtades nõudepesu, kogutakse mustad nõud kokku, teine firma viib minema ja toob puhtad nõud asemele, kõik kilesse mässitud, et puhtust säilitada, inimesed rebivad selle pealt ära ja prügisse. Iga kord Ameerikas, Aasias või Lähis-Idas poes käies on inimesed üllatunud, et olen oma riidest koti kaasa toonud. Kohalikud ei jama mingite korduvkasutatavate kottidega.Külaline kirjutas: ↑22 Dets 2025 15:31Käi mõned tiirud (reisid) erinevates Aasia ja Aafrika riikides ja sul seda jalajälje teemat enam ei teki eluaeg. Meie praegune prügisorteerimise ja muu jalajälje propagandajama baseerubki sellel, et Eesti inimene ei tea, mis toimub väljaspool Euroopat ja seetõttu on nii kuulekas, nii kuulekas. See on silmaringi küsimus. See, mida meie siin Eestis või üldse Euroopas teeme, on pullikaka ja täiesti mõttetu põlveotsapoliitika. Meie oleme maakeral nagu kärbses*tt. Aga planeet on meil ühine.
-
Külaline
Eks see Euroopa on jah pisike täpike kogu planeedil.
Ega kui aus olla, siis ega eriliselt sellele jäljele ei mõtle. Aga raha kokkuhoiu pärast saab oma panus viimastel aastatel antud.
Kui mul veel auto oli, siis tõesti sõitsin mugavusest ka lähedalasuvasse poodi. Nüüd sõidan bussiga.
Toitu ei ole mulle kunagi meeldinud raista ja nüüd viimasel ajal hoian ka vett kokku. Vanemaks saades tundub vee mõttetu raiskamine nõme, eriti, kui osadel pole puhast joogivett.
Prügi ei ole ma maha visanud kunagi. Kui võimalik, Siis ka sorteerin aga ega sellest vist eriliselt kasu pole. Reisimas lennukiga olen käinud vähe. Aga see kõik raha taga kinni.
Tarbetud asjad pigem annan ringlusesse, kui ära viskan.
Ega kui aus olla, siis ega eriliselt sellele jäljele ei mõtle. Aga raha kokkuhoiu pärast saab oma panus viimastel aastatel antud.
Kui mul veel auto oli, siis tõesti sõitsin mugavusest ka lähedalasuvasse poodi. Nüüd sõidan bussiga.
Toitu ei ole mulle kunagi meeldinud raista ja nüüd viimasel ajal hoian ka vett kokku. Vanemaks saades tundub vee mõttetu raiskamine nõme, eriti, kui osadel pole puhast joogivett.
Prügi ei ole ma maha visanud kunagi. Kui võimalik, Siis ka sorteerin aga ega sellest vist eriliselt kasu pole. Reisimas lennukiga olen käinud vähe. Aga see kõik raha taga kinni.
Tarbetud asjad pigem annan ringlusesse, kui ära viskan.
-
Külaline
Nii nagu Eestis pisikese põlevkivijaama sulgemine päästab planeedi, nii on veel üks väljasurnud mikrorahvus tõeline teene tervele inimkonnale. Tuleb ikka alandlikult teha teed suurematele. Nii rahvastele kui jaamadele.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 18:12 Mina olen oma panuse andnud. Pole ühtegi suurimat saastajat - last - siia ilma toonud. Nii et toimetan jalajäljemurevabalt.
-
Külaline
No sa võid ju alati minu eest sünnitada. Ei ma kätt ette pane.Külaline kirjutas: ↑22 Dets 2025 20:15Nii nagu Eestis pisikese põlevkivijaama sulgemine päästab planeedi, nii on veel üks väljasurnud mikrorahvus tõeline teene tervele inimkonnale. Tuleb ikka alandlikult teha teed suurematele. Nii rahvastele kui jaamadele.
-
Külaline
Naljakas on veel see, et kuna siin on tootmine nii kallis, siis toome träni maailma teisest otsast. Ja tekitame sellega kümneid kordi rohkem kahju, kui need põlevkivijaamad meil midagi suudavad reostada.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 20:15Nii nagu Eestis pisikese põlevkivijaama sulgemine päästab planeedi, nii on veel üks väljasurnud mikrorahvus tõeline teene tervele inimkonnale. Tuleb ikka alandlikult teha teed suurematele. Nii rahvastele kui jaamadele.Guest kirjutas: ↑22 Dets 2025 18:12 Mina olen oma panuse andnud. Pole ühtegi suurimat saastajat - last - siia ilma toonud. Nii et toimetan jalajäljemurevabalt.
-
Külaline
Kuni kaupa veetakse üle maakera ringi, sõdades õhku saastatakse, reklaame postkast täis topitakse,jne lõputu rida, siis sit.aks suva.
-
Külaline
Ei mõtle mingi jalajälje peale. Sõidan autoga. Bussiga võiks sõita ka, aga mul bussi pole.
On auto, aga sõidan vaid siis kui väga vaja. Näiteks on vaja linnast välja sõita või poest suuremaid varusid osta. Mingeid pisikesi paari km juppe kindlasti mitte. Põhiline liikumisvahend on mul minu jalad.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 2 külalist