Toidud köögiviljadest

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Haisvad näpud? Seep ja vesi...? Küüslauku ei koori, kala ei puhasta ega katsu ilma kummikinnasteta?
Sibul läheb silma tõesti, aga sel juhul tuleks ikka kilo korraga koorida ja viilutada - niisama perele või ühee inimesele kokates peab ikka ise vaeva nägema, et sibula tükeldamine on nii võimatu.
Ee... muuseas, mul pole aimugi, kuskohas poes see tükeldatud sibul on, ma olen näinud nn tükeldatud ja riivitud köögivilju, aga sibulat küll mitte?
Teisalt soovitus - kui raha on, aga kokkamine vastumeelne, siis oli mingi firma, kes tegi valmis ja shippis koju kogu päevamenüü sobiva kaloraaziga, sh sai tellida ka dieeditajale sobiva menüü. Nime ei mäleta ja googeldada kah ei viitsi :D.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Nõiamoor kirjutas: 21 Dets 2025 20:06Ee... muuseas, mul pole aimugi, kuskohas poes see tükeldatud sibul on, ma olen näinud nn tükeldatud ja riivitud köögivilju, aga sibulat küll mitte?
https://www.prismamarket.ee/toode/coop- ... 0191171015
Nii mõneski külmutatud aedviljasegus on ka sibul sees. Metsaseenesegus samuti.
Ju on teistes poodides ka.
Nõiamoor
Kontakt:

Lillkapsa-sibula segu sügavkülmas..? Jäkk, no seda ma küll ei ostaks. Lillkapsaga on nii häid retsepte ja too ise nii madala kalorsusega, et poleks ka mingit dilemmat selle segu ostmata jätmise pärast. Muide, lehtkapsas ja kakaos nt on ca 5 korda rohkem oksalaate, samuti kurkumis ja durumnisus.... hakkame siis koos vatipatju sööma - need ei sisalda kaloreid ega säilitusaineid ja on 100 % organic cotton?
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 21 Dets 2025 20:25Lillkapsa-sibula segu sügavkülmas..?
Ei, sellist pole. On lillkapsa-brokoli segu või mõlemad eraldi. Sibul on mõnedes supikomplektides või ka eraldi, lihtsalt külmutatud sibul.
Külaline

Just tegin värskekapsasuppi külmutatud sibulaga. Aastaid olen ise hakkinud kõik toorained, nüüd tegin külmutatud kraamiga, peale kapsa muidugi. Väga hea sai.
Mis põhiline - kiirelt valmis. Tuli supituju ja poole tunniga oli olemas. Ei saa küll öelda, et maitsel mingi vahe oleks olnud.
Mida kevade poole, seda viletsamaks ju keldris seisnud aedviljad jäävad, külmutatud segud maitseväärtust ei kaota, kui õigel temperatuuril hoitud. Vitamiinid samuti ei hävi.
Mul sügavkülmas -22°, külmutan ka ise kasvatatud aedvilju palju.
Külaline

Guest kirjutas: 22 Dets 2025 22:35 Just tegin värskekapsasuppi külmutatud sibulaga. Aastaid olen ise hakkinud kõik toorained, nüüd tegin külmutatud kraamiga, peale kapsa muidugi. Väga hea sai.
Mis põhiline - kiirelt valmis. Tuli supituju ja poole tunniga oli olemas. Ei saa küll öelda, et maitsel mingi vahe oleks olnud.
Mida kevade poole, seda viletsamaks ju keldris seisnud aedviljad jäävad, külmutatud segud maitseväärtust ei kaota, kui õigel temperatuuril hoitud. Vitamiinid samuti ei hävi.
No, mis hirmus aega see sibula ja porgandi koorimine ja tükeldamine siis võtab. Kaks minutit ja valmis!
Nõiamoor
Kontakt:

Mul on ka sügavkülmas oma aia saaduseid ja samuti kasutan poe omi, aga sibul ja porru on asjad, mida ma ei külmuta. Kui kuskil segus need sees on, siis ok, aga mul kodus ei ole sellist tööstuslikku kiirkülmutamist ja tavalises sügavas jäävad need imelikud. Samuti keedan vahest näiteks kanasupi põhja - liha ja maitseained, osa jätan kohe söömiseks, aga osa puljongit ja hakitd liha panen säilituskarpi ja hea võtta, kui ruttu suppi vaja, köögiviljade-nuudlite lisamine ei ole probleem. Puljongid keedan madalal tulel, kanaliha ca 4 tundi, sealiha 6 ja loomakonte 8-12, vahepeal lisan vett ja alati sortsu hapet, et kontidest kasulik kraam kätte saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 22 Dets 2025 22:58
Guest kirjutas: 22 Dets 2025 22:35 Just tegin värskekapsasuppi külmutatud sibulaga. Aastaid olen ise hakkinud kõik toorained, nüüd tegin külmutatud kraamiga, peale kapsa muidugi. Väga hea sai.
No, mis hirmus aega see sibula ja porgandi koorimine ja tükeldamine siis võtab. Kaks minutit ja valmis!
Kuna ma olen pea 20 aastat alati kõik ise koorinud ja hakkinud, siis eks ikka vahet tundsin. Palju rohkem vilju läks suppi, kui vaid sibul ja porgand.
Külaline

Mul on 3-4 toitu igaks söögikorraks, pean väga jälgima, mida suhu pistan.
Hommikul söön kas 3spl helbeid+1spl kliisid vedelaks pudruks veega keedetuna. Keetmise lopus lisan 1-2 sol piima. Söön külmutatud marjade, 100% pähllivõi ja supilusikatäie kodujuustuga. Muna-hommikusöögiks klopin muna lahti. Täiteks lisan kas 100g tuunikala, portsu hakitud köögivilju (nt suvikõrvitsaviile + 4 kirsstomatit vms), seeni. Kindlasti hautan enne sibula klaasjaks. See Prisma hakitud sibul on väga hea, arg-ajalt kasutan seda palju aastaid juba.
Vahel hakin 2 kiivit voi ühe pirni ja valan pesle ca 100g maitsestamata jogurit ja panen supilusikatäie 100% pähklivõid, segan sisse supilusikatäie kliisid, vahel teen tšiiaseemnete ja peti segamisega üleöö-hommikuputru. Selle hommikusöögi korvale söön viilu leiba Lidli proteiinijuustuga.

Vahepalsks on mul Lidli suhkruta Skyr koos puuviljaga.

Mu üks lemmik-köögiviljatoit koosneb paarist tomatist ( kui koht hirmus tühi, votan rohkem. Umbes 100g lumekrabi voi lahjemat surimit. Kastmeks segan 1 spl kergeimst majoneesi, 1spl ketšupit, pigistan sidrunimahla, veidi karrit ja natuke soola-pipart. Korvale viil leiba. Leiba ostes vaatan, et kaloreid ei oleks üle 230.

Kiiretest roogadest teen Tom Kha kiirsuppi supipastast. Hautan pool karpi šampinjone (kui kiht tühi, siis kasvoi terve karbi) 1 tl õli ja vee segus, hakin sisse tomati, lisan supipasta ja light kookospiima pool purki. Supilusikatäis kalakastet, nstuke ingverit lõhnaks, pigistan peale sidrunimahla. Kui tahta olematu kalorsusega hiigeloortdu, saab sisse segada tutaanjuure - nuudlid.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 02:21 Mul on 3-4 toitu igaks söögikorraks, pean väga jälgima, mida suhu pistan.
Hommikul söön kas 3spl helbeid+1spl kliisid vedelaks pudruks veega keedetuna. Keetmise lopus lisan 1-2 sol piima. Söön külmutatud marjade, 100% pähllivõi ja supilusikatäie kodujuustuga. Muna-hommikusöögiks klopin muna lahti. Täiteks lisan kas 100g tuunikala, portsu hakitud köögivilju (nt suvikõrvitsaviile + 4 kirsstomatit vms), seeni. Kindlasti hautan enne sibula klaasjaks. See Prisma hakitud sibul on väga hea, arg-ajalt kasutan seda palju aastaid juba.
Vahel hakin 2 kiivit voi ühe pirni ja valan pesle ca 100g maitsestamata jogurit ja panen supilusikatäie 100% pähklivõid, segan sisse supilusikatäie kliisid, vahel teen tšiiaseemnete ja peti segamisega üleöö-hommikuputru. Selle hommikusöögi korvale söön viilu leiba Lidli proteiinijuustuga.

Vahepalsks on mul Lidli suhkruta Skyr koos puuviljaga.

Mu üks lemmik-köögiviljatoit koosneb paarist tomatist ( kui koht hirmus tühi, votan rohkem. Umbes 100g lumekrabi voi lahjemat surimit. Kastmeks segan 1 spl kergeimst majoneesi, 1spl ketšupit, pigistan sidrunimahla, veidi karrit ja natuke soola-pipart. Korvale viil leiba. Leiba ostes vaatan, et kaloreid ei oleks üle 230.

Kiiretest roogadest teen Tom Kha kiirsuppi supipastast. Hautan pool karpi šampinjone (kui kiht tühi, siis kasvoi terve karbi) 1 tl õli ja vee segus, hakin sisse tomati, lisan supipasta ja light kookospiima pool purki. Supilusikatäis kalakastet, nstuke ingverit lõhnaks, pigistan peale sidrunimahla. Kui tahta olematu kalorsusega hiigeloortdu, saab sisse segada tutaanjuure - nuudlid.
Tundub päris kohutav elu. Kui peenikeseks kiluks on siis õnnestunud sellise toitumisega saada?
Külaline

Ma sain aru, et küsiti soovitusi köögiviljatoitude kohta, mitte kellegi detailsest menüüst, mis sisaldab putru ja palju muud, millel köögiviljadega ei ole midagi pistmist.
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 13:50 Ma sain aru, et küsiti soovitusi köögiviljatoitude kohta, mitte kellegi detailsest menüüst, mis sisaldab putru ja palju muud, millel köögiviljadega ei ole midagi pistmist.
No köögivilju saab ju igasugu toitudes kasutada, nagu see vastaja ka kirjutas - olgu munaroas, salatis või hautises.
Ei pea ometi sibulat ja kapsast järama, mis muutub kiiresti ebameeldivaks.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 14:45
Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 13:50 Ma sain aru, et küsiti soovitusi köögiviljatoitude kohta, mitte kellegi detailsest menüüst, mis sisaldab putru ja palju muud, millel köögiviljadega ei ole midagi pistmist.
No köögivilju saab ju igasugu toitudes kasutada, nagu see vastaja ka kirjutas - olgu munaroas, salatis või hautises.
Seda küll, aga tundus, et seal oli rohkem pudru ja kliide söömisest juttu. Lisaks piimast, puuviljadest jne.
Külaline

Tohutult keeruline on midagi soovitada inimesele, kellele käib isegi sibula koorimine ja praadimine üle jõu.

Ma ise teen ühepajatoitu, kapsahautist, hapukapsasuppi, ahjujuurikaid, toorsalateid jne jne. Need kõik aga eeldavad, et inimene viitsib koorida, hakkida, riivida jne jne. Milleks hakata seda TA-le soovitama, ja retsepte välja kirjutama, kui ta juba kõige lihtsama tegevuse ees tagasi põrkub.

Ostku parem valmistoitu edasi!

Millega see inimene seni on tegelenud, on arusaamatu. Hakata 50+ vanuses maailma avastama...?
Külaline

Hakitud köögiviljad on poes müügil.
https://www.selver.ee/ahjusegu-porgand- ... vili-700-g
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 14:48
Seda küll, aga tundus, et seal oli rohkem pudru ja kliide söömisest juttu. Lisaks piimast, puuviljadest jne.
Inimene, kes oskab köögiviljades näha vaid poe toorsalatit, ei hakka üleöö igapäevaselt lõuna või õhtusöögiks kapsast-porgandit hautama või pistab köögiviljasegu kõrvale lisaks kaks pasteedisaia ja magustoiduks tuubi kohupiimakreemi nahka. Pigem harjugu tasapisi toitudesse rohkem köögivilju lisama. Minu lapsed nt hautatud köögivilju ei söö, aga ahjus küpsetatud kotlette, milles osa hakkliha on suvikõrvitsaga asendatud ja maitsestatud rohke sibula ja küüslauguga, pistavad heal meelel. (Ei peta neid, teavad koostist). Kaubaks läheb hästi ka suvikõrvitsalasanje (pastaplaadi asemel pikuti lõigatud suvikõrvits). Ühepajatoidu sisse lisan vaid veidi kartuleid ja rohkem maapirni, nuikapsast, värvilisi porgandeid (samuti Prismast). Meeleldi söövad lapsed täisteravrappi - laual on hakkliha, juust ja suur valik värvilisi köögivilju ning igaüks pakib ise oma toidu.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 14:45
Just. Vanasti sai Hiina restoranis käidud, seal pakuti lihahautist seente ja bambusevõrsetega sojakastmes, väga maitsev. Jällegi - köögivili. Ei pea seda sibulat haisutama, muid köögivilju ka olemas. Ei pea ise tükeldama, nagu siin juba välja pakutud, Selverisse ja etskae, mis riiuli peal ootamas.. Selleks, et köögiviljatoitu süüa, ei pea köögiori olema.
Külaline

On ju ka igasugused sügavkülma wokid saadaval. Lisa vaid liha ja nuudlid. Jah, liha peab ise viilutama.

Aga mina, kes ma kõik ise hakin ja sügavkülma omasid vähe kasutan, saan maitsevahest aru. Värskest kraamist on alati parem.

Aga kes on nagunii harjunud valmistoitu tarbima, siis ega see puhas sibulgi on veider ja vänge 😆🙈
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 15:11 Hakitud köögiviljad on poes müügil.
https://www.selver.ee/ahjusegu-porgand- ... vili-700-g
Need on väga mugavad küll. Tegelikult vist teisedki poed müüvad sarnaseid segusid ja vokisegusid. Vähemalt Coopis olen erinevaid näinud.

Nende viga on siiski see, et need on pakendatud plasti ja need lähevad päris kiiresti käärima. Isiklik kogemus.

Kui tahad ikkagi väga tervislikult ja puhtalt süüa - mis on kaalualandamise juures A ja O, siis on parem ikka ise teha. Üksikul inimesel ei ole ju vaja ka mingeid suuri koguseid koorida ja hakkida.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 15:29
Guest kirjutas: 25 Dets 2025 14:48
Inimene, kes oskab köögiviljades näha vaid poe toorsalatit, ei hakka üleöö igapäevaselt lõuna või õhtusöögiks kapsast-porgandit hautama või pistab köögiviljasegu kõrvale lisaks kaks pasteedisaia ja magustoiduks tuubi kohupiimakreemi nahka. Pigem harjugu tasapisi toitudesse rohkem köögivilju lisama. Minu lapsed nt hautatud köögivilju ei söö, aga ahjus küpsetatud kotlette, milles osa hakkliha on suvikõrvitsaga asendatud ja maitsestatud rohke sibula ja küüslauguga, pistavad heal meelel. (Ei peta neid, teavad koostist). Kaubaks läheb hästi ka suvikõrvitsalasanje (pastaplaadi asemel pikuti lõigatud suvikõrvits). Ühepajatoidu sisse lisan vaid veidi kartuleid ja rohkem maapirni, nuikapsast, värvilisi porgandeid (samuti Prismast). Meeleldi söövad lapsed täisteravrappi - laual on hakkliha, juust ja suur valik värvilisi köögivilju ning igaüks pakib ise oma toidu.
Ha-haa! Tahtsin just küsida, et kas nende kotlettidega petad lapsi. :lol: Ma enda poega pean küll petma. Ei tema peeti ei söö. Aga, kui Lindströmi kotlette teen, siis pistab nii et pole otsa ega äärt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist