Vähese sünni põhjus

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Marju Länik vist ka nagu ähmaselt vihjas oma eluloofilmis, et nagu natuke kahju on. Kui ma õieti mäletan, siis oligi asi selles, et ei olnud õiget kaasat, kellega laps(i)saada. Kui ta sel teemal rääkis, oli kehakeelest näha ebamugavust.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 17:52 Ivi Eenmaa on küll nagu kahetsenud, et last pole. Ta ei saanud meest, keda tahtis, sest see oli abielus ja nii jäigi. Ta on öelnud:
“Need olid lihtsalt need valikud, mis ma siis tegin… Ma ei tea! Ma ei ole veendunud, et õigesti tegin,” ohkab ta. Laps oleks võinud ikkagi olla, mis siis, et soovitud meest Ivi endale ei saanud.

Ada Lundver tegi ka omad valikud. ÕL kirjutab: Ja siis saabus Lundveri ellu Mikk Mikiver, kellega ta kolmekümneselt abiellus. Kindlasti oleks noore abielunaise elu olnud värviküllasem, kui sellesse oleks mahtunud ka laps või lapsed. Miks ta nendest loobus? Lea Arme raamat annab vastuse ka sellele valusale küsimusele: „Olin 35, kui kolmandat korda rasedaks jäin. Vaata et tagumine aeg sünnitamiseks. Pidasin tõsiselt aru. Rääkisin doktor Tepiga, kes tegi mulle selgeks, millised kahjustused võivad olla lapsel, kelle vanem on alkohoolik,“ viitab Ada raamatus abikaasa Mikk Mikiverile. „Kui julgete, siis riskige,“ ütles ta.

Ma ei võtnud seda riski! Perspektiiv tuua ilmale õnnetu ja haige olend, kellele elu tähendab vaid häda ja piina – missugune ema tahaks seda oma lapsele? Võib-olla on see siiski parem, kui sündimata olla? Ma ei tea. Seda teab ainult jumal taevas,“ Ada tegi abielu jooksul kolm aborti.

No no no, Ada ei sülitanud ju ka ise pitsi sisse, miks siin arvata, et vaid Mikiveris asi oli.
Aga, miks me ainult naistest räägime siin. Minul oli väga kahju Edgar Valteri elulugu lugeda, tal oli võimukas naine ja tegi aborti ning naabrinaine palus, et Edgar temaga vahekorda astuks, sest oma mehega lapsi ei tulnud ja Edgar aumehena ei teinud seda ja eluõhtul kahetses, et ei teinud. Jäidki lapsed saamata, anne edasi kandmata.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 14:04
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 11:47
Ja on väga palju inimesi, kellel on lapsed oma tahte vastaselt, nii on lihtsalt läinud, aga neil ei ole sellest sooja ega külma.
Kaua sa seda lollust korrutad? Mina ei tunne mitte ühtegi inimest, kes oleks vastu enda tahtmist lapse saanud. Aa, perekoolis üks hull oli, kes korduvalt erinevates teemades kirjutas, et ühiskond käskis tal lapse saada, ja nüüd on tema keha rikutud, arst selles süüdi, ja tema seda last üldse ei taha.

Nagu eelpool öeldud - selline inimene on vaimselt haige inimene, kellel ei ole oma lapsest sooja ega külma, kes oma last ei armasta ja kes kahetseb lapse saamist.

Mida tähendab, et inimene sai lapse oma tahte vastaselt - nii on lihtsalt läinud? Kuidas sai "lihtsalt nii minna"?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 06:55
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 04:22
Minu arust on palju lapsi eranditult neil, kes neid saama ei peaks. Kellel nii välimuse kui vaimse võimekuse osas pole mitte midagi edasi anda.
Kuhu sa iseennast enda skaalal paigutaksid? Pean silmas sinu II lauset.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Dets 2025 20:43
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 11:47
Ja on väga palju inimesi, kellel on lapsed oma tahte vastaselt, nii on lihtsalt läinud, aga neil ei ole sellest sooja ega külma.
Kaua sa seda lollust korrutad? Mina ei tunne mitte ühtegi inimest, kes oleks vastu enda tahtmist lapse saanud. Aa, perekoolis üks hull oli, kes korduvalt erinevates teemades kirjutas, et ühiskond käskis tal lapse saada, ja nüüd on tema keha rikutud, arst selles süüdi, ja tema seda last üldse ei taha.

Nagu eelpool öeldud - selline inimene on vaimselt haige inimene, kellel ei ole oma lapsest sooja ega külma, kes oma last ei armasta ja kes kahetseb lapse saamist.

Mida tähendab, et inimene sai lapse oma tahte vastaselt - nii on lihtsalt läinud? Kuidas sai "lihtsalt nii minna"?
Kas sa oled see, kelle jaoks laps on elu sisu, passid nendega terve elu kodus, tööl eikäi ja oled iga päev õnnetu, sest nad saavad ükskord iseseisvaks?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 15:01
Tolmukübe kirjutas: 29 Dets 2025 14:48
Külaline kirjutas: 29 Dets 2025 14:25
Kas tooksid välja mõne artikli või video, kus 70+ inimene tunnistab ausalt, et tegi õigesti, et lapsi ei saanud ja otsust ei kahetse. Pole vahet, kas see on eesti või inglise keeles.
Natuke guugeldada.
Ei soovi lugeda anonüümsete kommentaatorite väljaütlemisi, vaid tuntud inimeste arvamusi, et lastevaba elu oli nende jaoks ainuõige otsus. H.Mirren on tõesti üks kuulus, välismaa staar, kes on välja öeldnud, et valis laste asemel karjääri ja ei kahetse. Kuhu jäävad tuntud inimesed Eestist, kes on juba vanad ja öelnud, et nad otsust ei kahetse?
Just! Küll aga mina oskan öelda lisaks enda tuttavatele vanainimestele öelda Eesti tuntud inimesi, kes on tunnistanud, et kahetsevad laste mitte saamist. Esimesena meenuvad näiteks Ivi Eenma ja Ada Lundver.

Minu tuttavad lastetud vanainimesed on veel selle ajastu inimesed, kes jäid viljatuks pärast aborti.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 14:37 Lugesin just Birgitte Bardo'st artiklit. Tema sai küll kogemata lapse, kuid ei soovinud teda mitte mingilgi määral ja loobus tema kasvatamisest. Ja ei kahetsenud seda mitte kunagi.
Ja sinu arvates on see siis normaalne, et naine sünnitab lapse ja siis viskab selle lastekodusse või kellegi teise kasvatada?

Kummalised väärtushinnangud on meil siin ikka mõnel!
Külaline

Külaline kirjutas: 13 Dets 2025 17:09
Külaline kirjutas: 11 Dets 2025 19:25Tegelikult kasvavad lapsed elu osana ja pere kõrval, mitte miski ei jää tegemata ja ei pea nii tohutult planeerima.
2-kuuse beebi emana ei tea, kas nutta või naerda selle peale, sest kogu elu praegu ainult beebi järgi käibki. Tihtipeale ei saa enne õhtut midagi hamba allagi, kui laps ei maga või ärkab kohe, kui kõrvalt ära lähed. Muudest asjatoimetustest rääkimata.
Mees vast hiljemalt 6-ks ikka laekub, saad trenni või jalutama minna ning oma asjadega tegeleda. Päev jah tuleb kuidagi välja vedada.
Külaline

Külaline kirjutas: 18 Dets 2025 21:17 Mul on tänaseks küll laps olemas (19a vana juba teine), aga praeguses majanduslikus- ja poliitilises olukorras kindlasti loobuksin isegi mõttest lapsi saada - tänases Eesti Vabariigis on noortel ikka kuradima raske jalgu alla saada ... saada korralik haridus, osta kodu, luua pere, sünnitada lapsi - kust selleks peaksid materiaalsed võimalused tulema? Ma küll ei tahaks tänapäeval noor olla (kui mul just padurikakid vanemaid poleks) :(
Korralik haridus omandatakse vanemate juures elades. Palgast ostetakse kodu. Milline osa sulle veider tundub?
Külaline

Kaua sa seda lollust korrutad? Mina ei tunne mitte ühtegi inimest, kes oleks vastu enda tahtmist lapse saanud.
Sina võiks leppida sellega, et on igasuguseid inimesi olemas. Et sina ei tunne, ei tee seda võimatuks, lisaks ei hakka sulle keegi seda ütlema. Eriti kui oled päriselus ka selline pealetükkiv ja agressiivne inimene kõige endast erineva vastu. Mina kuulan oma ametist tulenevalt rohkem inimeste salajasi mõtteid ja sa võiks üllatuda, kui sa kuuleks, mida inimesed päriselt mõtlevad või tunnevad.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 20:57
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 14:37 Lugesin just Birgitte Bardo'st artiklit. Tema sai küll kogemata lapse, kuid ei soovinud teda mitte mingilgi määral ja loobus tema kasvatamisest. Ja ei kahetsenud seda mitte kunagi.
Ja sinu arvates on see siis normaalne, et naine sünnitab lapse ja siis viskab selle lastekodusse või kellegi teise kasvatada?

Kas ma ütlesin, et see on normaalne? Ma ütlesin, et selliseid inimesi on, ma ei rääkinud mitte midagi enda väärtushinnangutest. Minul on laps ja armastan teda väga. Tahtsin ka teda väga. Aga sellegipoolest ma ei ole nagu sina, kes on nagu mingi silmaklappidega hobune. Tema ei tea, tema pole kuulnud, siis pole olemas. Kas sa pole tõesti nendest isadest kuulnud, kes oma lastega ei suhtle? Kas sellised väga tahtsid lapsi sinu arust? Oli eluunistus laps saada ja ta siis sinnapaika jätta?
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:00
Külaline kirjutas: 18 Dets 2025 21:17 Mul on tänaseks küll laps olemas (19a vana juba teine), aga praeguses majanduslikus- ja poliitilises olukorras kindlasti loobuksin isegi mõttest lapsi saada - tänases Eesti Vabariigis on noortel ikka kuradima raske jalgu alla saada ... saada korralik haridus, osta kodu, luua pere, sünnitada lapsi - kust selleks peaksid materiaalsed võimalused tulema? Ma küll ei tahaks tänapäeval noor olla (kui mul just padurikakid vanemaid poleks) :(
Korralik haridus omandatakse vanemate juures elades. Palgast ostetakse kodu. Milline osa sulle veider tundub?
Ja kas selle peale ei tule, et kõigil vanematel pole võimalust toetada. Näiteks on kodus veel mitu alaealist last, ei suuda maksta näiteks kinni lapse teises linnas elamist vms. Kõik ei ela Tallinnas või Tartus. Võin sulle mustmiljon olukorda tuua, miks peab kooli kõrvalt tööle minema. Seda toetab ka statistika, Suurem osa kõrgkoolis õppivatest lastest käib tööl. Korralik haridus eeldab magistrit, magistriõppes käivad praktiliselt kõik juba tööl. Sa elad nagu mingis paralleelmaailmas. Tavaline Eesti inimene on suhteliselt vaene, mitte mingi miljonär, kes suudab nii lapsi üleval pidada, neid igal pool koolitada, üürikorterid kinni maksta, sissemaksuraha anda, lisaks peaksid sinu arust veel ka lapselapsi kogu aeg hoidma, Suuem osa inimestest on täiesti keskmised ja neil pole see kõik võimalik.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 20:49
Külaline kirjutas: 29 Dets 2025 20:43

Kas sa oled see, kelle jaoks laps on elu sisu, passid nendega terve elu kodus, tööl eikäi ja oled iga päev õnnetu, sest nad saavad ükskord iseseisvaks?
Ei! Ma ei ole SEE! Mul on neli last ja nemad on juba ammu täiskasvanud, iseseisvalt ning elavad eraldi.

Mina olen alati laste kõrvalt tööl käinud. Ka ajal, kui mul oleks pidanud olema tegelikult emapuhkus.
Külaline

Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:06

Kas ma ütlesin, et see on normaalne? Ma ütlesin, et selliseid inimesi on, ma ei rääkinud mitte midagi enda väärtushinnangutest. Minul on laps ja armastan teda väga. Tahtsin ka teda väga. Aga sellegipoolest ma ei ole nagu sina, kes on nagu mingi silmaklappidega hobune. Tema ei tea, tema pole kuulnud, siis pole olemas. Kas sa pole tõesti nendest isadest kuulnud, kes oma lastega ei suhtle? Kas sellised väga tahtsid lapsi sinu arust? Oli eluunistus laps saada ja ta siis sinnapaika jätta?
Sa ju oma kommentaarideg koguaeg just kui õigustad seda, et inimesed saavad vastu enda tahtmist lapse, ja et nii on lihtsalt läinud. Ei! Lapse saamine on inimese teadlik valik, mitte mingi asi, mis lihtsalt läks nii...

Selle Bardo tõid ka just kui eeskujuks, et näete - inimene ei tahtnud last. Saamata aru, et tegelikult ei ole selline käitumine - saada laps, ja seejärel lükata ta jalust ära, mitte kuidagi normaalne.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 19:34 Marju Länik vist ka nagu ähmaselt vihjas oma eluloofilmis, et nagu natuke kahju on. Kui ma õieti mäletan, siis oligi asi selles, et ei olnud õiget kaasat, kellega laps(i)saada. Kui ta sel teemal rääkis, oli kehakeelest näha ebamugavust.
Põhjus oli ikka Tšernobõli katastroof. Nad saadeti mõned kuud peale katastroofi bändiga sinna kanti esinema.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:13 Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:16
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:06

Sa ju oma kommentaarideg koguaeg just kui õigustad seda, et inimesed saavad vastu enda tahtmist lapse, ja et nii on lihtsalt läinud. Ei! Lapse saamine on inimese teadlik valik, mitte mingi asi, mis lihtsalt läks nii...

Selle Bardo tõid ka just kui eeskujuks, et näete - inimene ei tahtnud last. Saamata aru, et tegelikult ei ole selline käitumine - saada laps, ja seejärel lükata ta jalust ära, mitte kuidagi normaalne.
Selle eeskujuks toomise sa mõtlesid ise juurde. Ma toon täiesti neutraalselt välja teise vaatepunkti, aga sa ei suuda sellega leppida. Ma ütlesin, et kõik pole nagu sina, kogu emotsioonivaht jäta siit välja, sest seda minu jutus ei ole. Miks see sind nii kohutavalt vihastab? Kas su mees on selline, et on sulle öelnud, et ei tahtnudki sinuga tegelikult last või mis sul viga on.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:22
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 21:13 Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.
Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Dets 2025 21:16Selle Bardo tõid ka just kui eeskujuks, et näete - inimene ei tahtnud last. Saamata aru, et tegelikult ei ole selline käitumine - saada laps, ja seejärel lükata ta jalust ära, mitte kuidagi normaalne.
Laps jäi lahutuses isale kasvatada, maadam Normaalne.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Triibu ja 5 külalist