Aga kujuta endale ette, et kuidas tõesti saab nii minna? Näiteks jäi naine juhuslikult rasedaks või siis mehe seksuaalpartner jäi rasedaks ja otsustas sünnitada. Nii vist Mart Sandergi lapse sai, kuigi ta seda ise nii ei planeerinud. Suurem osa kohanevad ja neile meeldib vanem olla, isegi kui last ei planeerinud, aga kõigile mitte. Või siis arvab, et meeldiks laps, aga tegelikult tuleb välja miski muu. Aga ei viitsi sinuga rohkem jaurata, oled väga piiratud inimene, kes raiub ainult oma. Ja ei suuda ühtki elulist olukorda isegi ette kujutada, mida sina isiklikult pole läbi elanud. Suurem osa inimesi oskavad kujutada olukordi ette ka teiste inimeste seisukohalt, sina üldsegi mitte. Siis pole sinuga mõtet ka rohkem sellel teemal rääkida.Mida tähendab, et inimene sai lapse oma tahte vastaselt - nii on lihtsalt läinud? Kuidas sai "lihtsalt nii minna"?
Vähese sünni põhjus
-
Külaline
-
Külaline
Ilmselgelt on lumehelbekeste põlvkond peale kasvanud. Eestis ei ole ilmselt mitte kunagi olnud nii head aega materiaalses ja sotsiaalses mõttes laste saamiseks kui praegu. Tänapäeval, kus on olemas emapalk, sünnitoetus, lastetoetus, lasterikka pere toetus jne... Neid saad kõiki sõltumatult sellest, kas ja kui palju sa selle heaks oled vaeva näinud. Ainult selle eest, et sa saad lapse.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:00Külaline kirjutas: ↑18 Dets 2025 21:17 Mul on tänaseks küll laps olemas (19a vana juba teine), aga praeguses majanduslikus- ja poliitilises olukorras kindlasti loobuksin isegi mõttest lapsi saada - tänases Eesti Vabariigis on noortel ikka kuradima raske jalgu alla saada ... saada korralik haridus, osta kodu, luua pere, sünnitada lapsi - kust selleks peaksid materiaalsed võimalused tulema? Ma küll ei tahaks tänapäeval noor olla (kui mul just padurikakid vanemaid poleks)![]()
Kujuta ennast korraks ette näiteks 90ndatesse aastatesse, kus keegi ei osanud unistadagi emapalgast. Dekreediraha saamine oli ka õnneasi, sest tol ajal käisid paljud mustalt tööl ja lapsepuhkusele minnes võisid vaid unistada mingist rahast. Oli vaid lastetoetus, mis oli 10 krooni kuus.
Ausalt, ei saa aru, miks sa arvad, et normaalselt elada on võimalik vaid siis, kui sul padurikka vanemad? Kas ise ei pea üldse pingutama või millegi eest vastutama? Keegi kuskilt peab tulema ja andma, et sa saaksid elatud?
Jah, täpselt nii ongi! Tõmbad jalad kõhu alt välja ja lähed õppima. Kõrgharidus on meil tasuta! Siis lähed tööle ja soetad endale ise kodu.
Õudne õpitud abitus!
-
Külaline
Kui oled nii vaene, et pead esiklapse 18-aastaseks saades kodust välja lööma, siis ei sünnita teisi lapsi sinna vaesusesse. Sa ei leia oma täiskasvanud lapsele toitu ega nurgakest, kus elada, õppida ja magada? Tartu Ülikooli ühiselamukoht algab alla 90 eurost. Vaesus sünnitab vaesust ning harimatus sama. Visatakse oma laps tänavale ja vaadaku ise, terve pesakond vahepeal juurde tekkinud, keda ülal pidada.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:10Ja kas selle peale ei tule, et kõigil vanematel pole võimalust toetada. Näiteks on kodus veel mitu alaealist last, ei suuda maksta näiteks kinni lapse teises linnas elamist vms. Kõik ei ela Tallinnas või Tartus. Võin sulle mustmiljon olukorda tuua, miks peab kooli kõrvalt tööle minema. Seda toetab ka statistika, Suurem osa kõrgkoolis õppivatest lastest käib tööl. Korralik haridus eeldab magistrit, magistriõppes käivad praktiliselt kõik juba tööl. Sa elad nagu mingis paralleelmaailmas. Tavaline Eesti inimene on suhteliselt vaene, mitte mingi miljonär, kes suudab nii lapsi üleval pidada, neid igal pool koolitada, üürikorterid kinni maksta, sissemaksuraha anda, lisaks peaksid sinu arust veel ka lapselapsi kogu aeg hoidma, Suuem osa inimestest on täiesti keskmised ja neil pole see kõik võimalik.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:00Korralik haridus omandatakse vanemate juures elades. Palgast ostetakse kodu. Milline osa sulle veider tundub?Külaline kirjutas: ↑18 Dets 2025 21:17 Mul on tänaseks küll laps olemas (19a vana juba teine), aga praeguses majanduslikus- ja poliitilises olukorras kindlasti loobuksin isegi mõttest lapsi saada - tänases Eesti Vabariigis on noortel ikka kuradima raske jalgu alla saada ... saada korralik haridus, osta kodu, luua pere, sünnitada lapsi - kust selleks peaksid materiaalsed võimalused tulema? Ma küll ei tahaks tänapäeval noor olla (kui mul just padurikakid vanemaid poleks)![]()
-
Külaline
Ei ole süüdi, aga miks peab selle järgmise mehega ometi pajunema? Kärgpere on absoluutselt enda isikliku valiku tulemus.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:30Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:22No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:13 Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
-
Külaline
Mis teise vaatepunkti? Mina ei pea millegagi leppima. Lihtsalt ei mõista seda imelikku jama, mida sa viimased kolm lehekülge oled täis trükkinud. Et inimesed ei taha lapsi, aga lihtsalt elu läks nii. No, mis asja nagu?Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:29Selle eeskujuks toomise sa mõtlesid ise juurde. Ma toon täiesti neutraalselt välja teise vaatepunkti, aga sa ei suuda sellega leppida. Ma ütlesin, et kõik pole nagu sina, kogu emotsioonivaht jäta siit välja, sest seda minu jutus ei ole. Miks see sind nii kohutavalt vihastab? Kas su mees on selline, et on sulle öelnud, et ei tahtnudki sinuga tegelikult last või mis sul viga on.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:16Sa ju oma kommentaarideg koguaeg just kui õigustad seda, et inimesed saavad vastu enda tahtmist lapse, ja et nii on lihtsalt läinud. Ei! Lapse saamine on inimese teadlik valik, mitte mingi asi, mis lihtsalt läks nii...Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:06
Kas ma ütlesin, et see on normaalne? Ma ütlesin, et selliseid inimesi on, ma ei rääkinud mitte midagi enda väärtushinnangutest. Minul on laps ja armastan teda väga. Tahtsin ka teda väga. Aga sellegipoolest ma ei ole nagu sina, kes on nagu mingi silmaklappidega hobune. Tema ei tea, tema pole kuulnud, siis pole olemas. Kas sa pole tõesti nendest isadest kuulnud, kes oma lastega ei suhtle? Kas sellised väga tahtsid lapsi sinu arust? Oli eluunistus laps saada ja ta siis sinnapaika jätta?
Selle Bardo tõid ka just kui eeskujuks, et näete - inimene ei tahtnud last. Saamata aru, et tegelikult ei ole selline käitumine - saada laps, ja seejärel lükata ta jalust ära, mitte kuidagi normaalne.
Ja selle surnud kuulsuse tõid sa just nimelt eeskujuks ja näitena, et näete - tema ka ei tahtnud... Arvestades tema vanust, siis ilmselt oli see tal lihtsalt tööõnnetus, millele ei saanud õigel ajal jaole. Rääkida samas kontekstis tänapäeva noortest naistest, kus valikuvariandid rasestumisvastastest vahenditest võtab silme eest kirjuks, on lihtsalt jabur.
Mis see minu mees siia teemasse puutub? Sõnad said otsa, siis mõtlesid, et püüad leida mingit minu haavatavat punkti a la sa oled see nõme, kes ei ei käi tööl ja istub oma lastega kodus või et mu mees ei tahtnud minuga lapsi? Kui tahad nii hirmsasti vaielda, siis tee seda argumenteeritult ja mõistlikult, mitte ära hakka inimeste oletatavaid valupunkte ülesotsima.
-
Külaline
Näiteks mees, kes jätab oma naise maha ja kolib uue juurde, kellega saab lapsi, ja on seejärel rahalistes raskustes, siis on ju ta ise ennast sellesse olukorda pannud. Sa vaidled vastu või? Või tuleb talle kaasta tunda?Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:30Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:22No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:13 Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
See ei ole isiklik valik, kui mees laseb jalga. Aga see on küll oma valik, kui sa hakkad pärast lahkuminekut kärgperendama ja uue kaaslasega lapsi saama. Ja siis oled rahalistes raskustest. See kehtib nii meeste kui ka naiste puhul.
-
Külaline
Millise järgmise mehega. Eks valik on olla ka üksikema. Aga need teise ringi mehed teevad vaeseks ju ka järgmise perekonna, sest peavad eelmisi lapsi toetama. Ja jälle: mina räägin sellest, kuidas praegu elu käib, mitte endast. Ma saan aru, et sinul üldistamisvõime puudub täielikult, aga ma räägin sellest, miks ei ole Eesti inimesed üldiselt kuigi rikkad. See mitme pere pidamine teeb vaeseks.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:41Ei ole süüdi, aga miks peab selle järgmise mehega ometi pajunema? Kärgpere on absoluutselt enda isikliku valiku tulemus.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:30Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:22
No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.
-
Külaline
Tänapäeva võimaluste juures ei ole mõtet rääkida, et jäi kogemata rasedaks, ei tahtnud last, aga igaks juhuks ikka sünnitas. Tänapäeval on olemas rasestumisvastased vahendid, SOS-pill, miniabort, päris abort. Ei ole vaja sellist juttu rääkida, et muud võimalust ei olnud kui sünnitada. Ja, et nii lihtsalt läks!Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:35Aga kujuta endale ette, et kuidas tõesti saab nii minna? Näiteks jäi naine juhuslikult rasedaks või siis mehe seksuaalpartner jäi rasedaks ja otsustas sünnitada. Nii vist Mart Sandergi lapse sai, kuigi ta seda ise nii ei planeerinud. Suurem osa kohanevad ja neile meeldib vanem olla, isegi kui last ei planeerinud, aga kõigile mitte. Või siis arvab, et meeldiks laps, aga tegelikult tuleb välja miski muu. Aga ei viitsi sinuga rohkem jaurata, oled väga piiratud inimene, kes raiub ainult oma. Ja ei suuda ühtki elulist olukorda isegi ette kujutada, mida sina isiklikult pole läbi elanud. Suurem osa inimesi oskavad kujutada olukordi ette ka teiste inimeste seisukohalt, sina üldsegi mitte. Siis pole sinuga mõtet ka rohkem sellel teemal rääkida.Mida tähendab, et inimene sai lapse oma tahte vastaselt - nii on lihtsalt läinud? Kuidas sai "lihtsalt nii minna"?
Need tüübid "kellel nii lihtsalt läks" on lumpen.
-
Külaline
Sinu kaastunne või kraaksumine, et ise oled süüdi, ei aita kõige vähematki. Fakt on see, et paljud lapsed on pärit sellistest mitmenda ringi perekondadest või siis üksiekama perekonnast ja need pered ei suuda oma lapsi nii palju toetada kui need, kellel on üks perekond. Kes on süüdi või kes ei ole süüdi, ei puutu asjasse. Need lapsed sellist olukorda pole valinud, aga sellised vanemad saavad neid toetada vähem.Näiteks mees, kes jätab oma naise maha ja kolib uue juurde, kellega saab lapsi, ja on seejärel rahalistes raskustes, siis on ju ta ise ennast sellesse olukorda pannud. Sa vaidled vastu või? Või tuleb talle kaasta tunda?
See ei ole isiklik valik, kui mees laseb jalga. Aga see on küll oma valik, kui sa hakkad pärast lahkuminekut kärgperendama ja uue kaaslasega lapsi saama. Ja siis oled rahalistes raskustest. See kehtib nii meeste kui ka naiste puhul.
-
Külaline
Jälle. Lumpen-lumpen, ise süüdi, teine süüdi, loll ja vaene. Midagi muud oskad ka kraaksuda või? Sellistest peredest on paljud lapsed pärit ja nende vanemad ei osta neile kortereid, ei toeta üüriga jne, Sellest ometi läks ju kogu see arutelu lahti.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:56Tänapäeva võimaluste juures ei ole mõtet rääkida, et jäi kogemata rasedaks, ei tahtnud last, aga igaks juhuks ikka sünnitas. Tänapäeval on olemas rasestumisvastased vahendid, SOS-pill, miniabort, päris abort. Ei ole vaja sellist juttu rääkida, et muud võimalust ei olnud kui sünnitada. Ja, et nii lihtsalt läks!Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:35Aga kujuta endale ette, et kuidas tõesti saab nii minna? Näiteks jäi naine juhuslikult rasedaks või siis mehe seksuaalpartner jäi rasedaks ja otsustas sünnitada. Nii vist Mart Sandergi lapse sai, kuigi ta seda ise nii ei planeerinud. Suurem osa kohanevad ja neile meeldib vanem olla, isegi kui last ei planeerinud, aga kõigile mitte. Või siis arvab, et meeldiks laps, aga tegelikult tuleb välja miski muu. Aga ei viitsi sinuga rohkem jaurata, oled väga piiratud inimene, kes raiub ainult oma. Ja ei suuda ühtki elulist olukorda isegi ette kujutada, mida sina isiklikult pole läbi elanud. Suurem osa inimesi oskavad kujutada olukordi ette ka teiste inimeste seisukohalt, sina üldsegi mitte. Siis pole sinuga mõtet ka rohkem sellel teemal rääkida.Mida tähendab, et inimene sai lapse oma tahte vastaselt - nii on lihtsalt läinud? Kuidas sai "lihtsalt nii minna"?
Need tüübid "kellel nii lihtsalt läks" on lumpen.
-
Külaline
Kuule, seda sulle ju öeldaksegi praegu, et see on nende meeste enda isiklik valik. Ja samas ka selle uue naise valik - kas ta tahab sellise mehega lapsi saada, kelle sissetulek on väike, aga kellel on tarvis eelmist pesakonda üleval pidada.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:54Millise järgmise mehega. Eks valik on olla ka üksikema. Aga need teise ringi mehed teevad vaeseks ju ka järgmise perekonna, sest peavad eelmisi lapsi toetama. Ja jälle: mina räägin sellest, kuidas praegu elu käib, mitte endast. Ma saan aru, et sinul üldistamisvõime puudub täielikult, aga ma räägin sellest, miks ei ole Eesti inimesed üldiselt kuigi rikkad. See mitme pere pidamine teeb vaeseks.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:41Ei ole süüdi, aga miks peab selle järgmise mehega ometi pajunema? Kärgpere on absoluutselt enda isikliku valiku tulemus.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:30
Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.
Kes siin sinu arvates siis nüüd süüdi on? Nagu päriselt arvad, et sellisele seltskonnale tuleb kaasa tunda?
-
Külaline
Ei pea olema üksikema, võib täitsa vabalt olla järgmise mehega koos, AGA pole vaja temaga lapsi teha. Kärgperendus on oma valik.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:54Millise järgmise mehega. Eks valik on olla ka üksikema. Aga need teise ringi mehed teevad vaeseks ju ka järgmise perekonna, sest peavad eelmisi lapsi toetama. Ja jälle: mina räägin sellest, kuidas praegu elu käib, mitte endast. Ma saan aru, et sinul üldistamisvõime puudub täielikult, aga ma räägin sellest, miks ei ole Eesti inimesed üldiselt kuigi rikkad. See mitme pere pidamine teeb vaeseks.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:41Ei ole süüdi, aga miks peab selle järgmise mehega ometi pajunema? Kärgpere on absoluutselt enda isikliku valiku tulemus.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:30
Kuidas palun? Kas need naised on kõik ise süüdi, kelle mees on jalga lasknud ja teise perekonna loonud? Mis mõttes on see isiklik valik? Väga paljudele inimestele pole see mitte mingisugune valik, vaid olukord, kuhu nad lihtsalt pannakse, keegi ei küsi, kas nad soovivad lastega üksi jääda või ei soovi. Su jutt läheb ikka aina imelikumaks. Nii eluvõõrast inimeste annab ikka tõesti otsida.
-
Külaline
Veel kord! Need inimesed on ennast ja oma lapsi ISE sellisesse olukorda pannud. See on nende valik!Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:57Sinu kaastunne või kraaksumine, et ise oled süüdi, ei aita kõige vähematki. Fakt on see, et paljud lapsed on pärit sellistest mitmenda ringi perekondadest või siis üksiekama perekonnast ja need pered ei suuda oma lapsi nii palju toetada kui need, kellel on üks perekond. Kes on süüdi või kes ei ole süüdi, ei puutu asjasse. Need lapsed sellist olukorda pole valinud, aga sellised vanemad saavad neid toetada vähem.Näiteks mees, kes jätab oma naise maha ja kolib uue juurde, kellega saab lapsi, ja on seejärel rahalistes raskustes, siis on ju ta ise ennast sellesse olukorda pannud. Sa vaidled vastu või? Või tuleb talle kaasta tunda?
Läksid lahku, siis läksid, aga miks peab järgmise naisega jälle paljunema hakkama kui raha vähe? Täiesti arusaamatu kaitsekõne vastutustundetute meeste suunal, ja siin ma nüüd küll näen juba sinu isiklikku kokkupuudet teemaga. Ilmselt kärgpere uus naine, kelle lapsed kannatavad sellepärast, et issil on eelmisest elust veel lapsi.
Ega muidu küll ei tuleks pähe sellist nüanssi siin välja tuua.
-
Külaline
Eks see laste saamine ja mittesaamine ongi üks väga kirgi küttev teema. Mina ei mõista kumbagi hukka.
Mul endal on kaks last. Oleks olnud sobiv partner, oleks ilmselt rohkem.
Aga mul on peres kaks juhust, kus ühel inimesel ei ole üldse lapsi ja ühel juhul tehti juba 2 lapse olemasolul aborti.
Tädil(isa poolt) nimelt ei ole lapsi. Miks, päris põhjust ma ei teagi, sest tundub kuidagi kohatu küsida, et miks. Ähmased jutud on suguvõsas, et oli liiga võimuka ema(minu vanaema siis) käpa all. Ja ta elaski emaga koos kuni ema surmani. Ühtegi peikat ega ka meest näha polnud. Nüüdseks on tädi juba pensioniealine. Natuke nagu aimata võib, et kahetseb(juttude pähjal). Eriti peale ema surma kumas see läbi. Aga tal on kaks vennalast. Ehk siis mina ja mu õde.
Ja teine, kes aborti tegi kolmanda lapsega, oli mu oma ema. Kahetses elu lõpuni. Keeras ka psüühika pahupidi tal. Aga otsuse osas, meie pereelu nähes, tean miks ema tegi seda. Polnud ei majanduslik olukord kiita ega ka abikaasa tuge. Ja mina tunnen, et ema tegi õige otsuse, et veel üht katkist last siia ilma ei sünnitanud.
Mul endal on kaks last. Oleks olnud sobiv partner, oleks ilmselt rohkem.
Aga mul on peres kaks juhust, kus ühel inimesel ei ole üldse lapsi ja ühel juhul tehti juba 2 lapse olemasolul aborti.
Tädil(isa poolt) nimelt ei ole lapsi. Miks, päris põhjust ma ei teagi, sest tundub kuidagi kohatu küsida, et miks. Ähmased jutud on suguvõsas, et oli liiga võimuka ema(minu vanaema siis) käpa all. Ja ta elaski emaga koos kuni ema surmani. Ühtegi peikat ega ka meest näha polnud. Nüüdseks on tädi juba pensioniealine. Natuke nagu aimata võib, et kahetseb(juttude pähjal). Eriti peale ema surma kumas see läbi. Aga tal on kaks vennalast. Ehk siis mina ja mu õde.
Ja teine, kes aborti tegi kolmanda lapsega, oli mu oma ema. Kahetses elu lõpuni. Keeras ka psüühika pahupidi tal. Aga otsuse osas, meie pereelu nähes, tean miks ema tegi seda. Polnud ei majanduslik olukord kiita ega ka abikaasa tuge. Ja mina tunnen, et ema tegi õige otsuse, et veel üht katkist last siia ilma ei sünnitanud.
-
Külaline
Mitmendat korda ütlen: lastele tuleb kaasa tunda, sest nemad ei ole seda olukorda valinud, vaid nad on sellesse pandud. Ja neid ei toeta vanemad magistratuuri lõpuni. Enne imestasid, miks mõni loll läheb kooli kõrvalt tööle, vanemad ju toetavad. Sa kohe nagu üldse ei jälgi, millest jutt ja siis hüppad peale. Ära rohkem vasta, et ise süüdi, ise tegid, paras, miks on sada peret jne. Laste elu muudab selline pereelu väga palju.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:02Kuule, seda sulle ju öeldaksegi praegu, et see on nende meeste enda isiklik valik. Ja samas ka selle uue naise valik - kas ta tahab sellise mehega lapsi saada, kelle sissetulek on väike, aga kellel on tarvis eelmist pesakonda üleval pidada.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:54Millise järgmise mehega. Eks valik on olla ka üksikema. Aga need teise ringi mehed teevad vaeseks ju ka järgmise perekonna, sest peavad eelmisi lapsi toetama. Ja jälle: mina räägin sellest, kuidas praegu elu käib, mitte endast. Ma saan aru, et sinul üldistamisvõime puudub täielikult, aga ma räägin sellest, miks ei ole Eesti inimesed üldiselt kuigi rikkad. See mitme pere pidamine teeb vaeseks.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:41
Ei ole süüdi, aga miks peab selle järgmise mehega ometi pajunema? Kärgpere on absoluutselt enda isikliku valiku tulemus.
Kes siin sinu arvates siis nüüd süüdi on? Nagu päriselt arvad, et sellisele seltskonnale tuleb kaasa tunda?
-
Külaline
Räägi parem endast-toetad oma lapsi, kas nad tohivad ülikooli ajal kodus elada, kas aitad nad oma elule, kas toetad rahaliselt ning hoiad nende lapsi?Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:11Mitmendat korda ütlen: lastele tuleb kaasa tunda, sest nemad ei ole seda olukorda valinud, vaid nad on sellesse pandud. Ja neid ei toeta vanemad magistratuuri lõpuni. Enne imestasid, miks mõni loll läheb kooli kõrvalt tööle, vanemad ju toetavad. Sa kohe nagu üldse ei jälgi, millest jutt ja siis hüppad peale. Ära rohkem vasta, et ise süüdi, ise tegid, paras, miks on sada peret jne. Laste elu muudab selline pereelu väga palju.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:02Kuule, seda sulle ju öeldaksegi praegu, et see on nende meeste enda isiklik valik. Ja samas ka selle uue naise valik - kas ta tahab sellise mehega lapsi saada, kelle sissetulek on väike, aga kellel on tarvis eelmist pesakonda üleval pidada.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:54
Millise järgmise mehega. Eks valik on olla ka üksikema. Aga need teise ringi mehed teevad vaeseks ju ka järgmise perekonna, sest peavad eelmisi lapsi toetama. Ja jälle: mina räägin sellest, kuidas praegu elu käib, mitte endast. Ma saan aru, et sinul üldistamisvõime puudub täielikult, aga ma räägin sellest, miks ei ole Eesti inimesed üldiselt kuigi rikkad. See mitme pere pidamine teeb vaeseks.
-
Külaline
Ma juba korra sulle ütlesin: mitte mingisugust kaitsekõnet ei ole. Ma ei tea, kas sa mängid lolli või päriselt oledki. Miks sa mõtled pool jutule juurde. Küll ülistasin Birgitte Bardot'd, küll kedagi veel. Sa eksid, kas ei saa aru. Minu isiklik seisukoht ei puutu absoluutselt asjasse. Ma ei ole kellegi uus ega vana naine, mul on endal lapsed, on olnud elus vaid üks perekond. MA EI RÄÄGI ENDAST,VAID ÜLDISELT! Kas on võimalik lõpuks aru saada, kui seda on sulle mitmel erineval moel öeldud. Seda oled siin juba korduvalt korrutanud, et sina selliseid inimesi ei tea, sina pole kuulnud, sina pole näinud, siis pole olemas ka. Maailm on rohkemat kui sina. Kuidas ikka mõne silmaring nii piiratud saab olla, see on lausa uskumatu.Täiesti arusaamatu kaitsekõne vastutustundetute meeste suunal
-
Külaline
Ja kuidas minu tagasihoidlik isik sinusse kuidagi puutub? Kui see sind õnnelikuks teeb, siis vastan: minul pole kärgperet, minu lapsed on oodatud ja tahetud. Mina saan neid toetada. Elan Tallinnas, seega saavad nad kodus elada. Kui tahavad Tartusse õppima minna, saan ka korteri üürida. Isegi välismaale saan õppima saata, kujutad ette. Minu lastel on vedanud. Aga ma oskan näha ka enda ümber teisi variante, mitte ei ela kuskil enda ja oma tuttavate mullis.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:14Räägi parem endast-toetad oma lapsi, kas nad tohivad ülikooli ajal kodus elada, kas aitad nad oma elule, kas toetad rahaliselt ning hoiad nende lapsi?Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:11Mitmendat korda ütlen: lastele tuleb kaasa tunda, sest nemad ei ole seda olukorda valinud, vaid nad on sellesse pandud. Ja neid ei toeta vanemad magistratuuri lõpuni. Enne imestasid, miks mõni loll läheb kooli kõrvalt tööle, vanemad ju toetavad. Sa kohe nagu üldse ei jälgi, millest jutt ja siis hüppad peale. Ära rohkem vasta, et ise süüdi, ise tegid, paras, miks on sada peret jne. Laste elu muudab selline pereelu väga palju.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:02
Kuule, seda sulle ju öeldaksegi praegu, et see on nende meeste enda isiklik valik. Ja samas ka selle uue naise valik - kas ta tahab sellise mehega lapsi saada, kelle sissetulek on väike, aga kellel on tarvis eelmist pesakonda üleval pidada.
-
Külaline
Väga tubli, nii peabki. Pole vaja siin pragada, sinule ei oponeeri siin üks inimene.Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:17Ja kuidas minu tagasihoidlik isik sinusse kuidagi puutub? Kui see sind õnnelikuks teeb, siis vastan: minul pole kärgperet, minu lapsed on oodatud ja tahetud. Mina saan neid toetada. Elan Tallinnas, seega saavad nad kodus elada. Kui tahavad Tartusse õppima minna, saan ka korteri üürida. Isegi välismaale saan õppima saata, kujutad ette. Minu lastel on vedanud. Aga ma oskan näha ka enda ümber teisi variante, mitte ei ela kuskil enda ja oma tuttavate mullis.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:14Räägi parem endast-toetad oma lapsi, kas nad tohivad ülikooli ajal kodus elada, kas aitad nad oma elule, kas toetad rahaliselt ning hoiad nende lapsi?Külaline kirjutas: ↑29 Dets 2025 22:11
Mitmendat korda ütlen: lastele tuleb kaasa tunda, sest nemad ei ole seda olukorda valinud, vaid nad on sellesse pandud. Ja neid ei toeta vanemad magistratuuri lõpuni. Enne imestasid, miks mõni loll läheb kooli kõrvalt tööle, vanemad ju toetavad. Sa kohe nagu üldse ei jälgi, millest jutt ja siis hüppad peale. Ära rohkem vasta, et ise süüdi, ise tegid, paras, miks on sada peret jne. Laste elu muudab selline pereelu väga palju.
-
Külaline
Tegelikult kärgperendus on majanduslikult kasulik. See on avalik saladus, et sebitakse endale suure pere toetus, kui kahepeale kokku on 3 last, ehkki peres endas kasvab näiteks üks-kaks last, aga mehel on kusagil veel üks laps, kes kasvavad võõrasisaga. Nelja täiskasvanud inimsese kasvatada on siis näiteks neli last ja saavad suure pere toetust!Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:22No, kärgperendus on ju inimese isiklik valik! Tuua seda oma eluraskuste ettekäändeks on pehmelt öeldes kummaline. Kui sul on rahaliselt raske, siis sa ei paljune mitmete erinevate partneritega.Guest kirjutas: ↑29 Dets 2025 21:13 Toon veel välja selle, et Eestis on väga levinud kärgperendus, mis teeb tegelikult pered vaesemaks ja sööb ka nende vara. Küll tuleb maksta alimente, küll soetada aina uusi eluasemeid. Üksikemasid on teiste riikidega võrreldes väga palju, kes on suuresti vaesusriskis, sest on suur vahe sees, kas peres on üks või mitu raha teenijat. Kõik see teeb vaeseks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], kiisu, Triibu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 8 külalist