Millal algab menopaus?

sh kaaluga seotud teemad
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 29 Dets 2025 20:08 Mina ei noomi kedagi, aga kui 52-aastane, kes on just jõudnud postmenopausi, väidab, et teda küll teatud riskid (südame-veresoonkonna haigused - nagu öeldud, see ei pruugi kohe tunda anda), libiidolangus jmt ei puuduta, lihtsalt ei tea, millest ta räägib.
Äkki ei paneks mulle sõnu suhu, vaid loeks, mida ma päriselt kirjutasin? Kirjutan uuesti:

1. Perimenopaus, menopaus ja postmenopaus on erinevad eluetapid.
2. Igas eluetapis võivad tekkida teatud vaevused. Võivad ka mitte tekkida. See, mis kellelgi tekib või ei teki, on individuaalne. St kui sul tekib/ei teki, ei tähenda, et kellelgi teisel ei võiks teistmoodi olla.
3. Mul ei olnud vaevusi ei perimenopausi ega menopausi ajal. Ma läbisin need etapid ilma enda teadmata. Alles vereanalüüsi kaudu sain teada, et olen juba postmenopausis.
4. Tänulik ja rõõmus olen selle eest, et mul need kaks etappi möödusid märkamatult.
5. Ei, ma ei tea, mida toob järgmine etapp. Aga ma ei soovi oma aega kulutada ette muretsemisele, ilmselt ei ole selline ette muretsemine ka mulle loomuomane. Elan tervislikult, käin vajalikes kontrollides, ja võtan vabalt ning naudin elu, ilma liigse muretsemiseta.
Külaline

Guest kirjutas: 30 Dets 2025 17:17
Guest kirjutas: 29 Dets 2025 20:08 Mina ei noomi kedagi, aga kui 52-aastane, kes on just jõudnud postmenopausi, väidab, et teda küll teatud riskid (südame-veresoonkonna haigused - nagu öeldud, see ei pruugi kohe tunda anda), libiidolangus jmt ei puuduta, lihtsalt ei tea, millest ta räägib.
Äkki ei paneks mulle sõnu suhu, vaid loeks, mida ma päriselt kirjutasin? Kirjutan uuesti:

2. Igas eluetapis võivad tekkida teatud vaevused. Võivad ka mitte tekkida. See, mis kellelgi tekib või ei teki, on individuaalne. St kui sul tekib/ei teki, ei tähenda, et kellelgi teisel ei võiks teistmoodi olla.
3. Mul ei olnud vaevusi ei perimenopausi ega menopausi ajal. Ma läbisin need etapid ilma enda teadmata. Alles vereanalüüsi kaudu sain teada, et olen juba postmenopausis.
4. Tänulik ja rõõmus olen selle eest, et mul need kaks etappi möödusid märkamatult.
5. Ei, ma ei tea, mida toob järgmine etapp. Aga ma ei soovi oma aega kulutada ette muretsemisele, ilmselt ei ole selline ette muretsemine ka mulle loomuomane. Elan tervislikult, käin vajalikes kontrollides, ja võtan vabalt ning naudin elu, ilma liigse muretsemiseta.
Kas keegi ütles, et sa pead muretsema ja õnnetu olema?

Teema arenes sellest, et 30-40-aastased unistavad menopausist, teadmata, mida see täpselt tähendab. Miks sina siia vahele katkematult õiendad, kui see jutt sind, kui juba selle faasi läbinut, ei puuduta?

Ja menopaus ei ole mitte mingi eluetapp, vaid üks lühike ja konkreetne punkt ajas, kus naine on olnud 12 järjestikust kuud menstruatsioonita. See ei ole mingi eluperioodi või -etapp, mida võrrelda samaväärsena perimenopausi või postmenopausiga?
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Mul on tõenäoliselt perimeno lõpufaas. Käisin täna naistearstil, lasin lokaalset östrogeeni kirjutada. Pidi väga hästi kuivust ja ebamugavust leevendama.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 30 Dets 2025 20:22 Mul on tõenäoliselt perimeno lõpufaas. Käisin täna naistearstil, lasin lokaalset östrogeeni kirjutada. Pidi väga hästi kuivust ja ebamugavust leevendama.
Kas seda kasutatakse koguaeg, kui tunned ebamugavust? Või see on mõeldud vahekorra ajaks?
Nõiamoor
Kontakt:

See on pidevaks kasutamiseks. Aga kuuridena ja seal on oma tarvitusrütm. Mingil hetkel peaks tekkima piisavalt östrogeenist indutseeritud paksem limaskest ja siis saab teha ravikuuridele pause ja kasutada ka lihtsalt harvem . Esmane skeem on kaks nädalat iga päev ja siis 2 x nädalas.

Edit: vahekorra ajal soovitan siiski kasutada sobivat libestit, on ka sellised naturaalsed piimhappebakteritega või siis veepõhised, tuevamad ja kestvamad on silikoonibaasil (minu lemmikud, kasutan aastaid, sest lihtsalt meeldib nendega mängida).
Külaline

Guest kirjutas: 30 Dets 2025 20:20
Guest kirjutas: 30 Dets 2025 17:17

Kas keegi ütles, et sa pead muretsema ja õnnetu olema?

Teema arenes sellest, et 30-40-aastased unistavad menopausist, teadmata, mida see täpselt tähendab. Miks sina siia vahele katkematult õiendad, kui see jutt sind, kui juba selle faasi läbinut, ei puuduta?
Kui jutt pole sellest 52aastasest, siis milleks kirjutada: kui 52-aastane, kes on just jõudnud postmenopausi, väidab, et teda küll teatud riskid (südame-veresoonkonna haigused - nagu öeldud, see ei pruugi kohe tunda anda), libiidolangus jmt ei puuduta, lihtsalt ei tea, millest ta räägib.

Räägi siis sellest 30-40aastasest.
Külaline

Libiidolangus. Sellele peab mõtlema, kui on kaaslane. Üksi elades poleks see mingi probleem.
U nii nagu, et varem mulle maitsesid apelsinid. Enam mitte. On see probleem? Ei oleks. Aga mu kaasale meeldib neid koos minuga süüa. Seega on see probleem nüüd. Ma pean tahtma
Külaline

Guest kirjutas: 01 Jaan 2026 10:54 Libiidolangus. Sellele peab mõtlema, kui on kaaslane. Üksi elades poleks see mingi probleem.
U nii nagu, et varem mulle maitsesid apelsinid. Enam mitte. On see probleem? Ei oleks. Aga mu kaasale meeldib neid koos minuga süüa. Seega on see probleem nüüd. Ma pean tahtma
Mul sama. Õnneks elan nüüd üksi, aga täiesti 0 huvi on seksi vastu. Juba aastaid. Noorena ei kujutanud ettegi, et nii võib olla, aga elu ikka pakub üllatusi 😀.
Nõiamoor
Kontakt:

Libiido tõesti langeb, mul kuskilt 45 + ajast oli eriti tuntav, aga ka enne seda oli tajutav. Samas see nii suur probleem, kui kuivus. Õnneks kasutame nagunii libesteid.
Külaline

Ma olin samuti, kuni menokani 51a vägagi seksuaalne. Ja peale seda 0. Jube tegelt. Mees on ju harjunud, et ma aktiivne ja nüüd siis nii et 0. Et mitte abikaasast ilma jääda, sest mees siiani ju seksist huvitatud, pean vastu tulema. Kord nädalas või vahest ka kaks olen hakkamas. Mis mul üle jääb.
Kui loen, et peale 50a meestel eriti ei tõuse enam, siis imestan. Minu 55a mees ei näita mingeid kustumise märke, kuigi ma juba loodaks.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Jaan 2026 22:46 Ma olin samuti, kuni menokani 51a vägagi seksuaalne. Ja peale seda 0. Jube tegelt. Mees on ju harjunud, et ma aktiivne ja nüüd siis nii et 0. Et mitte abikaasast ilma jääda, sest mees siiani ju seksist huvitatud, pean vastu tulema. Kord nädalas või vahest ka kaks olen hakkamas. Mis mul üle jääb.
Kui loen, et peale 50a meestel eriti ei tõuse enam, siis imestan. Minu 55a mees ei näita mingeid kustumise märke, kuigi ma juba loodaks.
Meil on täpselt vastupidi.
Külaline

Meil ka vastupidi, minul pole libiidoga probleeme, mehel juba mitu aastat enne 50. sünnipäeva. Hea meelega hangiks armukese, aga pole sobivat ette sattunud. Ahjaa, hormoone pole vaja läinud, ei mingeid probleeme üleminekueaga, täiesti märkamatult, nagu siin eelpoolgi mainitud. Muide, kui valida mitte üksnes libesti, vaid niisutav ja hooldav funktsionaalne variant, siis aitab hoida püsivalt limaskestad niisked ilma igasuguse ebamugavuseta ( pideva kasutuse korral).
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 14:37 Meil ka vastupidi, minul pole libiidoga probleeme, mehel juba mitu aastat enne 50. sünnipäeva. Hea meelega hangiks armukese, aga pole sobivat ette sattunud. Ahjaa, hormoone pole vaja läinud, ei mingeid probleeme üleminekueaga, täiesti märkamatult, nagu siin eelpoolgi mainitud. Muide, kui valida mitte üksnes libesti, vaid niisutav ja hooldav funktsionaalne variant, siis aitab hoida püsivalt limaskestad niisked ilma igasuguse ebamugavuseta ( pideva kasutuse korral).
Kui vana sa oled? Mina saan 55 ja mõned nädalad tagasi algasid kuumahood.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 15:01
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 14:37 Meil ka vastupidi, minul pole libiidoga probleeme, mehel juba mitu aastat enne 50. sünnipäeva. Hea meelega hangiks armukese, aga pole sobivat ette sattunud. Ahjaa, hormoone pole vaja läinud, ei mingeid probleeme üleminekueaga, täiesti märkamatult, nagu siin eelpoolgi mainitud. Muide, kui valida mitte üksnes libesti, vaid niisutav ja hooldav funktsionaalne variant, siis aitab hoida püsivalt limaskestad niisked ilma igasuguse ebamugavuseta ( pideva kasutuse korral).
Kuumahood ei ole seotud vanusega, vaid hormoonide kõikumisega, st need algavad perimenopausis olles. Hiline menopaus võib ka hilisemas vanuses alata, st vanus ise ei ole näitaja. Kellel vereanalüüs näitab, et ta on postmenopausis ja tal pole kuumahooge tulnud, siis neid ei tulegi, olgu ta või 40, sest hormoonid teatud tasemest alates enam ei muutu. Ei ole lootust, et hüppavad aastaid hiljem veel kusagile (ja tekitavad kuumahooge).
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 17:12
Kuumahood ei ole seotud vanusega, vaid hormoonide kõikumisega, st need algavad perimenopausis olles. Hiline menopaus võib ka hilisemas vanuses alata, st vanus ise ei ole näitaja. Kellel vereanalüüs näitab, et ta on postmenopausis ja tal pole kuumahooge tulnud, siis neid ei tulegi, olgu ta või 40, sest hormoonid teatud tasemest alates enam ei muutu. Ei ole lootust, et hüppavad aastaid hiljem veel kusagile (ja tekitavad kuumahooge).
Ma kuumahoogude kohta ei tea, aga muud menopausiga seotud vaevused tunduvad postmenopausis küll aina süvenevat. Näiteks libiido langus, tupe kuivus, kurvameelsus, juuste väljalangemine, kaalutõus, naha lõtvus. Nendega ei ole nii, et hormoonid enam ei kõigu ja vaevused kaovad ära. Ikka jama on see menopaus, kindlasti mitte asi, mida igatseda.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 17:32
Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 17:12
Ma kuumahoogude kohta ei tea, aga muud menopausiga seotud vaevused tunduvad postmenopausis küll aina süvenevat. Näiteks libiido langus, tupe kuivus, kurvameelsus, juuste väljalangemine, kaalutõus, naha lõtvus. Nendega ei ole nii, et hormoonid enam ei kõigu ja vaevused kaovad ära. Ikka jama on see menopaus, kindlasti mitte asi, mida igatseda.
Selle kohta ütles mulle arst, et kellel üleminekueaga kaasnevad mingid hood ja hädad, nendel võivad need aastakümneid kesta. Kellel neid enne postmenopausi ei teki, sellel neid ei tekigi.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 19:14
Selle kohta ütles mulle arst, et kellel üleminekueaga kaasnevad mingid hood ja hädad, nendel võivad need aastakümneid kesta. Kellel neid enne postmenopausi ei teki, sellel neid ei tekigi.
Ehk siis surmani :|
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 19:29
Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 19:14
Ehk siis surmani :|
Noh, tänapäeval elavad paljud sajani, nii kaua vast ikka mitte.
Külaline

Enamasti üle 10a ei kesta. Aga seegi ju liiga pikalt õudne.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 17:12
Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 15:01
Mul ei ole juba 3 aastat päevi, ikka on perimenopaus?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 5 külalist