Kas taotleda osalist töövõimetust?

Vasta
Külaline

Kas taotleda osalist töövõimetust?

Postitus Postitas Külaline »

Ma ei teagi, on see töö- või terviseteema, aga ok, panen siia. Lugu selline, et umbes aasta tagasi tekkis mul üks autoimmuunhaigus, kus immuunsüsteem ründab närvisüsteemi ja sellest on pidevad närvivalud kätes-jalgades. Ravimitega saab valud kuigivõrd vähemaks, kuid neil on erinevad kõrvalmõjud mh uimasus, väsimus. Kogu selle jama tõttu suudan käia tööl max 0,7 koormusega. Palk selline, et vaevu tulen toime omadega. On kellelgi reaalset kogemust töövõime hindamisega? On sellises olukorras mõtet hakata jändama sellega? Töötervishoiuarst küll ütles, et peaksin taotlema. Samas uudistest käib regulaarselt läbi, kuidas jalututeltki võetakse praegu pigem toetusi ära.
Külaline

Samas uudistest käib regulaarselt läbi, kuidas jalututeltki võetakse praegu pigem toetusi ära.
Samas käib ka palju uudistest läbi, et palju on simulante, kellel pole häda midagi, aga kasseerivad raha sisse selle asemel, et tööle minna. Ma arvan, et tõde on seal kuskil vahepeal ja kui tunned vajadust, siis muidugi peab proovima.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Soovitan taotleda, see pole keeruline, kui sul e-tervises on diagnoos olemas ja lisatud ka kirjedus arsti/arstide poolt, mis vastab siis sellele, mida sa ise kirjutad oma taotlusesse. See küsimustik on üsna tüütu, aga täidetav ja tegelikult ca tunniga on see netist tehtud. Osalise töövõime korral on töövõimetuspension ca 370.- eurot, see oleks sulle kindlasti abiks.
Lihtsalt veendu, et su haigusloos on piisavalt tõendatud sinu töövõimetus ehk siis see, et sul on piiratus võimekus oma haigusseisundi tõttu teatud tööd või üldse igasugust tööd teha.

Edit: kui sa avatud küsimusteni jõuad, siis ära ole kitsi oma kaebuste kirjeldustega.
Külaline

Eks see ilmselt raske saab olema. Ma tean, et 1.tüübi diabeetikutel(kuna ise olen selle haigusega lapse kaudu seotud) näiteks on raske isegi osalist töövõimetust saada. Ja ka siis, kui juba on haigusest tingitud üsna rasked komplikatsioonid.
Aga ega enne teada saa, kui ei ole proovinud. Soovin sulle parimat, et saad!
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Kusjuures diabeeti - just seda II tüüpi, on nii massiliselt ja selle ravimid loetakse väga heaks ning ei leita enam antud kontektis, et see oleks töövõimet vähendav või pärssiv. Saavad töövõimetust tüsiliku diabeediga või I tüübiga, aga jah, tavapäraselt kulgev kompenseeritud diabeet pigem ei kuulu enam sinna hulka. Samas kui sellega kaasnevad siiski sümptomid, mis segavad igapäevaelu ja toimetulekut oluliselt ja ei ole ravimkonpenseeritavad, võib taotleda ikkagi osalist töövõimet.
Külaline

kui sa ise ennast ei aita, siis jäädki kõigest ilma.
tee see töökassa hallatav töövõimetuse ristiretk läbi, ehk siiski pöördub inimlikkuse alge sinu poole ja saad osalise töövõime määratluse.
Külaline

Nõiamoor kirjutas: 02 Jaan 2026 20:41 Kusjuures diabeeti - just seda II tüüpi, on nii massiliselt ja selle ravimid loetakse väga heaks ning ei leita enam antud kontektis, et see oleks töövõimet vähendav või pärssiv. Saavad töövõimetust tüsiliku diabeediga või I tüübiga, aga jah, tavapäraselt kulgev kompenseeritud diabeet pigem ei kuulu enam sinna hulka. Samas kui sellega kaasnevad siiski sümptomid, mis segavad igapäevaelu ja toimetulekut oluliselt ja ei ole ravimkonpenseeritavad, võib taotleda ikkagi osalist töövõimet.
Mitte, et ma teist tüüpi nüüd maha teeks aga esimese tüübiga on vahe nii suur. Esimest tüüpi ei saa ravimitega kuidagi ravida, see on elukestev, ja ometi ikka keeldutakse puudest. See on minu jaoks ulme, et kui on komplikatsioonid(ka noorel inimesel), ei rahuldata seda avaldust, sest jah tänapäeval on ju nii palju abivahendeid. On küll, sellele vastu ei vaidle.
Tundub, et neid töövõimetuse avaldusi loevad ja aksepteerivad absoluutselt ilma mingisuguse meditsiinihariduseta inimesed 😭.
Külaline

Küsimustiku täitmine on kohutav peavalu. Aga arvan ka, et tasub ikka proovida. Ja nagu nõiamoor ütles, ära ole kitsi oma kaebustest kirjutama. Mida rohkem ja täpsemalt kirjutad, seda parem.

Arvan sama, et need arstid, kes seal otsuseid teevad on ebapädevad.

Ma oma lapsel taotlesin lisaks töövõimetusele ka puuet. Puue lükati tagasi. Esitasin kaks korda vaide. Ikka lükati tagasi. Kohtusse ei hakanud minema, sest närvid maksavad ka midagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 09:31 Küsimustiku täitmine on kohutav peavalu. Aga arvan ka, et tasub ikka proovida. Ja nagu nõiamoor ütles, ära ole kitsi oma kaebustest kirjutama. Mida rohkem ja täpsemalt kirjutad, seda parem.

Ma oma lapsel taotlesin lisaks töövõimetusele ka puuet. Puue lükati tagasi. Esitasin kaks korda vaide. Ikka lükati tagasi. Kohtusse ei hakanud minema, sest närvid maksavad ka midagi.
Kas nad põhjendavad ka kuidagi, kui lükkavad tagasi?
TA
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 10:04
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 09:31 Küsimustiku täitmine on kohutav peavalu. Aga arvan ka, et tasub ikka proovida. Ja nagu nõiamoor ütles, ära ole kitsi oma kaebustest kirjutama. Mida rohkem ja täpsemalt kirjutad, seda parem.

Kas nad põhjendavad ka kuidagi, kui lükkavad tagasi?
TA
Jah, copy paste vastus, mis läheb ilmselt kõikidele vaide esitajatele, et nemad puuet ei tuvastanud ning nende arvates nimetatud seisundiga kulutusi ei kaasne. Mis ei vasta tõele, sest mul oli ilusti välja toodud, milliseid teraapiaid noor saab ja millised kulud sellega kaasnevad. Lapsel oli vanuses 4-16 saamiseni raske puue.
Külaline

Mina ei usu, et nad on ebapädevad, neil on surve kulutada võimalikult vähe raha ja kes vähegi on võimeline töötama, see saadetakse tööturule. Sest meil on meeletus koguses noori, kes ei tööta vaimse tervise probleemide tõttu. Töötan koolis ja kool on täis noori, kes hakkavad juba neljandas-viiendas klassis koolist puuduma, põhikooli lõpus on pidevalt haiglas, koolis käivad nagu kuuvarjutus, on õpiraskused, igasugu erivajadused jne, jne. Kuidagi läbi häda saavad põhikooli läbi, aga tööle nad ei lähe mitte kunagi. Kõik on riigi kaela peal. Ja mitte keegi ei suuda adekvaatselt tuvastada, kas neil tegelikult on mingi puue või mitte, sest kui oled juba korra näiteks suitsiidikatse teinud (isegi kui see polnudki tegelikult selle inimese jaoks tõsine), siis peetakse noore vaimse tervise seisundit ülimalt halvaks ja mingit muud tõestust polegi vaja. Koolis needsamad suitsiidsed õpilased kimuvad suitsu, joovad suures koguses energiajooke, tarbivad muidki aineid ja siis on paanika, depressioon, ravi ei mõju. Ja selliseid noori on meie ühiskonnas meeletult palju, kellele kulub väga-väga suur ressurss nii meditsiini kui sotsiaalteenuste osas.
Külaline

Guest kirjutas: 03 Jaan 2026 11:52
Mina ei usu, et nad on ebapädevad, neil on surve kulutada võimalikult vähe raha ja kes vähegi on võimeline töötama, see saadetakse tööturule. Sest meil on meeletus koguses noori, kes ei tööta vaimse tervise probleemide tõttu. Töötan koolis ja kool on täis noori, kes hakkavad juba neljandas-viiendas klassis koolist puuduma, põhikooli lõpus on pidevalt haiglas, koolis käivad nagu kuuvarjutus, on õpiraskused, igasugu erivajadused jne, jne. Kuidagi läbi häda saavad põhikooli läbi, aga tööle nad ei lähe mitte kunagi. Kõik on riigi kaela peal. Ja mitte keegi ei suuda adekvaatselt tuvastada, kas neil tegelikult on mingi puue või mitte, sest kui oled juba korra näiteks suitsiidikatse teinud (isegi kui see polnudki tegelikult selle inimese jaoks tõsine), siis peetakse noore vaimse tervise seisundit ülimalt halvaks ja mingit muud tõestust polegi vaja. Koolis needsamad suitsiidsed õpilased kimuvad suitsu, joovad suures koguses energiajooke, tarbivad muidki aineid ja siis on paanika, depressioon, ravi ei mõju. Ja selliseid noori on meie ühiskonnas meeletult palju, kellele kulub väga-väga suur ressurss nii meditsiini kui sotsiaalteenuste osas.
Kui sa vaid teaksid, milline on spetsialistide, otsustajate ja ametnike armee, kes kõik saavad väga suurt palka põhimõtteliselt vaid selle eest, et loevad läbi esitatud ankeedi ja arstide-spetsialistide epikriisid. Kui on tarvis kokku hoida, siis tõmmaku kõigepealt sealt kokku.

Need otsustajad ju ise ei kohtu nende inimestega, kelle kohta nad otsuseid teevad.
Külaline

Kui sa vaid teaksid, milline on spetsialistide, otsustajate ja ametnike armee, kes kõik saavad väga suurt palka põhimõtteliselt vaid selle eest, et loevad läbi esitatud ankeedi ja arstide-spetsialistide epikriisid. Kui on tarvis kokku hoida, siis tõmmaku kõigepealt sealt kokku.

Need otsustajad ju ise ei kohtu nende inimestega, kelle kohta nad otsuseid teevad.
Mu endine ülemus oli töötukassas ekspertarst ja tal oli meeletu töökoormus. Palk on neil tavaarstist väiksem. Mitu arsti põles seal läbi. Ma arvan, et sa päriselt ei tea nende tööst midagi, et arvad, et niisama seal istuvad ja tööd pole üldse teha. Konflikt on sinne nende töösse ju sisse kirjutatud, ühest küljest kästakse riigi raha kokku hoida, samas on inimene alati pettunud, kui ta ei saa täpselt seda, mida ta taotleb. Neil on oma täpsed kriteeriumid, mille järgi töövõimetust määratakse ja neid ei otsusta ju nemad.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Ikka taotle. See on ju raha.
Ants
Kontakt:

Postitus Postitas Ants »

Loomulikult tuleb esitada ja seda koos puudetaotlusega (viimase osas ju sisuliselt "linnuke kasti".
Tegin eri ekpertidest ülevaate:
- energomeditsiini arst, holistiline lähenemine, energeetiline korrigeerimine
- põhimõtteliselt ei anna ühelegi liikumispuuet (nüüd nimetatakse seda liikumisfunktsiooni languseks)
- viimased 10 aastat pühendunud alternatiivsetele ravimeetoditele ja artiklite tõlkimisele
- tervise ja alternatiivmeditsiini teemalised loengud, praktilised õppused ja konsultatsioonid
- hematoloog (töövõime probleem ei seisnenud hematoloogias)
- "teise Eesti otsa töökoosolekule autoga sõites peab sõidu pealt purki kusema"!

Töötukassa on hakanud juba mõnda aega konkreetse eksperdi nime varjama (Terviseportaal), aga see tuleb siis selgitustaotlusega välja nõuda ja kui nime ei anta siis AKI.

Kõige olulisem: kui ausalt vastad siis ei saa midagi. Kui viitad mingile probleemile siis pane epikriisi nr ja kuupäev aastaga juurde, ekspert ei viitsi tuhlata kümnetes epikriisides. Epikriisid, mis on ilmselgelt ebakompetentsed pane lukku: ei sega eksperti. Kui küsitakse, siis vasta, et kogemata on sisestatud teise inimese delikaatne isikuinfo (on ka reaalselt juhtunud).

ALATI säilita täidetud ekspertiisitaotlus ja lae see endale arvutisse. Järgmine kord pead sama juttu ajama või veel parem: veel hullemaid skeeme näitama. Alla saab laadida töötukassa iseteenindusest.
Külaline

kõige olulisem on see, et kõik diagnoosid oleksid terviseportaali sisse kantud.

Ja palju sõltub ka inimese ametist.
nt minu laps oli sünnist kuni täisealiseks saamiseni vaheldumisi raske ja keskmise puudega.
täisealiseks saades määrati talle osaline töövõimetus, mis aga peale ülikooli lõppu (hoolimata vaide esitamist) ära võeti, sest ekspertarstide arvates ei sega tema kaasündinud puue tema töösuutlikkust. Kui ta oleks valinud ülikoolis it õppimise asemel mõne kutsekooli füüsilist tööd nõudva ameti, oleks osaline töövõimetus talle väidetavalt alles jäänud.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 17:25 kõige olulisem on see, et kõik diagnoosid oleksid terviseportaali sisse kantud.

nt minu laps oli sünnist kuni täisealiseks saamiseni vaheldumisi raske ja keskmise puudega.
täisealiseks saades määrati talle osaline töövõimetus, mis aga peale ülikooli lõppu (hoolimata vaide esitamist) ära võeti, sest ekspertarstide arvates ei sega tema kaasündinud puue tema töösuutlikkust. Kui ta oleks valinud ülikoolis it õppimise asemel mõne kutsekooli füüsilist tööd nõudva ameti, oleks osaline töövõimetus talle väidetavalt alles jäänud.
Aga kuidas ekspertarstid teavad inimese haridustaset? Mul endal on keskharidus ja töötan ühe suure jaeketi kesklaos. Töö selline pooleldi füüsiline ja pooleldi arvuti taga.
TA
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 17:39
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 17:25 kõige olulisem on see, et kõik diagnoosid oleksid terviseportaali sisse kantud.

Aga kuidas ekspertarstid teavad inimese haridustaset? Mul endal on keskharidus ja töötan ühe suure jaeketi kesklaos. Töö selline pooleldi füüsiline ja pooleldi arvuti taga.
TA
Ma küll tulistan puusalt aga ma arvan, et see info tuleb kõik avaldusse kirja panna.
Spirit
Kontakt:

Postitus Postitas Spirit »

Arvan, et tasub lugeda ka seda, kuidas töövõimet määratakse..
Eriti
LISA 5. VÕTMETEGEVUSTE RASKUSASTMETE VASTAVUSTABEL
Sest iga vastus annab teatud punktid, mille ausel pannakse kokku lõpptulemus.. Ja muidugi on ka õigus selles, et väga täpselt ja palju kirjutada oma vaevustest, kus on selleks eraldi kohad..
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... K6-Eo6Y5bM

Väga palju sõtub vastustest ankeedis..
Väga pallju sõltub sellest, mis diagnoosid sulle digiloos on pandud. Kas oled arstile ka oma hädadest rääkinud..Sest näites, kui ankeedis märgid, et sul raske käia korraga üle 50 meetri,,, ja digiloos sellest märget ei ole,, siis seda kaebust arvesse ei võeta.. Milliseid ravimeid tarbid ja kas oled nad välja ostnud.. Kõike seda vaadatakse...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 1 külaline