Foorumikülaliste välimääraja

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Isegi lahutada ei saanud vene ajal rahulikult. Asi pidi käima läbi seltsimeheliku rahvakohtu.

Loomulikult seisid "paharetid" seltsimeheliku rahvakohtu ees ka kõikide muude väiksemate pahandustega.

Kohtuniku roll oli siis manitseda (saalitäie seltsimeeste ees), häbistada. Samuti võis kohtunik keelduda lahutuse andmisest...

Täielik trall! Mu oma vanemadki on osalenud seesugustel kohtuistungitel. Mingit andmekaitseseadust tol ajal muidugi ei tuntud. Ja pärast lõksutasid kõik seltsimehed, kes vastavates kohtuistungitel osalesid, terve küla täis sellest, kuidas Arvo pettis Mallet. Ja Juhan peksis Ellet.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Jaan 2026 18:57Inimesed räägivadki oma kogemuste pinnalt, tegelikult on õigus mõlemal.
Mõlemad valetavad, sest päriselu ei ole nii absoluutne, et KÕIK vaimustunult eesti keelt räägivad või et ÜKSKI ei räägi/õpi.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 20:30 Isegi lahutada ei saanud vene ajal rahulikult. Asi pidi käima läbi seltsimeheliku rahvakohtu.

Loomulikult seisid "paharetid" seltsimeheliku rahvakohtu ees ka kõikide muude väiksemate pahandustega.

Kohtuniku roll oli siis manitseda (saalitäie seltsimeeste ees), häbistada. Samuti võis kohtunik keelduda lahutuse andmisest...

Täielik trall! Mu oma vanemadki on osalenud seesugustel kohtuistungitel. Mingit andmekaitseseadust tol ajal muidugi ei tuntud. Ja pärast lõksutasid kõik seltsimehed, kes vastavates kohtuistungitel osalesid, terve küla täis sellest, kuidas Arvo pettis Mallet. Ja Juhan peksis Ellet.
Lahutades sai laps äramineva vanema palgast 25%, päris on. Nüüd oleks see keskmise palga korral 500 eurot kuus.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 20:39
Külaline kirjutas: 04 Jaan 2026 18:57Inimesed räägivadki oma kogemuste pinnalt, tegelikult on õigus mõlemal.
Mõlemad valetavad, sest päriselu ei ole nii absoluutne, et KÕIK vaimustunult eesti keelt räägivad või et ÜKSKI ei räägi/õpi.
See ei ole valetamine. Vaevalt, et kumbki pool arvab, et KÕIK teevad seda või teist, lihtsalt eriarvamus on selles, millist gruppi on ühe kirjutaja arvates rohkem või vähem. Kas oled seesama, kes iga eriarvamuse korral siin vahepeal karjus: valetad!
Külaline

Guest kirjutas: 05 Jaan 2026 20:52
See ei ole valetamine. Vaevalt, et kumbki pool arvab, et KÕIK teevad seda või teist, lihtsalt eriarvamus on selles, millist gruppi on ühe kirjutaja arvates rohkem või vähem. Kas oled seesama, kes iga eriarvamuse korral siin vahepeal karjus: valetad!
Minu arust on ka väga imelik kasutada sõna "valetad" selles kontekstis, nagu seda too kodanik teeb.

Minu jaoks on valetamine sihilik ja meelega tehtud tegu, teades, et tegelik tõde on midagi muud. See inimene peab valetamiseks seda, kui teine inimene on temast erineval seisukohal.
Tigger
Kontakt:

Postitus Postitas Tigger »

Ütleme nii, et meie kooli ca 70st ukrainlasest tõepoolest on Eesti keele õppimisest huvitatud võib-olla umbes 20. Pigem vennastutakse kohalike venelastega ja suheldakse omavahel (tihti vene, mitte ukraina keeles). Palju on ka äärmiselt nõrga ettevalmistusega õpilasi.
Me ei tea ju, missugustest ja mis tasemega külakoolidest nad tulevad. Kokkuvõttes on päris mure, kuidas nad põhikooli lõpetavad ja mis neist pärast saab.
Igatahes on idaslaavi kogukond meie taas kord tugevasti täienenud.
Külaline

Külaline kirjutas: 05 Jaan 2026 21:40Minu jaoks on valetamine sihilik ja meelega tehtud tegu, teades, et tegelik tõde on midagi muud.
See oligi tahtlik erinevate meelsuste väljendamine: ukrainlased on nagu tiblad või nii targad/nunnud.
Külaline

Tigger kirjutas: 05 Jaan 2026 21:46 Ütleme nii, et meie kooli ca 70st ukrainlasest tõepoolest on Eesti keele õppimisest huvitatud võib-olla umbes 20. Pigem vennastutakse kohalike venelastega ja suheldakse omavahel (tihti vene, mitte ukraina keeles).
Kuidas öelda viisakalt, et ma ei ole sellist asja kordagi täheldanud? Kas meie laste kool on siis midagi teisiti teinud või on sinna mingid imeukrainlased sattunud? Ma loen siin üllatusega ka jutte nendest imelikest ukraina kolleegidest, kes eesti keelt keelduvad õppimast jne. Meie töö juures pole ükski keeldunud, meile muidugi ei tuleks ka pähe nendega vene keelt rääkida. Aga need ukrainlased, kellega mina olen kokku puutunud, ei taha seda ka ise teha, pigem pursivad väga vigast inglise keelt. Näitavad telefonidest sugulaste saadetud katkendeid sõjast ega taha mingist vene keelest midagi teada.
Külaline

Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 22:05
Tutvu meie lähiajalooga kuidas Eesti vabanedes kommunistid suurimateks vabadusvõitlejateks moondusid ja tegelikult nõukaajal võimu vastu olnud hääbusid olematuks. Hiljuti meie hulgast lahkunud Mart Niklus pälvis tagasihoidliku äramärkimise.
Nikluse lahkumist olid kõik meediakanalid täis ja mitme erineva kandi pealt kajastati. Ei hoidnud keegi selle peale kokku.
Lühikesed jalad sinu valel
https://www.ohtuleht.ee/1148056/nikluse ... -heategija
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 00:32
Külaline kirjutas: 03 Jaan 2026 22:05
Tutvu meie lähiajalooga kuidas Eesti vabanedes kommunistid suurimateks vabadusvõitlejateks moondusid ja tegelikult nõukaajal võimu vastu olnud hääbusid olematuks. Hiljuti meie hulgast lahkunud Mart Niklus pälvis tagasihoidliku äramärkimise.
Nikluse lahkumist olid kõik meediakanalid täis ja mitme erineva kandi pealt kajastati. Ei hoidnud keegi selle peale kokku.
Lühikesed jalad sinu valel
https://www.ohtuleht.ee/1148056/nikluse ... -heategija
Kas äramärkimine tähendab sinu jaoks kalliste matuste korraldamist või mis su mõte oligi?
Meelis Kaldalu kohalolek muidugi ei tee Nikluse matustele sugugi au. Kõik läheb kohe haisema, mida see vend puutub.
Külaline

Näitavad telefonidest sugulaste saadetud katkendeid sõjast ega taha mingist vene keelest midagi teada.
Küsisin just oma kolleegilt ukrainlaselt, et mis värk selle vene keelega on. Sest kõik need ukrainlased, keda ma siin tean, räägivad vene keelt, ka omavahel pereliikmetega räägivad vene keelt. Tema ütles, et ukraina keel on neil teine keel, ta hakkas seda koolis alles viiendas klassis õppima, muidu räägivad ikka vene keeles. Vene keelest tahavad midagi kuulda küll, sest nad ise räägivad vene keeles. Inglise keelt nad ka suuremalt jaolt ei oska, mõni üksik räägib seda. Kõrgkoolid on neil kõik vene keeles ja inglise keelt nad seal ei õpi. Siin on need ukrainlased kõik venelastega sõbrad, keda mina tean, sest need räägivad vene keeles.
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Tõutäkk »

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 06:34
Näitavad telefonidest sugulaste saadetud katkendeid sõjast ega taha mingist vene keelest midagi teada.
Küsisin just oma kolleegilt ukrainlaselt, et mis värk selle vene keelega on. Sest kõik need ukrainlased, keda ma siin tean, räägivad vene keelt, ka omavahel pereliikmetega räägivad vene keelt. Tema ütles, et ukraina keel on neil teine keel, ta hakkas seda koolis alles viiendas klassis õppima, muidu räägivad ikka vene keeles. Vene keelest tahavad midagi kuulda küll, sest nad ise räägivad vene keeles. Inglise keelt nad ka suuremalt jaolt ei oska, mõni üksik räägib seda. Kõrgkoolid on neil kõik vene keeles ja inglise keelt nad seal ei õpi. Siin on need ukrainlased kõik venelastega sõbrad, keda mina tean, sest need räägivad vene keeles.
Need on siis ukraina venelased, mitte ukrainlased, nagu meil Lasnamäel, Põhja-Tallinnas ja Ida-Virumaal.
Minu lapse lasteaia rühmas on ukraina poiss kes räägib küll eesti keeles.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

põgenikeks on ka enamasti idapoolse Ukraina elanikud, seal on vene keel tugevalt kohal.
Lvivis, Uzgorodis jm Lääne-Ukrainas on hoopis teine lugu.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 06:34
Ja miks nad räägivad vene keelt, oskad sa aimata? Sest nad on ära venestatud, Stalin alustas sellega juba 20. sajandi esimeses pooles. Ainult venekeelne haridus, ainult venekeelsed karjäärivõimalused, nii ta läheb. See ei muuda ukrainlast veel venelaseks, aga ukraina keele hävitab küll. Kui vaim ka murdub, siis hävitab ka ukraina rahvuse.
Külaline

Minu lapse lasteaia rühmas on ukraina poiss kes räägib küll eesti keeles.
Mis varianti tal seal maakolkas siis veel oleks. Kui oleks lasteaiarühmas paar venekeelset veel, juba nad ongi pundis ja ei õpi rääkima, eestlased õpivad enne vene keele ära kui nemad eesti keele.
Külaline

Meie väike musirull (tõmmake mõnitus käima :D ) läks lasteaeda kus on palju vene peredest pärit lapsi, näis kas ka on varsti vene keelne.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 17:48 Meie väike musirull (tõmmake mõnitus käima :D ) läks lasteaeda kus on palju vene peredest pärit lapsi, näis kas ka on varsti vene keelne.
Vaevalt küll, see nüüd mingit meelsust ei mõjuta, mõned sõnad ehk õpib ära ja sellega kõik.
Külaline

Lasteaialapsed õpivad väga väga ruttu ära iga keele. Koolilapsed ka üldiselt aga seal läheb veidi kauem.

Ma elan Soomes. Siin on ka väga palju ukrainlasi/venelasi. Mul kõrvalmajas on ma pakuks ca 4-5aastane poiss perega, kes on lasteaias vaid pool aastat käinud ja nüüdseks räägib puhtalt soome keelt. Samas vanemad kumbki ei oska eriti ei soome ega Inglise keelt. Ma siis õue peal oma lapsega käies olen poisiga rääkinud soome keeles. Kõrvalmajas on nad elanud ca 1.5aastat.

Mu enda suurem laps(10a tagasi) käis Vene(päris vene- mitte ukraina, siis veel polnud neid Ukraina pagulasi)-Eesti -Soome eralasteaias ja kõik rääkisid mõne aja möödudes soravalt soome keelt. Lasteaia juhataja ja asutaja oli Eestist tulnud venelane, kes rääkis kõike kolme keelt ladusalt. Opetajaid oli kõigis kolmes keeles.
Ja mu oma poiss räägib juba lasiteaiast saati puhast soome keelt. Kodune keel on emakeel meil. Muidu unustab üldse ära.
Külaline

Elasime mehega aastal 1992 5 kuud Soomes, eelnevalt ei teadnud sellest keelest eriti midagi, sellest ajast siiani pea puhtalt suus.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 19:12 Lasteaialapsed õpivad väga väga ruttu ära iga keele. Koolilapsed ka üldiselt aga seal läheb veidi kauem.

Ma elan Soomes. Siin on ka väga palju ukrainlasi/venelasi. Mul kõrvalmajas on ma pakuks ca 4-5aastane poiss perega, kes on lasteaias vaid pool aastat käinud ja nüüdseks räägib puhtalt soome keelt. Samas vanemad kumbki ei oska eriti ei soome ega Inglise keelt. Ma siis õue peal oma lapsega käies olen poisiga rääkinud soome keeles. Kõrvalmajas on nad elanud ca 1.5aastat.

Mu enda suurem laps(10a tagasi) käis Vene(päris vene- mitte ukraina, siis veel polnud neid Ukraina pagulasi)-Eesti -Soome eralasteaias ja kõik rääkisid mõne aja möödudes soravalt soome keelt. Lasteaia juhataja ja asutaja oli Eestist tulnud venelane, kes rääkis kõike kolme keelt ladusalt. Opetajaid oli kõigis kolmes keeles.
Ja mu oma poiss räägib juba lasiteaiast saati puhast soome keelt. Kodune keel on emakeel meil. Muidu unustab üldse ära.
Ei saa aru jah, mis imelik asi see on, et kui needsamad ukrainlased või venelased lähevad Soome, Itaaliasse või Saksamaale, siis ei ole enam mingit kõva pead või mäluhäireid. Väga kenasti õpivad keele ära. Aga Eestis sellist tahtmist ei ole.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: elke, Google [Bot], iiR, kaegu, kiisu, මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් ja 4 külalist