Kui vanalt kõrvaaugud lapsele?

1-6 aastased
Tõutäkk
Teerajaja
Kontakt:

Kui vanalt kõrvaaugud lapsele?

Postitus Postitas Tõutäkk »

7a saanud laps käib nagu uni peale, et tahab kõrvaauke. Kellelgi juba rühmas on.
Kui vanalt oleks õige lasta kõrvad augustada?
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Kui juba ise soovib, siis miks mitte lasta teha. Tee endale aga hooldus selgeks ja käige ära. Või mis põhjusel kahtled?

(enda lapsele sai mõne kuuselt lastud teha)
Külaline

Beebile kõrvaaugud teha on küll täiesti idiootne.
Kõige varem lubaks teha kooliminekueas lapsele.
Külaline

Ma arvan ka, et kooliealine on juba piisavalt vana, et lasta teha.
Meil olid lasteaias identsed kaksikud ja ühele tehti juba noorena kõrvarõngaaugud, et kasvatajatel(ja ka muudel mitte nii lähedastel)oleks lihtsam ära tunda 😃
Külaline

Mul sai laps enne kooliminekut. Enne seda oli ca aasta rääkinud, et tahab. Kuna ta tihti sellise muutliku meelega, siis kokkulepe oli, et kui enne kooli endiselt veel ei ole ümber mõelnud, siis teeme ära.
Väikelapsele ei teeks, veel enam beebile.
Külaline

Nii, et laps tahab ja kohe kaalume... Laps võib paljugi tahta, millel mingit ratsionaalset põhjust pole, seega peaks lapsevanem ikka mingit selgroogu ja mõtlemist omama. Äkki lasteaias kellelegi on ka tätoveering ja laps leiab, et oi kui äge!
Auke on vaja siis, kui on õige aeg kõrvarõngaid kandma hakata, tõenäoliselt teismelisena. Ka ise olin vist 15 või 16, täiesti sobiv aeg.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 09:04 Beebile kõrvaaugud teha on küll täiesti idiootne.
Kõige varem lubaks teha kooliminekueas lapsele.
Teiste kultuuritausta teadmata nende valikuid arvustada on samuti idiootne.
Külaline

Minule tehti kõrvarõngaaugud u 3.-4. klassis. Selleks ajaks olid pea kõigil tüdrukutel need juba ammu olemas.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 18:13 Nii, et laps tahab ja kohe kaalume... Laps võib paljugi tahta, millel mingit ratsionaalset põhjust pole, seega peaks lapsevanem ikka mingit selgroogu ja mõtlemist omama. Äkki lasteaias kellelegi on ka tätoveering ja laps leiab, et oi kui äge!
Auke on vaja siis, kui on õige aeg kõrvarõngaid kandma hakata, tõenäoliselt teismelisena. Ka ise olin vist 15 või 16, täiesti sobiv aeg.
Ei ole ka teismelisel mingit "vajadust" kõrvarõngaid kanda. Ikka lapse enda tahtmise ja ilumeelega on siin tegemist. Mis selle vanema selgroo ja mõtlemise taga olev põhjendus on siis, et miks keelata?
Külaline

Ma ausaltöeldes isegi ei mäleta, mis vanuses mulle endale tehti. Koolis olin juba kindlasti. Ma arvan, et ehk 3-4 klass?!

Mina küll valesti ei vaata, kui juba beebidel need on. Minu arvates nunnu.
Ma oma tütrele ka tahtsin üsna noorelt(beebina) aga tuhin läks üle ja tagantjärgi hea, et ei teinud, sest mingis vanuses tekkis tal kõrvatagustega haudumise probleem. Nüüd on ta 2.5aastane ja ega vast ennem kooliiga ei tee ka.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 19:17
Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 18:13 Nii, et laps tahab ja kohe kaalume... Laps võib paljugi tahta, millel mingit ratsionaalset põhjust pole, seega peaks lapsevanem ikka mingit selgroogu ja mõtlemist omama. Äkki lasteaias kellelegi on ka tätoveering ja laps leiab, et oi kui äge!
Ei ole ka teismelisel mingit "vajadust" kõrvarõngaid kanda. Ikka lapse enda tahtmise ja ilumeelega on siin tegemist. Mis selle vanema selgroo ja mõtlemise taga olev põhjendus on siis, et miks keelata?
Ja miks lubada midagi, mida veel vaja pole? Ei pea minema massiga kaasa, lapsele saabki rahulikult selgitada, et perekondi on erinevaid, ei pea sarnanema kellelegi. Loomulikult, kui laps teismelisena teatab, et ta nii väga tahaks kõrvarõngaid kanda -ja just neid auke nõudvaid, sest hakkasid meeldima konkreetsed.... siis on iseasi, aga mitte seetõttu, et kellelegi teisel on.
See tuletab mulle meelde seda hiljutist traagilist põlengut seal ööklubis, kus surma said 15-16 aastased noored, pidutsesid siis aastavahetusel üksi. Ka sellistel puhkusel on kindlasti argument kasutusel, et näed teised ka lähevad ja sõbranna tohib olla hommikuni jne. Meie peres (ega kogu tutvusringkonnas) poleks selline asi kõne allagi tulnud, alaealine on alaealine ja tark lapsevanem ootab, kuni lapse mõistus on piisavalt küps, et mõista oma tegude ja otsuste tagajärgi.
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 19:44 miks lubada midagi, mida veel vaja pole? Ei pea minema massiga kaasa, lapsele saabki rahulikult selgitada, et perekondi on erinevaid, ei pea sarnanema kellelegi. Loomulikult, kui laps teismelisena teatab, et ta nii väga tahaks kõrvarõngaid kanda -ja just neid auke nõudvaid, sest hakkasid meeldima konkreetsed.... siis on iseasi, aga mitte seetõttu, et kellelegi teisel on.
See tuletab mulle meelde seda hiljutist traagilist põlengut seal ööklubis, kus surma said 15-16 aastased noored, pidutsesid siis aastavahetusel üksi. Ka sellistel puhkusel on kindlasti argument kasutusel, et näed teised ka lähevad ja sõbranna tohib olla hommikuni jne. Meie peres (ega kogu tutvusringkonnas) poleks selline asi kõne allagi tulnud, alaealine on alaealine ja tark lapsevanem ootab, kuni lapse mõistus on piisavalt küps, et mõista oma tegude ja otsuste tagajärgi.
Põhjendus: sest ma tahan, mulle meeldib, ilus on ja sõbrannal on ka - need on täpselt samad nii vanuses 5 kui 15. Milleks keelata midagi, ilma igasuguse põhjuseta. Sest praegu on sinu jutust välja tulev ainus põhjendus "sest minu arvates ei ole vaja". Iluasju ei olegi VAJA, mitte üheski vanuses. Teismeliste puhul on see kambavaim ja gruppi kuulumine palju-palju olulisemad kui lasteaialaste ja algkooli omade puhul. Kui su väikelaps ei tohi kunagi midagi endasse puutuvat otsustada siis teismelisena jooksebki vaid teiste sabas oma otsuseid tehes.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 19:13 Minule tehti kõrvarõngaaugud u 3.-4. klassis. Selleks ajaks olid pea kõigil tüdrukutel need juba ammu olemas.
huvitav millises kultuuriruumis see on? õpetan ühes suures tallinna koolis, 3.kl tüdrukutel näen augustatud kõrvu ikka üliharva, üldiselt jäävad kõrvarõngad silma pigem 6+.klassides
Külaline

Lapsevanem peab käituma lapsevanemana, mitte lapse sõbrana (põhiline viga, mida vanemad teevad). Ja 5-6 aastasega ma ei hakkaks arutamagi, et tema meelest on ilus ja talle meeldiks.Väikelaps teeb neid otsuseid, mis on tema pädevuses, mitte otsuseid, mille kohta talle on võimalik selgitada, et nende asjade aeg on hiljem. Vanusega koos laieneb ka otsustusõigus ja selleks ajaks, kui teismeliseks saab, on neid juba piisavalt, aga mitte piiramatult. Lastele meeldiksid kambavaimus paljud asjad, kallid telefonid, sülearvutid kosmeetika jne, aga kõike ei pea saama, ei pea kambaga igas asjas sama meelt olema.
Põhikooli ajal käis laps klassiga ekskursioonil, no öösel kell 2 sai mingi tüüpi ajuvaba idee minna kondama lähedal olevasse romulasse. Seal olevat vedelenud mingid vanad roostes autod, tivoli seadmed jne. Kaks õpilast ei läinud, minu poeg ja üks tüdruk. Kambavaimu pärast läksidaga kaasa mitmed lapsed, kes tegelikult minna ei tahtnud, aga ei julgenud minemata jätta (ise pärast ütlesid). Jama sellest muidugi pärast tuli.
Külaline

Mina lasin oma tütrele 10-aastaselt teha. Aga kui 7-aastane väga tahab, siis miks mitte. Beebidel ja väikelastel mulle ka kõrvarõngad ei meeldi, aga 7 on igati okei vanus.
Külaline

Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 22:19 Mina lasin oma tütrele 10-aastaselt teha. Aga kui 7-aastane väga tahab, siis miks mitte. Beebidel ja väikelastel mulle ka kõrvarõngad ei meeldi, aga 7 on igati okei vanus.
Jah, erinevates ühiskonnagruppides on erinevad kasvatusmeetodid, nii et loomulikult, igaüks teeb, nagu õigeks peab. ;)
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 22:27
Külaline kirjutas: 06 Jaan 2026 22:19 Mina lasin oma tütrele 10-aastaselt teha. Aga kui 7-aastane väga tahab, siis miks mitte. Beebidel ja väikelastel mulle ka kõrvarõngad ei meeldi, aga 7 on igati okei vanus.
Jah, erinevates ühiskonnagruppides on erinevad kasvatusmeetodid, nii et loomulikult, igaüks teeb, nagu õigeks peab. ;)
Just. Igaüks kasvatab oma lapsi enda äranägemise järgi.
Suur tänu, et võtsid vaevaks seda üle korrata. Äkki kellelgi oli vaja meeldetuletust.
Külaline

Ma küsiks päris huviga, et miks siis beebidel ja väikelastel ei meeldi? Mis vahe neil 7 aastasega on?
Külaline

Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 22:50 Ma küsiks päris huviga, et miks siis beebidel ja väikelastel ei meeldi? Mis vahe neil 7 aastasega on?
Päris tõsiselt leiad, et beebi ja 7a on oma arengutasemelt samal tasemel?
Beebina tehakse neid suurelt osalt siiski erinevatest kultuuritavadest lähtuvalt. 7 aastane võiks küll selliste asjade puhul nagu soeng, kõrvarõngad, riietus jmt ikka ise soovi ja arvamust avaldada.
Külaline

Külaline kirjutas: 07 Jaan 2026 09:17
Guest kirjutas: 06 Jaan 2026 22:50 Ma küsiks päris huviga, et miks siis beebidel ja väikelastel ei meeldi? Mis vahe neil 7 aastasega on?
Päris tõsiselt leiad, et beebi ja 7a on oma arengutasemelt samal tasemel?
Beebina tehakse neid suurelt osalt siiski erinevatest kultuuritavadest lähtuvalt. 7 aastane võiks küll selliste asjade puhul nagu soeng, kõrvarõngad, riietus jmt ikka ise soovi ja arvamust avaldada.
Eestis meil nüüd küll sellist kultuuritava pole siiani olnud, et imikutele kõrva auke tahakse, nagu ka ümberlõikamist. Nii, et kui 7 aastane avaldaks soovi, et tema nüüd tahaks ümeberlõikamist, klassivennale tehti või et tema tahaks ninarõngast, sest naabirtüdrukul Sudaanist on...., emme kohe rõõmustab, näe laps avaldab soovi, sest omab oma arvamust. :lol:

Aga eks ta nii ongi, on erinevad kultuuriruumid, erinevad haridustasemed, erinevad kasvatusstiilid, erinevad arusaamad, esimene ja teine Eesti jne :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline