Sest Eesti võimaldab vene keelt. KahjuksKülaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 20:15Ei saa aru jah, mis imelik asi see on, et kui needsamad ukrainlased või venelased lähevad Soome, Itaaliasse või Saksamaale, siis ei ole enam mingit kõva pead või mäluhäireid. Väga kenasti õpivad keele ära. Aga Eestis sellist tahtmist ei ole.Guest kirjutas: ↑06 Jaan 2026 19:12 Lasteaialapsed õpivad väga väga ruttu ära iga keele. Koolilapsed ka üldiselt aga seal läheb veidi kauem.
Ma elan Soomes. Siin on ka väga palju ukrainlasi/venelasi. Mul kõrvalmajas on ma pakuks ca 4-5aastane poiss perega, kes on lasteaias vaid pool aastat käinud ja nüüdseks räägib puhtalt soome keelt. Samas vanemad kumbki ei oska eriti ei soome ega Inglise keelt. Ma siis õue peal oma lapsega käies olen poisiga rääkinud soome keeles. Kõrvalmajas on nad elanud ca 1.5aastat.
Mu enda suurem laps(10a tagasi) käis Vene(päris vene- mitte ukraina, siis veel polnud neid Ukraina pagulasi)-Eesti -Soome eralasteaias ja kõik rääkisid mõne aja möödudes soravalt soome keelt. Lasteaia juhataja ja asutaja oli Eestist tulnud venelane, kes rääkis kõike kolme keelt ladusalt. Opetajaid oli kõigis kolmes keeles.
Ja mu oma poiss räägib juba lasiteaiast saati puhast soome keelt. Kodune keel on emakeel meil. Muidu unustab üldse ära.
Foorumikülaliste välimääraja
-
Külaline
-
Külaline
Kus seda Eestis võimaldatakse?
-
Külaline
Niimoodi võimaldataksegi, et siin on palju inimesi, kes oskavad vene keelt, töökoha saab, sõbrad saab. Siis ei olegi hädavajadust keelt õppida.
-
Külaline
Lausa nõutakse, et teenindaja oskaks vene keelt, palju eesti keelt tönksab-sellest savi.Külaline kirjutas: ↑06 Jaan 2026 20:34Kus seda Eestis võimaldatakse?
-
Külaline
Just. Ma tahtsin sama kirjutada, et üks klienditeenidaja nõudmine tööportaalides on suhtlustasandil vene keele oskus
Mitte ainult klienditeenindaja ametikohal, vaid ka muudes ametites on sageli nõutav ja lausa osaliselt töökeel vene keel! Samahästi võiks ju nõuda saksa või portugali keele oskust...aga küsimus on hoopis see, et miks kodakondsusega inimesed on umbkeelsed, miks ei ole nõutav eesti keele oskus?
-
Külaline
See teeb mind väga murelikuks, kui igapärvaseks see vene keele oskuse nõue on läinud. Samas olen tähele pannud, et näiteks söögikohtades räägitakse venelastega inglise keeles, teenindusasutuses aga räägivad paljud teenindajad vene kliendigs vene keeles. Alles hiljuti käisin ühes peenes mööblipoes ja juhtusin kuulama, kuidas teenindaja püüdlikult vene keelt purssis. Klient oli ilmselgelt eesti venelane, sest ta sai üksikutest eesti keelsetest sõnadest aru. Ja sellest hoolimata no EI õpi nad seda riigikeelt ära.Nõiamoor kirjutas: ↑06 Jaan 2026 22:52 Mitte ainult klienditeenindaja ametikohal, vaid ka muudes ametites on sageli nõutav ja lausa osaliselt töökeel vene keel! Samahästi võiks ju nõuda saksa või portugali keele oskust...aga küsimus on hoopis see, et miks kodakondsusega inimesed on umbkeelsed, miks ei ole nõutav eesti keele oskus?
-
Külaline
Ma olen mõelnud, et kui ma peaks lätis elama, siis ma seda keelt ka ei õpiks ära.Külaline kirjutas: ↑14 Jaan 2026 20:51Klient oli ilmselgelt eesti venelane, sest ta sai üksikutest eesti keelsetest sõnadest aru. Ja sellest hoolimata no EI õpi nad seda riigikeelt ära.
-
Külaline
Küll sa õpiks, Lätis ei saa vene keele või inglise keelega läbi nagu siin.Guest kirjutas: ↑14 Jaan 2026 20:56Ma olen mõelnud, et kui ma peaks lätis elama, siis ma seda keelt ka ei õpiks ära.Külaline kirjutas: ↑14 Jaan 2026 20:51Klient oli ilmselgelt eesti venelane, sest ta sai üksikutest eesti keelsetest sõnadest aru. Ja sellest hoolimata no EI õpi nad seda riigikeelt ära.
-
Külaline
Kuidas need umbkeelsed eestivenelased eestikeelse kõrghariduse omandatud saavad?
Või lõppebki koolitee venekeelse keskhariduse omandamisega? Mis töökohad neid inimesi ootavad?
Või lõppebki koolitee venekeelse keskhariduse omandamisega? Mis töökohad neid inimesi ootavad?
-
Külaline
Ma pakun, et paljud ei omanda keskharidustki.Guest kirjutas: ↑14 Jaan 2026 20:59 Kuidas need umbkeelsed eestivenelased eestikeelse kõrghariduse omandatud saavad?
-
Külaline
Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
-
Külaline
No ega linnavalitsus toetusi ja abirahasid ei maksa, et nemad materjale trükivad!Guest kirjutas: ↑15 Jaan 2026 14:20 Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
-
Külaline
Abirahasid mitte, see oli lihtsalt üks näide, kõikvõimalikke lubasid ja taotlusi on kuhjaga, mida vaja läheb. Kui linnavalitsusse lähed, siis saad kõik asjad ära aetud vene keeles, või misiganes linnaosavalitsuses.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 15:17No ega linnavalitsus toetusi ja abirahasid ei maksa, et nemad materjale trükivad!Guest kirjutas: ↑15 Jaan 2026 14:20 Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
-
Külaline
On juba üle 10 aasta ka inglise keeles. Soome ja inglise keeles on paberkandjal avaldused. Netis on valik soome/rootsi/inglise.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 14:20 Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
-
Külaline
Soome on ametlikult kakskeelne riik, rootsi keeles peab olema võimalik dokumente täita. Rahvusvahelise kaubanduse tõttu on ka inglise keel täiesti aktsepteeritud.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 20:40On juba üle 10 aasta ka inglise keeles. Soome ja inglise keeles on paberkandjal avaldused. Netis on valik soome/rootsi/inglise.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 14:20 Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
-
Külaline
Jah ma tean.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 21:41Soome on ametlikult kakskeelne riik, rootsi keeles peab olema võimalik dokumente täita. Rahvusvahelise kaubanduse tõttu on ka inglise keel täiesti aktsepteeritud.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 20:40On juba üle 10 aasta ka inglise keeles. Soome ja inglise keeles on paberkandjal avaldused. Netis on valik soome/rootsi/inglise.Külaline kirjutas: ↑15 Jaan 2026 14:20 Ühes artiklis kirjutati, et soomlastel on see eripära, et kõik dokumentatsioon, igasuguste abirahade küsimine jne on spetsiaalselt soome keeles, ehk immigrantidel tuleb vägisi keelt õppida, et hakkama saada. Meil seda nõuet ilmselgelt pole, keskerakond, kes on linna valitsenud palju aastaid, pigem trükib neid venekeelseid materjale ainult juurde.
Aga siin üks väitis, et on vaid soome keeles. Ei ole. Immigrandid kõik inglise keelt mõnuga kasutavad.
-
Külaline
Ma vaatasin, et soomlased arutavad oma foorumites Soome kaitsmisega seotud muredest, kaaluvad, mida Trump järgmisena ette võtab ja selle mõjust Euroopale, USA tulevikusuundasid, tulumaksuga seonduvat, relvastusest jne.
Aga meie siin räägime kartulisalatist, telesaadetest ja kasutatud asjadest. Huvitav, kas siin rahvast liiga vähe või huvialad nii erinevad? Poliitilised küsimused ikka haruharv nähtus ja pikalt ei kanna, kiirelt läheb lappama mingile kõrvalharule.
Aga meie siin räägime kartulisalatist, telesaadetest ja kasutatud asjadest. Huvitav, kas siin rahvast liiga vähe või huvialad nii erinevad? Poliitilised küsimused ikka haruharv nähtus ja pikalt ei kanna, kiirelt läheb lappama mingile kõrvalharule.
-
Külaline
Ära seleta, kui algas Ukraina sõda, oli neid sõja ja poliitika teemasid terve Perekool puupüsti täis, söögi alla ja söögi peale! Eesti inimestel on sellest poliitikast juba kõrini, tahaks vahelduseks muudel teemadel ka rääkida, mitte hakata jälle jahuma, et Putin seda ja Trump teist.Guest kirjutas: ↑18 Jaan 2026 17:14 Ma vaatasin, et soomlased arutavad oma foorumites Soome kaitsmisega seotud muredest, kaaluvad, mida Trump järgmisena ette võtab ja selle mõjust Euroopale, USA tulevikusuundasid, tulumaksuga seonduvat, relvastusest jne.
Aga meie siin räägime kartulisalatist, telesaadetest ja kasutatud asjadest. Huvitav, kas siin rahvast liiga vähe või huvialad nii erinevad? Poliitilised küsimused ikka haruharv nähtus ja pikalt ei kanna, kiirelt läheb lappama mingile kõrvalharule.![]()
-
Külaline
Mida meie arutame kui rigipeadki ei oska enam midagi arvata.Külaline kirjutas: ↑18 Jaan 2026 17:14Ma vaatasin, et soomlased arutavad oma foorumites Soome kaitsmisega seotud muredest, kaaluvad, mida Trump järgmisena ette võtab ja selle mõjust Euroopale, USA tulevikusuundasid, tulumaksuga seonduvat, relvastusest jne.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], kiisu, Semrush [Bot], Tuuletu ja 8 külalist