Eesti lõputu inflatsioon

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Nende ehitajate mõttemaailm on juba mingist teisest dimensioonist. Mul käis üks tüüp põrandat õlitamas, mis võtab paar tundi. Enne oli hind 300, nüüd ütleb, et 600. Ma küsin, et miks nüüd siis nii, ütleb, et tal on vähe tööd, sellepärast. Saatsin ta siis kukele ja tegin ise. Minu asi see kuidagi ei ole, palju temal tööd on või ei ole. Aga näe, siin suur "ettevõtja" õigustab sellist mõtteviisi ja arvab, et kõik teised on lollid, kui ei taha maksta.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 10:40
Sellised tegelased arvavadki, et nende ringilonkimine ja tühjad augud tuleb ka kellelgi kinni maksta. Mingid lihtossid arvavad, et on priviligeeritud klass, kellele kehtivad mingid teised standardid. Pleki-pleki-pleki ja nemad peavad teenima tuhandeid, isegi kui pool päeva niisama passivad. Ettevõtlusega olen tegelenud küll, sellepärast ütlengi, et sellised tegelased on räigelt üle makstud.
Variant on neid "lihtosse" mitte palgata. Küll siis turg pikapeale asja paika paneb.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 10:46
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 10:40
Sellised tegelased arvavadki, et nende ringilonkimine ja tühjad augud tuleb ka kellelgi kinni maksta. Mingid lihtossid arvavad, et on priviligeeritud klass, kellele kehtivad mingid teised standardid. Pleki-pleki-pleki ja nemad peavad teenima tuhandeid, isegi kui pool päeva niisama passivad. Ettevõtlusega olen tegelenud küll, sellepärast ütlengi, et sellised tegelased on räigelt üle makstud.
Variant on neid "lihtosse" mitte palgata. Küll siis turg pikapeale asja paika paneb.
Mina ei palkagi. Soovitan sama teistele.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Jaan 2026 21:53
Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 21:47
Külaline kirjutas: 09 Jaan 2026 16:58 pole hullu, palk just tõusis. temust ostan ma ikka - ei näe põhjsut tomatilõksude eest poole rohkem maksta. aga üldiselt see mind eriti ei loksuta.
Mis asjad on tomatilõksud?
Nii vaeseks ei jääks ma kunagi, et Temust jt sellistest ostma hakata. Soomlased on testinud korduvalt sealt ostetud tooteid ja ikka väga kirju nimekirja keelatud keemiat leidnud. Iltalehti, Iltasanomat otsingust leiab üles. Tuttav tellis mingeid kaableid arvutile, pärast pidi ikka Euroopast ostma, sest kvaliteet polnud ootuspärane.
Ma tahtsin sama küsida 😆

Ja nõus, ma ei telli enam ühtegi laadija ega ka hdmi kaablit sealt. Need lihtsalt ei tööta enam peale paari kuud. Kuigi laadijatel on originaaladapterid kasutuses. Lõppkokkuvõttes on kohapealt see kallim ja kvaliteetsem osta.
tomatilõksud on suured pesupulga taolised lõksud, mis suureks kasvanud tomateid toe küljes kinni hoiavad. temust ei ole eriti nutikas elektroonikat tellida ja no riideid ma ka ei telli. aga igasugu vidinaid, mille eest kohapeal 10 x rohkem maksad, tellin mõnuga.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 09:57
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 00:26
Külaline kirjutas: 10 Jaan 2026 23:10Mis see siia puutub, kellelegi ei maksta sellepärast palka, et ta tuleb kohale ja läheb koju. See on ikka enda kulu.
Puutub nii palju, et sa ei saa kogu enda makstavat tunnitasu lihtsalt igakuiste tüüptöötundidega korrutada, sest nagu ise mainid, kohaletulek, ära minek ja muud administratiivsed tegevused on lisaks.
Ära sa märgi, on või. Siis tuleb muidugi ikka rohkem maksta. Teistel võtab samamoodi kohaleminek ja kojutulek aega, on seotud kuludega, mille eest eraldi ei maksta. Miks mingile ehitajale peaks, ei saa aru.
Sa ei saa ikka üldse aru vist, mis vahe on firmalt teenuse tellimisel ning töötajale palga maksmisel? Üheski ettevõttes ei lähe töömees objektile enda kuludega, ikka maksab selle eest ettevõte, kes omakorda esitab arve tellijale. Pole üldse võrreldav sellega, kui sina hommikul trammiga oma töökohta iga päev sõidad. Objektid võivad töömehel olla üle Eesti.
Lisaks makstakse sellest 5000 eurost töömeeste sotsiaalkindlustusmaks. Sinu tööandja maksab ka seda sinu palga pealt.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 10:43 Nende ehitajate mõttemaailm on juba mingist teisest dimensioonist. Mul käis üks tüüp põrandat õlitamas, mis võtab paar tundi. Enne oli hind 300, nüüd ütleb, et 600. Ma küsin, et miks nüüd siis nii, ütleb, et tal on vähe tööd, sellepärast. Saatsin ta siis kukele ja tegin ise. Minu asi see kuidagi ei ole, palju temal tööd on või ei ole. Aga näe, siin suur "ettevõtja" õigustab sellist mõtteviisi ja arvab, et kõik teised on lollid, kui ei taha maksta.
Aga teegi siis ise, mida sa vingud? Sina otsustad ju ka summa järgi, kas on odavam ise teha või töötaja palgata. Tema otsustab jällegi, mis summast alates on mingit tööd üldse mõtet ette võtta. Nii ju käibki elu, müstilised tüübid siin, kes mingis roosas mullis elavad.
Külaline

Üheski ettevõttes ei lähe töömees objektile enda kuludega, ikka maksab selle eest ettevõte, kes omakorda esitab arve tellijale.
Esialgu rääkisid sellest, et inimene läheb tööle ja koju tagasi. Nüüd keerasid jutu mingile objektide vahelisele sõitmisele tööpäeva jooksul. Aga no aitab nüüd, sinu mõtteviis ja üldse see ehitajate maailm on selge.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 11:41
Üheski ettevõttes ei lähe töömees objektile enda kuludega, ikka maksab selle eest ettevõte, kes omakorda esitab arve tellijale.
Esialgu rääkisid sellest, et inimene läheb tööle ja koju tagasi. Nüüd keerasid jutu mingile objektide vahelisele sõitmisele tööpäeva jooksul. Aga no aitab nüüd, sinu mõtteviis ja üldse see ehitajate maailm on selge.
No tubli, et lõpuks aru said ettevõtluse äriloogikast.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 10:43 Aga näe, siin suur "ettevõtja" õigustab sellist mõtteviisi ja arvab, et kõik teised on lollid, kui ei taha maksta.
Ettevõte võib küsida kasvõi miljoni, midagi pole sellega valesti. Sina võtad tema pakkumise vastu või mitte. See on tema risk, et ta nii üldse tulu ei saa.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 12:27
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 10:43 Aga näe, siin suur "ettevõtja" õigustab sellist mõtteviisi ja arvab, et kõik teised on lollid, kui ei taha maksta.
Ettevõte võib küsida kasvõi miljoni, midagi pole sellega valesti. Sina võtad tema pakkumise vastu või mitte. See on tema risk, et ta nii üldse tulu ei saa.
Õige. Jõuamegi taas selleni, et eestlane on loll, et kõige eest üle maksab. Sellepärast see inflatsioon ongi nii kõrge ja Eesti on ülimalt kallis maa, kuhu ei soovi tulla enam ei turistid ja kust lasevad toimekamad inimesed jalga.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 12:52Eesti on ülimalt kallis maa, kuhu ei soovi tulla enam ei turistid ja kust lasevad toimekamad inimesed jalga.
Kust sa seda võtad? Turiste käib normaalselt. Ära on kukkunud Venemaa turistid ja seda arusaadavatel põhjustel.

https://public.tableau.com/app/profile/ ... oksevaasta
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 13:04
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 12:52Eesti on ülimalt kallis maa, kuhu ei soovi tulla enam ei turistid ja kust lasevad toimekamad inimesed jalga.
Kust sa seda võtad? Turiste käib normaalselt. Ära on kukkunud Venemaa turistid ja seda arusaadavatel põhjustel.

Ka soomlasi käib palju vähem. Üleüldiselt käib siin turiste vähe ja nad viibivad siin vähe aega.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Jah, öeldakse, et loll pole mitte see, kes küsib, vaid see, kes maksab. Kui on ullikesi, keda saab paljaks koorida, nii sa võid alati küsida, mis pähe tuleb. Nt forellifilee on 30€/kg, aga see tähendab seda, et keegi peab seda sellise hinnaga ostma. Kohalik ei oska vist üldse raha lugeda, mingi alaväärsuskompleks, et kas ma olen siis nii vilets, et maksta ei jõua. Mäletan, kui soomlased käisid krooni ajal meie kauplustes, siis nad alati küsisid, mis see kaup maksab eurodes. Kui hind ei sobinud, siis ei ostetud.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 11:41
Väidad siis endiselt, et ehitusmees, kes töötab 8h päevas, saab kuus neto 2600, on räigelt üle makstud? Kas sa räägid päriselt või tõesti arvadki nii?
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 11 Jaan 2026 13:06 Jah, öeldakse, et loll pole mitte see, kes küsib, vaid see, kes maksab. Kui on ullikesi, keda saab paljaks koorida, nii sa võid alati küsida, mis pähe tuleb. Nt forellifilee on 30€/kg, aga see tähendab seda, et keegi peab seda sellise hinnaga ostma. Kohalik ei oska vist üldse raha lugeda, mingi alaväärsuskompleks, et kas ma olen siis nii vilets, et maksta ei jõua. Mäletan, kui soomlased käisid krooni ajal meie kauplustes, siis nad alati küsisid, mis see kaup maksab eurodes. Kui hind ei sobinud, siis ei ostetud.
Jah, soomlasel puudub selline kompleks, et pean iga hinnaga ostma, ega ma vaene pole. Kui asjal on hinna ja kvaliteedi suhe paigast, siis lihtsalt ei osta ja kõik. Ei osta mingit 50 eurost kommikarpi, ei osta 200 eurost torti, ei maksa liistupanijale 250 eurot päev jne. No see viimane näide ei ole pädev, sest Soomes on ehitustööd juba isegi odavamad kui siin. Ja kui inimene tuleb, on ta viisakas ja korralik töömees, kes võtab raha selle eest, mis ta teeb, mitte ei proovi iga kättesaadud lolli paljaks teha ja sulle ei tea mida hambasse puhuda.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 13:56
Väidad siis endiselt, et ehitusmees, kes töötab 8h päevas, saab kuus neto 2600, on räigelt üle makstud? Kas sa räägid päriselt või tõesti arvadki nii?
Teiste ametitega võrreldes küll jah, millest osad nõuavad magistrikraadi, aga ehitajalt ei nõuta mitte midagi.
Külaline

Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 13:56
Keda me siin nüüd siis lollitame. Üldiselt ehitajad makse väga ei maksa. Ka ehitusfirmad susserdavad nagu jaksavad. 2600 ei teeni neist keegi, iga algaja ehitusmees tahab tuhandeid saada.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 10:29
Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 09:57
Ära sa märgi, on või. Siis tuleb muidugi ikka rohkem maksta. Teistel võtab samamoodi kohaleminek ja kojutulek aega, on seotud kuludega, mille eest eraldi ei maksta. Miks mingile ehitajale peaks, ei saa aru.
Näha on jah, et ei saa aru ega pole ise ealeski ettevõtlusega tegelenud. Kui sul on torumees, kodumasinate parandaja või õis iganes spetsialist, kes käib objektilt objektile, siis tema tööpäeva sisse arvestatakse ka selleks kuluvad tunnid. Seega ei saa võetavat tunnitasu päevas kaheksaga korrutada, vaid umbes neljaga. Näiteks. Igasuguste autoremontijate ja tegelastega on sarnaselt, sest bäga harva on sul terve päev otsast otsani täis broneeritud.
Selle kohaletuleku eest küsivad igasugused teenusepakkujad ju eraldi raha, 50-100 eur, mõnel rohkemgi, alati mainitakse seda. Ja kui su töömehel on firma, siis saab ta sulle ostetud puidu vm eest topelt käibemaksu. Ostab ära, näitab sulle tsekki, lisab selle rõõmsalt oma arvele, maksad kõik kinni, regelina enamuse sularahas ja seejärel paneb ta kõik need tsekid oma raamatupidamisse. Saab siis käibemaksu veelkord tagasi ehk siis maha arvestada ka sellest ametlikult makstud käibelt.
Ma ei ütleks, et neil palju auke oleks, sageli hilinevad ja kiirelt ei saa kedagi.
Külaline

Külaline kirjutas: 11 Jaan 2026 13:05
Guest kirjutas: 11 Jaan 2026 13:04

Ka soomlasi käib palju vähem. Üleüldiselt käib siin turiste vähe ja nad viibivad siin vähe aega.
Soomlastel on endal väga rasked ajad, töötus kasvab ja vanad firmad suurtes raskustes. See paratamatult vähendab ka himu reisida. Lisaks on meie hinnad liiga palju ja liiga kiiresti kallinenud.
Külaline

Lisaks on meie hinnad liiga palju ja liiga kiiresti kallinenud.
Seda ma just ütlesingi, et siia ei taheta enam tulla, liiga kallis on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], dmy ja 3 külalist