Puljong
-
Külaline
Puljong
Puljong on väga kasulik.
Tahaks ka. Aga keeta seda tunde küll ei viitsi. Kas poes on müügil sama tervislikke puljongeid, mis oleks nagu ise tehtud?
Tahaks ka. Aga keeta seda tunde küll ei viitsi. Kas poes on müügil sama tervislikke puljongeid, mis oleks nagu ise tehtud?
-
Külaline
Ikka on, Food Stuudio omad. Aga nad on kallid (supile kulub ju mitu liitrit).
Broileri koibadest saab väga korraliku suure puljongi ka tunnise keetmisega. Mitte midagi keerulist, googelda.
Broileri koibadest saab väga korraliku suure puljongi ka tunnise keetmisega. Mitte midagi keerulist, googelda.
-
Külaline
See oli ka minu esimene mõte. Kallid on tõesti.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 10:07 Ikka on, Food Stuudio omad. Aga nad on kallid (supile kulub ju mitu liitrit).
-
Külaline
Koguaeg keedan puljongeid. Nii sealihast kui ka kanalihas ja kalast. Hea, lihtne, odav ja kasulik.
Mitte midagi keerulist selle tegemises ei ole. Natukene vaid aega nõuab, aga sedagi vaid seakondi puhul. Kana ja kala keevad kiiresti. Aga, mis see siis ära ei ole!? Paned nädalavahetuse hommikul podisema ja varsti on valmis. Kui viitsin tunde keeta, siis panen pärast allesjäänud puljongi sügavkülma ja sealt saan siis mitu korda veel suppi teha.
Mitte midagi keerulist selle tegemises ei ole. Natukene vaid aega nõuab, aga sedagi vaid seakondi puhul. Kana ja kala keevad kiiresti. Aga, mis see siis ära ei ole!? Paned nädalavahetuse hommikul podisema ja varsti on valmis. Kui viitsin tunde keeta, siis panen pärast allesjäänud puljongi sügavkülma ja sealt saan siis mitu korda veel suppi teha.
-
Külaline
Minu arust on ka see valmispuljongi ostmine täielik raharaisk ja ei saa aru, kes seda üldse ostavad. Ükskord ostsin seda ise prooviks ja oli väga lahja. Selle raha eest ootaks, et oleks mingi konsentraat, aga müüakse kalli raha eest praktiliselt vett.
-
Külaline
Nõus! Osta poest üks sealiha raguu (hind ca 2 eurot) ja keeda sellest puljong valmis, millest saad 3-4 korda suppi teha, tuleb umbes 150 korda odavam.Guest kirjutas: ↑16 Jaan 2026 18:41 Minu arust on ka see valmispuljongi ostmine täielik raharaisk ja ei saa aru, kes seda üldse ostavad. Ükskord ostsin seda ise prooviks ja oli väga lahja. Selle raha eest ootaks, et oleks mingi konsentraat, aga müüakse kalli raha eest praktiliselt vett.
Olen ka paar korda ostnud kala puljongit. Ja sama arvamus, et väga "vesi".
Paari tunniga saad heal juhul keedetud liha, mitte õige puljongi. Veisekonte soovitatakse lausa 24 tundi keeta või siis pigem hautada, et kasulikud mineraalid ja kollageen kõik kätte saada, siga 12 tundi, kana 6 ja kala...äkki oli 4? Samuti tuleks lisada pisut hapet, et luudest mineraale kätte saada (ei jää maitset hiljem).
-
Külaline
Tegelikult saad korraliku supipuljongi sea puhul juba kahe tunniga. Tõsi, kui tahad puljongi "väikseks ja kontsentreerituks" keeta, siis võid lasta tunde podiseda.Nõiamoor kirjutas: ↑16 Jaan 2026 19:01 Paari tunniga saad heal juhul keedetud liha, mitte õige puljongi. Veisekonte soovitatakse lausa 24 tundi keeta või siis pigem hautada, et kasulikud mineraalid ja kollageen kõik kätte saada, siga 12 tundi, kana 6 ja kala...äkki oli 4? Samuti tuleks lisada pisut hapet, et luudest mineraale kätte saada (ei jää maitset hiljem).
Ma ise teen nii, et sea puhul lasen keeda 1,5h. Seejärel võtan raguu välja. Eemaldan liha ja viskan kondid uuesti keema. Ja lasen keeda täpselt nii kaua, kuni õhtul magama lähen - seega, võibki minna ca 8 h või rohkem.
Kui ollus on maha jahtunud, siis on see nagu tarretis. Selle võib jagada portsjoniteks, ja sellest saa mitu head, maitsvat ja tervislikku suppi.
Ma supi jaoks lasen koos liha ja maitsejuurikatega ca 3-4 tundi imetasasel tulel, siis hea liha noppida kontidelt - see kukub ise maha
.
-
Külaline
See sõna on kontsentraat. Ära kasuta võõrsõnu, kui sa neid ei tunne.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 18:41Selle raha eest ootaks, et oleks mingi konsentraat, aga müüakse kalli raha eest praktiliselt vett.
-
Külaline
Sellist lõbu võivad endale lubada ilmselt inimesed, kes kütavad omaenda metsast korjatud puudega puupliiti. Ma ei kujuta ette elektripliidi omanikke sellist tegevust harrastamas, mingi 10 tundi puljongit keeta on ulme ja täielik mõttetus, kui pead elektri eest maksma.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 19:29Ma ise teen nii, et sea puhul lasen keeda 1,5h. Seejärel võtan raguu välja. Eemaldan liha ja viskan kondid uuesti keema. Ja lasen keeda täpselt nii kaua, kuni õhtul magama lähen - seega, võibki minna ca 8 h või rohkem.
Mina keedan küll, tasasel tulel A või B energiaklassi pliit ei võta megavoolu, keemine on vaevumärgatav, väiksed mullikesed vaevu popsavad vedeliku pinnale, paksupõhjaline pott ja kaas peale. Mul on mingi kirvehinnaga elektripakett ja kõige kallim kuu on olnud siiani 55 eurot. Keskküte ja soe vesi tuleb samuti Utilitasest.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 21:39Sellist lõbu võivad endale lubada ilmselt inimesed, kes kütavad omaenda metsast korjatud puudega puupliiti. Ma ei kujuta ette elektripliidi omanikke sellist tegevust harrastamas, mingi 10 tundi puljongit keeta on ulme ja täielik mõttetus, kui pead elektri eest maksma.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 19:29Ma ise teen nii, et sea puhul lasen keeda 1,5h. Seejärel võtan raguu välja. Eemaldan liha ja viskan kondid uuesti keema. Ja lasen keeda täpselt nii kaua, kuni õhtul magama lähen - seega, võibki minna ca 8 h või rohkem.
Vee temperatuuri tõstmiseks ühe kraadi võrra kulub väga konkreetne soojuse hulk (lihtne füüsika). See ei sõltu sellest, kas pliit on energiaklassiga A või B või XYZ.Nõiamoor kirjutas: ↑16 Jaan 2026 22:00Mina keedan küll, tasasel tulel A või B energiaklassi pliit ei võta megavoolu, keemine on vaevumärgatav, väiksed mullikesed vaevu popsavad vedeliku pinnale, paksupõhjaline pott ja kaas peale. Mul on mingi kirvehinnaga elektripakett ja kõige kallim kuu on olnud siiani 55 eurot. Keskküte ja soe vesi tuleb samuti Utilitasest.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 21:39Sellist lõbu võivad endale lubada ilmselt inimesed, kes kütavad omaenda metsast korjatud puudega puupliiti. Ma ei kujuta ette elektripliidi omanikke sellist tegevust harrastamas, mingi 10 tundi puljongit keeta on ulme ja täielik mõttetus, kui pead elektri eest maksma.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 19:29Ma ise teen nii, et sea puhul lasen keeda 1,5h. Seejärel võtan raguu välja. Eemaldan liha ja viskan kondid uuesti keema. Ja lasen keeda täpselt nii kaua, kuni õhtul magama lähen - seega, võibki minna ca 8 h või rohkem.
-
Külaline
Mul on induktsioonpliit ja ma keedan hästi tasasel tulel. Mõnikord keedan ka kiirkeetjas. Sellega saab veel eriti madalal kuumusel keeta.Guest kirjutas: ↑16 Jaan 2026 21:39Sellist lõbu võivad endale lubada ilmselt inimesed, kes kütavad omaenda metsast korjatud puudega puupliiti. Ma ei kujuta ette elektripliidi omanikke sellist tegevust harrastamas, mingi 10 tundi puljongit keeta on ulme ja täielik mõttetus, kui pead elektri eest maksma.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 19:29Ma ise teen nii, et sea puhul lasen keeda 1,5h. Seejärel võtan raguu välja. Eemaldan liha ja viskan kondid uuesti keema. Ja lasen keeda täpselt nii kaua, kuni õhtul magama lähen - seega, võibki minna ca 8 h või rohkem.
-
Külaline
Pikaajalise keetmise puhul on tegemist temperatuuri säilitamisega mitte temperatuuri tõstmisega, selleks võib kulutada erineval määral energiat. Seega sinu kraaksatus siin pole hetkel asjakohane.Ants kirjutas: ↑17 Jaan 2026 00:55Vee temperatuuri tõstmiseks ühe kraadi võrra kulub väga konkreetne soojuse hulk (lihtne füüsika). See ei sõltu sellest, kas pliit on energiaklassiga A või B või XYZ.Nõiamoor kirjutas: ↑16 Jaan 2026 22:00Mina keedan küll, tasasel tulel A või B energiaklassi pliit ei võta megavoolu, keemine on vaevumärgatav, väiksed mullikesed vaevu popsavad vedeliku pinnale, paksupõhjaline pott ja kaas peale. Mul on mingi kirvehinnaga elektripakett ja kõige kallim kuu on olnud siiani 55 eurot. Keskküte ja soe vesi tuleb samuti Utilitasest.Külaline kirjutas: ↑16 Jaan 2026 21:39
Sellist lõbu võivad endale lubada ilmselt inimesed, kes kütavad omaenda metsast korjatud puudega puupliiti. Ma ei kujuta ette elektripliidi omanikke sellist tegevust harrastamas, mingi 10 tundi puljongit keeta on ulme ja täielik mõttetus, kui pead elektri eest maksma.
Kõtt kooli! Miks peab temperatuuri säilitama? Äkki sellepärast, et soojuskao tõttu tuleb energiat pidevalt lisada?Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 09:48Pikaajalise keetmise puhul on tegemist temperatuuri säilitamisega mitte temperatuuri tõstmisega, selleks võib kulutada erineval määral energiat. Seega sinu kraaksatus siin pole hetkel asjakohane.Ants kirjutas: ↑17 Jaan 2026 00:55Vee temperatuuri tõstmiseks ühe kraadi võrra kulub väga konkreetne soojuse hulk (lihtne füüsika). See ei sõltu sellest, kas pliit on energiaklassiga A või B või XYZ.Nõiamoor kirjutas: ↑16 Jaan 2026 22:00
Mina keedan küll, tasasel tulel A või B energiaklassi pliit ei võta megavoolu, keemine on vaevumärgatav, väiksed mullikesed vaevu popsavad vedeliku pinnale, paksupõhjaline pott ja kaas peale. Mul on mingi kirvehinnaga elektripakett ja kõige kallim kuu on olnud siiani 55 eurot. Keskküte ja soe vesi tuleb samuti Utilitasest.
-
Külaline
Ära ülbitse, vana. Jah, soojuskadu on, seda peab säilitama, aga selleks võib kulutada energiat ka ülearu. Säilitamine iseeenesest ei võta nii palju energiat, kui temperatuuri tõstmine, millest sina hakkasid jahuma.Ants kirjutas: ↑17 Jaan 2026 09:50Kõtt kooli! Miks peab temperatuuri säilitama? Äkki sellepärast, et soojuskao tõttu tuleb energiat pidevalt lisada?Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 09:48Pikaajalise keetmise puhul on tegemist temperatuuri säilitamisega mitte temperatuuri tõstmisega, selleks võib kulutada erineval määral energiat. Seega sinu kraaksatus siin pole hetkel asjakohane.
-
Külaline
Ma keetsin eelmine jõul sülti. Ka vist oma 4 h kindlasti. Ei mäleta küll, et elektriarve oleks suurem kui tavaliselt olnud .
Temperatuuri säilitamine ja soojuskaod sõltuvad mitmest tegurist, poti materjal nt, toatemperatuur. Vee keemaajamiseks kulub jah konstantne hulk energiat, aga see energia, mis seade ise selleks kulutab, on ju erinev. Aga kindlasti ei ole tasasel kuumusel keemistemperatuuri piiril toidu hautamine aeg-ajalt päris pankrotistav tegevus. ahjutoitudega ma kahjuks sama väita ei saa - see rebitav ehk siis madalal kuumusel malmpotis küpsenud liha on krdi hea, aga elektrit kulub küll rohkem, kui ma seda mitu korda kuus teha.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider] ja 4 külalist