Puljong
-
Külaline
Mul on nii, et eriti kaua keedetud supikondist tekib tõesti selline puljong, et jahedas seistes on lausa tahke, natukene nagu kallerdis. Välimuselt nagu tapeediliim. Ei kõla just isuäratavalt, aga tegelikult just see ongi õige puljong.Nõiamoor kirjutas: ↑17 Jaan 2026 23:24Mis kallerdisest sa räägid? Puljong on supipõhi või kastmepõhi või siis eraldiseisev toit a la puljong ja pirukas. Sült on sinu mainitud toidule sarnane ja selles osas nõus, pooleks umbes on parim ja liha ei või seal liiga pika kiuga olla, siis see laguneb süües vastikult.
-
Külaline
Ja tegelikult tasub teha ka kanasuppi. Natukene niitnuudleid sisse ja muud, mis supi sisse käib, ja tuleb väga hea supp.Guest kirjutas: ↑17 Jaan 2026 23:44Kanaliha muidugi lõpuni surnuks keeta ei tasu. Vahepeal nokid liha ära(kui juba kondi küljest lahti lööb)a siis kondid tagasi leeme sisse ja keedad puljongit edasi.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 20:20 Mulle väga maitseb kanapuljong. Just puljongina, mitte supina. Enamasti ei oska selle keedetud kanalihaga midagi ette võtta.
Liha saab sügavkülmutada.
Kasutada pirukas, riisiroas, supis, kastmes jne.
-
Külaline
Aga äkki siis tasub nii teha, et kui teete grillkana (seda ju ikka sööte?), siis pärast paned tühjaks roogitud karkassi (või koivad) keema ja teed nendest kord juba töödeldud, lihast puhastest kontidest puljongi?Guest kirjutas: ↑18 Jaan 2026 00:27Jah, nii ma igasuguse puljongiga teengi - liha nokin ära ja kondid tagasi vaikselt podisema.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 23:44Kanaliha muidugi lõpuni surnuks keeta ei tasu. Vahepeal nokid liha ära(kui juba kondi küljest lahti lööb)a siis kondid tagasi leeme sisse ja keedad puljongit edasi.Külaline kirjutas: ↑17 Jaan 2026 20:20 Mulle väga maitseb kanapuljong. Just puljongina, mitte supina. Enamasti ei oska selle keedetud kanalihaga midagi ette võtta.
Liha saab sügavkülmutada.
Kasutada pirukas, riisiroas, supis, kastmes jne.
Aga no ei meeldi mulle absoluutselt selline kanaliha mitte üheski toidus, mis juba keedes on kondi küljest lahti löönud.
Teen kastmeid, riisiroogasid, vrappe jm toite üsna väikest aega pannil või grillil kuuma saanud kanalihaga. No ahjuroad välja arvatud, aga ka nendesse ei pane ju keedetud kana.
Oleme kahekesi, ca 2 liitrit puljongit kulub paari-kolme päevaga, ülihea.
Aga kogu sellest lihast tehtud muu toit saaks söödud ilmselt paari kuuga.
Puljongit tahaks palju tihemini!
Olen teinud pirukaid (kui rohkem rahvast on) ja pitsale pannud, supile lisanud, no ei kulu ära. Salatis keedukana üldse ei meeldi, ei ole hea konsistentsiga.
Meeldib lihtsalt puljong, mitte keedukana.
-
Külaline
mulle just väga maitseb keedukana! Väga vähese soolaga keedetud, ilma mingite maitseainetega. Enamasti söön niisama, aga nt kana-karri salat on väga hea. Pole grillkana ei suuda süüa, täiesti ülemaitsestatud rasvapomm.
Kuna me ei keeda suppi supikanast vaid broilerist, siis keeduaeg on max 1 tund. Eelistan koibi või rinnakut.
Kuna me ei keeda suppi supikanast vaid broilerist, siis keeduaeg on max 1 tund. Eelistan koibi või rinnakut.
-
Külaline
Mul ka kallerdub. See puljong, mis ära kallerdub jahtudes, ongi kõike head kraami täis. Kollageen näiteks.Külaline kirjutas: ↑18 Jaan 2026 09:38Mul on nii, et eriti kaua keedetud supikondist tekib tõesti selline puljong, et jahedas seistes on lausa tahke, natukene nagu kallerdis. Välimuselt nagu tapeediliim. Ei kõla just isuäratavalt, aga tegelikult just see ongi õige puljong.Nõiamoor kirjutas: ↑17 Jaan 2026 23:24Mis kallerdisest sa räägid? Puljong on supipõhi või kastmepõhi või siis eraldiseisev toit a la puljong ja pirukas. Sült on sinu mainitud toidule sarnane ja selles osas nõus, pooleks umbes on parim ja liha ei või seal liiga pika kiuga olla, siis see laguneb süües vastikult.
-
Külaline
Eile-täna keetsin. Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit, millest omakorda tegin tarretise seakeelele (ostsin täna viimase päeva allahindlusega), boršisupi ning kaks karpi panin ootele, et kasutada nädala toidu valmistamisel. Õhtul teen ahjupasteeti, sinna läheb tubli lonks juba ära.
Gaasipliit. Ei tea, kui palju kulus eile 5 ja täna 5 tunni keetmisele - kõige madalam tuli, kõige väiksem keeduala. Elu ongi kallis, ilma soojuseta see puljong aga valmis ei saa. Kahtlustan, et ka puupliidi kasutajatel on kulud - puude ostmine ei ole soodne ja kui ka oma metsast välja vedada, siis sulle-mulle saest ja jalgrattast ei piisa.
Gaasipliit. Ei tea, kui palju kulus eile 5 ja täna 5 tunni keetmisele - kõige madalam tuli, kõige väiksem keeduala. Elu ongi kallis, ilma soojuseta see puljong aga valmis ei saa. Kahtlustan, et ka puupliidi kasutajatel on kulud - puude ostmine ei ole soodne ja kui ka oma metsast välja vedada, siis sulle-mulle saest ja jalgrattast ei piisa.
-
Külaline
Kui palju raguu pakk kaalus ja palju vett lisasid?Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit
Samuti - mis maitseaineid kasutasid (peale soola)?
Ostsin ka täna 1,4-kilose paki.
Vahel mul puljong kallerdab täitsa tugevaks, vahel pehmemaks ja mõnikord üldse mitte.
Eks sõltub kondist ja keetmise ajast muidugi.
Maitsestamine just hivitab!
-
Külaline
Ma küll ei ole see, kellelt küsid aga ma panen alati sibulat(koorega), porgandit, soola, pipraterad ja loorberilehed.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 20:55Kui palju raguu pakk kaalus ja palju vett lisasid?Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit
Vahel mul puljong kallerdab täitsa tugevaks, vahel pehmemaks ja mõnikord üldse mitte.
-
Külaline
Ma see, kellelt küsid. Eks igaüks keedab erinevalt ja erinevatel aegadel välja antud Perenaise käsiraamatutes on ka nö kodunduse retsept.Guest kirjutas: ↑19 Jaan 2026 20:55Kui palju raguu pakk kaalus ja palju vett lisasid?Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit
Ma pesen raguu nagu iga teise lihagi külma vee all puhtaks ja panen külma veega potti. Kui keema tõuseb ja ”must vaht” tekib, korjan vahu ja vahetan ka vee. Tavaliselt nii kaks korda. Siis alles maitsestan. Mul on 10l pott, millest seesama raguupakk ja vesi umbes 2/3 moodustavad. Viskan sinna jämesoola ja pipart üsna umbes - vett tuleb lisada keetmise ajal ka. Eile panin kolm loorberilehte, kolm väiksemat porgandit ja kaks keskmist sibulat. Sellerijuurt olen pannud. Et mineraale paremini välja saada, panen ka noaotsatäie sidrunhapet. Lasen keema ja umbes 15-20min keedan keskmisel tulel, korjan veel musta vahu kui on ja keemisvahtu. Siis keeran tule maha nii maha, et tasakesi mullitama jääb ja unustan kuniks magama lähen. Vahepeal lisan vett ka. (Nii kees eile 5h). Hommikul keerasin tule uuesti alla. Olen lugenud, et multikeetjasse jäetakse programmi peale ka ööseks ja vett ei tule lisada. Mul aga multikeetjat ei ole.
Korjasin poolpehmed kondid välja. Kui pehmeks jääb, siis ehk pole lisatud vesi veel sisse keenud?
-
Külaline
Mina selle teema peale googeldasin ja imestuseks lugesin, et lisatakse ka äädikat, et paremini mineraalid eralduks. Seda sa ei ole proovinud? Iseenesest loogika ütleb, et sidrunhape teeb vist sama töö.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 22:39Ma see, kellelt küsid. Eks igaüks keedab erinevalt ja erinevatel aegadel välja antud Perenaise käsiraamatutes on ka nö kodunduse retsept.Guest kirjutas: ↑19 Jaan 2026 20:55Kui palju raguu pakk kaalus ja palju vett lisasid?Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit
Ma pesen raguu nagu iga teise lihagi külma vee all puhtaks ja panen külma veega potti. Kui keema tõuseb ja ”must vaht” tekib, korjan vahu ja vahetan ka vee. Tavaliselt nii kaks korda. Siis alles maitsestan. Mul on 10l pott, millest seesama raguupakk ja vesi umbes 2/3 moodustavad. Viskan sinna jämesoola ja pipart üsna umbes - vett tuleb lisada keetmise ajal ka. Eile panin kolm loorberilehte, kolm väiksemat porgandit ja kaks keskmist sibulat. Sellerijuurt olen pannud. Et mineraale paremini välja saada, panen ka noaotsatäie sidrunhapet. Lasen keema ja umbes 15-20min keedan keskmisel tulel, korjan veel musta vahu kui on ja keemisvahtu. Siis keeran tule maha nii maha, et tasakesi mullitama jääb ja unustan kuniks magama lähen. Vahepeal lisan vett ka. (Nii kees eile 5h). Hommikul keerasin tule uuesti alla. Olen lugenud, et multikeetjasse jäetakse programmi peale ka ööseks ja vett ei tule lisada. Mul aga multikeetjat ei ole.
Korjasin poolpehmed kondid välja. Kui pehmeks jääb, siis ehk pole lisatud vesi veel sisse keenud?
-
Külaline
Tänan põhjaliku selgituse eest.
Sul on siis vett ja raguud kokku ca 6+ liitrit ja lisad veel vett vahepeal?
Mitu kilo konte on selle koguse vee kohta? Ja lisad juurdegi?
Sul on siis vett ja raguud kokku ca 6+ liitrit ja lisad veel vett vahepeal?
Mitu kilo konte on selle koguse vee kohta? Ja lisad juurdegi?
-
Külaline
Mina teen hästi lihtsalt. Panen külma veega keema. Keema tõusmisel riisun vahtu seni, kuni vahtu enam ei ole. Ja siis jätan nõrgal tulel podisema. Nagu eelnevalt kirjutasin, siis ca 1,5 h pärast võtan kondid välja ja eemaldan liha. Puljongist keedan kohe supi. Seejärel viskan kondid uue veega keema. Ja siis lasen podiseda nii kaua, kuni magama lähen. Sellest saab supipuljong järgmiste suppide jaoks.
Parim on teha nii, et enne keetma hakkamist röstid natukene ahjus. Seejärel paned kondid keema ja lisad köögiviljad - misiganes - näiteks, porgand, sibul, pastinaak, sellerijuur, sool, pipar, loorber jne... Kuna ma eriti lihtsalt joomise jaoks puljongit ei tee, vaid valmistan alati supi, siis ei ole alguses köögivilju lisanud, sest supi tegemise ajal nagunii lisan pannilt rasvainega läbikäinud köögiviljad.
Aga, kui lisad köögiviljad kohe, siis need peaks puljongi valmimisel siiski ära kurnama, sest need on selleks ajaks täiesti sodiks keenud.
Siin on ka üks päris hea puljongi keetmise õpetus.
https://tuuliretseptid.ee/2010/09/lihap ... mine.html/
Parim on teha nii, et enne keetma hakkamist röstid natukene ahjus. Seejärel paned kondid keema ja lisad köögiviljad - misiganes - näiteks, porgand, sibul, pastinaak, sellerijuur, sool, pipar, loorber jne... Kuna ma eriti lihtsalt joomise jaoks puljongit ei tee, vaid valmistan alati supi, siis ei ole alguses köögivilju lisanud, sest supi tegemise ajal nagunii lisan pannilt rasvainega läbikäinud köögiviljad.
Aga, kui lisad köögiviljad kohe, siis need peaks puljongi valmimisel siiski ära kurnama, sest need on selleks ajaks täiesti sodiks keenud.
Siin on ka üks päris hea puljongi keetmise õpetus.
-
Külaline
Kui tahan suppi teha, siis pruunistan liha väikeste kuubikutena pannil koos sibulaga ja keedan vaiksel tulel ca tunni või rohkem, nagu sel lingilgi kirjas. Siis lisan muud komponendid.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 23:41Siin on ka üks päris hea puljongi keetmise õpetus.
Aga enamasti tahan puljongit just joomiseks lihtsalt puljongina. Siis teen kontidest, keedan palju kauem.
Aga pole veel siiani aru saanud, milline kogus vett oleks paras nt 2 kg kontide kohta. See katse-eksitusmeetod hakkab juba ära tüütama
Kord saab ok ja siis jälle mitte.
Tahaks tõesti, et kallerduks ära.
-
Külaline
Miks see puljong siis ka supi sisse ei võiks sobida? Ma ise ei kujuta ette, et teeksin suppi ainult praetud lihaga. Võib ju keeta sellise koguse puljongit, millest saab nii joomiseks kui ka supi tegemiseks.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:18Kui tahan suppi teha, siis pruunistan liha väikeste kuubikutena pannil koos sibulaga ja keedan vaiksel tulel ca tunni või rohkem, nagu sel lingilgi kirjas. Siis lisan muud komponendid.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 23:41Siin on ka üks päris hea puljongi keetmise õpetus.
Aga enamasti tahan puljongit just joomiseks lihtsalt puljongina. Siis teen kontidest, keedan palju kauem.
Aga pole veel siiani aru saanud, milline kogus vett oleks paras nt 2 kg kontide kohta. See katse-eksitusmeetod hakkab juba ära tüütama
Minu arust ei ole puljongi keetmisel üldse nii oluline, et kui palju peaks olema konti kui palju vett. Seal ei ole konkreetiseid vahekordi. Kui tahad, et kallerduks ära, siis tuleb lihtsalt tunde keeta. Ja hiljem jahedasse panna. Mida kauem keedad, seda paksemaks läheb.
Kui kogused on tõesti nii olulised, siis ma võtan näiteks 1-1,5 kilose paki raguud või supikonti ja panen keema 5 liitri veega. 1.5 h pärast võtan kondid välja, puhastan lihast ning järele jäänud puljongi, mida on selleks ajaks alles alla 4 liitri, teen supi.
Siis viskan samad kondid jälle 5 liitri veega keema ning keedan tunde. Tavaliselt, kui keetmise lõpetan, on alles vaid 3 liitrit. Ja see on siis juba nii paksuks keenud, et sellest tulebki see tarretis.
Seega, vahekord 1.5 kg konte vs 5 liitrit vett, ja kaua madalal tulel keetmist, peaks kindlasti soovitud tulemuseni viima.
-
Külaline
Selle teemaga mulle meenub, kuidas viisin kord seljankat oma kolleegile lõunasöögiks. Ta kallas supi karbist supitaldrikusse, aga see oli nii paks, et lusikas oleks püsti seisnud. Ta tahtis kohe vedelikku juurde kallata, et tema tahab suppi, mitte putru. Tegelikult, ülessoojendades muutus želee vedelikuks ja normaalne supp.
-
Külaline
Kindlasti sobiks ka supiks, aga ei raatsi lihtsalt raisata.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:36Miks see puljong siis ka supi sisse ei võiks sobida? Ma ise ei kujuta ette, et teeksin suppi ainult praetud lihaga. Võib ju keeta sellise koguse puljongit, millest saab nii joomiseks kui ka supi tegemiseks.
Sa ei kujuta ette lihtsalt lihast keedetud puljongiga suppi - no ole nüüd! Täna just tegin, väga hea tuleb ca 1,5 h keetmise peale. Tunni keevad väikesed pruunistatud lihakuubikud, siis veel veerand kuni pool tundi lisatud kraam.
Kui 5-6 h konte keedan, siis tõesti tahan seda puljongit täiesti puhtana juua. Äärmisel juhul kasutaks osa veinikastme keetmiseks.
Aga ainult 1,5 kg konte ja lausa 5 l vett?
Peab proovima.
-
Külaline
Kontidel peaks vähemalt esialgu 10-20 cm vett peal olema. Peale vee vahetust. Aga kui vaht ära riisuda ilusti, siisKülaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:36Miks see puljong siis ka supi sisse ei võiks sobida? Ma ise ei kujuta ette, et teeksin suppi ainult praetud lihaga. Võib ju keeta sellise koguse puljongit, millest saab nii joomiseks kui ka supi tegemiseks.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:18Kui tahan suppi teha, siis pruunistan liha väikeste kuubikutena pannil koos sibulaga ja keedan vaiksel tulel ca tunni või rohkem, nagu sel lingilgi kirjas. Siis lisan muud komponendid.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 23:41Siin on ka üks päris hea puljongi keetmise õpetus.
Minu arust ei ole puljongi keetmisel üldse nii oluline, et kui palju peaks olema konti kui palju vett. Seal ei ole konkreetiseid vahekordi. Kui tahad, et kallerduks ära, siis tuleb lihtsalt tunde keeta. Ja hiljem jahedasse panna. Mida kauem keedad, seda paksemaks läheb.
Kui kogused on tõesti nii olulised, siis ma võtan näiteks 1-1,5 kilose paki raguud või supikonti ja panen keema 5 liitri veega. 1.5 h pärast võtan kondid välja, puhastan lihast ning järele jäänud puljongi, mida on selleks ajaks alles alla 4 liitri, teen supi.
Siis viskan samad kondid jälle 5 liitri veega keema ning keedan tunde. Tavaliselt, kui keetmise lõpetan, on alles vaid 3 liitrit. Ja see on siis juba nii paksuks keenud, et sellest tulebki see tarretis.
Seega, vahekord 1.5 kg konte vs 5 liitrit vett, ja kaua madalal tulel keetmist, peaks kindlasti soovitud tulemuseni viima.
tegelikult ei pea ka vett mitu korda vahetama. See vesi siis mitme tunniga aurustub ära. Võib ka vähem panna, nii, et kondid vaid veidi kaetud on aga siis peab vahepeal juurde panema. Ma eelistan kohe rohkem panna.
Ma teen ka enamus asjad tunde järgi. Ei mõõda. Vahepeal maitsen ja kui tõesti tundub, et liiga kuivale puljong keeb panen juurde vett.
Sülti tegin ka eelmine aasta esimest korda täitsa tunde järgi. Ja oi kui hea sai.
-
Külaline
Kui sa keedad näiteks 5 liitrit puljongit, siis ega sa ju seda kõike ikka ära joo? Sellest ju jagubki nii joomiseks kui ka söömiseks.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:54Kindlasti sobiks ka supiks, aga ei raatsi lihtsalt raisata.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:36Miks see puljong siis ka supi sisse ei võiks sobida? Ma ise ei kujuta ette, et teeksin suppi ainult praetud lihaga. Võib ju keeta sellise koguse puljongit, millest saab nii joomiseks kui ka supi tegemiseks.
Sa ei kujuta ette lihtsalt lihast keedetud puljongiga suppi - no ole nüüd! Täna just tegin, väga hea tuleb ca 1,5 h keetmise peale. Tunni keevad väikesed pruunistatud lihakuubikud, siis veel veerand kuni pool tundi lisatud kraam.
Kui 5-6 h konte keedan, siis tõesti tahan seda puljongit täiesti puhtana juua. Äärmisel juhul kasutaks osa veinikastme keetmiseks.
Peab proovima.
Jah, mina olen teinud üks pakk konte (tavaliselt on paki kaal 1-1.5 kg) ja 5 liitrit vett. Aga nagu ütlesin, siis keedan ühtesid-samu konte kahes jaos. Pärast liha eemaldamist lähevad uuesti keema. Nii, et reaalselt tuleb leent kokku ca 7 liitrit.
-
Külaline
Kallerduv puljong on supile juba nagu kontsentraat.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:54Kindlasti sobiks ka supiks, aga ei raatsi lihtsalt raisata.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 00:36Miks see puljong siis ka supi sisse ei võiks sobida? Ma ise ei kujuta ette, et teeksin suppi ainult praetud lihaga. Võib ju keeta sellise koguse puljongit, millest saab nii joomiseks kui ka supi tegemiseks.
Peab proovima.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Semrush [Bot] ja 1 külaline