Puljong
-
Külaline
Sea ja veisekonte ma ennem röstinud pole. Peaks proovima, vb siis tuleb veel parem. Küll aga kana olen küll ennemalt ahjus ära küpsetanud ja siis suure koiva kontidest järgmisele supile nö "lahjema" puljongi teinud. Ja terve broileri karkassist puljongit supile teinud.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:06 Veel natukene lugemist
https://www.ohtuleht.ee/toidutare/10226 ... kasulik-on
Kohe näha, et mõistusega oskaja inimene.Külaline kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44 Eile-täna keetsin. Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit, millest omakorda tegin tarretise seakeelele (ostsin täna viimase päeva allahindlusega), boršisupi ning kaks karpi panin ootele, et kasutada nädala toidu valmistamisel. Õhtul teen ahjupasteeti, sinna läheb tubli lonks juba ära.
Gaasipliit. Ei tea, kui palju kulus eile 5 ja täna 5 tunni keetmisele - kõige madalam tuli, kõige väiksem keeduala. Elu ongi kallis, ilma soojuseta see puljong aga valmis ei saa. Kahtlustan, et ka puupliidi kasutajatel on kulud - puude ostmine ei ole soodne ja kui ka oma metsast välja vedada, siis sulle-mulle saest ja jalgrattast ei piisa.
Puupliidi (eriti koos soojamüüriga) eelis on see, et suur soojuslik inerts. Gaasi/elektripliidil keerad nuppu ja ongi sisuliselt kõik.
Puljongi ja või süldi keetmisel tuleb arvestada,et kui alustada näiteks 5 L veega siis aurumise tõttu ei saa kunagi 5 L puljongit. Kuidas üldsegi nii saab mõelda, mida te koolis tegite?!
Selge puljongi või ka siis kallerdunud süldi saamiseks on eeldus, et vett ei lisata, isegi mitte keeva vett. Seega peab kohe kogu protsessi alguses (aurustumine) olema rohkem vett elik keeb ise "kontsentreerunuks".
-
Külaline
No vaat - siin on öeldud, et pane vett vaid nii palju, et vesi veidi kondid kataks. Mitte 1,5 kg kontidele 5 liitrit.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:06 Veel natukene lugemist
Tavaliselt ka kirjutatakse, et pane sibul-porgand-seller jm köögiviljad kohe, et puljongile maitset anda, pärast kurna välja. Evelin kirjutab vastupidi - lisa hiljem.
Ma olen alati kohe keetmise algul pannud, et maitse imbuks ka kondilihale sisse.
Nii vastupidised nõuanded retseptides
Aga mis vee äraaurumisse puutub - no ma ei tea. Potis puljong kõigest väreleb, kaas on peal. Kaanele koguneb vedelik, aga see valgub ju potti tagasi?
Mu kaanel on küll pisike auruauk, aga sealt ei välju küll mingit nii suurt kogust vedelikku, et peaks kontidele vett lisama ka 5 h pärast. Kunagi pole kuivale jäänud. Kunagi pole keedust ka lahjendada tahtnud.
-
Külaline
Kas puljong sellise vee koguse juures tõesti kallerdub, isegi kui keeta 5-6 tundi?Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:01Kallerduv puljong on supile juba nagu kontsentraat.Aga ainult 1,5 kg konte ja lausa 5 l vett?
Peab proovima.
Keegi rääkis, et võtab 1,5 kg konte paari tunni pärast välja, korjab liha ära, paneb kondid tagasi, lisab vett ja lõpuks saab 7 liitrit puljongit.
See kogus pole ju enam kontsentraat ega kallerdu ometi?
Mnjah, kui 5 L veest saab 7 L puljongit siis ... eks üks lahja lurr ole.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 02:24Kas puljong sellise vee koguse juures tõesti kallerdub, isegi kui keeta 5-6 tundi?Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:01Kallerduv puljong on supile juba nagu kontsentraat.Aga ainult 1,5 kg konte ja lausa 5 l vett?
Peab proovima.
Keegi rääkis, et võtab 1,5 kg konte paari tunni pärast välja, korjab liha ära, paneb kondid tagasi, lisab vett ja lõpuks saab 7 liitrit puljongit.
-
Külaline
mina kirjutasin seda, ja see vastab tõele, et kokku saa 7 liitrit piljongit, miilest viimane keedus keeb ülikaua ja on lõpuks kallerdis. Esimene sats, mille keedan vaid 1,5 h on lahjem ja see tõesti ei kallerdu. Kui teen sellest näiteks seljankat, siis ma ei tahagi ülitugevat puljongit, sest sellele supile läheb niigi sisse palju liha, sinki ja viinereid.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 02:24Kas puljong sellise vee koguse juures tõesti kallerdub, isegi kui keeta 5-6 tundi?Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:01Kallerduv puljong on supile juba nagu kontsentraat.Aga ainult 1,5 kg konte ja lausa 5 l vett?
Peab proovima.
Minu supp on alati kõigile maitsrnud ja mitte keegi ei ole mu suppe lahjaks lurriks nimetanud.
Miks sa teiste inimeste teguviisi ja soovitusi halvustad?
-
Külaline
Palun näita, kus ja kes on väitnud, et mitmetunnisel 5 liitri keetmisel saab 5 liitrit puljongit? Olen selle teema läbi lugenud, ja midagi sellist ei ole siin teemas keegi väitnud. Seega, milleks halvustav küsimus, mida te koolis tegite?
-
Külaline
Lisan oma kommentaarile, et sellele esimese satsi puljongile tõesti vett enam ei lisa, sest see 4 liitrit on alati juba täpselt paras leeme kogus supi jaoks ja puljong piisavalt lahja, et seda ei ole vaja veega lahjendada. Teises satsi keedusele lisan aga supiteol vett juurde, sest see on tugev kontsentraat.Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 08:31mina kirjutasin seda, ja see vastab tõele, et kokku saa 7 liitrit piljongit, miilest viimane keedus keeb ülikaua ja on lõpuks kallerdis. Esimene sats, mille keedan vaid 1,5 h on lahjem ja see tõesti ei kallerdu. Kui teen sellest näiteks seljankat, siis ma ei tahagi ülitugevat puljongit, sest sellele supile läheb niigi sisse palju liha, sinki ja viinereid.
Minu supp on alati kõigile maitsrnud ja mitte keegi ei ole mu suppe lahjaks lurriks nimetanud.
Miks sa teiste inimeste teguviisi ja soovitusi halvustad?
-
Külaline
Oled kuulnud, et inimesed teevadki asju erinevalt? Mõni teeb nt kartulisalatit alati koorega keedetud kartulist. Mõni mitte. Mõni paneb seljankasse kartuleid, mõni mitte. Mõistagi on puljongi keetmisega sama lugu - mõni lisab köögiviljad alguses kohe ja hiljem kurnab need puljongist välja. Teine paneb köögiviljad alles siis, kui puljong hakkab valmima. Mõni röstib konte, teine mitte...Guest kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:32No vaat - siin on öeldud, et pane vett vaid nii palju, et vesi veidi kondid kataks. Mitte 1,5 kg kontidele 5 liitrit.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 01:06 Veel natukene lugemist
Tavaliselt ka kirjutatakse, et pane sibul-porgand-seller jm köögiviljad kohe, et puljongile maitset anda, pärast kurna välja. Evelin kirjutab vastupidi - lisa hiljem.
Ma olen alati kohe keetmise algul pannud, et maitse imbuks ka kondilihale sisse.
Nii vastupidised nõuanded retseptides
Aga mis vee äraaurumisse puutub - no ma ei tea. Potis puljong kõigest väreleb, kaas on peal. Kaanele koguneb vedelik, aga see valgub ju potti tagasi?
Mu kaanel on küll pisike auruauk, aga sealt ei välju küll mingit nii suurt kogust vedelikku, et peaks kontidele vett lisama ka 5 h pärast. Kunagi pole kuivale jäänud. Kunagi pole keedust ka lahjendada tahtnud.
Mina isiklikult joomise jaoks puljongit ei keeda. Sellepärast ei pane puljongi keetmise alguses üldse köögivilju ja maitseaineid, vaid lisan pannilt rasvaines läbi praetud köögiviljad ja maitseained alles siis, kui suppi tegema hakkan. Olen pannud köögiviljad ka alguses kohe, aga supi puhul ma suurt maitseerinevust ei täheldanud. Ja puljongisse lisatud köögivilju enam supiteol kasutada ei saanud, ehk siis, need tuli välja kurnata.
Mul on üks pott samasugune nagu sinul - peal on tibatilluke avaus. Aga tundidepikkusel keemisel jääb vedelikku palju vähemaks. Tõsi, seda ma ka ei tee, et keetmise ajal vett lisan. Pigem teen eelkirjeldatud viisil kahes satsis ühtedest kontidest puljongit, aga juba keemise ajal enam vett ei lisa.
Ja, kui kiirkeetjas teha, siis on on kokkukeemine veelgi intensiivsem. Ma olen kiirkeetjas sageli pool esialgsest vedelikust kaotanud.
Kas nii saaks ka kiirpuljongit kui võtta sügavkülmast valmissült (ostetud viimasel tarvitamiskuupäeval 50% allahindlusega), panna koos veega keema?
Kas on seljuhul parem kui kuubikust tehtud puljonng?
Kas on seljuhul parem kui kuubikust tehtud puljonng?
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
Härra komandör, ma ütlesin Krimm, Krimm tuleb vabastada.
-
Külaline
Poesüldi puhul on asi vist kahtlane, see võib sisaldada želatiini - ma ei usu hästi, et želatiiniga süldist enam head suppi saab. Aga kodust sülti (selle pole želatiini) panen ma küll vahel karpidega sügavkülma. Ja seda olen hiljem kas siis lihtsalt korra läbi keetnud ja tarretuda lasknud ning uuesti süldina tarvitanud. Või siis olen ka sellest kiiret suppi teinud - siis lisan natuke vett ja köögivilju ning saan päris hea supi.
Aga sülti ostes vaata koostist, kui želatiini ei ole, võid proovida. Eks sis saad teada, kas teinekord tasub nii teha või ei.
-
Külaline
Matsimokka on ainus kellel on päris sült, teised tuntud margid kõik želatiiniga.
-
Külaline
No puupliit on kaks ühes, sellevõrra ikka odavam. On vahe, kas maksad keskütte eest ja lisaks veel elektri või gaasi eest, et süüa teha. Või paned pliidi kütte, et sooja saada ning samal ajal teed pliidil ka süüa. Ma elasin aastaid puupliidiga majas. Hea suur piit oli, samal ajal, kui ühes nurgas puljong podises, sain teises pliidi osas kartuleid keeta ja võibolla oli ehk ahjus ka mõni toit küpsemas - kõik ikka nendesamade puudega.Guest kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44 Eile-täna keetsin. Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit, millest omakorda tegin tarretise seakeelele (ostsin täna viimase päeva allahindlusega), boršisupi ning kaks karpi panin ootele, et kasutada nädala toidu valmistamisel. Õhtul teen ahjupasteeti, sinna läheb tubli lonks juba ära.
Gaasipliit. Ei tea, kui palju kulus eile 5 ja täna 5 tunni keetmisele - kõige madalam tuli, kõige väiksem keeduala. Elu ongi kallis, ilma soojuseta see puljong aga valmis ei saa. Kahtlustan, et ka puupliidi kasutajatel on kulud - puude ostmine ei ole soodne ja kui ka oma metsast välja vedada, siis sulle-mulle saest ja jalgrattast ei piisa.
-
Külaline
Ma kasvasin puupliidi ja ahjuga. Kuni 19, kui veel kodus elasin. Nüüd korteriinimesena ma lausa igatsen seda puupliidi soojust ja toitu.Külaline kirjutas: ↑20 Jaan 2026 16:36No puupliit on kaks ühes, sellevõrra ikka odavam. On vahe, kas maksad keskütte eest ja lisaks veel elektri või gaasi eest, et süüa teha. Või paned pliidi kütte, et sooja saada ning samal ajal teed pliidil ka süüa. Ma elasin aastaid puupliidiga majas. Hea suur piit oli, samal ajal, kui ühes nurgas puljong podises, sain teises pliidi osas kartuleid keeta ja võibolla oli ehk ahjus ka mõni toit küpsemas - kõik ikka nendesamade puudega.Guest kirjutas: ↑19 Jaan 2026 15:44 Eile-täna keetsin. Raguu oli viimase päeva allahindlusega 0.99€ pakk. Sain 4l puljongit, millest omakorda tegin tarretise seakeelele (ostsin täna viimase päeva allahindlusega), boršisupi ning kaks karpi panin ootele, et kasutada nädala toidu valmistamisel. Õhtul teen ahjupasteeti, sinna läheb tubli lonks juba ära.
Vahel tüütu oli küll, eriti neid puid tuppa tassida. Ja kui puukoorem tuli, siis pidi need ka riita saama. Aga kui ma peaks kunagi oma maja saama, siis minul tuleb kindlasti ka väike puupliit.
Eile just tädiga rääkisime, et jube hea on. Samal ajal kui kütad, saab ka toidu valmis ja elektrikatkestused ka peavalu ei tekita.
-
Külaline
Olen niimoodi teinud seljankasuppi. Kindlasti parem kui kuubikupuljong, kuigi 95% poesültidest on kalleerdus mitte kondipuljongist, vaid lisatud zelatiinist (millest pole ka midagi halba, sest põhimõtteliselt sama liimaine ja kollageen). Vanaisa sõi alati sülditeol esimese kausi sooja sülti supiks ära
-
Külaline
Ma supile pole kunagi sülti lisanud, aga nii kruubi- kui ka kartulipudrusse olen paar korda elus seganud küll. Mõlemad said päris head. Või noh... need jäid täiesti söödavaks. Eks ju oleneb süldist endast.
Mingit päris puljongit üles soojendatud ja veega lahjendatud süldist küll ei saa. Need süldikallerdised on ju niigi lahja maitsega.
Mingit päris puljongit üles soojendatud ja veega lahjendatud süldist küll ei saa. Need süldikallerdised on ju niigi lahja maitsega.
Aga kuidas puljongit siis säilitada? Aurutada paksuks, mis vahe siis seal süldiga on? Ja seejärel sügavkülmutada?Guest kirjutas: ↑21 Jaan 2026 23:32 Ma supile pole kunagi sülti lisanud, aga nii kruubi- kui ka kartulipudrusse olen paar korda elus seganud küll. Mõlemad said päris head. Või noh... need jäid täiesti söödavaks. Eks ju oleneb süldist endast.
Ütleme isegi kui mul praegu on aega keeta puljongit 3 tundi, nagunii kütan keskküttepliiti vähemalt 3 tundi praeguste ilmadega, siis suvel seda aega pole, vaatamata sellele, et tänu päikesepaneelidele oleks elekter tasuta.
Härra Zelensky teie käsk on täidetud, Kreml on vabastatud.
-
Külaline
No just - keedadki puljongi praegu valmis ja karpidega parajate portsudena sügavkülma. Kui suvel suppi tegema hakkad, võtad sügavkülmast selle puljongi ja teed supi. Poesüldiga on see vahe, et ei ole želatiini sees. Kui ise sülti keedd või želatiinita sülti ostad, siis ei olegi väga vahet.Tõutäkk kirjutas: ↑22 Jaan 2026 08:30Aga kuidas puljongit siis säilitada? Aurutada paksuks, mis vahe siis seal süldiga on? Ja seejärel sügavkülmutada?Guest kirjutas: ↑21 Jaan 2026 23:32 Ma supile pole kunagi sülti lisanud, aga nii kruubi- kui ka kartulipudrusse olen paar korda elus seganud küll. Mõlemad said päris head. Või noh... need jäid täiesti söödavaks. Eks ju oleneb süldist endast.
Ütleme isegi kui mul praegu on aega keeta puljongit 3 tundi, nagunii kütan keskküttepliiti vähemalt 3 tundi praeguste ilmadega, siis suvel seda aega pole, vaatamata sellele, et tänu päikesepaneelidele oleks elekter tasuta.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Mammut ja 4 külalist