Kaubad on viletsaks läinud
Kaubad on viletsaks läinud
Leidsin, et Prisma müüb forelli 17€/kg, ostsin pool tükki, ja no ei ole enam üldse see, mis vanasti. Umbes pool aastat tagasi sai teisest poest kallimat forelli ostetud, ka polnud see. Üks siis tavaline, teine viker. Sõltub vist, mis kasvandusest forell tuleb, millega neid toidetakse, öeldakse ju, et kana muneb nokast, nii ka selle forelliga.. Muidu jah leinad, et kallis, et ostaks, aga ohverdad 10€ ja ei mingit erilist maitset.. Enam pole, mida leinata.. Rasvane kala võib ju tervislik olla, aga kui maitse ikka päris vähene, vägisi sisse ei aja. Väga hea, pole, mida igatseda. Ja heeringat ma ei söö ja angerjas on ka minu jaoks tavalise maitsega. On teil analoogseid situatsioone, olete midagi ostnud, aga kvaliteet on langenud ja enam ei osta?
-
Külaline
Pole kunagi forelli ostnud. Kuidagi arvanud, et see lõhe kehvem, kauge sugulane. Umbes nagu saareelanikud armastavad lesta, mis on tegelikult põhja- ja prügikala.
-
Külaline
Mõtlesin, et juttu tuleb mingist odavast Aasia tränist, mis laguneb vms.
Aga - ei hoopis üks kala ei sobi, teine ei sobi, kolmas ka mitte. Tundub, et taas "hea elu probleemid"...
Ajendatuna ühest teisest, teemast: äkki tuleks veidi värske õhus füüsilist tööd teha? Ehk pärast seda maitseb toit paremini?
Aga - ei hoopis üks kala ei sobi, teine ei sobi, kolmas ka mitte. Tundub, et taas "hea elu probleemid"...
Ajendatuna ühest teisest, teemast: äkki tuleks veidi värske õhus füüsilist tööd teha? Ehk pärast seda maitseb toit paremini?
Kui lest on palju suitsu saanud, siis on ta ju väga hea. Ja praetud lest on hea, peabki poest ostma, hea, et meenutasid. Mudil tuli meelde, see ka vist rasvane kala, vähemalt konserv on rasvane, kui seda enam üldse müüaksegi. Mudilat vist peetakse prügikalaks.. ?
-
Külaline
Ise olen tähele pannud, et suured põrandaharjad on viletsaks läinud - harjased ruttu pulsti, puntrasse jms.
Õnneks leidsin suvekodu (kus on kasutusel veel päris vana, vist eestiaegne põrandahari) kapist ühe kaheksakümnendatel tehtud, aga kasutamata seisma jäänud Tallinna pimedate kombinaadis tehtud põrandaharja. Panin varre taha. Mitu aastat kasutanud, ikka korralik. Jah, tehti küll Tallinnas paremaid harju. Ja kui häid harju veel esimesel Eesti ajal tehti! Oi-oi.
Õnneks leidsin suvekodu (kus on kasutusel veel päris vana, vist eestiaegne põrandahari) kapist ühe kaheksakümnendatel tehtud, aga kasutamata seisma jäänud Tallinna pimedate kombinaadis tehtud põrandaharja. Panin varre taha. Mitu aastat kasutanud, ikka korralik. Jah, tehti küll Tallinnas paremaid harju. Ja kui häid harju veel esimesel Eesti ajal tehti! Oi-oi.
-
Külaline
Sina ei tunne millelgi enam maitset. Mina arvan, et tegemist on vanusest tingitud muutustega, maitsemeeled on nürinenud. Tarvitad ka vist palju suhkrut ja sööd valmistoitu ja rämpsu, see kõik on räigelt ülemaitsestatud, siis enam naturaalne maitse ei sobigi.Tolmukübe kirjutas: ↑26 Jaan 2026 14:48 Leidsin, et Prisma müüb forelli 17€/kg, ostsin pool tükki, ja no ei ole enam üldse see, mis vanasti. Umbes pool aastat tagasi sai teisest poest kallimat forelli ostetud, ka polnud see. Üks siis tavaline, teine viker. Sõltub vist, mis kasvandusest forell tuleb, millega neid toidetakse, öeldakse ju, et kana muneb nokast, nii ka selle forelliga.. Muidu jah leinad, et kallis, et ostaks, aga ohverdad 10€ ja ei mingit erilist maitset.. Enam pole, mida leinata.. Rasvane kala võib ju tervislik olla, aga kui maitse ikka päris vähene, vägisi sisse ei aja. Väga hea, pole, mida igatseda. Ja heeringat ma ei söö ja angerjas on ka minu jaoks tavalise maitsega. On teil analoogseid situatsioone, olete midagi ostnud, aga kvaliteet on langenud ja enam ei osta?
-
Külaline
Mina arvan, et voodipesu on viletsaks läinud. Eks neid ole ju muidugi odavamaid ja kallimaid, aga sellise keskmise hinnaga pesu sisse tulevad augud kiiresti ja õmblused hakkavad hargnema. Voodilinad kuluvad üldse väga ruttu. Kui nüüd õndsat nõukaaega meenutada (
), siis mul on veel kasutuses Pärnu Linakombinaadi toodangut, millel aastakümnete jooksul on värvid tuhmunud, aga ikka terved veel. Vot oli kvaliteet!
-
Külaline
Pakendis valmishakkliha on kehvaks läinud. Lihaletist lahtine tunub parem. Teeks ise aga mul pole hakklihamasinat ja ka ruumi seda hoiustada.
Kalevi kommidest ja šhokolaadist on aastaid juba kehva kvaliteedi pärast räägitud. Ei kannata neid isegi kingiks enam osta.
Telefonilaadjad ei pea enam kaua vastu. Ka originaaljuhtmed(kasutan koguaeg orig adabtereid).
Kalevi kommidest ja šhokolaadist on aastaid juba kehva kvaliteedi pärast räägitud. Ei kannata neid isegi kingiks enam osta.
Telefonilaadjad ei pea enam kaua vastu. Ka originaaljuhtmed(kasutan koguaeg orig adabtereid).
-
Külaline
Forell pole tõesti lõhe ja minu meelest ka maitse pole suurem asi. Hiljuti aga leiutasin kogemata täitsa hea lahenduse. Kuna mul majaoneesi ega koort kodus polnud, määrisin ürdisoolaga maitsestatud kala üle kõigepealt toorjuustuga (Rimi kõige naturaalsem ja odavam) ja seejärel raputasin peale riivjuustu (Atleet light). Siis ahju. Kõik söödi ära ja kiideti. Nüüd juba kaks korda veel teinud samal viisil. Kui tilli on, siis võib sedagi lisada.Tolmukübe kirjutas: ↑26 Jaan 2026 14:48 Leidsin, et Prisma müüb forelli 17€/kg, ostsin pool tükki, ja no ei ole enam üldse see, mis vanasti. Umbes pool aastat tagasi sai teisest poest kallimat forelli ostetud, ka polnud see. Üks siis tavaline, teine viker. Sõltub vist, mis kasvandusest forell tuleb, millega neid toidetakse, öeldakse ju, et kana muneb nokast, nii ka selle forelliga.. Muidu jah leinad, et kallis, et ostaks, aga ohverdad 10€ ja ei mingit erilist maitset.. Enam pole, mida leinata.. Rasvane kala võib ju tervislik olla, aga kui maitse ikka päris vähene, vägisi sisse ei aja. Väga hea, pole, mida igatseda. Ja heeringat ma ei söö ja angerjas on ka minu jaoks tavalise maitsega. On teil analoogseid situatsioone, olete midagi ostnud, aga kvaliteet on langenud ja enam ei osta?
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 19:06 Pakendis valmishakkliha on kehvaks läinud. Lihaletist lahtine tunub parem. Teeks ise aga mul pole hakklihamasinat ja ka ruumi seda hoiustada.
Nõus, sain rasva järgi aru jarka päev, et mingi jama selle hakklihaga, polnud enam hea maitse ja jargmine päev ei kõlvanud süüa kuigi ostan seda sea delikatess hakkliha väikese paki ja alati kapi põhjast värskema paki. M&M
-
Külaline
Kõigega hoitakse kokku, odavamad toidukohad lähevad isegi Tallinnas järjest kinni.
-
Külaline
Lastel on suus kõige rohkem maitsepungasid, maitsepungad (enamus asuvad keelel, vähem suulaes ja kurgus) küll uuenevad pidevalt, kuid elu jooksul elu jooksul nende arv väheneb. Seega ongi nii, et sama eredalt kui laps ei pruugi näit. keskealine maitseid tajuda. Ega inimene ise midagi teha saagi. Välja arvatud, et suitsetamine võib maitsepungaid tappa (sellega võib seletada, miks mõni suitsetaja paneb toidule ekstra palju soola).Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 18:34Sina ei tunne millelgi enam maitset. Mina arvan, et tegemist on vanusest tingitud muutustega, maitsemeeled on nürinenud. Tarvitad ka vist palju suhkrut ja sööd valmistoitu ja rämpsu, see kõik on räigelt ülemaitsestatud, siis enam naturaalne maitse ei sobigi.
Muidugi on maitsepungade arv individuaalne - mõnel inimesel ongi kaasa sündinud rohkem maitsepungasid, mistõttu tajub kõik maitseid eredamalt. Ja ilmselt on siis vähenemise ruumi ka rohkem (maitsetundlikkus ei käi kiiresti alla).
-
Külaline
Minu jaoks on delikatesshakkliha lihtsalt õnnistus, et seda tootma hakatiGuest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 19:34Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 19:06 Pakendis valmishakkliha on kehvaks läinud. Lihaletist lahtine tunub parem. Teeks ise aga mul pole hakklihamasinat ja ka ruumi seda hoiustada.
Nõus, sain rasva järgi aru jarka päev, et mingi jama selle hakklihaga, polnud enam hea maitse ja jargmine päev ei kõlvanud süüa kuigi ostan seda sea delikatess hakkliha väikese paki ja alati kapi põhjast värskema paki. M&M
-
Külaline
Ostan juba ammu Grossi lahtisest letist seahakkliha, mis on taine ja maksab alla 5 euro kilo.Külaline kirjutas: ↑26 Jaan 2026 20:15Minu jaoks on delikatesshakkliha lihtsalt õnnistus, et seda tootma hakatiGuest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 19:34Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 19:06 Pakendis valmishakkliha on kehvaks läinud. Lihaletist lahtine tunub parem. Teeks ise aga mul pole hakklihamasinat ja ka ruumi seda hoiustada.
Nõus, sain rasva järgi aru jarka päev, et mingi jama selle hakklihaga, polnud enam hea maitse ja jargmine päev ei kõlvanud süüa kuigi ostan seda sea delikatess hakkliha väikese paki ja alati kapi põhjast värskema paki. M&MSee tavaline valmishakkliha on minu jaoks olnud kogu aeg liiga rasvane - mitte, et just rasvavaba tahaks, aga rasva võiks olla mitte nii palju. Nüüd ostan ainult delikatesshakkliha - nimi on sellel võibolla liiga edev pandud, aga rasva on minu jaoks just parasjagu.
-
Külaline
Olen ka märganud, et poes on sama kaup, aga pakendis on väiksemad ja sageli sees kehvem sisu. Pakendatud liha, hakkliha, aga ka nt kodujuust, hapukoor jt. Puu- ja köögiviljad on kehvemad, nt mandariinid, kurgid on järgmisel-ülejärgmisel päeval mädad, avokaadod pruunid jne. Olen 50 ja täiskasvanueas käinud poes 1x nädalas Ikea sinise kotiga. Nüüd ostan korraga vähem ja käin 2x. Kõik pettumused ei tule korraga meelde. Eelistan Tallinnas olles Prismat, kus on originaalis palju Soome turule suunatud kaupa ja Lidli, kus osad kaubad on laiemalt Euroopa turule. Mu maakodu maakonnakeskuse linnas on sama maakonna suurtalu kaubanduskett, kus nad pakuvad mh oma talufarmi liha ja lihatooteid ning oma kasvatatud ja ka teiste kohalike talude köögivilja ning õunu. Seal satun mõnikord ka Grossi poodi, kus erinevalt Tallinnast on puhas ja korralik ostelda ning liha ja rupskivalik (maks, keel jms) värske ja ostma kutsuv.
Eks kokku hoida soovivad kõik. Suurketid müüvad tarbijatele kaupa, aga tarnijatele riiuleid. See tarbijale tundmatu süsteem omakorda on tootja jaoks nii vildakas, et nad lihtsalt peavad suht suvalisi kulusid, mille kett esitab, kinni maksma ning olema keti sisseostja erinevaid nõudeid valmis täitma. Selleks peab olema suur laovaru ja tagasivõtu võimekus, mis omakorda suurendab hüppeliselt kulusid. Meedias aga näidatakse tootjale näpuga ja süüdistatakse neid hinnatõusu vedamises.
Eks kokku hoida soovivad kõik. Suurketid müüvad tarbijatele kaupa, aga tarnijatele riiuleid. See tarbijale tundmatu süsteem omakorda on tootja jaoks nii vildakas, et nad lihtsalt peavad suht suvalisi kulusid, mille kett esitab, kinni maksma ning olema keti sisseostja erinevaid nõudeid valmis täitma. Selleks peab olema suur laovaru ja tagasivõtu võimekus, mis omakorda suurendab hüppeliselt kulusid. Meedias aga näidatakse tootjale näpuga ja süüdistatakse neid hinnatõusu vedamises.
-
Külaline
Eks selle kaela on hea ajada, jah, et maitsepungad enam nii hästi ei tööta. Muhahaa.
Aga olgem nüüd ausad - toidu kvaliteet ja maitse on ikka kõvasti langenud.
Aga olgem nüüd ausad - toidu kvaliteet ja maitse on ikka kõvasti langenud.
-
Külaline
Mis tähendab tarnijatele riiuleid? Mis tootegruppe peab tarnija tagasi võtma?Külaline kirjutas: ↑26 Jaan 2026 20:23 Suurketid müüvad tarbijatele kaupa, aga tarnijatele riiuleid. See tarbijale tundmatu süsteem omakorda on tootja jaoks nii vildakas, et nad lihtsalt peavad suht suvalisi kulusid, mille kett esitab, kinni maksma ning olema keti sisseostja erinevaid nõudeid valmis täitma. Selleks peab olema suur laovaru ja tagasivõtu võimekus, mis omakorda suurendab hüppeliselt kulusid. Meedias aga näidatakse tootjale näpuga ja süüdistatakse neid hinnatõusu vedamises.
-
Külaline
Iga tarnija kohta on ketil läbimüügiarvestus. Kui su tooteid piisavalt ei müüda, siis järgmisel perioodil võib sinu toote kohal olla teine. Maksad riiulikoha eest, pead mõnikord andma toote kampaaniasse ja siis maksma riiuli otsas oleva kampaaniakoha eest, reklaami eest kliendilehes. Ka parim-enne osas on reeglid, millal see tagasi saadetakse. Nt üks mitte-toidukett valis tooted välja ja lubas võib-olla teha tellimuse enne hooaja algust, aga kindel ei ole. Nt ca 5 aasta eest telliti pool aastat ette kaup ja selle ostuks sõlmiti tarnijaga leping, mis võimaldas tarnijal minna panka finantseerimist taotlema. Praegu peak ettevõte olema valmis tarnima võib-olla ühte, aga võib olla kõiki välja valitud tooteid võib-olla ühte, aga võib-olla kõikidesse keti kauplusestesse. Mitmed tooted aga maksavad 600+ eurot ja kõikidesse kauplustesse kogu seeria tarnimiseks peaks igaks juhuks olema laovaru ca 120 000 eest. Mida aga teha selle koguse kaubaga kui midagi ei võeta…Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 20:26Mis tähendab tarnijatele riiuleid? Mis tootegruppe peab tarnija tagasi võtma?Külaline kirjutas: ↑26 Jaan 2026 20:23 Suurketid müüvad tarbijatele kaupa, aga tarnijatele riiuleid. See tarbijale tundmatu süsteem omakorda on tootja jaoks nii vildakas, et nad lihtsalt peavad suht suvalisi kulusid, mille kett esitab, kinni maksma ning olema keti sisseostja erinevaid nõudeid valmis täitma. Selleks peab olema suur laovaru ja tagasivõtu võimekus, mis omakorda suurendab hüppeliselt kulusid. Meedias aga näidatakse tootjale näpuga ja süüdistatakse neid hinnatõusu vedamises.
Ma kõiki kette ei tea, aga osades ei tasu müük ära või on seotud suure riskiga. Minu jaoks ei ole ime, et tootjad püüavad kvaliteedi arvelt kokku hoida.
-
Külaline
Oh, kuidas ma ei salli seda nuttu, kuidas "asjad pole enam sellised kui vanasti". Minu arust on see kindlaim tunnus, et inimene on hakanud kiirelt vananema. Selline "vanasti" järele õhkamine on tunnus ebaadekvaatsuse kasvust. Maitset ei ole võimalik meelde jätta, su mälus on meeles see tunne, mida kunagi toredal hetkel või meeldivas seltskonnas söödud värske leib tekitas, aga mitte leiva maitse. Seega sa võid rääkida, et leib ei tekita enam emotsioone (mis ongi viide vananemisele ja tunnete nüristumisele), aga mitte, et leib ei ole enam sama maitsega.
-
Külaline
Ah ära seleta. Muidugi on ka maitset võimalik mäletada.Külaline kirjutas: ↑26 Jaan 2026 21:33 Oh, kuidas ma ei salli seda nuttu, kuidas "asjad pole enam sellised kui vanasti". Minu arust on see kindlaim tunnus, et inimene on hakanud kiirelt vananema. Selline "vanasti" järele õhkamine on tunnus ebaadekvaatsuse kasvust. Maitset ei ole võimalik meelde jätta, su mälus on meeles see tunne, mida kunagi toredal hetkel või meeldivas seltskonnas söödud värske leib tekitas, aga mitte leiva maitse. Seega sa võid rääkida, et leib ei tekita enam emotsioone (mis ongi viide vananemisele ja tunnete nüristumisele), aga mitte, et leib ei ole enam sama maitsega.
Mingi aeg Kalev solkis ära kamashokolaadi. Ma olen hetkel 37 ja kui see jama shokolaad tuli, ei olnud mul mingit kiiret vananemist. Ei ole hetkelgi veel.
Lapsepõlve nostalgiamaitsed on küll enamvähem pooleks emotsioonidega seotud. Ma mäletan ema lihapirukaid. Neid enam saada ei ole, sest ema enam pole ja mitte üks lihapirukas ei assnda seda juurdekäivat emotsiooni pigem.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Tigger ja 5 külalist