Täitsa lõpp!Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 12:37 Lahe, kuidas miinused lendavad - midagi tarka vastu kosta ei ole, aga miinustada on vaja. Mis tal siis on õigus! Miinus!
Kaubad on viletsaks läinud
-
Külaline
-
Külaline
Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 12:37 Lahe, kuidas miinused lendavad - midagi tarka vastu kosta ei ole, aga miinustada on vaja. Mis tal siis on õigus! Miinus!
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.
-
Külaline
Minu arvates lähevad kõik kulinaariatooted järjest hullemaks - salatid, kastmed jms. Tihti ei tarbi, aga vahel, kui, siis iga kord kirun, et ei iial enam... igasugused koogid-tordid on samuti ilmselt kokkuhoiust tulenevalt täiesti jubedaks läinud.
-
Külaline
Mõned aastatd tagasi meeldis mulle väga Coopi Coleslaw salat. Oli selline mõnus maheda maitsega.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:48 Minu arvates lähevad kõik kulinaariatooted järjest hullemaks - salatid, kastmed jms. Tihti ei tarbi, aga vahel, kui, siis iga kord kirun, et ei iial enam... igasugused koogid-tordid on samuti ilmselt kokkuhoiust tulenevalt täiesti jubedaks läinud.
Kas see ka ära käkitud?
Ma pole kolm aastat Eestis käinud aga olen mõelnud, kui tulen siis see on üks põhiasi, mida alati ostsin. https://www.coopkokad.ee/et/coleslaw-salat-1kg
Ja teine lemmik oli suitsukanavõie.
-
Külaline
Koogid-tordid, kui just ise ei tee, ostan kohvikutest. Seal on puhas kraam, kvaliteetsed toorained:Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:48 Minu arvates lähevad kõik kulinaariatooted järjest hullemaks - salatid, kastmed jms. Tihti ei tarbi, aga vahel, kui, siis iga kord kirun, et ei iial enam... igasugused koogid-tordid on samuti ilmselt kokkuhoiust tulenevalt täiesti jubedaks läinud.
https://katharinenthal.ee/en/Product%20 ... s/?lang=en
https://ristikheinakohvik.ee/tootekateg ... k-ja-tort/
Parimad saiakesed;
https://www.boulangerie.ee/
-
Külaline
Olen ka ise uuskasutuskeskustes näinud sageli neid linaseid voodilinu ja ka ostnud vahest. Ning need on mul kasutuses mõni vist küll juba kümme aastat...ei mingit kulumist, värvid mõnel tuhmuvad natuke, aga kangas täiesti terve.Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 18:51 Mina arvan, et voodipesu on viletsaks läinud. Eks neid ole ju muidugi odavamaid ja kallimaid, aga sellise keskmise hinnaga pesu sisse tulevad augud kiiresti ja õmblused hakkavad hargnema. Voodilinad kuluvad üldse väga ruttu. Kui nüüd õndsat nõukaaega meenutada (), siis mul on veel kasutuses Pärnu Linakombinaadi toodangut, millel aastakümnete jooksul on värvid tuhmunud, aga ikka terved veel. Vot oli kvaliteet!
-
Külaline
Kuidas riigikord sellega seotud on? Arvad, et läänes ei ole viimase 30 aastaga asjad muutunud?Guest kirjutas: ↑26 Jaan 2026 18:51 Voodilinad kuluvad üldse väga ruttu. Kui nüüd õndsat nõukaaega meenutada (), siis mul on veel kasutuses Pärnu Linakombinaadi toodangut, millel aastakümnete jooksul on värvid tuhmunud, aga ikka terved veel. Vot oli kvaliteet!
-
Külaline
Ei usu, et kasumit teenivate eraäridega läänes midagi paremat olnud ongi.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 14:35 Arvad, et läänes ei ole viimase 30 aastaga asjad muutunud?
-
Külaline
Minule kasvab neid maitsepungi vist aina juurde
. Osad jogurtid, jäätised, sefiir tunduvad juba aastaid lausa valusalt magusad.
Kvaliteet langeb ülikiiresti. Kui see müügile ilmus, mitu korda ostsin ja rõõmustasin, et kohe nagu enda tehtud, ei peagi enam ise tegema
https://www.selver.ee/img/800/800/resiz ... 102408.jpg
ja siis järsku oli see hoopis teiseks, palju viletsamaks muutunud.
Nõukaajast mäletan mitmeid maitseid ilma, et ma selle söömisega seotud kohta, olukorda mäletaksin. Maitse unustamine on jamajutt.
Kvaliteet langeb ülikiiresti. Kui see müügile ilmus, mitu korda ostsin ja rõõmustasin, et kohe nagu enda tehtud, ei peagi enam ise tegema
https://www.selver.ee/img/800/800/resiz ... 102408.jpg
ja siis järsku oli see hoopis teiseks, palju viletsamaks muutunud.
Nõukaajast mäletan mitmeid maitseid ilma, et ma selle söömisega seotud kohta, olukorda mäletaksin. Maitse unustamine on jamajutt.
-
Külaline
Pärnu Linakombinaadi toodangu kohta räägiti juba nõukaajal, et see on oma kvaliteedi poolest välismaal hinnatud. Ju siis ei olnud neil poes müüdav kraam sama hea.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 14:35
Kuidas riigikord sellega seotud on? Arvad, et läänes ei ole viimase 30 aastaga asjad muutunud?
Mõned asjad on viletsamaks läinud, mõned paremaks. Mõned kaubad on üldse kadunud ja mõned juurde tulnud. Lõhnade mäletamise puhul ei ole ju oluline, kuidas see mäletamine toimib. Mul on ajus märksõnad, mis on teatud inimeste või kohtade või olukordade lõhnadega seotud. Kui ma mõlen näiteks beebi pea lõhnale, siis mul ei ole ju vahet, kas ma "mäletan" seda või selle magusa lõhna peale mõtlemine tekitab minus hea tunde. Teine fenomen on see, et mingit lõhna tundes oled siuh minevikus. Ühes trepikojas näiteks satun alati tagasi lapsepõlve lasteaeda, kuigi seal majas lasteaeda ei ole, aga seal on pestud betoontrepi ja lapiga puhastatud plastmasskandikute ja sööklatoidu lõhn.
Mina sündisin 1970 ja mäletan seda nõukaaega ikka ka. Jah, plombiir oli hea ja lahtine leib ja sai oli hea. Aga kes teab mis kalajäätmetest tehtud kalakotletid ei olnud head, Turisti eine ei olnud hea, viljakohv ei olnud hea, hobuseliha vorst (oli vist Otelnaja?) ei olnud hea. Lagunevad torumakaronid ei olnud head. Enamus tööstuskaupa oli inetu ja kobakas, kuigi Tarbekunstimuuseumis võib vaadata, kui ilusaid asju meie kunstnikud välja mõtlesid (või kohustuslikus korras Läänest kopeerisid Kaubanduspalati näidiste abil). Teleprogrammid olid 90% möga ja nõuka propaganda. Kirjanduses ja teatris tuli muudkui ridade vahelt lugeda. WC paberi tootmist alustati 1969 ja see oli pidevalt defitsiitne kaup. Jne. Ma ei taha öelda, et praegu poes müüdav kaup on kõik hea ja kvaliteetne. Vastupidi, ma kutsun pigem üles boikoteerima kõike seda pläga, mida toidukauba nime all müüakse. Ise ei ole viitsinud, aga tegelikult peaks sellistest pettumistest, nagu näiteks eelpool kirjeldatud delikatess hakkliha viletsaks muutumine ikka tootjale ka teada andma. Mulle tundub, et näiteks juustulaadne toode on müügilt kadunud. Eriti kui raha on vähe tuleks vältida igasuguste täiteainetega toodete ostmisest. Kanavarvaste massist vorstid jne. Pigem olgu vähe seda liha, aga olgu päris. Ja kindlsti mitte tööstuse poolt "maitsestatud". Praegu on meil võimalik ikka enamikus poodidest leida värskeid põhitoiduaineid millest ise süüa teha. Ja maitseainete lett on igas tavapoes, lisaks võimalus üle kogu maailma vürtse tellida.
Ja millal täpselt oli see müütiline minevik, kui kaubad olid paremad? Kas see oli see aeg, kui mina sündisin 1970 ja märtsiküüditamisest oli möödas alles 21 aastat ja viimase teadaoleva metsavenna hukkumiseni jäi veel 8 aastat? Või oli see 34 ja pool aastat tagasi, kui Eesti Vabariik taastati? Kas suhkruvati, "kassišašlõki", Mehukatti ja lägaburgeri ajal oli toit parem?
Mina sündisin 1970 ja mäletan seda nõukaaega ikka ka. Jah, plombiir oli hea ja lahtine leib ja sai oli hea. Aga kes teab mis kalajäätmetest tehtud kalakotletid ei olnud head, Turisti eine ei olnud hea, viljakohv ei olnud hea, hobuseliha vorst (oli vist Otelnaja?) ei olnud hea. Lagunevad torumakaronid ei olnud head. Enamus tööstuskaupa oli inetu ja kobakas, kuigi Tarbekunstimuuseumis võib vaadata, kui ilusaid asju meie kunstnikud välja mõtlesid (või kohustuslikus korras Läänest kopeerisid Kaubanduspalati näidiste abil). Teleprogrammid olid 90% möga ja nõuka propaganda. Kirjanduses ja teatris tuli muudkui ridade vahelt lugeda. WC paberi tootmist alustati 1969 ja see oli pidevalt defitsiitne kaup. Jne. Ma ei taha öelda, et praegu poes müüdav kaup on kõik hea ja kvaliteetne. Vastupidi, ma kutsun pigem üles boikoteerima kõike seda pläga, mida toidukauba nime all müüakse. Ise ei ole viitsinud, aga tegelikult peaks sellistest pettumistest, nagu näiteks eelpool kirjeldatud delikatess hakkliha viletsaks muutumine ikka tootjale ka teada andma. Mulle tundub, et näiteks juustulaadne toode on müügilt kadunud. Eriti kui raha on vähe tuleks vältida igasuguste täiteainetega toodete ostmisest. Kanavarvaste massist vorstid jne. Pigem olgu vähe seda liha, aga olgu päris. Ja kindlsti mitte tööstuse poolt "maitsestatud". Praegu on meil võimalik ikka enamikus poodidest leida värskeid põhitoiduaineid millest ise süüa teha. Ja maitseainete lett on igas tavapoes, lisaks võimalus üle kogu maailma vürtse tellida.
Ja millal täpselt oli see müütiline minevik, kui kaubad olid paremad? Kas see oli see aeg, kui mina sündisin 1970 ja märtsiküüditamisest oli möödas alles 21 aastat ja viimase teadaoleva metsavenna hukkumiseni jäi veel 8 aastat? Või oli see 34 ja pool aastat tagasi, kui Eesti Vabariik taastati? Kas suhkruvati, "kassišašlõki", Mehukatti ja lägaburgeri ajal oli toit parem?
Turisti eine ja viljakohv olid head küll, enam nad ei kõlba. Plombiir oli väga hea, ma mäletan, käisin lahtist jäätist ostmas, sidruni oma oli, väga hea. Aga selle maitset ma kahjuks enam täpselt ei mäleta. Minevik on möödanik, forell oli paarkümmend aastat tagasi hea, keeduvorst oli vene ajal hea, erinevad ajad.. Vist mitte kaua ega tagasi, ilmus see kartulivorm maasuitsusingiga (igatahes uue vabariigi ajal). Nüüd on kehvaks läinud, olen seda isegi ostnud, enne ja nüüd. Et see tähendab, minevik on suhteline mõiste. Juba eilne päev on minevik.
-
Külaline
Vanaks oled jäänud, hirmsasti heietama hakanud.Tuuletu kirjutas: ↑27 Jaan 2026 15:39 Mõned asjad on viletsamaks läinud, mõned paremaks. Mõned kaubad on üldse kadunud ja mõned juurde tulnud. Lõhnade mäletamise puhul ei ole ju oluline, kuidas see mäletamine toimib. Mul on ajus märksõnad, mis on teatud inimeste või kohtade või olukordade lõhnadega seotud. Kui ma mõlen näiteks beebi pea lõhnale, siis mul ei ole ju vahet, kas ma "mäletan" seda või selle magusa lõhna peale mõtlemine tekitab minus hea tunde. Teine fenomen on see, et mingit lõhna tundes oled siuh minevikus. Ühes trepikojas näiteks satun alati tagasi lapsepõlve lasteaeda, kuigi seal majas lasteaeda ei ole, aga seal on pestud betoontrepi ja lapiga puhastatud plastmasskandikute ja sööklatoidu lõhn.
-
Külaline
Üks lahe koht, kus tellisime jõuludeks kringleid tööle: https://www.kringlisahver.eu/
Eriti hea oli see valge shokolaadiga variant.
Küpsetan enamasti ise, aga kui rohkem vaja, siis tellin.
Eriti hea oli see valge shokolaadiga variant.
Küpsetan enamasti ise, aga kui rohkem vaja, siis tellin.
-
Külaline
Muidugi - ükski teadus ei saa ümber lükata seda, et sina maailma lamedana tajudGuest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:33Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 12:37 Lahe, kuidas miinused lendavad - midagi tarka vastu kosta ei ole, aga miinustada on vaja. Mis tal siis on õigus! Miinus!
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.
Jah.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 17:25Vanaks oled jäänud, hirmsasti heietama hakanud.
-
Külaline
Mulle ka see maitses. Nüüd enam mõnda aega ei osta, vaid teen ise. Tuleb odavam ja saan omale sobiva maitse välja timmida.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:54Mõned aastatd tagasi meeldis mulle väga Coopi Coleslaw salat. Oli selline mõnus maheda maitsega.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:48 Minu arvates lähevad kõik kulinaariatooted järjest hullemaks - salatid, kastmed jms. Tihti ei tarbi, aga vahel, kui, siis iga kord kirun, et ei iial enam... igasugused koogid-tordid on samuti ilmselt kokkuhoiust tulenevalt täiesti jubedaks läinud.
Kas see ka ära käkitud?
Ma pole kolm aastat Eestis käinud aga olen mõelnud, kui tulen siis see on üks põhiasi, mida alati ostsin. https://www.coopkokad.ee/et/coleslaw-salat-1kg
-
Külaline
Ma üritan ka ise teha aga mul pole alati seda õiget majoneesi. Meie majonees on hirmus äädikane ja no pole ikka päris see, mis Provensaaliga.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 23:16Mulle ka see maitses. Nüüd enam mõnda aega ei osta, vaid teen ise. Tuleb odavam ja saan omale sobiva maitse välja timmida.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:54Mõned aastatd tagasi meeldis mulle väga Coopi Coleslaw salat. Oli selline mõnus maheda maitsega.Külaline kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:48 Minu arvates lähevad kõik kulinaariatooted järjest hullemaks - salatid, kastmed jms. Tihti ei tarbi, aga vahel, kui, siis iga kord kirun, et ei iial enam... igasugused koogid-tordid on samuti ilmselt kokkuhoiust tulenevalt täiesti jubedaks läinud.
Kas see ka ära käkitud?
-
Külaline
Sa oled valesti asjast aru saanud. Sina räägid, et mälestused ei saa olla "päris". Aga aju jaoks ongi ettekujutus täpselt sama "päris" kui kõik muu. Kui inimene kujutab endale midagi ette, tekib tal ajus sellest asjast mentaalne representatsioon ja aju ei tee vahet, kas see oli päris või mitte, aju töötleb seda samamoodi. Seda fenomeni kasutatakse ka teraapias. Seega on sinu vaidlus täiesti mõttetu, et ma ei saa mäletada seda või teist, see on minu ettekujutus. See võibki seda olla, aga aju jaoks siin vahe puudub.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 19:19Muidugi - ükski teadus ei saa ümber lükata seda, et sina maailma lamedana tajudGuest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:33Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 12:37 Lahe, kuidas miinused lendavad - midagi tarka vastu kosta ei ole, aga miinustada on vaja. Mis tal siis on õigus! Miinus!
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.Nii on.
-
Külaline
Aga sa sellest saad aru, et siin ei ole jutt mitte representatsioonist, vaid siin väidetakse konkreetselt, et KAUBAD on halvemaks läinud. Kui oleks jutt, et "mulle maitses lapsepõlve leib paremini", siis ma ei vaidleks. Aga siin on väide (loe pealkirja), et "praegune leib on viletsam kui minu lapsepõlves". Ja see ei vasta tõele, õigemini ei ole sellist väidet võimalik ainult mälu baasilt esitada, sest mälu ei mäleta maitset, vaid emotsiooni ja siis oleks õige väide, et "täna ei tekita leib minus enam sellist hubast tunnet kui vanasti, lapsepõlves".Guest kirjutas: ↑28 Jaan 2026 08:32Sa oled valesti asjast aru saanud. Sina räägid, et mälestused ei saa olla "päris". Aga aju jaoks ongi ettekujutus täpselt sama "päris" kui kõik muu. Kui inimene kujutab endale midagi ette, tekib tal ajus sellest asjast mentaalne representatsioon ja aju ei tee vahet, kas see oli päris või mitte, aju töötleb seda samamoodi. Seda fenomeni kasutatakse ka teraapias. Seega on sinu vaidlus täiesti mõttetu, et ma ei saa mäletada seda või teist, see on minu ettekujutus. See võibki seda olla, aga aju jaoks siin vahe puudub.Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 19:19Muidugi - ükski teadus ei saa ümber lükata seda, et sina maailma lamedana tajudGuest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 13:33
Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.Nii on.
Seega, jah, ma vaidlen, ja, ei, ma ei ole valesti asjast aru saanud.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist