Missugust AI-d kasutate?

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 12:11 Mina kurtsin lapsena oma muresid suurele kasele.
Minu ajal oli salapäeviku või (endale)kirjade kirjutamine sahtlipõhja, kui midagi südamelt ära vaja oli saada.
Ju siis chat-gpt ja AI on tänapäeva uus päevikuvariant.
Mulle see ei meeldi ja ma ei tahaks, et mu pea teismeline poeg ka seda ülemäära kasutaks. Senimaani on ta ikka murega minu poole pöördunud.

Eks see igaühe oma vaba valik on. Aga mulle see ei meeldi. Ja nii on. Tik-tok ka ei meeldi, see neelab inimese endasse ja levitab nii palju valeinfot. Kahjuks haavatavamad lapsed võivadki sealt kõike nähtut tõepähe võtta.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 12:09
Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 11:55
Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 11:45

Mina ei öelnud, et väärastunud mõtlemine aga pimesi selle chat-gpt ja AI usaldamine on minu arust natuke libe tee.
Vaatame 10 aasta pärast. Selleks ajaks on mõju kindlasti negatiivne.
Paneme aga lapsi AI õpetama ja kaovad ka igasugused sotsiaalsed normid ära, mis juba hetkel hääbumas on, sest noortel nagunii juba 70% suhtlus virtuaalmeedias.
Mis mõttes libe? Millest sa ometi räägid? Inimene saab end tühjaks rääkida, siin ei ole mitte midagi libedat. Ega jutt pole AI nõuannete kuulamisest või pimesi uskumisest. Jutt on sellest, kuidas üksik inimene saab end tühjaks rääkida või siis selline inimene, kes ei usalda ühtegi inimest, saab AI-le rääkida oma hirmudest või vaimsest ebastabiilsusest. Mina ei tea, mis õpetamisest sina räägid.
Juba eelmine aasta räägiti, et õpetajatele tahetakse vägisi seda AI-d peale suruda, et pool tööd nende eest ära teeks.
Aga õpetajad tahaks ise oma tööd täies mahus teha ning kurta, kui raske on ja kui vähe palka selle raske töö eest saab?
Eriti just õpetajate puhul on see uuenduste hirm ikka väga räige probleem. Õpetaja peaks olema tark, uudishimulik ja edumeelne inimene, mitte kaustikus ja kriidis kinni istuv tagurlane.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 12:36Eriti just õpetajate puhul on see uuenduste hirm ikka väga räige probleem. Õpetaja peaks olema tark, uudishimulik ja edumeelne inimene, mitte kaustikus ja kriidis kinni istuv tagurlane
Kas oled nõus, et näiteks hinnanguid genereerib AI? AI teeb seda muide väga hästi.
Tegelikult saab õpetaja tõesti palju AI-ga ära teha, jääb tundide ettevalmistamiseks rohkem aega. Bürokraatliku sõnavahu ja HARNO, HA, HM poolt soovitud lisaülesanded, enesehindamised jms soga võib vabalt AI-le jätta.
Külaline

Mina kasutan statistiliste andmete tõlgendamiseks tihti, samuti teadusartiklite lugemiseks ja kiireks kokkuvõtteks, vormistusnõuete viimistlemiseks jne. Niisama juttu ei puhu :)
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 13:39
Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 12:36Eriti just õpetajate puhul on see uuenduste hirm ikka väga räige probleem. Õpetaja peaks olema tark, uudishimulik ja edumeelne inimene, mitte kaustikus ja kriidis kinni istuv tagurlane
Kas oled nõus, et näiteks hinnanguid genereerib AI? AI teeb seda muide väga hästi.
Tegelikult saab õpetaja tõesti palju AI-ga ära teha, jääb tundide ettevalmistamiseks rohkem aega. Bürokraatliku sõnavahu ja HARNO, HA, HM poolt soovitud lisaülesanded, enesehindamised jms soga võib vabalt AI-le jätta.
Õppematerjale saab AI kokku panna. Aruandlust saab AI teha. Kui kontrolltööd õigesti kokku panna, siis saab ka töid hinnata AI. Harjutusi saab välja mõelda AI. Tunnikontrolle koostada, õppetööd planeerida. Tunniplaane saab koostada AI, klassi lapsevanemate infot koondada ning meenutuskirju saata, et Mardi ema pole veel e-kooli oma telefoninumbrit sisestanud saab AI. Tuhat asja saab teha AI, kui teda mitte karta ning kui natuke fantaasiat omada.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 19:24Harjutusi saab välja mõelda AI.
Ei pruugi saada. Ma üritasin sellel lasta ühte konkreetset harjutust laiendada ja see ei saanud absoluutselt mitte millelegi pihta. Ja võrreldes algusaegadega eksib ChatGPT nüüd palju rohkem, on laisem (ei viitsi infot otsida, vaid mõtleb ise välja) ja valetab süüdimatult. Lisaks muudab see vastuseid vastavalt sellele, mida see küsija arvamustest ja eelistest eelnevalt teab, nii et erapooletu pole ta kah.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 20:23
Ei pruugi saada. Ma üritasin sellel lasta ühte konkreetset harjutust laiendada ja see ei saanud absoluutselt mitte millelegi pihta. Ja võrreldes algusaegadega eksib ChatGPT nüüd palju rohkem, on laisem (ei viitsi infot otsida, vaid mõtleb ise välja) ja valetab süüdimatult. Lisaks muudab see vastuseid vastavalt sellele, mida see küsija arvamustest ja eelistest eelnevalt teab, nii et erapooletu pole ta kah.
Vabanda, et ütlen otse - aga see on loll jutt. See on umbes nagu lähed Excelisse, nipsutad näppe, mõtled omaette, et "tahan, et siia tuleks mu pere eelarve" ja kui ei tule, siis süüdistad Excelit. AI-le, nagu igale programmile, peab oskama käske anda. Selleks ongi vaja omandada nn. AI kirjaoskus. Vastupidi, tänased AI-d on just palju targemaks ja osavamaks läinud, suudavad väga paljut. Just õpetajad peaks seda mõistma, et ilma õppimata ei tule ükski oskus ning ka AI kasutamist tuleb õppida, harjutada ja praktiseerida, alles siis tuleb kasu.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 20:32
Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 20:23
Vabanda, et ütlen otse - aga see on loll jutt. See on umbes nagu lähed Excelisse, nipsutad näppe, mõtled omaette, et "tahan, et siia tuleks mu pere eelarve" ja kui ei tule, siis süüdistad Excelit. AI-le, nagu igale programmile, peab oskama käske anda. Selleks ongi vaja omandada nn. AI kirjaoskus. Vastupidi, tänased AI-d on just palju targemaks ja osavamaks läinud, suudavad väga paljut. Just õpetajad peaks seda mõistma, et ilma õppimata ei tule ükski oskus ning ka AI kasutamist tuleb õppida, harjutada ja praktiseerida, alles siis tuleb kasu.
Just. AI on toetav. Seda ei tasu kunagi 100% tõepähe võtta.
Ja minu arust "libe tee" mis ma ennemalt välja tõin, just see ongi, et seda usaldatakse täielikult.
Liendame siis seda veelgi... kurdad Chat-gptle oma suurimad saladused jne.
Internetimaailmas ei jää midagi saladuseks. Kas oleks tore, kui mõne aasta pärast hakkaks see tehisaru või chat saladusi lausa välja lekitama ja pressime, et ei avaldataks su identiteeti?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 20:40Just. AI on toetav. Seda ei tasu kunagi 100% tõepähe võtta.
Ja minu arust "libe tee" mis ma ennemalt välja tõin, just see ongi, et seda usaldatakse täielikult.
Internetimaailmas ei jää midagi saladuseks. Kas oleks tore, kui mõne aasta pärast hakkaks see tehisaru või chat saladusi lausa välja lekitama ja pressime, et ei avaldataks su identiteeti?
No see peab ikka täielik idioot olema, kes oma suurima saladuse täies ulatuses ja identifitseeritavalt netti paiskab...
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 20:40 Just. AI on toetav. Seda ei tasu kunagi 100% tõepähe võtta.
Tõenäosus murede välja tulekuks AI kaudu ei ole kindlasti mitte suurem kui nendesamade murede levik läbi teistele inimestele rääkimise, vaid on palju-palju väiksem. Jah, 100% kindel ei saa olla milleski, kui ikka naabrimehe mõrvasid, siis ole pai ja seda ära räägi Chat GPT-le, kui ei taha vangi minna. Aga seda, et sa tunned end väga üksikuna või et sa lapsest peale oled kartnud kärbseid, aga pole julgenud sellest kellelegi rääkida, võid talle küll vabalt rääkida. Isegi kui sa saad kunagi Beckhami järgmiseks naiseks ning sinust hakkab Kroonika iga päev kirjutama, siis ei pakuks selline info kellelegi pikemalt huvi kui üheks päevaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 20:32Vabanda, et ütlen otse - aga see on loll jutt. See on umbes nagu lähed Excelisse, nipsutad näppe, mõtled omaette, et "tahan, et siia tuleks mu pere eelarve" ja kui ei tule, siis süüdistad Excelit. AI-le, nagu igale programmile, peab oskama käske anda. Selleks ongi vaja omandada nn. AI kirjaoskus. Vastupidi, tänased AI-d on just palju targemaks ja osavamaks läinud, suudavad väga paljut. Just õpetajad peaks seda mõistma, et ilma õppimata ei tule ükski oskus ning ka AI kasutamist tuleb õppida, harjutada ja praktiseerida, alles siis tuleb kasu.
Vabanda, et ütlen otse - aga see on loll jutt. Aga ma ei viitsi igale internetijupijumala pikemalt selgitada.
Külaline

Näide sellest, kuidas ChatGPT fakte moonutab/ilustab. Vestlust sissejuhatav küsimus: Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Ja vastuse esimeses lauses teatab ChatGPT: Noor tütarlaps Viivi Piirisild tapeti....Täiesti lambist ja täiesti ebavajalik lisandus - noor tütarlaps. Kui siis küsida, mis kamarajura ta ajab, siis vabandab kenasti ja jutustab edasi.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 21:19 Näide sellest, kuidas ChatGPT fakte moonutab/ilustab. Vestlust sissejuhatav küsimus: Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Ja vastuse esimeses lauses teatab ChatGPT: Noor tütarlaps Viivi Piirisild tapeti....Täiesti lambist ja täiesti ebavajalik lisandus - noor tütarlaps. Kui siis küsida, mis kamarajura ta ajab, siis vabandab kenasti ja jutustab edasi.
Sa pead andma talle infot ka selle kohta, mis stiilis vastust sa soovid - kui sa ei täpsusta, siis ta panebki nii, nagu selles kontekstis kõige tõenäolisem on. Pead täpsustama, et soovid konkreetset, ilustusteta faktipõhist teksti. Jah, selle vastu ei saa, et kui ta ei tea, siis ta luuletab - aga sina oled ometi targem, mõtle midagi välja selle vastu. Näiteks ära küsi mingit kamarajura nagu "mis juhtus kellegagi" ... :D See küsimus ise ju juba on kollane ja loogiline, et sa saad kollase vastuse. Kui küsin väga täpseid küsimusi Exceli valemite või Pythoni kohta, tulevad ainult täpsed vastused, ei mingit sullamullat vahele. Mida küsid, seda saad.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 21:19 Näide sellest, kuidas ChatGPT fakte moonutab/ilustab. Vestlust sissejuhatav küsimus: Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Ja vastuse esimeses lauses teatab ChatGPT: Noor tütarlaps Viivi Piirisild tapeti....Täiesti lambist ja täiesti ebavajalik lisandus - noor tütarlaps. Kui siis küsida, mis kamarajura ta ajab, siis vabandab kenasti ja jutustab edasi.
Küsisin sama küsimuse sõnastuses: "Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Anna konkreetne vastus ilma ilustusteta, lähtu faktidest, kui fakte ei leia, siis ütle, et ei leia." Sain väga täpse kronoloogilise vastuse. Eesti keel oli vigane, arusaadav, et tegemist oli tõlkega. Selle saaks ka ilmselt paremaks, kui tema tähelepanu tõlkele juhtida.
Külaline

Võiks ju siis täpsustavaid küsimusi küsida või tunnistada, et info puudub, mitte jampsi genereerida.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Jaan 2026 21:44 Võiks ju siis täpsustavaid küsimusi küsida või tunnistada, et info puudub, mitte jampsi genereerida.
Kas sa heidad AI-le ette, et ta pole inimene? Sina oled inimene, sina pead end tema rolli asetama ja mõtlema, mis infot ta vajada võiks.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 22:18Kas sa heidad AI-le ette, et ta pole inimene? Sina oled inimene, sina pead end tema rolli asetama ja mõtlema, mis infot ta vajada võiks.
Jaa-jah, hakkan AI-d psühhoanalüüsima, et mis teda vaesekest küll vaevab.

Praepanniga pead ka jutluse maha enne, kui mune praadima asud?
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 21:44Küsisin sama küsimuse sõnastuses: "Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Anna konkreetne vastus ilma ilustusteta, lähtu faktidest, kui fakte ei leia, siis ütle, et ei leia." Sain väga täpse kronoloogilise vastuse. Eesti keel oli vigane, arusaadav, et tegemist oli tõlkega. Selle saaks ka ilmselt paremaks, kui tema tähelepanu tõlkele juhtida.
Jah, iga kord tuleb Disclaimer sada korda ette lugeda ja siis alles võid loota, et saad ilustusteta, faktipõhise vastuse.

Näha on, et ajad siin mingit oma jura.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 21:44Küsisin sama küsimuse sõnastuses: "Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Anna konkreetne vastus ilma ilustusteta, lähtu faktidest, kui fakte ei leia, siis ütle, et ei leia." Sain väga täpse kronoloogilise vastuse. Eesti keel oli vigane, arusaadav, et tegemist oli tõlkega. Selle saaks ka ilmselt paremaks, kui tema tähelepanu tõlkele juhtida.
Küsisin sama küsimuse sõnastuses: "Mis juhtus väliseestlasest Viivi Piirisillaga (Piirisild) USA-s 1980ndate lõpus? Anna võimalikult loll vastus ja lisa mõttetuid väljamõeldisi ka lisaks."

Vastus: "Viivi Piirisillaga juhtus USA-s 1980ndate lõpus see, et ta võitis kogemata mikrolaineahju leiutajate salajase bingoõhtu, mille peaauhinnaks oli elu lõpuni tasuta plastmassist salatikausid."
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 22:25Jah, iga kord tuleb Disclaimer sada korda ette lugeda ja siis alles võid loota, et saad ilustusteta, faktipõhise vastuse.
Siis saad ka vastuse nii nagu suunad, st suunajale meelepärast, alati mitte tõese.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Andy ja 5 külalist