Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 19:19
Muidugi - ükski teadus ei saa ümber lükata seda, et sina maailma lamedana tajud Nii on.
Sa oled valesti asjast aru saanud. Sina räägid, et mälestused ei saa olla "päris". Aga aju jaoks ongi ettekujutus täpselt sama "päris" kui kõik muu. Kui inimene kujutab endale midagi ette, tekib tal ajus sellest asjast mentaalne representatsioon ja aju ei tee vahet, kas see oli päris või mitte, aju töötleb seda samamoodi. Seda fenomeni kasutatakse ka teraapias. Seega on sinu vaidlus täiesti mõttetu, et ma ei saa mäletada seda või teist, see on minu ettekujutus. See võibki seda olla, aga aju jaoks siin vahe puudub.
Aga sa sellest saad aru, et siin ei ole jutt mitte representatsioonist, vaid siin väidetakse konkreetselt, et KAUBAD on halvemaks läinud. Kui oleks jutt, et "mulle maitses lapsepõlve leib paremini", siis ma ei vaidleks. Aga siin on väide (loe pealkirja), et "praegune leib on viletsam kui minu lapsepõlves". Ja see ei vasta tõele, õigemini ei ole sellist väidet võimalik ainult mälu baasilt esitada, sest mälu ei mäleta maitset, vaid emotsiooni ja siis oleks õige väide, et "täna ei tekita leib minus enam sellist hubast tunnet kui vanasti, lapsepõlves".
Seega, jah, ma vaidlen, ja, ei, ma ei ole valesti asjast aru saanud.
Jumal sa näed aga ei mürista
Nüüd ei ole enam see ka võimalik, et kaupade tooaine on halvemaks läinud
Sa oled valesti asjast aru saanud. Sina räägid, et mälestused ei saa olla "päris". Aga aju jaoks ongi ettekujutus täpselt sama "päris" kui kõik muu. Kui inimene kujutab endale midagi ette, tekib tal ajus sellest asjast mentaalne representatsioon ja aju ei tee vahet, kas see oli päris või mitte, aju töötleb seda samamoodi. Seda fenomeni kasutatakse ka teraapias. Seega on sinu vaidlus täiesti mõttetu, et ma ei saa mäletada seda või teist, see on minu ettekujutus. See võibki seda olla, aga aju jaoks siin vahe puudub.
Aga sa sellest saad aru, et siin ei ole jutt mitte representatsioonist, vaid siin väidetakse konkreetselt, et KAUBAD on halvemaks läinud. Kui oleks jutt, et "mulle maitses lapsepõlve leib paremini", siis ma ei vaidleks. Aga siin on väide (loe pealkirja), et "praegune leib on viletsam kui minu lapsepõlves". Ja see ei vasta tõele, õigemini ei ole sellist väidet võimalik ainult mälu baasilt esitada, sest mälu ei mäleta maitset, vaid emotsiooni ja siis oleks õige väide, et "täna ei tekita leib minus enam sellist hubast tunnet kui vanasti, lapsepõlves".
On ikka võimalik. Aga seda sa maitse kaudu küll ei tuvasta. Räägi asjalikest tõenditest ja kõik on korras, aga mitte seda, et "aastal 1982 maitses hakkliha hoopis paremini, mäletan täpselt ...". Sa ei mäleta muhvigi aasta 1982 hakkliha maitsest. Sa mäletad, et sul on hea tunne seda süüa, aga kas see hea tunne tuli sellest, et vanaema juures oli tore olla, kes sulle selle hakkliha andis, või olid koolis just viie saanud, või said üldse harva päris liha süüa, seda ei tea keegi, ka mitte sa ise.
Guest kirjutas: ↑27 Jaan 2026 12:37
Lahe, kuidas miinused lendavad - midagi tarka vastu kosta ei ole, aga miinustada on vaja. Mis tal siis on õigus! Miinus!
Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.
Muidugi - ükski teadus ei saa ümber lükata seda, et sina maailma lamedana tajud Nii on.
Kus on siin väidetud, et maa on lame? Ja kohe kindlalt nii on?
Palun ära rohkem teadusest räägi, näed targem välja.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 11:36Nüüd ei ole enam see ka võimalik, et kaupade tooaine on halvemaks läinud
See on vist mantra, mida tootjad endale korrutavad. Jah, on aru saada, kui vahetate ühe rasva teise vastu, on aru saada, kui tootes on vahetatud magusainet, on aru saada, kui magusainega on liialdatud, on aru saada, millega kurki on väetatud/kasvatatud (mõnel on kala maitse), on aru saada, kui kala on kehva toidu peal üleval peetud. Jne.
Solvav, et tarbijaid peetakse nii lollideks.
Mitte ükski sinu teooria ei saa inimese isikliku kogemuse vastu. See, et sina maitseid ei mäleta, ei tähenda, et teised ei mäleta.
Teadus on ajas muutuv, tulevad uued uuringud, uued teadmised, aga kogemust ei võta sinult keegi.
Kus on siin väidetud, et maa on lame? Ja kohe kindlalt nii on?
Palun ära rohkem teadusest räägi, näed targem välja.
Kohe üldse ise mingeid paralleele ei näe, kõike tuleb näpuga osutada? Olgu. Siin on väidetud, et maitset saab mäletada, sest "mina ju kindlalt kohe mäletan". Ja see ongi sama jabur väide kui väide, et "maa on lame, sest ma ju näen ise, et ta on lame" - teadus rääkigu pealegi, et ei ole nii, aga minul ikka on, sest ma ju mäletan/näen!
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 11:09
On ikka võimalik. Aga seda sa maitse kaudu küll ei tuvasta. Räägi asjalikest tõenditest ja kõik on korras, aga mitte seda, et "aastal 1982 maitses hakkliha hoopis paremini, mäletan täpselt ...". Sa ei mäleta muhvigi aasta 1982 hakkliha maitsest. Sa mäletad, et sul on hea tunne seda süüa, aga kas see hea tunne tuli sellest, et vanaema juures oli tore olla, kes sulle selle hakkliha andis, või olid koolis just viie saanud, või said üldse harva päris liha süüa, seda ei tea keegi, ka mitte sa ise.
Mäletan palju muhve 1982 aasta hakkliha maitsest. See oli nii hea, et ma sõin seda paljalt, ja maitse on siiani meeles. Nii kui vabariik saabus, nii see hakkliha ära kadus. Praegused on nii viletsad, et üldse enam ligi ei lähe. Ikka tuvastab kehvemat toorainet maitse järgi, kehvem tooraine, kehvem maitse, mis siin keerulist.. ? Siin pole isegi mõelda midagi. Kvaliteetsem tooraine, kvaliteetsem produkt, ehk et parema maitsega.. Mäletan, vene ajal oli Raamat maitsvast ja tervislikust toidust, vaat' kus olid alles toorained, delikatess mereannid ja puha, ainult et polnud saada teisi.. Aga noh, sai vähemalt lugeda ja toite ette kujutada.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 12:46On ikka võimalik. Aga seda sa maitse kaudu küll ei tuvasta. Räägi asjalikest tõenditest ja kõik on korras, aga mitte seda, et "aastal 1982 maitses hakkliha hoopis paremini, mäletan täpselt ...". Sa ei mäleta muhvigi aasta 1982 hakkliha maitsest. Sa mäletad, et sul on hea tunne seda süüa, aga kas see hea tunne tuli sellest, et vanaema juures oli tore olla, kes sulle selle hakkliha andis, või olid koolis just viie saanud, või said üldse harva päris liha süüa, seda ei tea keegi, ka mitte sa ise.
Ausalt ma ei mäletagi, et nõukaajal oleks hakkliha ostetud. Liha aeti ise läbi hakklihamasina. Mingid õhukeses paberis veres ligunenud hakklihapakid tulevad küll meelde.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 12:46On ikka võimalik. Aga seda sa maitse kaudu küll ei tuvasta. Räägi asjalikest tõenditest ja kõik on korras, aga mitte seda, et "aastal 1982 maitses hakkliha hoopis paremini, mäletan täpselt ...". Sa ei mäleta muhvigi aasta 1982 hakkliha maitsest. Sa mäletad, et sul on hea tunne seda süüa, aga kas see hea tunne tuli sellest, et vanaema juures oli tore olla, kes sulle selle hakkliha andis, või olid koolis just viie saanud, või said üldse harva päris liha süüa, seda ei tea keegi, ka mitte sa ise.
Ausalt ma ei mäletagi, et nõukaajal oleks hakkliha ostetud. Liha aeti ise läbi hakklihamasina. Mingid õhukeses paberis veres ligunenud hakklihapakid tulevad küll meelde.
Oleneb, mida saada oli. Mina mäletan mõlemat, nii liha hakklihamasinast läbi ajamist kui ka poest ostetud hakkliha. Maitset küll ei mäleta, aga seda, et ma hakkliha sõin, mäletan küll. Üsna kindel olen siiski, et see komme pole kadunud mitte maitse kadumise, vaid hügieenistandardite olulise muutumise tõttu. Kas teie jooksite praegu tänavalt limonaadiautomaadist, selle ühisklaasiga, mis seal oli? Või kollase KBAC märgiga tünni juures müüva tädi käest, kes heal juhul korra kannu vee alt läbi laseb, enamasti aga mitte?
Ega ei pea ühisklaasist jooma, saab oma taaraga käia. Nüüd ka ühekordsed topsid saadaval. Seda maitset ma ka veel mäletan, kolm kopikat, siirupivesi, gaseeritud. Ah, mis siin arutada.. Või Pepsi ja Fanta vene ajal - küll oli hea rüübe. Enam ei ole. Kapitalist nii palju maitset sisse ei pane, tema asendab maitse vee ja suhkruga - tuleb odavam. Ostetakse nagunii.
Tolmukübe kirjutas: ↑28 Jaan 2026 16:23
Ega ei pea ühisklaasist jooma, saab oma taaraga käia. Nüüd ka ühekordsed topsid saadaval. Seda maitset ma ka veel mäletan, kolm kopikat, siirupivesi, gaseeritud. Ah, mis siin arutada.. Või Pepsi ja Fanta vene ajal - küll oli hea rüübe. Enam ei ole. Kapitalist nii palju maitset sisse ei pane, tema asendab maitse vee ja suhkruga - tuleb odavam. Ostetakse nagunii.
Eks kõike oli vähem saada ja sellepärast maitses ka paremini. Ma tegelikult tahaks, et ka tänapäeval toodetaks vähem, aga kvaliteetsemat kraami ja pole üldse vaja, et poes on 50 sorti vorsti ja 50 sorti juustu ja mitte ükski neist ei maitse. Liialdamine millega iganes ei ole kunagi hea. Pigem tahaks, et tunneks jälle rõõmu ja maitseelamust kartulisalatist või sardellist hapukapsaga.
Tolmukübe kirjutas: ↑28 Jaan 2026 16:23
Oh jeerum. Seda võiks lausa ususektiks nimetada. Sellel eesti keeles isegi oma nimetus olemas - "küll-vanasti-oli-muru-rohelisem-usk".
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 15:46 Kas teie jooksite praegu tänavalt limonaadiautomaadist, selle ühisklaasiga, mis seal oli? Või kollase KBAC märgiga tünni juures müüva tädi käest, kes heal juhul korra kannu vee alt läbi laseb, enamasti aga mitte?
Siis ei reisitud üle maailma, kõik olid ühised pisikud. Nakkushaigetelt nõuti kontaktid välja ja lausa ajalehes nimeliselt kutsuti ravile.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 16:36Eks kõike oli vähem saada ja sellepärast maitses ka paremini. Ma tegelikult tahaks, et ka tänapäeval toodetaks vähem, aga kvaliteetsemat kraami ja pole üldse vaja, et poes on 50 sorti vorsti ja 50 sorti juustu ja mitte ükski neist ei maitse. Liialdamine millega iganes ei ole kunagi hea. Pigem tahaks, et tunneks jälle rõõmu ja maitseelamust kartulisalatist või sardellist hapukapsaga.
Just! Või siis võiks vähemalt mõni üksik sortki kallim ja parem olla.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 15:46 Kas teie jooksite praegu tänavalt limonaadiautomaadist, selle ühisklaasiga, mis seal oli? Või kollase KBAC märgiga tünni juures müüva tädi käest, kes heal juhul korra kannu vee alt läbi laseb, enamasti aga mitte?
Siis ei reisitud üle maailma, kõik olid ühised pisikud. Nakkushaigetelt nõuti kontaktid välja ja lausa ajalehes nimeliselt kutsuti ravile.
Mitte reisimise puudumises polnud asi, vaid just hügieeni vähesus oligi põhjus, miks immuunsus oli tugevam. Su organism sai maast-madalast osa paarisaja inimese mikrofloorast, kui sa sõid saia, mille pehmust oli poes pesemata kätega katsunud terve rood inimesi, jõid kalja, õunamahla ja limonaadi ühiskruusist poole linnaga, ostsid poest kõikvõimalikku söögiträni, mis polnu kaitsvasse kilesse pakendatud, vaid millele oli maabunud poekülastajate poolt kaasa toodud armee mikroobe ja viirusi. Väga levinud oli ühisest pudelist joomine (täna teevad seda ehk ainult purjus inimesed) või ühiselt millegi söömine, kordamööda ampsates.
Kunagi (nii ümbes 10a tagasi) oli šašlõkk valmiskujul täitsa okei. Nüüd on enamus pakisisu müüdavast kaalust marinaad ja lihatükid on praktiliselt pekk. Liha väga vähe.
Ja mis hind
Jajah, muidugi saab ka ise teha. Ma nüüd teengi enamuse ajast. Aga mõnikord kiirel suvepäeval oli ka tore seda poest valmiskujul osta. Ostsid ämbriga, siis sai ikka kõvasti täis surutud lihaga. Nüüd on pigem ämbritäis marinaadi, kus mõni pekine lihatükk sees hulbib.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 17:21Mitte reisimise puudumises polnud asi,
OLi ikka küll, nõukaajal ei oleks koroona 20 aastaga ka meile jõudnud.
Seega sa arvad, et Põhja-Koreas koroona puudus? Eksid. Sinna jõudis 2022. maikuus, kõigest 2 aastat kauem läks.
Aga suurem osa haigusi maailmas tekib siiski juba igiammusest olemas olevate bakterite ja viiruste peale, mitte tuttuute peale, ja nende levikus on oluline just immuunsuse olemasolu. Immuunsus aga tekib, kui oled pidevalt kokkupuutes haigusetekitajatega.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 20:49
Kunagi (nii ümbes 10a tagasi) oli šašlõkk valmiskujul täitsa okei. Nüüd on enamus pakisisu müüdavast kaalust marinaad ja lihatükid on praktiliselt pekk. Liha väga vähe.
Ja mis hind
Jajah, muidugi saab ka ise teha. Ma nüüd teengi enamuse ajast. Aga mõnikord kiirel suvepäeval oli ka tore seda poest valmiskujul osta. Ostsid ämbriga, siis sai ikka kõvasti täis surutud lihaga. Nüüd on pigem ämbritäis marinaadi, kus mõni pekine lihatükk sees hulbib.
Siiani väga okei, ostame oma lihad Peetri Coopist, lahtisest letist, mõnnalt läbikasvanud liha. Varasemad Maxima, Grossi ja Selveri lahtise leti omad enam ei sobi, sest on liiga taised. Peetri Coop teeb teistsugusest toorainest, muide kõik toidud on seal erilised. Mu Soomes elav peika ütles, et ta ei teeks iial süüa, kui oleks lähedal selline pood.
Külaline kirjutas: ↑28 Jaan 2026 20:49
Ja mis hind
Siiani väga okei, ostame oma lihad Peetri Coopist, lahtisest letist, mõnnalt läbikasvanud liha. Varasemad Maxima, Grossi ja Selveri lahtise leti omad enam ei sobi, sest on liiga taised. Peetri Coop teeb teistsugusest toorainest, muide kõik toidud on seal erilised. Mu Soomes elav peika ütles, et ta ei teeks iial süüa, kui oleks lähedal selline pood.
Lahtine lett on jah midagi muud. Seal ei tõsteta sul kulbiga marinaadi kaasa. Ma rääkisin valmispakkidest.