D-vitamiini kogus

sh kaaluga seotud teemad
Külaline

D-vitamiini kogus

Postitus Postitas Külaline »

Kui palju D-vitamiini peaks võtma ja tegelikult, kas üldse peaks ikka võtma.. see ju ikkagi ka hormoon või ma eksin?
Külaline

Niisama võib võtta 10-30ui. Aga mina pole 37a jooksul kunagi võtnud ja pole ka madal(käin regulaarsetel analüüsidel teise asja pärast).
Samas mul 12 aastasel on juba teist aastat näit madal. Saab aegajalt lausa 50ui aga ikka ei aita. Pean vist jälle mingit uut firmat proovima.

Samas kõik purgid, millel kirjas on D-vitamiin, ei pruugi toimidagi, sest osad preparaadid on nii viletsa kvaliteediga.
Külaline

Minul on olnud madal. Ühel aastal olin pidevalt haige, lausa maikuus olin angiinis jne. Siis perearst lasi analüüsi teha ja näit oli madal ja ütles, et tuleb juurde võtta talvisel ajal. Nüüd võtangi 200 µg (8000 IU) päevas. Vahel läheb muidugi meelest ära ka.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Soovitan õlikapsleid, vaeguse korral vähemalt 4000 iU.
Külaline

Kui on diagnoositud d vitamiini puudus siis tuleks võtta 1-2 kuud 4000 IU.
Kui aga d vitamiin on normis kuid soovid d vitamiini taset hoida organismis siis tuleks võtta 2000 IU.
Suvel(valgel ajal) mina d vitamiini üldse ei võta. Talvel aga küll sest enesetunnete(meeleolu) paraneb märgatavalt.
Külaline

Võtan kõigil r-i sisaldavatel kuudel 2000 IU. Nagu soovitatud. Iga päev just ei tule meelde kah.
Aga mismõttes on vitamiin hormoon?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2026 23:18 Võtan kõigil r-i sisaldavatel kuudel 2000 IU. Nagu soovitatud. Iga päev just ei tule meelde kah.
Aga mismõttes on vitamiin hormoon?
D-vitamiin (üldnimetus kaltsiferoolid) hõlmab antirahhiitilisi rasvlahustuvaid ja väga lähedase ehitusega ühendeid, mis inimorganismis toimivad hormoonidena.

Ilmselt on mõeldud seda. Aga ega see ikka päris päris hormoon pole.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Mina ei kannatagi 4000 IU-d, võtan 2000, aga sellest alati ei piisa. Ja firmad ka erinevad, kasutasin Tervisepüramiidi, aga nagu kuulsin, seda Eestis enam ei ole. Kui on jahe suvi, võtan ka, sest D-vitamiini saame ju läbi päikese, aga mis päikest sa keha peale saad, kui käid pükste ja pikavarrukalisega..
Terje
Kontakt:

Postitus Postitas Terje »

Siin on üks väga hea artikkel eestlaste D-vitamiini taseme kohta.
https://tervisemeeter.ee/immuunsus/d-vi ... ise-abc-2/
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2026 20:37Saab aegajalt lausa 50ui aga ikka ei aita.
Minuteada ikka ui on vaja võtta tuhandetega.
Mingi aeg võtsin 10000ui kapslit.
Tolmukübe
Kontakt:

Liiga palju D-vitamiini pidi kahjulik olema.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 29 Jaan 2026 08:08 Liiga palju D-vitamiini pidi kahjulik olema.
kui palju on liigapalju ja mis ta teeb siis?
Tolmukübe
Kontakt:

KUIDAS VÕTTA D-VITAMIINI, ET SELLEST KASU OLEKS?
Ipharma.ee
https://www.ipharma.ee › blog › kuidas-votta-d-vitamii...
14. märts 2023 — ... D-vitamiini liiga palju. Tasub teada, et D-vitamiini üleannus tekib alles siis, kui tase veres ületab 250 nmol/l. D-vitamiini mürgistuseks ...

Täiskasvanu tervisele on ohtlik pikaajaline üle 140 µg tarbimine.

Liiga palju D-vitamiini teeb luudele kahju
Kliinik.ee
https://www.kliinik.ee › uudised › aid-41285 › liiga-palj...
Harvardi teadlaste uuringust selgus, et suures koguses D-vitamiini tarbivate inimeste luud ei olnud sugugi paremas seisus kui mõõdukalt D-vitamiini tarbivate ...
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 29 Jaan 2026 09:01 KUIDAS VÕTTA D-VITAMIINI, ET SELLEST KASU OLEKS?
Ipharma.ee
https://www.ipharma.ee › blog › kuidas-votta-d-vitamii...
14. märts 2023 — ... D-vitamiini liiga palju. Tasub teada, et D-vitamiini üleannus tekib alles siis, kui tase veres ületab 250 nmol/l. D-vitamiini mürgistuseks ...

Täiskasvanu tervisele on ohtlik pikaajaline üle 140 µg tarbimine.

Liiga palju D-vitamiini teeb luudele kahju
Kliinik.ee
https://www.kliinik.ee › uudised › aid-41285 › liiga-palj...
Harvardi teadlaste uuringust selgus, et suures koguses D-vitamiini tarbivate inimeste luud ei olnud sugugi paremas seisus kui mõõdukalt D-vitamiini tarbivate ...
nojah, ma pole kuulnud, et kellelgi üle 140 oleks. pikaajaliselt veel pealegi. mul on 105.
"Harvardi teadlaste uuringust selgus, et suures koguses D-vitamiini tarbivate inimeste luud ei olnud sugugi paremas seisus kui mõõdukalt D-vitamiini tarbivate ..." - nojah - ei olnud paremas seisus, aga halvemas ka mitte :D?
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Jaan 2026 08:01
Külaline kirjutas: 28 Jaan 2026 20:37Saab aegajalt lausa 50ui aga ikka ei aita.
Minuteada ikka ui on vaja võtta tuhandetega.
Mingi aeg võtsin 10000ui kapslit.
Ma ajasin ühikud segamini.

Päevane maksimaalne lubatud D-vitamiini kogus on 100 µg (4000 IU).

Mul on see 50 µg ehk siis 2000 iu-d.
Arst arvas, et lapsele päris igapäevaselt nii kanget ei annaks. Teeks paarinädalase kuuri igapäev ja siis vahepeal nädala jätaks vahele või siis ülepäeva annaks lapsele.
Külaline

Guest kirjutas: 29 Jaan 2026 08:46
https://tervis.postimees.ee/3172561/d-v ... kahjustuse
Külaline

Külaline kirjutas: 29 Jaan 2026 13:10
https://tervis.postimees.ee/3172561/d-v ... kahjustuse
Sellist ekstreemsust ilmselt tavainimesel ette ei tule. Aga see 50 000 IU süstija jäi ka siiski ellu 😀
Külaline

Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 18:09 Kui palju D-vitamiini peaks võtma ja tegelikult, kas üldse peaks ikka võtma.. see ju ikkagi ka hormoon või ma eksin?
Esimene küsimus (ja ma imestan, et seda pole veel küsitud): kas sa oma D-vitamiini taset veres tead? Kui ei tea, tuleks kõigepealt ikkagi vereanalüüs ära teha. Verenalüüsi põhjal sadaka vastuse oma küsimusele "kas üldse peaks ikka võtma". Muidugi, suvest on juba niipalju kuid möödas (enamusel ammenduvat suvine D-vitamiin 1/2 kuuga) , kuid on erandlikke inimesi, kellel (võibolla seetõttu, et nad toidust omastavad D-vit. keskmisest paremini) on D-vitamiin talvel hea - enamusel siiski madal.

D-vitamiini saamise kohta ütleb Südamapteegi lehekülg: "D-vitamiini sünteesi jaoks piisav UVB-kiirguse kogus on Eestis saadaval mai keskpaigast kuni septembri alguseni ning ka siis sõltub see päikesekiirguse langemisnurgast maapinnale. Kõige pikem aeg D-vitamiini sünteesiks, umbes 5 tundi, on jaanipäeval, millest edasi väheneb see aeg iga päevaga umbes neli ja pool minutit. Seega ei pruugi kuumal suveõhtul sünteesi toimuda, kuigi päike tundub endiselt soe. Kõige lihtsam viis päikese mõjul D-vitamiini sünteesi kontrollimiseks, on vaadata enda päikesevarju - kui vari on sama pikk või lühem inimese pikkusest, jõuab arvestatav kogus UVB-kiirgust D-vitamiini sünteesimiseks. Kui vari on pikem, siis sünteesi ei toimu."

Minul oli näiteks kogemus, kus töötasin septembris-oktoobris õues, päikest nagu oli veel - aga võta näpust, D-vitamiini tase veres oli hoopis alla normi. See oli halb üllatus ja ei tahtnud uskuda (no mida, ma olen palju väljas viibinud!) ja kordasin analüüsi 2 nädala pärast - ikka samasse kanti tulemus. Siis oli selge, et mingit eksitust ei ole. Küllap päikese langemisnurk polnud D-vitamiini saamist soodustav (kuigi ma polnud siis kuulnud, et see ka oluline on).
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 29 Jaan 2026 08:08 Liiga palju D-vitamiini pidi kahjulik olema.
Liiga kõrge D-vitamiini tase muudab kaltsiumi omastamise toidust "liiga heaks" ehk siis kaltsiumitase võib tõusta liiga kõrgele.

Seda kaltsiumitaseme tõusmist tuleb aga praktikas väga vähestel inimestel ette. Viidatud hull süstija, kes süstis endale 50 000 IU sisse, "saavutas" kaltsiumitaseme liiga kõrgeks mineku. (Muidugi peab ettevaatlik olema siis, kui inimesel on mingeid haigusi või võtab igapäevaselt mingeid ravimeid, mis ka kaltsiumitaset mõjutada võivad).

Põhimõtteliselt võib kaltsiumistaset ka kontrollida. Ma kunagi kontrollisin (kui need 4000 IU doosiga D-vitamiinid laiemalt levima hakkasid ja alguses tundus, et see on suur doos), mul püsis kaltsiumitase normikohane keskmine ilusti.
Külaline

Kõik saavad ju ise ka D taset kontrollida.
https://esmakaitse.ee/d-vitamiini-test/ ... iPEALw_wcB
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Krissse ja 3 külalist