Toidud köögiviljadest

köök, kodu korrashoid ja aed
Vasta
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 30 Jaan 2026 14:47

Kõige lihtsam ongi oma tavalistele toitudele hakata vaikselt järjest rohkem köögivilju lisama, see on valutum üleminek kui täiesti uutmoodi õhinapõhiselt äkki toituma hakata.
Mina pole viimasel ajal eriti lihatoite tahtnud, olen teinud kartuliputru sibulapulbriga ja täna tegin ühte köögiviljarooga, kui seda teha kahel päeval nädalas, siis see on ka tasapisi sissetulemine. Muidugi, ma võin sellest ära tüdineda, kes teab, mis tulevik toob...
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Tolmukübe kirjutas: 30 Jaan 2026 15:17
Külaline kirjutas: 30 Jaan 2026 14:47

Kõige lihtsam ongi oma tavalistele toitudele hakata vaikselt järjest rohkem köögivilju lisama, see on valutum üleminek kui täiesti uutmoodi õhinapõhiselt äkki toituma hakata.
Mina pole viimasel ajal eriti lihatoite tahtnud, olen teinud kartuliputru sibulapulbriga ja täna tegin ühte köögiviljarooga, kui seda teha kahel päeval nädalas, siis see on ka tasapisi sissetulemine. Muidugi, ma võin sellest ära tüdineda, kes teab, mis tulevik toob...
Seda või?

https://www.selver.ee/kartulipuree-peek ... knorr-51-g

Muidugi tervislik! Kartul ja sibul, ju!
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 30 Jaan 2026 14:08 Kas köögiviljadest üldse toite teha tasubki? On teised nitraate ja pestitsiide täis. Kas mõtlete selle peale, kui süüa teete?

Toidu saasteained puu- ja köögiviljades
Tervisliku toitumise informatsioon
https://toitumine.ee › artiklid › toidu-saasteained-puu-ja-...
20. märts 2014 — Nitraadid. Köögiviljad on toidust saadavate nitraatide peamine allikas ning vähem saadakse neid veest ja muust toidust. Nitraadid esinevad ...

KAS NITRAADID on meie kehale ohtlikud?
Fuudish
https://fuudish.com › kas-nitraadid-on-meie-kehale-ohtl...
18. juuni 2021 — Rääkides aiasaaduste tarbimise ohtudest, tuleb lisaks pestitsiitidele keskenduda nitraatidele, sest isegi omakasvatatud köögiviljad võivad neid ...
köögiviljad nitraadid saidilt fuudish.com
Ei tasu! Söö sardelli edasi!
Külaline

Nitraatide poolest liiga suure sisaldusega tuleb mulle meelde vaid punapeet. Oli vist spinat äkki ka?
Kuna kodus on väikelaps, seepärast tean.
Külaline

Guest kirjutas: 25 Dets 2025 23:36
Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 23:27Ehk siis, seda enam võiks selle sibula, porgandi ja kaalika osta poest ilma igasuguse pakendita. Ja koorida, tükeldada ja küpsetada oma kätega. See ei ole üldse mingi suur töö ja vaev. Seda enam, kui elad üksinda ja teed korraga väikeses koguses süüa.
Kuidas sa siis ülejäänud poolt kaalikat, sibulat või paari porgandit säilitad, kui mitte kiles, et nad ära ei närtsiks, kui mitte külmikus ja kilekotis?
Just, kui ainult ühele süüa teed?
Üldiselt ma tarvitan terve kaalika, porgandi ja sibula korraga ära. Nuikapsa samuti, nuikapsas on minu maiustus. Magusast olen loobunud, kui himus magusaisu, siis puhastan nuikapsa, lõikan tükkideks ja söön seda.
Mugulsibulad seisavad toatemperatuuril korvis. Roheline sibul närtib liiga kiiresti, et säilitada nii. Mõistlikum on tükkideks hakkida ja sügavkülma panna, sealt saab sobiva koguse välja võtta. Ma ei ole veel sel talvel rohelsit sibulat ega tilli ostnud, kasutan suvel sügavkülma pandut siiani.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 16:08
Guest kirjutas: 25 Dets 2025 23:36
Külaline kirjutas: 25 Dets 2025 23:27Ehk siis, seda enam võiks selle sibula, porgandi ja kaalika osta poest ilma igasuguse pakendita. Ja koorida, tükeldada ja küpsetada oma kätega. See ei ole üldse mingi suur töö ja vaev. Seda enam, kui elad üksinda ja teed korraga väikeses koguses süüa.
Kuidas sa siis ülejäänud poolt kaalikat, sibulat või paari porgandit säilitad, kui mitte kiles, et nad ära ei närtsiks, kui mitte külmikus ja kilekotis?
Just, kui ainult ühele süüa teed?
Üldiselt ma tarvitan terve kaalika, porgandi ja sibula korraga ära. Nuikapsa samuti, nuikapsas on minu maiustus. Magusast olen loobunud, kui himus magusaisu, siis puhastan nuikapsa, lõikan tükkideks ja söön seda.
Mugulsibulad seisavad toatemperatuuril korvis. Roheline sibul närtib liiga kiiresti, et säilitada nii. Mõistlikum on tükkideks hakkida ja sügavkülma panna, sealt saab sobiva koguse välja võtta. Ma ei ole veel sel talvel rohelsit sibulat ega tilli ostnud, kasutan suvel sügavkülma pandut siiani.
Mina kaalikat väga ei söö. Kui, siis ostan nii väikese, et tarvitan kõik ära(panen seda vaid ühepajatoidu sisse) ja kui väikest poes ei ole, pigem jätan ostmata, sest ma tean, et muidu ma mujal seda ei kasuta.

Ma ka kõik muu, mis kannatab ja üle jääb, hakin kõik sügavkülma. Peakapsas seisab ka külmikus nädala kindlasti. Eks ma ikka planerrin ette ka. Kui tahan ikka kapsahautist teha ja poes on vaid suured kapsapead, siis teisest poolest ma teen mingi hetk näiteks kapsa-porgandi salatit või ise coleslaw salatit või hoopis kapsa-hakklihasuppi, mitte ei jäta ülejääki tahtlikult kappi kärvama 😃
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 16:43Kui tahan ikka kapsahautist teha ja poes on vaid suured kapsapead, siis teisest poolest ma teen mingi hetk näiteks kapsa-porgandi salatit või ise coleslaw salatit või hoopis kapsa-hakklihasuppi, mitte ei jäta ülejääki tahtlikult kappi kärvama
No kui arvestada sellega, et kogu turul/poes müüdav kodumaine kraam on korjatud sügisel ja ka kevadel veel müügikõlbulik, siis ega see kapsas-porgand-kartul jm su külmikus ei kärva kah nädalaga. Hoian juurviljasahtlis, köögiviljad säilivad hästi.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 21:32
Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 16:43Kui tahan ikka kapsahautist teha ja poes on vaid suured kapsapead, siis teisest poolest ma teen mingi hetk näiteks kapsa-porgandi salatit või ise coleslaw salatit või hoopis kapsa-hakklihasuppi, mitte ei jäta ülejääki tahtlikult kappi kärvama
No kui arvestada sellega, et kogu turul/poes müüdav kodumaine kraam on korjatud sügisel ja ka kevadel veel müügikõlbulik, siis ega see kapsas-porgand-kartul jm su külmikus ei kärva kah nädalaga. Hoian juurviljasahtlis, köögiviljad säilivad hästi.
Ei muidugi. Mul poolik kapsapea ka peale kahte nädalat külmikus veel täitsa okei olnud. Pealmine kiht ära ja lõigatud osal(tõmbab veidi halliks) ka jupp maha. Mul on isegi frillise salat kaks nädalad seal all sahtlis täitsa normaalne seisnud. Isegi mõruks ei läinud. Ära ka ei närtsinud.
Poolik paprika küll närtsib ära juba paari päevaga.
Tolmukübe
Kontakt:

Tekkis küsimus, et mis mõte on kurgil? Hakkasin sööma marineeritud kurki, aga tundub, et ega tal toiteväärtust pole. Mis vitamiine või mineraalaineid sisaldab kurk? Ainult vett täis teine. Mina võtan seda kartulipudru kõrvale, annab maitset. Nagu maitsetaim - palun väga. Aga nagu tervislik köögivili.. ?
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Veebr 2026 14:42 Tekkis küsimus, et mis mõte on kurgil? Hakkasin sööma marineeritud kurki, aga tundub, et ega tal toiteväärtust pole. Mis vitamiine või mineraalaineid sisaldab kurk? Ainult vett täis teine. Mina võtan seda kartulipudru kõrvale, annab maitset. Nagu maitsetaim - palun väga. Aga nagu tervislik köögivili.. ?
kui vana sa oled, et nii veidraid küsimusi küsid?
Selge ju, et marineeritud kurk on lihtsalt suurepärane maitsev salat prae kõrval, aga kasulikud ained on äädikas ammuilma sealt ära kaotanud. Peenralt korjatud mahekurgis seevastu on vitamiinid ja mineraalid täiesti olemas.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Veebr 2026 14:42 Tekkis küsimus, et mis mõte on kurgil? Hakkasin sööma marineeritud kurki, aga tundub, et ega tal toiteväärtust pole. Mis vitamiine või mineraalaineid sisaldab kurk? Ainult vett täis teine. Mina võtan seda kartulipudru kõrvale, annab maitset. Nagu maitsetaim - palun väga. Aga nagu tervislik köögivili.. ?
Tundub?

Marineeritud kurgis ei olegi midagi tevislikku ega kasulikku. Ei sarnane ka maitsetaimele, sest maitsetaimes on tavaliselt korralikult vitamiine sees.

Kui eluvõõras saab veel olla? Vabandust, aga tõesti, kuskohas sina küll elanud oled?
Tolmukübe
Kontakt:

Ei see marineeritud kurk nii kehva ka pole, kui guugeldada, siis isegi natuke vitamiini leidub.

Kurgid: kas teate et...
Seemnemaailm
https://seemnemaailm.com › article
Värske kurk soodustab maomahla eritust (eriti soolatud ja marineeritud) aitab kaasa uriini eritusele, aitab omastada rasvu, valku ja teisi toitainete osi.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Veebr 2026 09:38 Ei see marineeritud kurk nii kehva ka pole, kui guugeldada, siis isegi natuke vitamiini leidub.

Seemnemaailm
Värske kurk soodustab maomahla eritust (eriti soolatud ja marineeritud) aitab kaasa uriini eritusele, aitab omastada rasvu, valku ja teisi toitainete osi.
Ise küsisid ju marineeritud kurgi kohta :) seal pole peale kuumutamist ilmselt enam kuigi palju midagi järel, lisaks on marinaadis suhkur-sool.

Kui rääkida nüüd köögivilja toitudest, siis mulle väga maitsevad taimsed karrid. A'la : https://tuuliretseptid.ee/2026/01/bataa ... maga.html/
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Veebr 2026 09:38 Ei see marineeritud kurk nii kehva ka pole, kui guugeldada, siis isegi natuke vitamiini leidub.

Seemnemaailm
Sa tõesti ei tea, et värske kurk ja marineeritud kurk on täiesti erineva toiteväärtusega?

Marineeritud kurk on lihtsalt maitsev, aga selles ei ole midagi kasulikku. Samas, kui värske kurk on igati tervislik valik.

Täitsa huviga jälgin, kui kaugele kübeme rumalus veel minna saab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Baidu [Spider], käguan ja 2 külalist