Kehakaal ja suremine

vana hea klassika
Tolmukübe
Kontakt:

Kehakaal ja suremine

Postitus Postitas Tolmukübe »

No kuidas on. Kummad sugulased/tuttavad teil kauem elus püsivad, paksud või kõhnad? Kummad elavad kauem? Minu sugulasel oli üks tuttav paks, see elas 87-e aastani. Paksu enda sõnade järgi polnud tal diabeeti kah mitte, ometigi on kuulda olnud, et paksudele see häda kipub külge tulema. Öeldakse, et liigne kaal on ebatervislik. Kui ebatervislik ta ikkagi on, kas on siis rohkem haiguseid ja varem suremisi?
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Eks tuleb eristada suurt ülekaalu ja natukest ülekilosid. Kui sa järele mõtled, lihtsalt visuaalselt - kui paljusid 80+ vanuses päriselt pakse (KMI üle 35) sa tead? Ega eriti ei tea, eks, mõni üksik ja seegi suure tõenäosusega liigub kas ratastoolis või kõnniraamiga, kui üldse. Vitaalsed 80+ vanurid on kõik väikeses ülekaalus, normaalkaalus või kõhnad. Mingist vanusest on ikkagi nii, et kui sa suurt ülekaalu alla ei võta (või mõni haigus sinult kaalu ei vii), siis sured ära. Olin millalgi sapipõie lõikusega ühe öö haiglas. 90% selle osakonna haigetest olid üle 70 aasta vanad ja tõsises ülekaalus. Minu seal veedetud öö jooksul suri 2 haiget.
Külaline

Igal inimesel on oma geneetika, aga geenid ei lülitu alati sisse, sul võib olla eelsoodumus metaboolsele sündroomile, aga kui püsid sale, ei tarvitse diabeeti tekkidagi. Nii paljude häiretega. Ehk siis ülekaal või eluviis võib soodustada teatud geenide aktiveerumist ühel inimesel, aga mitte teisel. Üks sureb varem ja teine mitte.
Mul üks sugulane, kes pool elu olnud üsna ülekaaluline, sai diabeedi, vähi, südameprobleemid, miniinsuldid jne. Nüüd juba 83a, elus. Aga, mis elu see on, peoga tablette mitu korda päevas, istub suuremalt jaolt, kõnnib 20 m päevas, pidevalt vilets enesetunne. Samas tema naine, samas vanuses, teeb aiatööd, käib jalgsi poes, sõbrannadega väljas, reisib, niidab muru (on sale ja füüsiliselt heas vormis).
Ülejäänud sugulased olnud kõik normkaalus ja surnud u 85-86a, praktiliselt tervena jalapealt. Paar 85a on veel elus ega paistavad suremisele mitte mõtlevatki, hea vormis ka ja saledad.
Tolmukübe
Kontakt:

Siit järeldub, et tõsises ülekaalus ikkagi elab 70+ vähemalt. Küsimus - palju üle selle ikka vaja elada on, kui vanas eas teatavasti igasugused haigused ka veel kipuvad kimbutama? Muidugi, on ülekaal erinev, päris pakse nii väga palju meil ei ole. USA-s on neid palju, ei tea, millal seal hinge heidavad?
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 31 Jaan 2026 13:51 Siit järeldub, et tõsises ülekaalus ikkagi elab 70+ vähemalt. Küsimus - palju üle selle ikka vaja elada on, kui vanas eas teatavasti igasugused haigused ka veel kipuvad kimbutama? Muidugi, on ülekaal erinev, päris pakse nii väga palju meil ei ole. USA-s on neid palju, ei tea, millal seal hinge heidavad?
Rasvumine võib lühendada eluiga 6-20 aastat. Aga oluline pole mitte eluea pikkus, vaid tervelt elatud aastate pikkus. Ehk sa võid ju elus olla, aga see elu pole nauditav.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 31 Jaan 2026 13:51 Siit järeldub, et tõsises ülekaalus ikkagi elab 70+ vähemalt. Küsimus - palju üle selle ikka vaja elada on, kui vanas eas teatavasti igasugused haigused ka veel kipuvad kimbutama? Muidugi, on ülekaal erinev, päris pakse nii väga palju meil ei ole. USA-s on neid palju, ei tea, millal seal hinge heidavad?
Ma olen neid Ameerika paksusaateid vaadanud.. Kes on nii suures ülekaalus kui seal osalejad, siis need 50-ndat eluaastat ei näe. Dr No ka alati räägib neile, et kui te elustiili ei muuda, siis pikka pidu enam ei ole.
Tolmukübe
Kontakt:

No siis ikka mingist rasvumise astmest lähevad enne 50-t aastat, nö kõhnemad 70+. Mis siis arvate, kui tervis kannatab, kas siis annab paks olla? Praegu igasugused rohud, vererõhk võetakse alla, kolesterool võetakse alla, kui eriti muid hädasid ei ole ka - ole ja õitse, nagu öeldakse (ei tea, kas öeldakse, tuli selline väljend praegu pähe)?
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 14:17
Ma olen neid Ameerika paksusaateid vaadanud.. Kes on nii suures ülekaalus kui seal osalejad, siis need 50-ndat eluaastat ei näe. Dr No ka alati räägib neile, et kui te elustiili ei muuda, siis pikka pidu enam ei ole.
Tegelikult alati ei päästa see kaalulangetuski, kui kahju on organitele juba tehtud. Mõnikord on uudistes kirjutatud, et see või teine, kes osales selels programmis, suri ootamatult. Reeglina ütleb süda üles. Siis juba viiekümnendates.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 14:33
Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 14:17
Tegelikult alati ei päästa see kaalulangetuski, kui kahju on organitele juba tehtud. Mõnikord on uudistes kirjutatud, et see või teine, kes osales selels programmis, suri ootamatult. Reeglina ütleb süda üles. Siis juba viiekümnendates.
Eile just juhtusin nägema uudist, et üks seal saates osalenu jälle surnud.
https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/ ... 7a474ca7b9
Külaline

No neid 600lb life staare sureb ikka ohtralt, Sean Milliken suri 29a, osad 300+kg venitavad 40-50a, aga mis elu see on?
Selline ülekaal pole "morbidly obese" nimetus ilmaasjata, mõned või kümme ülekilo samas pole mingi terviserisk veel.
Külaline

Külaline kirjutas: 31 Jaan 2026 15:43 No neid 600lb life staare sureb ikka ohtralt, Sean Milliken suri 29a, osad 300+kg venitavad 40-50a, aga mis elu see on?
Selline ülekaal pole "morbidly obese" nimetus ilmaasjata, mõned või kümme ülekilo samas pole mingi terviserisk veel.
Osadel ütleb tervis üles alles siis, kui kaal on alla saadud. Pöördumatu kahju on kehale tehtud ja keha ilmselt saab omamoodi šhoki.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Jaan 2026 15:43 No neid 600lb life staare sureb ikka ohtralt, Sean Milliken suri 29a, osad 300+kg venitavad 40-50a, aga mis elu see on?
Nad on ka muidugi ühiskonnale väga suureks koormaks. Tööl nad ei käi, paljud pole iial käinud ja lisaks neile makstakse abiraha veel ka caretakerile, kes neile süüa toob ja tagumikku pühib. Null kasu on neist, ainult söövad ja s.tuvad.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Jaan 2026 16:40
Guest kirjutas: 31 Jaan 2026 15:43 No neid 600lb life staare sureb ikka ohtralt, Sean Milliken suri 29a, osad 300+kg venitavad 40-50a, aga mis elu see on?
Nad on ka muidugi ühiskonnale väga suureks koormaks. Tööl nad ei käi, paljud pole iial käinud ja lisaks neile makstakse abiraha veel ka caretakerile, kes neile süüa toob ja tagumikku pühib. Null kasu on neist, ainult söövad ja s.tuvad.
No meil on sellised vaimse tervise probleemide all kannatavad noored. Neid on nüüd kohe väga palju. Väga suured summad kulutatakse nende peale ja tööle nad ei lähe kunagi. Aina ravitakse ja ravitakse, pärast tiksuvad töövõimetusraha peal.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 31 Jaan 2026 08:33 No kuidas on. Kummad sugulased/tuttavad teil kauem elus püsivad, paksud või kõhnad? Kummad elavad kauem? Minu sugulasel oli üks tuttav paks, see elas 87-e aastani. Paksu enda sõnade järgi polnud tal diabeeti kah mitte, ometigi on kuulda olnud, et paksudele see häda kipub külge tulema. Öeldakse, et liigne kaal on ebatervislik. Kui ebatervislik ta ikkagi on, kas on siis rohkem haiguseid ja varem suremisi?
Sa ei viitsi kaalust alla võtta või mis sinu probleem on?
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 31 Jaan 2026 08:33 No kuidas on. Kummad sugulased/tuttavad teil kauem elus püsivad, paksud või kõhnad? Kummad elavad kauem? Minu sugulasel oli üks tuttav paks, see elas 87-e aastani. Paksu enda sõnade järgi polnud tal diabeeti kah mitte, ometigi on kuulda olnud, et paksudele see häda kipub külge tulema. Öeldakse, et liigne kaal on ebatervislik. Kui ebatervislik ta ikkagi on, kas on siis rohkem haiguseid ja varem suremisi?
Sa ei viitsi kaalust alla võtta või mis sinu probleem on?
Külaline

Ilmselt otsib oma ülekaalule õigustusi 😃
See kumab ju igast teemast läbi. Küll on köögivili järsku paha, millelgi maitset pole jne.
Külaline

Guest kirjutas: 31 Jaan 2026 17:10 Ilmselt otsib oma ülekaalule õigustusi 😃
See kumab ju igast teemast läbi. Küll on köögivili järsku paha, millelgi maitset pole jne.
Eks see võib ju ka kripeldada, kui paljud eluaegsed "kehapositiivsed" nüüd uute ravimite abil alla on võtnud Aga oleneb, palju Tolmukal seda ülekaalu on, kui see pole ohtlik tervisele, siis olgu rahulikult paks edasi, vähemalt on nägu sile.
Külaline

Üldiselt kõhnad või mõõdukalt trullakad (trullakus, mis liikumist raskeks veel ei tee) püsivad kauem elus. Erandeid on: näit vanaema ülekaaluline sõbranna, kellel oli juba kuski 60+ vanuses nõrk süda (mida iganes see siis tähendas), mille tõttu oma korterist välja minna oleks südamele liigne koormus olnud, elas siiski niimoodi tasa ja targu, ainult oma kodus üle 90 välja. Ja näide ka vara surnud saledast: meessugulane, suitsetaja, läks 50a insuldiga.

Minu ema ja tema sõbrannasid (pensioniealised) olen omavahel rääkimas kuulnud nii: "Kui sa lähed paksuks, siis hakkab sul olema raske liikuda ja kui sa ei liigu, siis hakkavad igasugu muud hädad (milleks sul on soodumus) süvenema". Üldiselt jah, saledad liiguvad pensionieas kepsakamalt - kuna neil on kergem liikuda. Kui on tõsine ülekaal, siis vanemas eas hakkab olema raske neid ülekilosid kaasa vedada ja see omakorda hakkab pärssima inimese tahet liikuda (sest raske on, ebamugav on), mille tulemusena tekib omamoodi suletud ring ehk siis süvenevad muud probleemid, milleks tal on soodumus.

Loomulikult võib ka saledal vanemal inimesel olla mingi nõrk koht, mis vanaedes välja lööb - kellel kipub vererõhk tõusma, kellel puusaliiges kuluma, kellel südame veresooned ummistuma vms. Kuid minumeelst on üldiselt saledatel ja enam-vähem vormis inimestel kergem ühte nõrka kohta ravida/lappida: antakse vererõhuravim, vahetatakse puusaliiges kunstpuusa vastu, laiendatakse südame veresooned - ja inimene elab jälle suht tegusana edasi. Näiteid: saledal töökaaslasel kulus pesnsioniea piiril puus, aga puus vahetati ära ja inimene oli endiselt liikuv ja tegus (käis jalgsi, toimetas aiamaal). Samas - tüsedamatel võidakse ka vahetada, kuid niisugust tegusust ja liikuvust inimene (kuna ülekilosid on raske kaasa vedada) ei pruugi saavutada. Arnold Rüütlil olevat olnud juba 60-tes südame veresoontega probleeme, aga opiti ära ja elas tegusana 90+ vanuseni. Samas - tugevalt ülekaalulisel võidakse ka südant opereerida, kui ikkagi võib (kuna südamel on ülekaalu tõttu ülekoormus peal) inimenesest enam mitte nii head nahka saada. Vererõhuravimid - jällegi, üldiselt heas seisus vanainimesel võivad need toimida paremini.

Ütleks, et normaalne kehakaal vanemas eas on siiski eelis. Sale vanem inimene kaldub olema liikuvam, liikuvus tagab parema füüsilise vormi. Parema füüsilise vormiga vanainimest on jällegi medistiinil mingi vea ilmnedes kergem "tuunida" nii, et elukvaliteet püsib enam-vähem (sama kui tugevalt ülekaalulist on sageli raskem tervemaks "tuunida" ja elukvaliteeti tagada.)
Külaline

Lugesin ühte raamatut, kus autor kritiseeris, et liiga paljudele arstidele on kehakaal nagu mingi asi iseeneses.

Kuigi tegelikult mõjutavat inimese tervist rohkem elustiil: näiteks kõhn ja kuivetu inimene, kes palju istub või/ja suitsetab nagu korsten, sööb rämpstoitu, ei maga piisavalt, võib olla suurema riskiga mingi tervisehäire saada ja varem surra, kui teine inimene, kelle kaal on normi ülemisest piirist suurem, aga samas eluviisid on tervist soodustavad: liigub, magab piisavalt, ei suitseta, sööb normaalsemat ja taskaalustatumat toitu.

Autor ütlebki, et arsti lähenemine peaksi olema hoopis niipidi: "Liigu, toitu kvaliteetselt (tervislikud rasvad, piisavalt valku, mitte liiga palju süsikaid jms.) - ja kui sul sellise eluviisi juures ikka veel ülekaalu on, ju see on siis isiklik omapära, aga sa ei pea selle pärast nii muretsema, sest su eluviis on ikkagi tervist soodustav ja ülekaal ei pruugi saada saatuslikuks selles mõttes, et sa ei pruugi elada vähem/haigemalt kui kõhnemad tingimata."

Pahatihti pidi olema vastupidi: jäädakse kinni ülekaalu: "Oi, sa pead kaalu langetama" - inimene hakkabki liikuma, jälgib toitumist... kuid, päris normi oma kaalu siiski ei saa. Seejärel tekib masendus: "Mis kasu on sellest tervislikust elust, kui ma olen ikkagi liiga paks?" -ja ta võtab ja viskab tervisliku eluviisi kõik nurka, ei liigu, sööb rämpstoitu - sest tema sai esmärgist niimoodi aru, et oluline on kehakaal ja ainult kehakaal - ja kui kaal on natuke suur, siis nagu tervislikum elu polekski nagu üldse terviseprobleemide riski madalaks muutev ega midagi. Autor ütleb, et sellest on kahju - tegelikult peaks see ülekaaluline inimene justnimelt tervislikku elustiili jätkama, sest see võib talle tagada parema kvaliteediga ja pikema elu - aga ta ei tee seda, kuna arvab (ekslikult), et oluline on ainult normkaalu mahtumine.

Samuti olevat oluline keskenduda just konkreetse inimese ainevahtusnäitajatele. Kuna ainevahetusnäitajate kontrolli all hoidmine - nii liikumise, toidu (kui ka vajadusel ravimid juurde) - mõjutavat ka inimese elukvaliteeti ja eluiga hoopis rohkem kui ainuüksi see õnnetu kehakaal.
Külaline

Mina olen lugenud, et kerge ülekaal on pigem kasulik. Kuni 10 kg ülekaalu ei põhjusta terviseprobleeme. Pigem on jah eluviis tähtis. Kui oled kõhn, aga suitsetad ja jood (selliseid on väga palju), ei ole ka tervis kiita. Mul on meestuttav, kes alati kõige õigustuseks ütleb, et ülekaalu tal pole (kuigi keskeas on päris paras pall kõhu peale tekkinud), samas joob väga palju, suitsetab väga palju, praktiliselt ei söögi. Larbibki kohvi, alkoholi ja sigarette. Aga enda arust on ikka maru tervislik, sest pole ülekaalus. Ikka pakse nahutab ette ja taha, et vaata seda, ta on ju paks. Eriti naiste kohta käib see kriitika, kuigi need tema kritiseeritud on sellised 80 kg-sed liikuvad trullad, kelle tervisel pole häda midagi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu ja 9 külalist