Keedumunad

köök, kodu korrashoid ja aed
Külaline

Keedumunad

Postitus Postitas Külaline »

Kuidas pagan te neid koorite või mis nõksu keetmisel kasutate?
Poodides on müügil täidetud munad imeilusa sileda valgega. Cateringist tulevad samasugused kenad.
Eile keetsin 6 muna ja nokkisin neilt koort lahti mm haaval, kõik jäid täkkeid täis ja koledad.
Olen kõike katsetanud - keeduvette äädikas, munad külma või kuuma vette, keedust kohe jääkülma vette ja koor puruks rullida, külma vette seisma jätta.
No ikka nokin munavalge tükiliseks.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Kui liiga värsked munad on - kodukanalast või otse talunikult, siis ainuke viis koor lahti saada ongi neid hoida ca 2-3 ndl kuskil jahedas. Siis peale keetmist külma vette, vaheta vajadusel vett ka.
Külaline

On nii Talleggi mune kui ka kodukanade mune. Vahel tuleb talunikult mitmeid karpe korraga, väga värsked nad ilmselt pole.
Kõik samamoodi - koorida väga raske.
Külaline

Ja mina mõtlesin, et olen ainus hädaline. Tegin peolauale täidetud mune ja heeringat, millel kahvliga purustatud munad peal. Keetsin 50 muna ja välimuse poolest oleks enamiku pidanud purustamisele suunama. Lopuks avastasin, et muna tuleb üsna sodiks lüüa nii, et see kõva koorealune kile katki läheks. Arvasin, et viga on Lidlist ostetud säästumunades, et külmutatud enne või kes teab.
Külaline

Mina hoian mune külmkapis. Tegelikult vajadust pole. Ja panen alati külma veega keema. Kui keenud on, lasen kraanil külma vee alt läbi
Pole nüüd päris tükk aega koor kinni jäänud. Kuupäeva ei jälgi aga tean ka, et värskel munal pidavat koor kinni olema.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 23:26 Mina hoian mune külmkapis. Tegelikult vajadust pole. Ja panen alati külma veega keema. Kui keenud on, lasen kraanil külma vee alt läbi
Pole nüüd päris tükk aega koor kinni jäänud. Kuupäeva ei jälgi aga tean ka, et värskel munal pidavat koor kinni olema.
Kas mõni ei hoia külmkapis?
Külaline

Mul alati külmkapis. Siis ei pea eriti kuupäeva jälgima, pahaks pole kunagi läinud. Ühed hanemunad seisid pea 3 kuud, täitsa ok olid.
Külaline

Hoian külmkapis harjumusest, aga tean ka, et tegelikult pole vaja, peaasi, et oleks ühtlane temp, kas siis külmkapis või toas. Nt Lidl ei hoia mune külmas.
Keedan munad, kallan keeva vee ära ja külma vee peale. Kumera lusikaseljaga klopin munakoore õrnalt katki (ikka nii jah, et see membraan sees ka aktki läheks, ühtlaselt üle muna) ja lasen seista külmas vees. Nt munad, millel on keedes mõra sees, tulevad alati ilusti lahti, sest vesi on juba koore vahel. Seda häkki, et muna klaasis vees loksutada ja nii koore katki peksta, olen ka proovinud, töötas küll.
Külaline

mina vaatan, et munade ehmatamisel külma veega tuleb kasuks kui muna on enne jääkülma vette panemist jõudnud ära kuivada. See võtab paar sekundit.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2026 00:03
Külaline kirjutas: 27 Jaan 2026 23:26 Mina hoian mune külmkapis. Tegelikult vajadust pole. Ja panen alati külma veega keema. Kui keenud on, lasen kraanil külma vee alt läbi
Poes need pole ka külmas. Prismas vähemalt küll mitte. Tavalise riiuli peal. Coopis minu mäletamist mööda ka pole külmas.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 11:21
Poes need pole ka külmas. Prismas vähemalt küll mitte. Tavalise riiuli peal. Coopis minu mäletamist mööda ka pole külmas.
Jah, aga koju ostes võiks siiski külma panna.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Jaan 2026 18:05
Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 11:21

Jah, aga koju ostes võiks siiski külma panna.
Mina hoiangi.
Aga ei juhtu tegelikult ka midagi, kui ei hoia.

Ma hetkeks mõtlesin, et äkki külmkapis olnud munade ja koore ära tulemise vahel võib seos olla.

Mõni peseb mune(kodukanade näiteks). Neid peab tõesti raudselt külmkapis hoidma. Riknevad kiiremini pestud munad.
Külaline

Meil ei pea mune külma panema tõesti, sest munad on pesemata. USAs nt jälle müüakse pestud mune ja tuleb hoiustada külmas. Samas on neil ka säilivusaeg oluliselt lühem
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

No kuidas siis igasugu kulinaariad lõppude-lõpuks neid mune koorivad? Tõesti et minul õnnestub selline koorimine haru-harva.
Külaline

Nätakas kirjutas: 30 Jaan 2026 20:11 No kuidas siis igasugu kulinaariad lõppude-lõpuks neid mune koorivad? Tõesti et minul õnnestub selline koorimine haru-harva.
Neil lähevad ka katki, lihtsalt neid ei serveerita. Ühel korral pidin eritellimusena tegema 70 täidetud muna(muidu meil menüüs polnud) ja mul läks ikka päris palju neist katki. Aga vahel saab ühte muna poolt kasutada vms. Restoranis ei läe muna raisku ka, kasutatakse mingi emulsiooni, salati vms neil menüüs on.
On mingid nipid ka, aga need siin mainitud. Mõni paneb äädikat, mulle nii ei meeldi, siis on see koor imelikult lödi ja ebamugav on koorida. Jäävees ehmatamine on kõige efektiivsem vast. Munakoor tuleks kas rullida katki vms, et ei oleks neid suuri kooretükke, enamasti tuleb koos kilega ära. Mõni kasutab teelusikat koorimiseks (teeb koore katki ja libistab lusika koore alla ja see tõmbab ühtlaselt lahti. Liiga värske muna ei tohi olla.
Külaline

Huvitav, siin paljud soovitaad rullimist, et munakoor peeneks puruks läheks. Mina just nii ei oska, kui nii teen, siis kohe kindlasti jäängi neid tükikesi nokkima ja osa tuleb ikka koos munvalgega. Mina panen munad külma vette. Hoian seal väga lühikest aega, ainult korraks. Ja siis koksan muna vastu lauda, nii et natuke katki läheb ja siis ettevaatliklt koorin. Siis tuleb koor ära suurte tükkidena nii, et munavalga kaasa ei tule. Saab kiiresti kooritud ja enamasti jääbka valge iluskas. No alati ei õnnestu, mõni muna võib valget ka lõhkuda, aga enamasti õnnestub.
buoy
Kontakt:

Postitus Postitas buoy »

"Keedan" õhufritüüris. Otse külmkapist, sama temperatuur ja sama aeg, kuid välja tulevad ikka erinevad, on siis värsked või vanemad. Mõnel tuleb ilusti koor ära (koksin koore võimalikult hästi puruks, siis muna korraks külmast veest läbi, et vesi koore vahele läheks ja saab kergesti koorida), teisel tõesti noki seda millimeetrihaaval küljest kõigest hoolimata. Need, millel koor kehvasti ära tuleb, tunduvad olevat teistsuguse tekstuuriga. Munavalge selline tihkem, membraan kõvasti kinni, seega on äkki asi toidus, mida kanadele antakse või munejate vanuses.
Külaline

Meenus ka selline nipp, et purgi sees loksutada. Mina ise seda proovinud ei ole. Aga täitsa toimib vist.
https://m.youtube.com/shorts/TBdiryMxa_E
Külaline

buoy kirjutas: 31 Jaan 2026 20:32 "Keedan" õhufritüüris. Otse külmkapist, sama temperatuur ja sama aeg, kuid välja tulevad ikka erinevad, on siis värsked või vanemad. Mõnel tuleb ilusti koor ära (koksin koore võimalikult hästi puruks, siis muna korraks külmast veest läbi, et vesi koore vahele läheks ja saab kergesti koorida), teisel tõesti noki seda millimeetrihaaval küljest kõigest hoolimata. Need, millel koor kehvasti ära tuleb, tunduvad olevat teistsuguse tekstuuriga. Munavalge selline tihkem, membraan kõvasti kinni, seega on äkki asi toidus, mida kanadele antakse või munejate vanuses.
Keegi siin kunagi soovitas ja kufis muna keeta. Proovisin- no nii haledalt kokkukleepunud munakoort pole mul vees keetes kunagi isegi õnnestunud saavutada. Sõna otsese mõttes millimeetrihaaval kiskusin koort lahti. Pealegi muna ise oli kuidagi halvem, kuivem ja maitsetum. Ei kunagi enam.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Jaan 2026 09:34 mina vaatan, et munade ehmatamisel külma veega tuleb kasuks kui muna on enne jääkülma vette panemist jõudnud ära kuivada. See võtab paar sekundit.
Proovisin täna teha nii. Ja õnnestus. Ei tea, kas see oli juhus või tõesti toimib see nipp.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist