Ei taha või ei julge tööle minna?
-
Külaline
Ei taha või ei julge tööle minna?
Kuidas Teie käituksite kui Teie pikaaegne sõbranna Teilt iga kuu laenu küsib? Samas maksab ta järgmine kuu tagasi kohe, aga enne kuu lõppu küsib jälle.
Tegu on 30 ndates naisterahvaga kellel on 2 last, aga pole elus kunagi tööl käinud. Reaalselt oleks ta võimeline tööl käima. Hetkel juba aastaid on ta rahalistes raskustes, kuid tööle ei lähe. Isegi ei proovi. Ühe koolituse käis ta läbi ja saaks kohe tööle sinna ametile. Tööl oleks vaja käia Kodu kõrval suht. Tihti juba surun talle ette neid numbreid, et helistagu ja rääkigu läbi. Ülemus on väga vastutulelik ja ülitore. Leiab sada muud põhjust et mitte ühendust võtta. Ma siiani ei saa aru millest ta elab ja lapsi suudab kasvatada. On üksikvanem. Lastele midagi eriti pakkuda pole jne..ausalt öeldes tekib juba trots tema suhtes nii. Miks ma pean aitama kui inimene ennast ei aita?
Mõni aeg tagasi kirjutasin talle pika kirja, et võtku end kokku, sest lapsed on vaja üles kasvatada ja nii ei saa. Võib olla on juba hirm tööle minna jne. Saan sellest aru. Aga peab ju käsile võtma selle. Siis solvus mu peale ja eiras mind.
Mida teha? Mida Teie teeksite?
Tegu on 30 ndates naisterahvaga kellel on 2 last, aga pole elus kunagi tööl käinud. Reaalselt oleks ta võimeline tööl käima. Hetkel juba aastaid on ta rahalistes raskustes, kuid tööle ei lähe. Isegi ei proovi. Ühe koolituse käis ta läbi ja saaks kohe tööle sinna ametile. Tööl oleks vaja käia Kodu kõrval suht. Tihti juba surun talle ette neid numbreid, et helistagu ja rääkigu läbi. Ülemus on väga vastutulelik ja ülitore. Leiab sada muud põhjust et mitte ühendust võtta. Ma siiani ei saa aru millest ta elab ja lapsi suudab kasvatada. On üksikvanem. Lastele midagi eriti pakkuda pole jne..ausalt öeldes tekib juba trots tema suhtes nii. Miks ma pean aitama kui inimene ennast ei aita?
Mõni aeg tagasi kirjutasin talle pika kirja, et võtku end kokku, sest lapsed on vaja üles kasvatada ja nii ei saa. Võib olla on juba hirm tööle minna jne. Saan sellest aru. Aga peab ju käsile võtma selle. Siis solvus mu peale ja eiras mind.
Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 12:58 Kuidas Teie käituksite kui Teie pikaaegne sõbranna Teilt iga kuu laenu küsib? Samas maksab ta järgmine kuu tagasi kohe, aga enne kuu lõppu küsib jälle.
Tegu on 30 ndates naisterahvaga kellel on 2 last, aga pole elus kunagi tööl käinud. Reaalselt oleks ta võimeline tööl käima. Hetkel juba aastaid on ta rahalistes raskustes, kuid tööle ei lähe. Isegi ei proovi. Ühe koolituse käis ta läbi ja saaks kohe tööle sinna ametile. Tööl oleks vaja käia Kodu kõrval suht. Tihti juba surun talle ette neid numbreid, et helistagu ja rääkigu läbi. Ülemus on väga vastutulelik ja ülitore. Leiab sada muud põhjust et mitte ühendust võtta. Ma siiani ei saa aru millest ta elab ja lapsi suudab kasvatada. On üksikvanem. Lastele midagi eriti pakkuda pole jne..ausalt öeldes tekib juba trots tema suhtes nii. Mina käin kahel töökohal ja näen vaeva ja siis oma pere arvelt iga kuu andku talle laenu. Miks ma pean aitama kui inimene ennast ei aita?
Sõltub, mis summa on. Kui kuni 50e, laenaksin, tagasi maksab ta ju ikka. Kui suurem summa, vbl enam ei laenaks, sest ükskord võib tulla päev, kus ta enam ei maksa, ja oledki oma rahast ilma. Kasvatuslikel eesmärkidel ei laenaks, kui kuu lõpus rahad otsa saavad, küll siis teab, kus mõni töökoht asub. Või läheb supikööki, enda asi. Või keedab makarone.
-
Külaline
Mina ei laenaks, aitab küll. Selline pidev laenamine on nagu kaassõltuvus. Saagu ise hakkama. Tegelikult ma ei tahaks üldse sellise inimesega suhelda, kes tööl ei käi, imelik inimene. Kui ta oleks sõbranna, siis teaksid, millest ta elab.
-
Külaline
Ei laenaks enam. Oled ju pikalt oma heasoovlikkust näidanud, aga samas on oluline ka piirid paika panna. Muidu ta arvabki, et võib terve elu sinu seljas liugu lasta.
Üleüldse on kahe väikese lapse emast ääretult vastutustundetu sellist eluviisi harrastada. Üksik inimene võib nii elada, aga lastega nii käituda ei tohi. Mujal maailmas oleks oht oma lastest üldse ilma jääda, kui ikka inimene igati näitab, et ei tule nende ülalpidamisega toime. Seda sa peaksidki talle mainima. Ehk võtab mõistuse pähe.
Üleüldse on kahe väikese lapse emast ääretult vastutustundetu sellist eluviisi harrastada. Üksik inimene võib nii elada, aga lastega nii käituda ei tohi. Mujal maailmas oleks oht oma lastest üldse ilma jääda, kui ikka inimene igati näitab, et ei tule nende ülalpidamisega toime. Seda sa peaksidki talle mainima. Ehk võtab mõistuse pähe.
-
Külaline
Lõpetaksin sõbranna asemel kohe sinuga suhtlemise ja loodan, et ta satub lugema ja tõesti seda ka teeb. Sõbranna ei salatse, räägi taga, pea salavimma.
-
Külaline
Kes talle siis raha laenab?Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 15:11 Lõpetaksin sõbranna asemel kohe sinuga suhtlemise ja loodan, et ta satub lugema ja tõesti seda ka teeb. Sõbranna ei salatse, räägi taga, pea salavimma.
-
Külaline
Aga kellele teemaalgataja siis veel sõber öelda saab, kui ta seda laenuga ei osta. Paljud sellised avastavad end ühel hetkel üksi kuna oli kade meel teist eestlast kuu lõpus 30€ laenuga toetada. Väga eestlaslik. Tulla ka mõned termad allapoole eestlaste loomusesse jne. Vaata ka kahjurõõm.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 15:09 Ei laenaks enam. Oled ju pikalt oma heasoovlikkust näidanud, aga samas on oluline ka piirid paika panna. Muidu ta arvabki, et võib terve elu sinu seljas liugu lasta.
Statistika järgi kuuluvad Eestis üksikvanemad kõige suuremasse vaesusriski nagu ka üksi elavad pensionärid. Alati muidugi leidub keegi v..d, kes sel juhul seda ema lastekaitsega või üksikut pensionäri hooldekoduga ähvardama tuleb. Südametuid, kes arvavad, et neid see ei puuduta siin riigis leidub, aga karmal on omad seadused.
-
Külaline
Ei toidaks sellist õpitud abitust.
Kui reaalselt on võimalus tööle minna ja inimene ei lähe, siis on tegemist vastutustundetu käitumisega ning omalt poolt regulaarse laenamisega seda ei soodustaks.
Laenaksin raha ainult väga erakorralisel juhul.
Kui reaalselt on võimalus tööle minna ja inimene ei lähe, siis on tegemist vastutustundetu käitumisega ning omalt poolt regulaarse laenamisega seda ei soodustaks.
Laenaksin raha ainult väga erakorralisel juhul.
-
Külaline
Olen TA
Hmm, et siis ongi minu kohus teda igakuiselt aidata? Vahest küsib laenu juba suht kuu alguses. Väsitav on juba. Viimasel ajal olen pidanud keelduma kuna ka endal on väljaminekuid olnud. Aga pidevalt keelduda ja mõelda mida nüüd öelda on ka tobe.
Minul on siis sellist sõbrannat vaja? Suunan ja aitan alati. Inimene lihtsalt ei lähe tööle.
Olen saatnud lastele ka riideid mida ise olen kuskilt sinsayst ostnud. Raha tagasi pole küsinud. Mina mõtlen pigem laste peale, et neil oleks vähemalt midagigi. Aga tõesti tekib trots, et inimene ise ei mõtle.
Ja nüüd olen mina paha. Peaksin lihtsalt igakuiselt mitmeid kordi laenu andma ja kõik ongi ok nii?
Mis kasu on laenu tagasisaamisest kui ta küsib varsti jälle.
-
Külaline
Mina sain ühest laenajast lahti nii, et ütlesin, et ma ei laena seda summat, annan selle, tagasi ei taha, aga edaspidi enam ei laena.Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 16:50Olen TA
Hmm, et siis ongi minu kohus teda igakuiselt aidata? Vahest küsib laenu juba suht kuu alguses. Väsitav on juba. Viimasel ajal olen pidanud keelduma kuna ka endal on väljaminekuid olnud. Aga pidevalt keelduda ja mõelda mida nüüd öelda on ka tobe.
Minul on siis sellist sõbrannat vaja? Suunan ja aitan alati. Inimene lihtsalt ei lähe tööle.
Olen saatnud lastele ka riideid mida ise olen kuskilt sinsayst ostnud. Raha tagasi pole küsinud. Mina mõtlen pigem laste peale, et neil oleks vähemalt midagigi. Aga tõesti tekib trots, et inimene ise ei mõtle.
Ja nüüd olen mina paha. Peaksin lihtsalt igakuiselt mitmeid kordi laenu andma ja kõik ongi ok nii?
-
Külaline
Aga kuidas ta põhjendab, et tööle ei taha minna? Eriti kui Sinu jutu järgi oleks töökoht olemas. Kohtutäitur ei või konto kallal olla, kui sissetulekut ei taha näidata? Hirmus tööle minna ei saa asi ju olla, kui ta koolitusega hakkama sai.
-
Külaline
Olen TAGuest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 17:56 Aga kuidas ta põhjendab, et tööle ei taha minna? Eriti kui Sinu jutu järgi oleks töökoht olemas. Kohtutäitur ei või konto kallal olla, kui sissetulekut ei taha näidata? Hirmus tööle minna ei saa asi ju olla, kui ta koolitusega hakkama sai.
Põhjendab nii, et näiteks 24 tunnised vahetused ikkagi väsitavad, kui üks pakkumine oli 30 km kaugusel siis oli mure, et sõidab pool palgast maha, siis et auto annab varsti otsad kui nii sõita aina jne. Neid vabandusi palju.
Ta ei proovigi.
Ja nädal tagasi tuli sms " Sul kannatab uue kuu alguseni sott laenu teha? "
Nagu pidevalt saan neid küsimusi. Ei taha see paha ka olla kes pidevalt ära ütleb ja ei taha nagu midagi öelda ka, et mingu tööle.
Samas on sõbrannana ta hästi tore ja kallis. Tunnen teda 20 a.
-
Külaline
Miks ta peakski mulle sissetulekut näitama?Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 17:56 Aga kuidas ta põhjendab, et tööle ei taha minna? Eriti kui Sinu jutu järgi oleks töökoht olemas. Kohtutäitur ei või konto kallal olla, kui sissetulekut ei taha näidata? Hirmus tööle minna ei saa asi ju olla, kui ta koolitusega hakkama sai.
Kui talle ülekandeid olen teinud siis peaks ju kohtutäitur kohe selle ära võtma.
Ilmselt ta sissetulek ongi alimendid mida riik maksab ligi 200 ja lasteraha 160.
Aga väga mõrudaks teeb meele küll. Ma käin ja töötan ja näen vaeva ja siis pean arvestama, et talle oleks ka midagi anda. Ei tule see raha lihtsalt ju.
-
Külaline
Eks see näitab seda, et Eesti ühiskond on jõudnud juba sinnani, et sellist eluviisi saab harrastada, kus inimene ei haara kinni võimalusest tööle minna, kuigi saaks.
Muidugi, oleneb inimese nõudlikkusest elustandardi suhtes - vähegi parema elu tahtja nii ei saa. See sõbranna on siis ilmselt vähenõudlik. Võibolla vahel viriseb natuke, et võiks parem elu olla, aga üldiselt, nii väga rahulolematu, et olukorda muuta püüaks, ta ka ei ole. Sest mitte tööl käimisel, teadagi, on ju ka oma võlud. Ei pea hommikul üles tõusma ega kuhugi kiirustama/tööasju tegema hakkama, aeg on su enda päralt. Võibolla ta on ni harjunud vabadusega, et ei ei raatsi loobuda sellest vabadusest?
Ilmselt sõltub sinu raha laenamisest/mitte laenamisest teie omavaheline suhtlemine. Kui sa annad laenu, siis suhtlete omavahel ja kui ei, siis ta solvub ega taha suhelda. Oma suhtumist tööle minekusse ta ühel või teisel juhul vaevalt muudab - on seni saanud ilma tööta, saab kuidagi edasi ka.
Muidugi, oleneb inimese nõudlikkusest elustandardi suhtes - vähegi parema elu tahtja nii ei saa. See sõbranna on siis ilmselt vähenõudlik. Võibolla vahel viriseb natuke, et võiks parem elu olla, aga üldiselt, nii väga rahulolematu, et olukorda muuta püüaks, ta ka ei ole. Sest mitte tööl käimisel, teadagi, on ju ka oma võlud. Ei pea hommikul üles tõusma ega kuhugi kiirustama/tööasju tegema hakkama, aeg on su enda päralt. Võibolla ta on ni harjunud vabadusega, et ei ei raatsi loobuda sellest vabadusest?
Ilmselt sõltub sinu raha laenamisest/mitte laenamisest teie omavaheline suhtlemine. Kui sa annad laenu, siis suhtlete omavahel ja kui ei, siis ta solvub ega taha suhelda. Oma suhtumist tööle minekusse ta ühel või teisel juhul vaevalt muudab - on seni saanud ilma tööta, saab kuidagi edasi ka.
-
Külaline
Minu meelest ei ole muud valikut, kui istudagi temaga maha ja rääkida ausalt. Et ta on sulle väga kallis ja sa oled tema pärast mures. Ja mida selline laenamine-tagasimaksmine sinuga teeb.Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 18:30Olen TAGuest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 17:56 Aga kuidas ta põhjendab, et tööle ei taha minna? Eriti kui Sinu jutu järgi oleks töökoht olemas. Kohtutäitur ei või konto kallal olla, kui sissetulekut ei taha näidata? Hirmus tööle minna ei saa asi ju olla, kui ta koolitusega hakkama sai.
Põhjendab nii, et näiteks 24 tunnised vahetused ikkagi väsitavad, kui üks pakkumine oli 30 km kaugusel siis oli mure, et sõidab pool palgast maha, siis et auto annab varsti otsad kui nii sõita aina jne. Neid vabandusi palju.
Ta ei proovigi.
Ja nädal tagasi tuli sms " Sul kannatab uue kuu alguseni sott laenu teha? "
Nagu pidevalt saan neid küsimusi. Ei taha see paha ka olla kes pidevalt ära ütleb ja ei taha nagu midagi öelda ka, et mingu tööle.
Samas on sõbrannana ta hästi tore ja kallis. Tunnen teda 20 a.
-
Külaline
Täiesti arusaadav, et see olukord tekitab sinus trotsi. Inimesele ei pea mite kala kätte andma vaid õpetama kala püüdma. Seda sa ilmselgelt oledki teinud ja järjekindlalt. Mina seda selgitaksingi, rahulikult, alustades positiivsest: "sa oled tore inimene ja mulle meeldib sinuga suhelda, aga ütlen ausalt ära, et mulle on hakanud see pidev laenamine närvidele käima. Ma saaksin aru, kui sa oleksid töövõimetu või invaliid, aga sa pole. Seega peaksid sa laenamise tööle minema. Loomulikult on see sinu otsustada mida sa teed, aga lepime kokku, et nüüd see minult laenamine lõpeb. Ära küsi edaspidi ja mina ei laena edaspidi."
Midagi sellist, aga sa peaksid siis olema ka väga konkreetne ja sellest kinni pidama. Ilmselgelt jääb tal teatud summa oma eelarvest iga kuu puudu ja tööle minemise asemel püüab igati mugavalt hakkama saada. Teine variant on see ,mida keegi siis nutikalt katsetas, et annadki selle 100 eur ja ütled, et tagasi ei taha, aga rohkem enam midagi ei laena, ärgu enam kunagi küsigu. Ei oska küll arvata, kas iga tüübi puhul õnnestub sellega käitumist muuta, üdliselt laisad jäävad laiskadeks.
Midagi sellist, aga sa peaksid siis olema ka väga konkreetne ja sellest kinni pidama. Ilmselgelt jääb tal teatud summa oma eelarvest iga kuu puudu ja tööle minemise asemel püüab igati mugavalt hakkama saada. Teine variant on see ,mida keegi siis nutikalt katsetas, et annadki selle 100 eur ja ütled, et tagasi ei taha, aga rohkem enam midagi ei laena, ärgu enam kunagi küsigu. Ei oska küll arvata, kas iga tüübi puhul õnnestub sellega käitumist muuta, üdliselt laisad jäävad laiskadeks.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 16:50Olen TA
Mis vanuses lapsed on? Kas ta üldse saab tööle minna, kui lapsed on väikesed ja riburadapidi haiged näiteks? Kui on suuremad lapsed, siis ema võib vajada psühhiaatrilist abi?
-
Külaline
Miks ta sinna kodu kõrvale siis ei läinud? Ok, 30km eemale ei taha sõita, aga kodu kõrvale?Külaline kirjutas: ↑04 Veebr 2026 12:58Ühe koolituse käis ta läbi ja saaks kohe tööle sinna ametile. Tööl oleks vaja käia Kodu kõrval suht.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Andy ja 6 külalist