Guest kirjutas: ↑04 Veebr 2026 17:12
Kuidas saab segi ajada kümnendit, kus ma ise olen elanud, noor olnud, koolis käinud ja seksiga alustanud?
Kus Eesti piirkonnas sellised hirmsad asjad juhtusid, et noor visati koolist välja, kui ta oli süütuse kaotanud? Meie koolis oli lausa nii, et koolinoored said lapse ja lapse isa käis koolis edasi. Lapse ema lõpetas keskkooli õhtukoolis. Kedagi ei visatud kuskilt välja ega pillutud kividega surnuks.
Milleks selline liialdus?
Mina ka ei saa aru, kuidas mõned nagu mäletavad täiesti teist ajastut, kui mina oma noorusest mäletan. Elasin maakohas, aga ikkagi läksin günekoloogi juurde, kui mul esimene armastus tekkis. Ja arst kirjutas pillid, nõustas, isegi emale ei olnud vaja sellest rääkida. Koolis räägiti samuti rasestusvastastest vahenditest. Üks minu klassiõde oli kooli lõpetades rase, keegi teda kuskile ei visanud, sai ära lõpetada ja ei vaadanud keegi viltu ega midagi. Kusjuures siiani on sama mehega koos, neil on veel neli last. Mingeid massilisi aborte ei tehtud, üht inimest oma tutvusringkonnas tean, kes aborti tegi. Aga et kõik 50+ inimesed on aborti teinud, ainult litsid seksisid regulaarselt, korralikel olid üheöösuhted, kondoome polnud ja mis muud jama siin kõik lugeda saab. Loen ja imestan.
Mina arvan, et need, kes siin püüavad selgeks teha et 80-90ndate Eesti oli üks pommiauk, kus oli absoluutne vahendite puudus ja infosulg HIVi, AIDSi, soovimatu raseduse ning suguhaiguste levimise teemal, on ise tegelikult 30-40-aastased, kel on sellest ajast mingi väärpilt. Kujundatud vanemate inimeste õudusjuttude põhjal.
Endal neil reaalset kogemust ei olegi.
Aga see inimene, kes siin eespool kirjutas, kuidas tema alustas küll sugueluga korralikult 19-aastaselt, aga käis aborte tegemas, väites, et kõik 50+ naised käisid aborditamas, on lihtsalt väga loll inimene. Vabandust väljendust, aga mitte kuidagi muud moodi ei oska seda sõnavõttu kommenteerida. Eriti veel arvestades asjaolu, et ta ei pea aborditamist valeks, imelikuks ega häbenemistväärivaks teoks.
Vaevalt, et ta tänagi soovimatu raseduse hoidumise teemast midagi teab. Hea seegi, et ta ei ole enam fertiilses eas.