See on nagu minu nõukaaegne lapsepõlv
-
මම වැටෙන කුරුල්ලෙක්
- Teerajaja
- Kontakt:
See on nagu minu nõukaaegne lapsepõlv
https://www.facebook.com/watch/?v=1256756189890636
Aina käisime pikki päevi koos täiskasvanutega lõpututel vagudel kõplamas. Lapsi oli igas vanuses ja kõik tegid ühtmoodi täistööpäevad.
Lõunasöögiks oli võileib ja kurk. Ei mingeid vahepalasid. Ühisest ämbrist jõime vett. Kord juhtus ime, ühest lähedal asuvast majapidamisest tõi vana naine meile kirsimorssi. Küll see oli hea!
Aina käisime pikki päevi koos täiskasvanutega lõpututel vagudel kõplamas. Lapsi oli igas vanuses ja kõik tegid ühtmoodi täistööpäevad.
Lõunasöögiks oli võileib ja kurk. Ei mingeid vahepalasid. Ühisest ämbrist jõime vett. Kord juhtus ime, ühest lähedal asuvast majapidamisest tõi vana naine meile kirsimorssi. Küll see oli hea!
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene.
-
Külaline
Millal selline aeg oli, et lapsed niimoodi kõplama pidid? Ma olen sündinud 1973 ja pole elu sees rohkem põllul käinud kui paar korda põhikooli ajal klassiga sügisel kartuleid korjamas. Ja siis anti ikka ka korralikult süüa lastele.මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් kirjutas: ↑08 Veebr 2026 14:40 https://www.facebook.com/watch/?v=1256756189890636
-
Külaline
Ma olen 1972 sündinud, aga lõputut kõplamist ja rohimist mäletan ka oma lapsepõlvest. Kõigepealt oma kodu peenramaal. Siis algklassides pidime kooliaias rohima. 4-5-klassis pidime TPL-s põllutöid tegema. Samal ajal hakkasime septembris kooliga igal aastal käima kartulipõllul. 80ndate lõpu poole oli moodne omada peedipõldu. Ehk siis kasvatasid ja harisid ja siis müüsid kokkuostu maha.
Ikka läbi lapsepõlve toimus see asi.
Seda aga küll ei mäleta, et süüa üldse ei olnud ja et morss või magus amps oleks midagi haruldast olnud. Toidupoe letid olid tühjad küll, aga limpsi ja kommi ikka vahel sai.
Ikka läbi lapsepõlve toimus see asi.
Seda aga küll ei mäleta, et süüa üldse ei olnud ja et morss või magus amps oleks midagi haruldast olnud. Toidupoe letid olid tühjad küll, aga limpsi ja kommi ikka vahel sai.
-
Külaline
Ma olen 1973 sündinud ja esimest korda kuulen, et peedipõld oli moodne. Meil polnud ühtki põldu ega peenart, ei mäleta ka, et tuttavatel oleks olnud. Aga noh, me elasime linnas, ilmselt maal oli teisiti.Guest kirjutas: ↑08 Veebr 2026 15:03 Ma olen 1972 sündinud, aga lõputut kõplamist ja rohimist mäletan ka oma lapsepõlvest. Kõigepealt oma kodu peenramaal. Siis algklassides pidime kooliaias rohima. 4-5-klassis pidime TPL-s põllutöid tegema. Samal ajal hakkasime septembris kooliga igal aastal käima kartulipõllul. 80ndate lõpu poole oli moodne omada peedipõldu. Ehk siis kasvatasid ja harisid ja siis müüsid kokkuostu maha.
-
Külaline
1974 siin, kasvanud Tallinna aedlinnas. Kodus meil jah otsest põldu polnud - pernraid küll, aga lõputult kõblata sai maal sugulaste juures ning samuti TPL-is ja EÕM-is. Küll mitte täispäevi, vaid ikka 4h ja siis sai sööklas korralikku toitu. Samas põllul ei toimunud mingit söötmist ega jootmist. Ise võtsid limonaadipudeliga vett või morssi kaasa, kui nii ettenägelik olid.
Sügiseti pidi ikka nii sugulastel kui nende tuttavatel abiks käima kartuleid võtmas. See oli nagu töökasvatuse üks osa. Kooliga muidugi ka. Aa, ja pioneerilaagris olles pidi kartulimardikaid korjamas-tapmas käima põllul.
Sügiseti pidi ikka nii sugulastel kui nende tuttavatel abiks käima kartuleid võtmas. See oli nagu töökasvatuse üks osa. Kooliga muidugi ka. Aa, ja pioneerilaagris olles pidi kartulimardikaid korjamas-tapmas käima põllul.
-
මම වැටෙන කුරුල්ලෙක්
- Teerajaja
- Kontakt:
1974 läksin mina juba ülikooli. Ma isegi ei tea kas just PIDI, kõplasid ka jõukate perede lapsed. Koos külaga põllul olla oli huvitavam kui üksi või toriseva vanaemaga kodus. Laste lühendatud tööpäevadest ei olnud keegi veel vist kuulnudki, vähemalt maal mitte.Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2026 14:59Millal selline aeg oli, et lapsed niimoodi kõplama pidid? Ma olen sündinud 1973 ja pole elu sees rohkem põllul käinud kui paar korda põhikooli ajal klassiga sügisel kartuleid korjamas. Ja siis anti ikka ka korralikult süüa lastele.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
-
Külaline
Mina pidin küll kõplama maal kapsapõldu, vanematega koos. See oli võimalus neid kapsaid leningradi viia ja müüa ja saada selle eest raha. See oli vanemate raha. Minu jaoks oli see töökasvatus vanemate silmis.
Aga raha teenimiseks võimaldati minna veel tööle. Kõplama.
Aga raha teenimiseks võimaldati minna veel tööle. Kõplama.
-
Külaline
Mina olen 1972 sündinud ja oli küll kõplamine. Kõik suved oli töö ja puhkelaager, mulle ei antud valida, kas tahan sinna minna või mitte. Mina kõplasin 4 tundi, aga osad lapsed kõplasid vabatahtlikult ka pikad päevad, et rohkem teenida. Mina olin lapsena pigem loodrite killast, mina ei soovinud. Kodus hakkasin vastu ja eriti ei kõblanud, vanemad muudkui ohhetasid ja ahhetasid, et mis minust küll saab, tööd absoluutselt teha ei taha. Kõik kevaded pidi kuskil kolhoosipõllul kive käima korjamas ja kõik septembrikuud olid kartulivõtmine kolhoosis, kooli sai alles oktroobrist. Mõnele see kõik väga meeldis, mulle absoluutselt mitte.
-
Külaline
Me ei käinud kolhoosis kõplamas, suvel oli koduski aiatööd- sibulapeenrad, ja kasvatasime kurke, need läksid Leningradi turule.
-
Külaline
Ma olen linnalaps, sündinud 1969 ja loen teie jutte suu ammuli. Ei tea mingist kõplamisest mitte midagi. Kooliga käisime küll sügiseti 1 või 2 päeva õunu, porgandeid või kartuleid korjamas, aga põllumaad meie perel ei olnud ja TPL polnud ju kohustuslik, et sinna kõplama oleks pidanud minema, seetõttu mina seal ei käinud. Kõplamisest tean ainult nii palju, kui Leelo Tungla raamatus " Neitsi Maarja neli päeva" kirjutatud oli.
-
Külaline
Täitsa kohustuslik muidugi polnud, ma arvan, et vanemad panid. Mina sinna küll ei tahtnud minna, aga kästi. Vihkan nüüd elu lõpuni igasugu aiatöid.Guest kirjutas: ↑08 Veebr 2026 16:14 Ma olen linnalaps, sündinud 1969 ja loen teie jutte suu ammuli. Ei tea mingist kõplamisest mitte midagi. Kooliga käisime küll sügiseti 1 või 2 päeva õunu, porgandeid või kartuleid korjamas, aga põllumaad meie perel ei olnud ja TPL polnud ju kohustuslik, et sinna kõplama oleks pidanud minema, seetõttu mina seal ei käinud. Kõplamisest tean ainult nii palju, kui Leelo Tungla raamatus " Neitsi Maarja neli päeva" kirjutatud oli.
-
Külaline
Ma olen 89 sündinud ja kõplasime oma maakoha põllul iga nv kui hooaeg oli. Viimane konksuga kartulivõtt(tagumik uppis) oli vanaemal abis käia, oli aastal 2006-2007. Need olid viimased aastad, kui vanaema veel kartulit ja porgandit ise kasvatas.Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2026 14:59Millal selline aeg oli, et lapsed niimoodi kõplama pidid? Ma olen sündinud 1973 ja pole elu sees rohkem põllul käinud kui paar korda põhikooli ajal klassiga sügisel kartuleid korjamas. Ja siis anti ikka ka korralikult süüa lastele.මම වැටෙන කුරුල්ලෙක් kirjutas: ↑08 Veebr 2026 14:40 https://www.facebook.com/watch/?v=1256756189890636
Mina ei puutunud üldse kõplamisega kokku, ma isegi ei tea, mida see sõna täpselt tähendab. Umbrohu kitkumine? Ainuke, mida nõuka ajast mäletan, et 9-s klassis pidi kolhoosi või sovhoosi kartuleid korjama minema, aga see oli ka vist 1-2 päeva ainult. Mäletan, et oli kohapeal ööbimine, aga kaua olemist ei mäleta. Ja ainult 9-s klass oli kartulivõtt, muul ajal mitte. Ja veel mäletan, oli ÜKT, seda pidi tegema, olid mingid tunnid, mis pidid täis saama, aga sellega oli ka nii, et tassisid 20 kg makulatuuri kooli, ja pääsesid sellest ka ära. Siiani imestan, kuidas seda 20 kg vedada jaksasin, ajalehed olid. Enam ei jaksa. Aga eks sugulane aitas ka tassida, vahepeal sai kätt puhata.
-
Külaline
ÜKT oli ka veel jah. Me pidime korjama pärnaõisi, teelehti ja raudrohtu, ise need ära kuivatama. Pärast neid müüdi siis apteegis. Siis oli koolis mingid tegevused, pidi kardinaid õmblema ja seinad ära värvima. Ma nüüd mõtlen, et olin viiendas klassis ja õmblesin kardinad valmis, praegu ma ise õpetan koolis, viiendas klassis osad ei saa loetudki, rääkimata mingist tööst, mida nad korralikult teeks. Enda poeg on üheksandas klassis, värvis oma toa ära, täielik käkerdis.
-
Külaline
Viiendas klassis ei oska veel lugeda?Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2026 16:46 ÜKT oli ka veel jah. Me pidime korjama pärnaõisi, teelehti ja raudrohtu, ise need ära kuivatama. Pärast neid müüdi siis apteegis. Siis oli koolis mingid tegevused, pidi kardinaid õmblema ja seinad ära värvima. Ma nüüd mõtlen, et olin viiendas klassis ja õmblesin kardinad valmis, praegu ma ise õpetan koolis, viiendas klassis osad ei saa loetudki, rääkimata mingist tööst, mida nad korralikult teeks. Enda poeg on üheksandas klassis, värvis oma toa ära, täielik käkerdis.
Aga nojaa andke siis muidugi ipadid pihku ka kooli poolt eksole
Ma saan aru jah, et õoetajad seda ei otsusta aga miks neid ekraane on vaja kooli õppimise jaoks?!?!
-
Külaline
Selliseid on koolides küllalt. Lisaks ei oska üheksandas normaalselt kirjutada. Matemaatikast ma ei hakka üldse midagi rääkima. Minu ajal oli kahemeestel ka õigekiri siiski suhteliselt hea.Viiendas klassis ei oska veel lugeda?
-
Külaline
Sama siin (sünd 1973). Ma ei ole mingis TPL-is vmt käinud ja keegi mind kohustuslikus korras kusagile põllule ei saatnud. Suviti olin kuu aega Tallinna ligidal vanaema juures maal, kus päevi täitsid ujumine ja paadisõit järvel, rahvastepall jmt. Ühe kuu olin alati ka pioneerilaagris. Suvi oli meie peres puhkamise jaoks, samuti kõik koolivaheajad.Guest kirjutas: ↑08 Veebr 2026 16:14 Ma olen linnalaps, sündinud 1969 ja loen teie jutte suu ammuli. Ei tea mingist kõplamisest mitte midagi. Kooliga käisime küll sügiseti 1 või 2 päeva õunu, porgandeid või kartuleid korjamas, aga põllumaad meie perel ei olnud ja TPL polnud ju kohustuslik, et sinna kõplama oleks pidanud minema, seetõttu mina seal ei käinud. Kõplamisest tean ainult nii palju, kui Leelo Tungla raamatus " Neitsi Maarja neli päeva" kirjutatud oli.
Kas see pole viga? Tegevused on mitmus, siis peaks olema mitte oli koolis mingid tegevused, vaid olid koolis mingid tegevused. Ma vaatan, see "oli" ainsuses on viimasel ajal väga levinud. Vene ajal öeldi olid tegevused, mitte oli tegevused. Mitte paha pärast ei küsi, lihtsalt huvitab, kuidas õige on.Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2026 16:46 Siis oli koolis mingid tegevused,
-
Külaline
Jah, see on näpuviga. Küll sa oled tubli ja tähelepanelik. Loomulikult ei öelda, et oli tegevused.Tolmukübe kirjutas: ↑08 Veebr 2026 17:07Kas see pole viga? Tegevused on mitmus, siis peaks olema mitte oli koolis mingid tegevused, vaid olid koolis mingid tegevused. Ma vaatan, see "oli" ainsuses on viimasel ajal väga levinud. Vene ajal öeldi olid tegevused, mitte oli tegevused. Mitte paha pärast ei küsi, lihtsalt huvitab, kuidas õige on.Külaline kirjutas: ↑08 Veebr 2026 16:46 Siis oli koolis mingid tegevused,
-
Külaline
Mõni vist arvab, et linnatänavaid ka kõblati ja Tolmutont ei tea kõplamise tähendustki
Mis krdi rahvusest ta küll on?
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], YaCy [Bot] ja 4 külalist