Olmeprobleemid lasteaias ja suhtlus lasteaiakasvatajatega

seks, suhted ja pereteemad
Külaline

Olmeprobleemid lasteaias ja suhtlus lasteaiakasvatajatega

Postitus Postitas Külaline »

Alustuks ütlen, et mõistan hästi, et lasteaiaõpetaja töö pole lihtne, palju lapsi ja kära mõjuvad väsitavalt. Minu arusaama kohaselt võiks lasteaed olla koht, kuhu lastega minnes ja tulles jääb positiivne emotsioon, aga ühte rühma minnes tekib juba hommikul või õhtul küsimus, et mis on jälle mureks, puudu või üle? Probleem pole lapses, õpetajate jutu järgi asjalik, vaid peamiselt rõivastusega, jalanõudega seotud olmelised küsimused. Kuigi lapsel on palju riideid ja jalatseid, siis küsimustel ei paista lõppu ja oleks vaid loetud kordadel. Näiteks, et kas teil on ainult ülepea aetavad pusad? Kas teil fliisist sisuga pusa pole? Kas teil on ka väiksemat, õhemat kombinesooni? Kas teil laiema käelusega särke pole? Kas teil põlvpükse ei ole? Kas teil madalama säärega sokke pole? Kas nahast rihmikute asemel pole tugevama ja paksema tallaga vahetusjalatseid? Kas teil lukuga saabaste asemel pole jalgatõmmatavaid saapaid? Kas teil on ainult käpikuid? Jne. Kas teil on olnud sarnaseid muresid lasteaias, mis tunduvad esmapilgul kummalised, aga tekitavad nördimust ja väsimust?
Külaline

Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30 Alustuks ütlen, et mõistan hästi, et lasteaiaõpetaja töö pole lihtne, palju lapsi ja kära mõjuvad väsitavalt. Minu arusaama kohaselt võiks lasteaed olla koht, kuhu lastega minnes ja tulles jääb positiivne emotsioon, aga ühte rühma minnes tekib juba hommikul või õhtul küsimus, et mis on jälle mureks, puudu või üle? Probleem pole lapses, õpetajate jutu järgi asjalik, vaid peamiselt rõivastusega, jalanõudega seotud olmelised küsimused. Kuigi lapsel on palju riideid ja jalatseid, siis küsimustel ei paista lõppu ja oleks vaid loetud kordadel. Näiteks, et kas teil on ainult ülepea aetavad pusad? Kas teil fliisist sisuga pusa pole? Kas teil on ka väiksemat, õhemat kombinesooni? Kas teil laiema käelusega särke pole? Kas teil põlvpükse ei ole? Kas teil madalama säärega sokke pole? Kas nahast rihmikute asemel pole tugevama ja paksema tallaga vahetusjalatseid? Kas teil lukuga saabaste asemel pole jalgatõmmatavaid saapaid? Kas teil on ainult käpikuid? Jne. Kas teil on olnud sarnaseid muresid lasteaias, mis tunduvad esmapilgul kummalised, aga tekitavad nördimust ja väsimust?
no kurb, kui see sind ärritab, et õpetaja lapsest hoolib. temal tegelikult suva, et sinu laps liiga paksus kobes higistab ja pärast külmetab või et ta pika säärega sokke ise jalga ei saa ja viimaseks jääb.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 10:41
Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30
no kurb, kui see sind ärritab, et õpetaja lapsest hoolib. temal tegelikult suva, et sinu laps liiga paksus kobes higistab ja pärast külmetab või et ta pika säärega sokke ise jalga ei saa ja viimaseks jääb.
Su jutus on paras vastuolu. Ühes lauses on, et lasteaiaõpetaja hoolib ja teises lauses, et tal on suva. Samuti ajad sa segamini hoolimise ja norimise. Kui lastel on olemas korralikud riided ja jalatsid, vastavalt ilmale ja sulle öeldakse, et need ei sobi, too teised, siis häiriks see ka sind.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30 Näiteks, et kas teil on ainult ülepea aetavad pusad? Kas teil fliisist sisuga pusa pole? Kas teil on ka väiksemat, õhemat kombinesooni? Kas teil laiema käelusega särke pole? Kas teil põlvpükse ei ole? Kas teil madalama säärega sokke pole? Kas nahast rihmikute asemel pole tugevama ja paksema tallaga vahetusjalatseid? Kas teil lukuga saabaste asemel pole jalgatõmmatavaid saapaid? Kas teil on ainult käpikuid? Jne.
Miks peavad olema avarama kaelusega särgid? Pole näinud, et lapsed tavalist särki üle pea ei saa ajada. Mille jaoks on head põlvpüksid või madalama säärega sokid? Kui laps läheb külma ilmaga õue ja pahkluu katmata, võib haigeks jääda. Mis nahast rihmikud ei sobi? Lukuga saapad on väikelastele paremad, kui nööritavad. Käpikud on külmal ajal ka asjakohased.
Külaline

Ei olnud.

Mõtlesin ise, kudas lapsel võib mugavam olla (näit. mis ilmaga millised kindad, vahel ka konkreetne laps eelistas just mingit tüüpi kindaid). Eks õpetajad koosolekul ikka soovitasid riietust (et kinnas võiks olla selline jms.), aga pikki individuaalseid vestlusi õpetajatega riiete teemal küll ei mäleta.

Üks asi, milles mina soovitusi ei järginud, oli see, et minu lastel spetsiaalseid vihmariideid polnud (Miks? Sest mulle tundusid need umbsed ja siis on kogu aeg see küsimus, et millal ma saadan aeda tavalise kevad-sügiskomplektiga ja millal vihmakomplektiga, aga äkki tuleb päike välja poolest päevast ja lapsel on umbne selles kummises vihmakomplektis?). Olid ainult nö. tavalisied kevad-sügis komplektid ja nendega käisid kõik kolm last lasteaia läbi. Ja keegi seda nina alla ei hõõrunud.
Külaline

Tuttav tunne, aga mitte nii intensiivselt. Kasvataja alandas mind teise vanema ees lapse õuekinnaste pärast, mis olid Lenne lambavillasisuga kindad, et mis imekindad teil need on ja teise vanema poole pöördudes, vot teie lapsel jälle nii head ja teil kõik korras. Eks haridustase jättis palju soovida meie kasvatajate puhul ka. Pisipeda ikkagi kõrgkooli mõõtu välja ei anna ja enamasti lasteaedades kasvatajad lisaks omavahel raksus koguaeg.
Tänaste hindade juures ei tohiks küll enam lapse riiete ja varustuse kallal norida. Mul teisel lapsel nüüd need soojad, coretex P.o.P kindad, no tee või tina, laps ei saagi neid endale ise kätte pika varruka tõttu. Jälle häda. 😀
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 10:56 Mõtlesin ise, kudas lapsel võib mugavam olla (näit. mis ilmaga millised kindad, vahel ka konkreetne laps eelistas just mingit tüüpi kindaid). Eks õpetajad koosolekul ikka soovitasid riietust (et kinnas võiks olla selline jms.), aga pikki individuaalseid vestlusi õpetajatega riiete teemal küll ei mäleta.
Ma olen samuti mõelnud riideid ostes, kuidas oleks lapsel mugavam ja mida on lihtsam selga ja jalga panna. Samuti küsisin kohe alguses lasteaiaõpetaja käest üle, milliseid riideid ja jalatseid ta lasteaeda soovitab tuua, aga siis jäi vastuse võlgu ja kehitas õlgu. Minu jaoks pole probleemi, kui aeg-ajalt antakse riiete või jalanõude osas soovitusi, kas lastevanemate koosolekul või öeldakse vahel individuaalselt, aga kui pidevalt ja iga asja kohta öeldakse, et see ei sobi ning ei selgitata, aga miks ei sobi, pole ka õige ja mõjub lõpuks norimisena.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:41
Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30 Alustuks ütlen, et mõistan hästi, et lasteaiaõpetaja töö pole lihtne, palju lapsi ja kära mõjuvad väsitavalt. Minu arusaama kohaselt võiks lasteaed olla koht, kuhu lastega minnes ja tulles jääb positiivne emotsioon, aga ühte rühma minnes tekib juba hommikul või õhtul küsimus, et mis on jälle mureks, puudu või üle? Probleem pole lapses, õpetajate jutu järgi asjalik, vaid peamiselt rõivastusega, jalanõudega seotud olmelised küsimused. Kuigi lapsel on palju riideid ja jalatseid, siis küsimustel ei paista lõppu ja oleks vaid loetud kordadel. Näiteks, et kas teil on ainult ülepea aetavad pusad? Kas teil fliisist sisuga pusa pole? Kas teil on ka väiksemat, õhemat kombinesooni? Kas teil laiema käelusega särke pole? Kas teil põlvpükse ei ole? Kas teil madalama säärega sokke pole? Kas nahast rihmikute asemel pole tugevama ja paksema tallaga vahetusjalatseid? Kas teil lukuga saabaste asemel pole jalgatõmmatavaid saapaid? Kas teil on ainult käpikuid? Jne. Kas teil on olnud sarnaseid muresid lasteaias, mis tunduvad esmapilgul kummalised, aga tekitavad nördimust ja väsimust?
Sellest ma saan aru, et kui kevadel ilmad juba soojemad ja mõnel inertsist talvekombe nö. selga ununenud, ja sellega on palav, et siis soovitakse õhem kombe kasutusele võtta. Või siis näit kinnaste ja mütsi suhtes, et võiks olla õhem/paksem.

Aga saapa tüüpe on palju erinevaid. Mõni pere eelistab põhimõtteliselt Kuoma-tüüpi, teine jälle sellist tüüpi saabast üldse ei taha - on matkasaapa-tüüpi krõpsudega või siis lukkudega saapad. Siin võiks perele valiku jätta. Ei ole see krõps või lukk ka ju nii hull.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 11:05 Tuttav tunne, aga mitte nii intensiivselt. Kasvataja alandas mind teise vanema ees lapse õuekinnaste pärast, mis olid Lenne lambavillasisuga kindad, et mis imekindad teil need on ja teise vanema poole pöördudes, vot teie lapsel jälle nii head ja teil kõik korras. Eks haridustase jättis palju soovida meie kasvatajate puhul ka. Pisipeda ikkagi kõrgkooli mõõtu välja ei anna ja enamasti lasteaedades kasvatajad lisaks omavahel raksus koguaeg.
Sa tõid välja veel ühe olulise probleemi, mida ei jõudnud kohe kirja panna, et lasteaiaõpetajate omavaheline koostöö alati ei suju. Minu ettekujutuse järgi peaks lasteaiaõpetajad olema rahulikud, sõbralikud ja külma närviga. Mõni õpetaja on seevastu hästi võimukas ja surub oma väljakujunenud arusaamasid ka teistele peale. Lasteaias on korduvalt tunda, et töötajate vahel on omavahelisi hõõrumisi ja väikseid pinged õhus. Lisaks kirjutavad lapsevanemad gruppides, millega nad rahul ei ole. Mida rohkem on kolleege ja lapsevanemaid, seda keerulisem on leida ka kompromisse. Kui riided, jalatsid on korralikud ja täidavad oma eesmärki, siis pisiasjade kallal ei pea norima, et kas lukuga saapad on kehvemad, kui jalgatõmmatavad saapad.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 11:14
Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:41
Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30
Sellest ma saan aru, et kui kevadel ilmad juba soojemad ja mõnel inertsist talvekombe nö. selga ununenud, ja sellega on palav, et siis soovitakse õhem kombe kasutusele võtta. Või siis näit kinnaste ja mütsi suhtes, et võiks olla õhem/paksem.
Ma olen korra teinud vea, et jätsin paksema ja õhema kombe ja paar mütsi lasteaeda, et ise vaatavad, mida vastavalt ilmale selga ja pähe panevad. Hiljem nägin üleslaetud piltide pealt, et külma ilmaga oli pandud selga õhem kombe ja pähe puuvillase topeltvoodriga müts. Võimalik, et laps ise haaras ja pani, aga õhemale mütsile oleks võinud vähemalt kapuutsi peale tõmmata. Pärast seda tekkis kohe ka nohu.
Külaline

Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30 Minu arusaama kohaselt võiks lasteaed olla koht, kuhu lastega minnes ja tulles jääb positiivne emotsioon
Minu lapse lasteaed oli täpselt selline. Ootasin ise, et saaksin hommikul sinna minna ja oma hea tuju doosi kätte. :D
Õpetajad olid igal hommikul sellise olemisega, nagu oleks see maailma kõige toredam asi, et teie just praegu ukse lahti tegite ja sisse astusite. Alati oli kõigile midagi rõõmsat öelda. Mu lapsel ei olnud reaalselt ühtki hommikut, kus ta oleks öelnud, et ei taha lasteaeda minna.
Külaline

Mul just väiksem alustas lasteaeda. Suurema viimasest lasteaia aastast on mõõdas 6 aastat. Pole veel tekkinud sellist olukorda. Suurema ajal vist ka polnud. Ei meenu küll, et oleks häda nende asjadega olnud.
Meil lasteaias vaid nõudmine, et peavad olema kummikud ja vihmariided. Muud asjad on sellised nagu on. Aga soovitus on, et riided oleks lihtsad (mitte mingid 10 trukiga traksipüksid või 10 nööbiga kampsun, mis võtab lapsel/õpetajal tohutu aja neid kinni nööpida) ja laps saaks ise neid selga ja ära.
Kindad on jah selline asi, mida peab ka suurematel teise käe oma ehk aitama.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Siis ütledki, et meil midagi muud ei ole, need riided/jalanõud sobivad hästi ja midagi muud me soetama ei hakka. Tuleb otse näkku öelda, et sina paned oma last riidesse, mitte tema. Seal muu ei aita.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 12:45
Guest kirjutas: 09 Veebr 2026 10:30 Minu arusaama kohaselt võiks lasteaed olla koht, kuhu lastega minnes ja tulles jääb positiivne emotsioon
Minu lapse lasteaed oli täpselt selline. Ootasin ise, et saaksin hommikul sinna minna ja oma hea tuju doosi kätte. :D
Õpetajad olid igal hommikul sellise olemisega, nagu oleks see maailma kõige toredam asi, et teie just praegu ukse lahti tegite ja sisse astusite. Alati oli kõigile midagi rõõmsat öelda. Mu lapsel ei olnud reaalselt ühtki hommikut, kus ta oleks öelnud, et ei taha lasteaeda minna.
Ma kujutasin ette, et selline ongi lasteaed ja kuna soovitati, siis tegin valiku enda arvates piirkonna ühe parima lasteaia kasuks. Olin valmis, et vahel tuleb ette ka muresid, aga rõõmu ja hea tuju on rohkem. Pidevad olmeprobleemid on poole aasta jooksul tekitanud lausa stressi. Mulle sobib oma suhtumiselt ja rahuliku suhtlusstiiliga abiõpetaja ja enam-vähem tore on ka üks õpetaja, aga teine kasvataja on hästi võimukas ja räägib valjult ja ta ei kehtesta ennast ainult laste ees, millest ma saan isegi aru, aga proovib ka lapsevanemate ees käituda nagu suur ülemus.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Veebr 2026 13:14 Siis ütledki, et meil midagi muud ei ole, need riided/jalanõud sobivad hästi ja midagi muud me soetama ei hakka. Tuleb otse näkku öelda, et sina paned oma last riidesse, mitte tema. Seal muu ei aita.
Kuna lapsel on päris palju erinevaid riideid ja jalatseid, ka tuttavate poolt toodud, siis olen saanud asemele tuua, mida vaja, aga teatud asjade puhul ütlesingi, et meile sobivad ka need. Näiteks, kui on olemas särgid, mida saab kergesti selga panna, siis ei hakka ostma veel eraldi avarama kaelusega särke või kui olemas on lukuga saapad, siis ei hakka eraldi ostma jalgatõmmatavaid. Kõike ei jõua lapsed ära kandagi, enne kasvavad välja.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 09 Veebr 2026 13:14 Siis ütledki, et meil midagi muud ei ole, need riided/jalanõud sobivad hästi ja midagi muud me soetama ei hakka. Tuleb otse näkku öelda, et sina paned oma last riidesse, mitte tema. Seal muu ei aita.
Vanusest oskustest sõltuvalt võib sõna otseses mõttes panna õpetaja last riidesse
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 13:38
Vanusest oskustest sõltuvalt võib sõna otseses mõttes panna õpetaja last riidesse
Nii on, sõimes eriti. Aga siis õpetaja ütleb sellist asja viisakalt, kui mõni ese ongi probleemne. Aga Teemaalgatajal tundub, et nokitakse niisama.

TA: kas sa oled mõne teise emaga suhelnud? On sama probleem ka teistel laste riietusega? Või ainult sinul?
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 13:48
Aga Teemaalgatajal tundub, et nokitakse niisama.
TA: kas sa oled mõne teise emaga suhelnud? On sama probleem ka teistel laste riietusega? Või ainult sinul?
Vahepeal mõtlesin küsida lapsevanemate grupis, et kui palju õpetajad räägivad riietest ja jalatsitest, aga mees arvas, et see võib tunduda pseudoprobleemina. Samuti on jäänud mulje, et mõnele lapsevanemale võimukas õpetaja sümpatiseerib ja siis hakatakse teda kaitsma. Olen märganud, et probleemid, mida grupis vahel arutatakse, jõuavad kiiresti õpetajateni, tõenäoliselt keegi räägib edasi ja siis võib tekkida oht, et kui mainitakse ka nimesid, siis võetakse kindel hoiak ja hakatakse veel rohkem nokkima.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 14:29
Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 13:48
Aga Teemaalgatajal tundub, et nokitakse niisama.
Vahepeal mõtlesin küsida lapsevanemate grupis, et kui palju õpetajad räägivad riietest ja jalatsitest, aga mees arvas, et see võib tunduda pseudoprobleemina. Samuti on jäänud mulje, et mõnele lapsevanemale võimukas õpetaja sümpatiseerib ja siis hakatakse teda kaitsma. Olen märganud, et probleemid, mida grupis vahel arutatakse, jõuavad kiiresti õpetajateni, tõenäoliselt keegi räägib edasi ja siis võib tekkida oht, et kui mainitakse ka nimesid, siis võetakse kindel hoiak ja hakatakse veel rohkem nokkima.
Ma ka seal grupis seda ei küsiks. Niisama väljaspool lasteaeda ei ole kellegi lapse vanematega suhtlus tekkinud?
Mul suurema lapse ajal oli neid mitu, kellega ka väljadpool aeda suhtlesime ise kui ka lapsed omavahel.
Külaline

Kas küsimus " kas teil teist kampsunit pole" on inetu küsimus? Rünnak? Nokkimine?
Ma võin ka vabalt täitsa mõtlemata nii küsida. Ja ma mõtlengi, et äkki on teist kampsunit. Seda mida kergem oleks selga panna.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 3 külalist