See on nagu minu nõukaaegne lapsepõlv

vana hea klassika
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 23:00
Tolmukübe kirjutas: 09 Veebr 2026 11:42
Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 09:57
Appi, mina arvasin, et kõblas on mingi väike vidin, umbes nagu see käpp. (siin Tallinn, sünd 1973). :lol:
Mina arvasin ka, et mingi väike vidin, et küürutavad põllu kohal, nagu käsitsi umbrohtu kitkuda. Aitäh kasutajale, kes selle kõpla pildi pani, ma ei teadnudki, mis moodi kõblas välja näeb.
Kuidas selline asi võimalik ometi on?

Nüüd ei imesta enam selle üle ka, kui mõni inimene ei ole oma silmaga lehma näinud ega tea, kust piim tuleb. Seni arvasin, et see on pigem nali või linnalegend.
Eks see toonane töökasvatuse eesmärk oligi, et lapsed ei arvaks, et munad ja piim toodetakse vabrikus.
Külaline

Külaline kirjutas: 09 Veebr 2026 23:00
Appi, mina arvasin, et kõblas on mingi väike vidin, umbes nagu see käpp. (siin Tallinn, sünd 1973). :lol:

Mina arvasin ka, et mingi väike vidin, et küürutavad põllu kohal, nagu käsitsi umbrohtu kitkuda. Aitäh kasutajale, kes selle kõpla pildi pani, ma ei teadnudki, mis moodi kõblas välja näeb.
Kuidas selline asi võimalik ometi on?

Nüüd ei imesta enam selle üle ka, kui mõni inimene ei ole oma silmaga lehma näinud ega tea, kust piim tuleb. Seni arvasin, et see on pigem nali või linnalegend.
Kas te filme ei vaata, perel vanu pilte ei ole, raamatuid ei loe? Kuidas saab nii kott peas elada? AI korjas siin info kokku, see ka siinsetele põmmpeadele ei kõlba lugeda.
Külaline

Selle põhjal ma arvan NÜÜD, et see ükt kooli aias oligi linnalapsele vajalik. Sest kui ma elanuks linnas, korterelamus ja mul poleks olnud maal käimise võimalust, kus midagi kasvatati, ma poleksi peenarde, vagudega kokku puutunud.
See kool kus mina ükt tegin sealses kooli aias, on nüüd küll alles. Seal on mänguväljak koolilastele. Tol ajal oli kõigile selge, et kooliaias ei joosta ega trambita. Kas tänapäeva lapsed seda üldse mõistaks. Lastel on praegu küll toredam elu. Jookse mängi. Aga ka eluvõõram. Ükt oleks nagu lapstööjõud.
Külaline

No sellised inimesed on ikka /loodetavasti/ SUUR erand, kes vanas eas ikka veel ei tea, misasi on kõblas (või muud elementaarset). Olid paljudel linnaperedel maasugulased, kelle juures abiks käidi ja siis said endale ka talvekartulit jms. Aga peab ikka tuhmi silmavaatega olemas elust läbi kulgenud, kui millestki midagi ei tea ega aru ei saa. Linna/korterinoortest saaks veel aru, neil ehk tõesti pole elus sellist asja nähagi olnud võimalust tänapäeval.
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 07:36 No sellised inimesed on ikka /loodetavasti/ SUUR erand, kes vanas eas ikka veel ei tea, misasi on kõblas (või muud elementaarset). Olid paljudel linnaperedel maasugulased, kelle juures abiks käidi ja siis said endale ka talvekartulit jms. Aga peab ikka tuhmi silmavaatega olemas elust läbi kulgenud, kui millestki midagi ei tea ega aru ei saa. Linna/korterinoortest saaks veel aru, neil ehk tõesti pole elus sellist asja nähagi olnud võimalust tänapäeval.
Ma ei ole ei nõukaaja laps ja olen täislinnalaps aga isegi ma tean, mis kõblas on ja oskan kasutada 😃 lapsena sai oksendamiseni kartuleid kõblatatud.
Külaline

Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 07:36 No sellised inimesed on ikka /loodetavasti/ SUUR erand, kes vanas eas ikka veel ei tea, misasi on kõblas (või muud elementaarset). Olid paljudel linnaperedel maasugulased, kelle juures abiks käidi ja siis said endale ka talvekartulit jms. Aga peab ikka tuhmi silmavaatega olemas elust läbi kulgenud, kui millestki midagi ei tea ega aru ei saa. Linna/korterinoortest saaks veel aru, neil ehk tõesti pole elus sellist asja nähagi olnud võimalust tänapäeval.
Miks see elementaarne peaks olema? Kas tänapäeval peab tingimata teadma, mis asi on ropsimõõk ja kuidas seda kasutada?
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 00:09
Mina arvasin ka, et mingi väike vidin, et küürutavad põllu kohal,
Jaa, kõplajad lendlesid nagu Karlssonid põldude kohal pisikesed vidinad pihus
Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 10:53Miks see elementaarne peaks olema? Kas tänapäeval peab tingimata teadma, mis asi on ropsimõõk ja kuidas seda kasutada?
Vauuu, mis ränga sõna sina välja luurasid :lol:
Kui ma ka ei tea, siis googeldan, mitte ei tule foorumisse teatama: olen loll ja midagi ei tea. Järgmine: Jaa, mina kaa, mina kaa juhm.
Külaline

Tahmatont ja teised sellised, millise riistapuuga vanasti riisuti?
Külaline

Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 11:32
Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 10:53Miks see elementaarne peaks olema? Kas tänapäeval peab tingimata teadma, mis asi on ropsimõõk ja kuidas seda kasutada?
Vauuu, mis ränga sõna sina välja luurasid :lol:
Kui ma ka ei tea, siis googeldan, mitte ei tule foorumisse teatama: olen loll ja midagi ei tea. Järgmine: Jaa, mina kaa, mina kaa juhm.
Eriti loll on arvata, et kõiki vanaaegseid vidinaid peast teadma peab või seda kuidagi häbenema peab, et ei tea. Jälle mingi nõuka-aegne suhtumine, et kõik on lollid, kõike peab varjama jmt. Võta vabalt.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 11:34 Tahmatont ja teised sellised, millise riistapuuga vanasti riisuti?
Vändaga lehepuhur oli.... :D
Külaline

et selline vää
Pilt
Külaline

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 12:31Võta vabalt.
Vajutad alati jutu lõppu sellise "sügavmõttelise" sententsi?
Külaline

Guest kirjutas: 10 Veebr 2026 12:31
Eriti loll on arvata, et kõiki vanaaegseid vidinaid peast teadma peab või seda kuidagi häbenema peab, et ei tea. Jälle mingi nõuka-aegne suhtumine, et kõik on lollid, kõike peab varjama jmt. Võta vabalt.
Kuulge, kõblas ei ole selline riist, mida 50+ inimeste eluajal poleks kasutatud, et hakata teda siin mingite ürgaja asjadega võrdlema! Kui te sedagi ei tea, mis riist see on, millega teie pereliikmed, sõbrad või naabrid töötavad, siis on see häbiväärne küll.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 13:49
Kuulge, kõblas ei ole selline riist, mida 50+ inimeste eluajal poleks kasutatud, et hakata teda siin mingite ürgaja asjadega võrdlema! Kui te sedagi ei tea, mis riist see on, millega teie pereliikmed, sõbrad või naabrid töötavad, siis on see häbiväärne küll.
Linnainimene ei pea kõplast midagi teadma, samuti ei pea ta olema elusast peast lehma näinud. Olgu ta siis 50+, 70+, või noorem.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Veebr 2026 14:29
Linnainimene ei pea kõplast midagi teadma, samuti ei pea ta olema elusast peast lehma näinud. Olgu ta siis 50+, 70+, või noorem.
Ei pea, kui see linnainimene on kitsa silmaringiga ja raamatuid on ainult poes näinud. Samahästi võime ütelda, et maainimene ei pea midagi liftist teadma. :D Linnainimene on üldse ebamäärane mõiste, ma elan ka linnas, aga samas suure aiaga majas ja kõplaid on koguni mitu. Isegi mu laps teadis juba enne kooli, mis asjaga tegemist on.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Külaline kirjutas: 10 Veebr 2026 14:46

Ei pea, kui see linnainimene on kitsa silmaringiga ja raamatuid on ainult poes näinud. Samahästi võime ütelda, et maainimene ei pea midagi liftist teadma. :D Linnainimene on üldse ebamäärane mõiste, ma elan ka linnas, aga samas suure aiaga majas ja kõplaid on koguni mitu. Isegi mu laps teadis juba enne kooli, mis asjaga tegemist on.
Kui sellel linnainimesel oma aiaga maja pole, maal sugulasi pole, aiandus teda ei huvita, kollektiiviga kohustuslikult maale kõplama ei saadetud - mis puutub siia kitsas silmaring? Nagu juba ütlesin, ei pea linnainimene kõblastest ega lehmadest midagi teadma. Las iga kingsepp jääb ikka oma liistude juurde, las aiapidajad ja maainimesed siis nohistavad selle kõplaga.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Veebr 2026 14:51

Kui sellel linnainimesel oma aiaga maja pole, maal sugulasi pole, aiandus teda ei huvita, kollektiiviga kohustuslikult maale kõplama ei saadetud - mis puutub siia kitsas silmaring? Nagu juba ütlesin, ei pea linnainimene kõblastest ega lehmadest midagi teadma. Las iga kingsepp jääb ikka oma liistude juurde, las aiapidajad ja maainimesed siis nohistavad selle kõplaga.
Koolis ju ka ometi õpetati. Mis viidil maad hariti ja mis asi kõplamine oli 🥹
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 10 Veebr 2026 14:51

Nagu juba sai mainitud, iga laps, kes loeb raamatuid, satub selle sõnaga kokku varem või hiljem. Ma ei tea kuidas teised, aga kui ma kohtan sõna, mida ma ei tea, siis ma uurin kohe järgi selle tähenduse. Uusi sõnu tuleb ka pidevalt juurde, tuleb ju kursis olla.
Külaline

Muidu on Tolmukal ōigus küll.
Aga mina olen jälle täheldanud, et rumalamad kipuvad palju telekat vaatama. Sealt ju ikka see kõblas silma hakanud oleks vast. Iseküsimus kas asjad kokku viiks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], kiisu ja 5 külalist