Juristi nõuannet vaja, üürnik tekitas uputuse

Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 15:30
Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 15:22
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 15:07

Saad kindlustada nii nagu tavaliselt. Kui korter on kaasomandis, siis saad kindlustada mõttelise osa, ehk konkreetse korteri.
Sa räägid korteriomandist, mida ei ole.
Korteri puhul ei ole vahet, milline on omandivorm. Kindlustada saad seda igal juhul.
Korter on mõtteline osa majast. Maja on kindlustatud.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 15:34
Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 15:22

Sa räägid korteriomandist, mida ei ole.
Korteri puhul ei ole vahet, milline on omandivorm. Kindlustada saad seda igal juhul.
Kahjuks sa tead valesti. Nagu eespool ütlesin, siis kortermaja kindlustus ja korteri kindlustus on erinevad asjad. Maja kindlustus ei kata korterites toimunud kahjujuhtumeid.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 15:58
Kahjuks sa tead valesti. Nagu eespool ütlesin, siis kortermaja kindlustus ja korteri kindlustus on erinevad asjad. Maja kindlustus ei kata korterites toimunud kahjujuhtumeid.
Ehket kui sul on suur maja, mille teed tsoonideks, siis enam kindlustus ei kata? Mul on ka eramaja, mille kindlustus katab terve maja.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 16:05
Ehket kui sul on suur maja, mille teed tsoonideks, siis enam kindlustus ei kata? Mul on ka eramaja, mille kindlustus katab terve maja.
Kuule, mille üle sa vaidled?

Sinu kortermaja ei ole ju lihtsalt tsoonideks jagatud, vaid seal on korterid. Olenemata sellest, kas korteriomandid on reaalselt seatud või mitte, on võimalik seda korterit kindlustada. Kortermaja majakindlustus ei kata korterite sees toiminu kahjujuhtumeid, vaid neid olukordi, mida eespool ühes kommentaaris kirjutasin.

Seega, maja on sul kindlustatud, aga maja sees olevad korterid mitte.

Eramaja kindlustus on oma olemuselt midagi muud kui kortermaja kindlustus. Eramaja kindlustamisel on sul majakarp kindlustatud. Ja, kui võtad lisaks koduse vara ja vastutuskindlustuse, siis on ka maja sees (ja kõrvalhoonetes olev) vara kindlustatud. Samuti on koduse varaga kindlustatud juhud, kus näiteks toimub uputus ja põrand saab kahju jmt. Kui sul on eramajas vastutuskindlustus, siis oled kaitstud selle eest, kui kogemata põhjustad kahju teistele inimestele. Näiteks sinu krundil olev puu kukub naabri majale või kui su koer läheb naabri koerale kallale.
Külaline

Ma elan 5-kordses paneelelamus. Meie majal on laen peal. See tähendab, et meie kortermajal on ka kindlustus. Kas sa nüüd tahad öelda, et mul kui korteriomanikul on nüüd kodukindlustus olemas? Et, kui ma uputan alumisi naabreid, siis meie kortermaja kindlustus katab selle kahju? :lol:
Külaline

Vaatan, et 30 korteriga 1981.a. ehitatud paneelika maja kindlustus maksis 2024.a 612€ ja 2025.a. 666€. Kui tema 2000 maksab, siis kas see on tal tuleohtlik lobudik või on kindlustus mingi komplekti majast+korteritest moodustanud.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 16:58 Vaatan, et 30 korteriga 1981.a. ehitatud paneelika maja kindlustus maksis 2024.a 612€ ja 2025.a. 666€. Kui tema 2000 maksab, siis kas see on tal tuleohtlik lobudik või on kindlustus mingi komplekti majast+korteritest moodustanud.
Mul on korralik oma keskküttega kivimaja, neli kasulikku korrust ja 1100 m2 pinda, kindlustatud taastamisväärtusele 2 miljonile. Kuna see summa on aastaid tagasi hinnatud, siis hetkel peaks tõesti laskma üle vaadata ja tõstma, arvestades miljööväärtusliku maja ja piirkonna hindu, siis umbes 3,5-4 miljonit.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 16:47

Ma elan 5-kordses paneelelamus. Meie majal on laen peal. See tähendab, et meie kortermajal on ka kindlustus. Kas sa nüüd tahad öelda, et mul kui korteriomanikul on nüüd kodukindlustus olemas? Et, kui ma uputan alumisi naabreid, siis meie kortermaja kindlustus katab selle kahju? :lol:
No siin on ju palju kirjutatud sellest, et kortermaja majakindlustus ei kata korterite sees toiminud kahjujuhtumeid,
Sul peab endal ka olema korterile võetud eraldi kindlustus, loe eelnevaid postitusi!!!
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 16:58 Vaatan, et 30 korteriga 1981.a. ehitatud paneelika maja kindlustus maksis 2024.a 612€ ja 2025.a. 666€. Kui tema 2000 maksab, siis kas see on tal tuleohtlik lobudik või on kindlustus mingi komplekti majast+korteritest moodustanud.
Sa elad 30 korteriga majas, mille eest maksate aastas 666 ja temal on 11 korterit ja maksab 4 korda rohkem ning sa küsid, kas TAL on tuleohtlik lobudik? Küsimus kõlab, kas SUL on lobudik, kuna maksad 12 korda vähem?
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:23
Sa elad 30 korteriga majas, mille eest maksate aastas 666 ja temal on 11 korterit ja maksab 4 korda rohkem ning sa küsid, kas TAL on tuleohtlik lobudik? Küsimus kõlab, kas SUL on lobudik, kuna maksad 12 korda vähem?
Ja sa arvad, et see 2000 on õige summa? 😃 kahtlen. Kui inimene arvab, et väliskarbi kindlustus katab kõikide 11 korterite eraldi kahjud.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:23Sa elad 30 korteriga majas, mille eest maksate aastas 666 ja temal on 11 korterit ja maksab 4 korda rohkem ning sa küsid, kas TAL on tuleohtlik lobudik? Küsimus kõlab, kas SUL on lobudik, kuna maksad 12 korda vähem?
arvad, et kõik 30 korterit on kindlustatud koos majaga :lol:
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Kui kortermajal on vastutuskindlustus ja kahjujuhtum on tekkinud maja üldtorustikust, siis see katab ka korterile tekitatud kahju.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Arutleja kirjutas: 14 Veebr 2026 19:18maja üldtorustik
Kus see ÜLD algab või lõpeb?
Arutleja
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Arutleja »

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 19:21
Algab vee-ettevõtja liitumispunktist ja lõpeb korteri sulgemiskraaniga enne arvestit.
Pole midagi rahustavamat kui mõista, et maailm on sinust rohkem sassis.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:38
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 18:23
Ja sa arvad, et see 2000 on õige summa? 😃 kahtlen. Kui inimene arvab, et väliskarbi kindlustus katab kõikide 11 korterite eraldi kahjud.
Ma maksan 310 m2 eramu kindlustusmakset 640 eurot aastas, sees on 100 000 eest kodust vara, miks ei saa siis 2000 euro eest 1100 m2?
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 18:20
Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 16:47
No siin on ju palju kirjutatud sellest, et kortermaja majakindlustus ei kata korterite sees toiminud kahjujuhtumeid,
Sul peab endal ka olema korterile võetud eraldi kindlustus, loe eelnevaid postitusi!!!
Seda sama ju mina kirjutangi. See, et minu kortermajal on kindlustus, ei tähenda, et minu enda korter on kindlustatud. Vastasingi inimesele, kes raiub siin vastupidist ja usub, et kui tal on kortermaja kindlustus tehtud, siis korterite kindlustamine ei ole enam vajalik.
Külaline

Arutleja kirjutas: 14 Veebr 2026 19:18 Kui kortermajal on vastutuskindlustus ja kahjujuhtum on tekkinud maja üldtorustikust, siis see katab ka korterile tekitatud kahju.
Jah, kui lõhkeb toru seina sees, siis katab majakindlustus selle. Ka juhul, kui see kahjustab kellegi korterit. Siin on aga hetkel hoopis arutelu sellel teemal, et üks arvas, et kui tal on maja karp kindlustatud, siis on kõik korterite sees toimuvad kahjujuhtumid ka kindlustatud. Ja see ei vasta tõele!
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 19:21
Üld on see, mis on seina sees. Kui toru lõhkeb seina sees, siis läheb see majakindlustuse alla. Kõik, mis toimub korteri sees, a la pesumasin lekib ja uputab alumisi korruseid, sellele on vaja eraldi kindlustus teha. See ei lähe maja üldkindlustuse alla.

Täpselt sama kehtib tulekahju korral. Kui sinu korterist läheb lahti tulekahju, siis ei lähe mitte kuidagi maja kindlustuse alla. Kahjude hüvitamiseks peab olema konkreetsel korteril tehtud kindlustus.
Külaline

Guest kirjutas: 14 Veebr 2026 16:58 Vaatan, et 30 korteriga 1981.a. ehitatud paneelika maja kindlustus maksis 2024.a 612€ ja 2025.a. 666€. Kui tema 2000 maksab, siis kas see on tal tuleohtlik lobudik või on kindlustus mingi komplekti majast+korteritest moodustanud.
Hinna määrab reeglina tuleklass. Ehk, kui maja on puust, siis on hind kõrgem. Samuti ruutmeetrite arv.
Külaline

Külaline kirjutas: 14 Veebr 2026 16:45

Kuule, mille üle sa vaidled?

Sinu kortermaja ei ole ju lihtsalt tsoonideks jagatud, vaid seal on korterid. Olenemata sellest, kas korteriomandid on reaalselt seatud või mitte, on võimalik seda korterit kindlustada. Kortermaja majakindlustus ei kata korterite sees toiminu kahjujuhtumeid, vaid neid olukordi, mida eespool ühes kommentaaris kirjutasin.

Seega, maja on sul kindlustatud, aga maja sees olevad korterid mitte.

Eramaja kindlustus on oma olemuselt midagi muud kui kortermaja kindlustus. Eramaja kindlustamisel on sul majakarp kindlustatud. Ja, kui võtad lisaks koduse vara ja vastutuskindlustuse, siis on ka maja sees (ja kõrvalhoonetes olev) vara kindlustatud. Samuti on koduse varaga kindlustatud juhud, kus näiteks toimub uputus ja põrand saab kahju jmt. Kui sul on eramajas vastutuskindlustus, siis oled kaitstud selle eest, kui kogemata põhjustad kahju teistele inimestele. Näiteks sinu krundil olev puu kukub naabri majale või kui su koer läheb naabri koerale kallale.
Nii, rääkisin täna kindlustusega. Minu hoone kindlustus katab kõik tulekahjud, nii need, mis tulenevad üürniku korterist kui need, mis koridorist või karbist. See, mida sina räägid, et korteritele ei kehti, on sel puhul, kui on ühistu ja korterid kuuluvad erinevatele isikutele. Kui terve hoone kuulub ühele inimesele, on kindlustatud kogu kupatus, sõltumata probleemi tekitanud alast.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline