Heategu

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 17:47
Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 13:51 Olen TA

Ma ei oodanudki mingit kindlat summat või 10/15 euri teenustasu. Lihtsalt tean mida ise teeksin ja teinud olen kui kellegi abi vajan. Ma märkan vähemalt kui keegi mu heaks midagi teeb. :)
Ilmselt kui oleks pakkunud mulle suuremat summat või midagi, ma polekski vastu võtnud. Olen ise loll ilmselt et mõru maik jäi. Aga noh jah. Mis teha.
Mida sa siis ootasid, et "mõru maiku" ei oleks jäänud? Ikkagi ootasid mingit lisaraha. Mida keerutad siin siis...
Imelik inimene. Ise ka ei tea, mida oleks siis tahtnud, aga ikka mõru maik jäi suhu ja peab ennast suureks heategijaks ja märtriks edasi. Keegi pole mõtetelugeja. Ilmselt inimene küsis, kas saad minna apteeki, mis on päris lähedal, teemaalgataja ütles, et saan ikka. Imselgelt inimene mõtles, et kui see on vaev, siis öeldakse ära ja ta otsib kellegi teise. Aga teemaalgataja halab siin terve päev, kuidas talle liiga tehti ja rohu toomise eest raha ei kantud. Minu jaoks oleks sellises olukorras väga imelik mulle mingit paari eurot peale maksta. Inimesed ongi erinevad ja siis tuleb oma ootused selgelt formuleerida, teised ju muidu neist midagi ei tea.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 17:45Õpetlik lugu sellest, et pole vaja kellelegi kunagi mingit teenet osutada. Teene nõudjad valavad sind pasarahaga üle ja kui veab, siis ehk kannavad ehk ostetud eseme hinna kopikapealt su kontole. Nii et, teemaalgataja, sul vedas.
Vaatan ka, et nii ongi. Hea teema hoiatuseks.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 18:02
Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 17:45Õpetlik lugu sellest, et pole vaja kellelegi kunagi mingit teenet osutada. Teene nõudjad valavad sind pasarahaga üle ja kui veab, siis ehk kannavad ehk ostetud eseme hinna kopikapealt su kontole. Nii et, teemaalgataja, sul vedas.
Minu meelest siinse pararahe tekitaja ei olnud MITTE teene nõudja! Vaid aasta heategija oma mõru maitsega. Mida ta lootis, ei taha selgitada...
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 17:45 Õpetlik lugu sellest, et pole vaja kellelegi kunagi mingit teenet osutada. Teene nõudjad valavad sind pasarahaga üle ja kui veab, siis ehk kannavad ehk ostetud eseme hinna kopikapealt su kontole. Nii et, teemaalgataja, sul vedas.
Vastupidi, see on õpetlik lugu sellest, kuidas inimene ei oska vahet teha aitamisel ja teenuse pakkumisel. Tuttav palus abi, aga teemaalgataja arvas, et see tähendab üleskutset teenuse pakkumisele ning on nüüd pettunud, et teenus sai osutatud, aga tasu jäeti maksmata.
Külaline

Heateo saaja siin lausa hüsteerias. Lapsele süüa oled ikka andnud?
Külaline

Aga öelge siis, mis see hea summa oleks olnud, et eluaeg vimma ei peaks?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 18:07
Aga öelge siis, mis see hea summa oleks olnud, et eluaeg vimma ei peaks?
Teemaalgataja ise ütleks raudselt, et oleks 50 eurot maksnud ja tordi viinud. :lol:
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 18:07Aga öelge siis, mis see hea summa oleks olnud, et eluaeg vimma ei peaks?
20 eurot (normaalne tunnitasu) ja edaspidi oma tuttavate isiklike käskjalgadena kasutamisest loobumine.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 18:26Teemaalgataja ise ütleks raudselt, et oleks 50 eurot maksnud ja tordi viinud. :lol:
Miks see sind irivitama ajab? Kohtlane oled?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 18:06Vastupidi, see on õpetlik lugu sellest, kuidas inimene ei oska vahet teha aitamisel ja teenuse pakkumisel. Tuttav palus abi, aga teemaalgataja arvas, et see tähendab üleskutset teenuse pakkumisele ning on nüüd pettunud, et teenus sai osutatud, aga tasu jäeti maksmata.
Miks mõni arvab, et tuttavaid võib iga asja pärast tasuta abina kohelda? Ja miks paluda abi tuttavalt, mitte õelt, vennalt, naabrilt? On kõik oma pideva abinõudmisega eemale peletanud?
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 19:45
Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 18:06Vastupidi, see on õpetlik lugu sellest, kuidas inimene ei oska vahet teha aitamisel ja teenuse pakkumisel. Tuttav palus abi, aga teemaalgataja arvas, et see tähendab üleskutset teenuse pakkumisele ning on nüüd pettunud, et teenus sai osutatud, aga tasu jäeti maksmata.
Miks mõni arvab, et tuttavaid võib iga asja pärast tasuta abina kohelda? Ja miks paluda abi tuttavalt, mitte õelt, vennalt, naabrilt? On kõik oma pideva abinõudmisega eemale peletanud?
Sellised teod on tihti "mina aitan sind, sina aitad mind, kui hiljem vaja" põhimõttel, mitte rahalise tasuna. Kui asi kisub liiga ühepoolseks ja ärakasutamiseks, siis kas loobutakse sellisest suhtest/tuttavast või tema abistamisest keeldutakse edaspidi või küsitakse otse tasu. Aga ma arvan, et tuttav tõepoolest eeldas heast südamest abi ja eeldab ka seda, et kui kunagi teemaalgatajal endal vaja, siis ka tema saab minna apteeki vms. Kõike ei arvesta normaalsed inimesed rahasse.
Külaline

Guest kirjutas: 13 Veebr 2026 18:18
Ei soovinudki mingit summat reaalselt. Ja ega ma ei oodanudki mingit tasu. Lihtsalt olen ise teistmoodi inimene. Kui keegi mu heaks midagi teeb siis mul endal lihtsalt ebamugav..
Aga võrreldes sellega et mitu km oma haige puusaga maha kõnnin, siis veidi mõru maik küll 😆
Kuradi külm oli ka.

Lihtsalt nagu kummaline. Keegi teeb mu heaks midagi saab külma, tuult, puusavalu ja siis 4.70 😅 Mis rohi maksis.
Mis summa siis oleks heategijat rahuldanud ikkagi, "ei oodanud mingit tasu"? Ja see, keda abistasid, ei ole ju su puusavalus kuidagi süüdi, eksole. Tuisus ka mitte. Kui see abistamine ikka nii jubedalt üle jõu käib, siis on edaspidi targem viisakalt keelduda.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 19:54Mis summa siis oleks heategijat rahuldanud ikkagi, "ei oodanud mingit tasu"? Ja see, keda abistasid, ei ole ju su puusavalus kuidagi süüdi, eksole. Tuisus ka mitte. Kui see abistamine ikka nii jubedalt üle jõu käib, siis on edaspidi targem viisakalt keelduda.
Eks ta edaspidi teebki seda.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 14:06
Väga hea kommentaar, näen rõõmuga, et siin foorumis liigub ka intelligentseid inimesi. Lootusetuse tunne tuli peale seda vaidlust lugedes. :D
Ma ei teadnudki, et intelligentsed on ainult need, kes ütlejale takka kiidavad... ;)
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 20:10Ma ei teadnudki, et intelligentsed on ainult need, kes ütlejale takka kiidavad... ;)
Eks oleneb sellest, mida öeldakse.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 19:54Mis summa siis oleks heategijat rahuldanud ikkagi, "ei oodanud mingit tasu"? Ja see, keda abistasid, ei ole ju su puusavalus kuidagi süüdi, eksole. Tuisus ka mitte. Kui see abistamine ikka nii jubedalt üle jõu käib, siis on edaspidi targem viisakalt keelduda.
Nii et abistaja kõiges süüdi - sant ja loll pealekauba? Selliseid tulebki ära kasutada, kui ise ei viitsi poodi minna, sest väljas tuiskab.
Külaline

Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 20:13
Nii et abistaja kõiges süüdi - sant ja loll pealekauba? Selliseid tulebki ära kasutada, kui ise ei viitsi poodi minna, sest väljas tuiskab.
Kuidas abipaluja pidi teadma, et ta sant ja loll on, kui inimene ise seda ei ütle? Kas ta on mõtetelugeja?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 20:14Kuidas abipaluja pidi teadma, et ta sant ja loll on, kui inimene ise seda ei ütle? Kas ta on mõtetelugeja?
Ära siis võhivõõrastelt küsi.
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 20:14
Guest kirjutas: 15 Veebr 2026 20:13
Kuidas abipaluja pidi teadma, et ta sant ja loll on, kui inimene ise seda ei ütle? Kas ta on mõtetelugeja?
Isegi sellest ei saanud aru, et väljas on sitt ilm?
Külaline

Külaline kirjutas: 15 Veebr 2026 20:14Kuidas abipaluja pidi teadma, et ta sant ja loll on, kui inimene ise seda ei ütle? Kas ta on mõtetelugeja?
Valigu siis mõni lähedasem inimene, kellelt abi küsida, mitte ärgu üritagu tuttavaid jooksutada, sest teadagi - titt ja haige, kes suudab keelduda.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist