“Kas ma pean sulle kõigest aru andma?”

seks, suhted ja pereteemad
Vasta
Külaline

“Kas ma pean sulle kõigest aru andma?”

Postitus Postitas Külaline »

Kas nii vastab lapsevanem, isa oma lapsele esimesest suhtest? Kas lapsevanem, isa jätab esimesele lapsele ütlemata, kui reisile sõidab ülejäänud kahe lapsega? Isegi teavitamata jätab kuigi on lapsega päev enne varjatud reisile minekut telefonikõnes? Kui laps teada saab, ütleb isa, kas ta peab talle kõigest aru andma.

Tegemist on Eesti rikkamas vallas elava inimesega, kel seltskonnas tubli positsioon, sõprade seas Hannes Võrnogi pildil. Presenteeritakse end kõvade relvavendadena ja poseeritakse suurte kaladega. Esimesele lapsele kantakse jäigalt alla miinimumi elatist aastaid. Lapse tähtpäevadel tullakse pildile ja jagatakse sotsiaalmeedias uhkeid fotosid. Tegelikkuses pole sel lapsel mähetki vahetanud ega aidanud haiguste ajal last vaadata. Kus laps saaks elada kõrgkooli esimesel aastal ei huvita samuti.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Veebr 2026 10:30 Kas nii vastab lapsevanem, isa oma lapsele esimesest suhtest? Kas lapsevanem, isa jätab esimesele lapsele ütlemata, kui reisile sõidab ülejäänud kahe lapsega? Isegi teavitamata jätab kuigi on lapsega päev enne varjatud reisile minekut telefonikõnes? Kui laps teada saab, ütleb isa, kas ta peab talle kõigest aru andma.

Tegemist on Eesti rikkamas vallas elava inimesega, kel seltskonnas tubli positsioon, sõprade seas Hannes Võrnogi pildil. Presenteeritakse end kõvade relvavendadena ja poseeritakse suurte kaladega. Esimesele lapsele kantakse jäigalt alla miinimumi elatist aastaid. Lapse tähtpäevadel tullakse pildile ja jagatakse sotsiaalmeedias uhkeid fotosid. Tegelikkuses pole sel lapsel mähetki vahetanud ega aidanud haiguste ajal last vaadata. Kus laps saaks elada kõrgkooli esimesel aastal ei huvita samuti.
Ega tõesti ei pea aru andma, lapsevanem ise otsustab, mida räägib ja mida mitte. Asi ei ole lapses vaid sinus. Nagu näha, ei suuda te normaalsete vanemate kombel omavahel hästi ja austavalt suhelda.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:42
Külaline kirjutas: 19 Veebr 2026 10:30 Kas nii vastab lapsevanem, isa oma lapsele esimesest suhtest? Kas lapsevanem, isa jätab esimesele lapsele ütlemata, kui reisile sõidab ülejäänud kahe lapsega? Isegi teavitamata jätab kuigi on lapsega päev enne varjatud reisile minekut telefonikõnes? Kui laps teada saab, ütleb isa, kas ta peab talle kõigest aru andma.

Ega tõesti ei pea aru andma, lapsevanem ise otsustab, mida räägib ja mida mitte. Asi ei ole lapses vaid sinus. Nagu näha, ei suuda te normaalsete vanemate kombel omavahel hästi ja austavalt suhelda.

Nii ei vastatud ju minule, vaid isa ütleb lapsele, kas ma pean sulle aru andma, kui ma teise kahe lapsega reisile lähen?!
Külaline

Üsna rumal naine, kes abiellumata mingil tüübil endale lapse laseb teha, aga muidu jah - täiskasvanu ei pea (täiskasvanud?) lapsele millestki aru andma.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:48 Üsna rumal naine, kes abiellumata mingil tüübil endale lapse laseb teha, aga muidu jah - täiskasvanu ei pea (täiskasvanud?) lapsele millestki aru andma.
Mina sain siit nüüd hoopis vastuse, miks Eesti on p... kursil. Ülbus, kalkus, ärapanemine, koolikius, mina ja maailm.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Veebr 2026 10:44

Nii ei vastatud ju minule, vaid isa ütleb lapsele, kas ma pean sulle aru andma, kui ma teise kahe lapsega reisile lähen?!
Sa ei saa aru, et kehvades omavahelistes isa-lapse suhetes oled süüdi sina, kes ei suuda oma eksiga viisakalt suhelda?
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:54

Sa ei saa aru, et kehvades omavahelistes isa-lapse suhetes oled süüdi sina, kes ei suuda oma eksiga viisakalt suhelda?

Mul puudub aastaid juba otsesuhtlus. Hannes Võrno loos oli ka abikaasa süüdi sinu loogika järgi. Äkki see ikkagi on teatud tüpaaz mehi? Kes võiks niigi palju teha, et lapsi säästa oma “meeldivast iseloomust,” aga ei.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Veebr 2026 10:56
Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:54

Mul puudub aastaid juba otsesuhtlus. Hannes Võrno loos oli ka abikaasa süüdi sinu loogika järgi. Äkki see ikkagi on teatud tüpaaz mehi? Kes võiks niigi palju teha, et lapsi säästa oma “meeldivast iseloomust,” aga ei.
Sinnani, kui suhtlus katkes, saite suurepäraselt läbi? Kahtlen.
Külaline

Selle lausega (ja loomulikult oma muu käitumisega) annab see isa lapsele selge sõnumi: sinu tunded ja arvamus mind ei huvita. Et tal on nüüd uus pärispere, kelle peale läheb aeg ja muud ressursid. Muu ei loe.

Kui laps ükskord täiskasvanuks saab, eks ta siis vastab oma isale samamoodi.
Külaline

Isa kardab draamat ja küsimusi, mida laps küsib, et miks mind ei võeta kaasa.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:50
Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:48 Üsna rumal naine, kes abiellumata mingil tüübil endale lapse laseb teha, aga muidu jah - täiskasvanu ei pea (täiskasvanud?) lapsele millestki aru andma.
Mina sain siit nüüd hoopis vastuse, miks Eesti on p... kursil. Ülbus, kalkus, ärapanemine, koolikius, mina ja maailm.
Kahjuks selles teemaalgatuse tekstis paistab see mina ja maailm mitmes kohast tõesti läbi.

Hakatakse arusaamatul põhjusel (ühised huvid, ühised väärtused?) sebima mingi “rikkaimas külas” elava relvi armastava karjeristist jõmmiga, kelle seltskonna kroonijuveel on ekssaatejuht aastate tagant - Hannes Võrno ja siis on tohutu üllatus, kui see inimene on selline ka edaspidi. Miks sa tahad, et laps sellise tropiga aega veedab - et ta ka tolle kombeid õpiks?
Külaline

Vist ei pea jah. Ma isegi üritan sellega leppida, et minu täiskasvanud laps ei anna enam mulle aru oma tegemistest.
Samas olukorras aga vastupidi, täiskasvanu ei pea ka lapsele aru andma.
Külaline

Külaline kirjutas: 19 Veebr 2026 10:30 Tegelikkuses pole sel lapsel mähetki vahetanud ega aidanud haiguste ajal last vaadata. Kus laps saaks elada kõrgkooli esimesel aastal ei huvita samuti.
Kuidas keegi suudab elada mehega, kes ei vaheta lapsel mähet ega vaata haiguste ajal? Milleks sellist üldse peetakse?
Külaline

Mõnel ongi need järglased ainult teistele näitamiseks, poseerivad nendega uhkelt nagu kalasaagiga.

Arvestades, et mees pole lapsega tegelenud, teda kasvatanud ja maksab alla miinimumi elatist, siis ei tohiks üllatusena tulla, et see mees on mölakas ning teeb lastel vahet. Kahjuks on apsakas partneri valikul viinud sellise olukorrani, kus mees, kes tegi sulle haiget, teeb sedasama nüüd sinu lapsele, andes talle mõista, et ta pole oluline.
Külaline

Me ju ei tea, kui lähedased nad isaga on. Kas räägivad kõigest. Või tavaliselt räägib kõigest vaid laps. Kas räägivad oma tegemistest ja plaanidest üksteisele.
Miks tundub nagu süüdistust, et laps sai teada et isa läks uue perega reisile. Isa ilmselt ka tundiski end süüdi, seepärast nii vastaski. Poleks süütunnet, oleks vastanud- tõsi, käisime välismaal.
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 12:10
Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 10:50
Kahjuks selles teemaalgatuse tekstis paistab see mina ja maailm mitmes kohast tõesti läbi.

Hakatakse arusaamatul põhjusel (ühised huvid, ühised väärtused?) sebima mingi “rikkaimas külas” elava relvi armastava karjeristist jõmmiga, kelle seltskonna kroonijuveel on ekssaatejuht aastate tagant - Hannes Võrno ja siis on tohutu üllatus, kui see inimene on selline ka edaspidi. Miks sa tahad, et laps sellise tropiga aega veedab - et ta ka tolle kombeid õpiks?

Kas isa saab vahetada ja valida? Suhte alguses oli lihtne mees spordikotiga, ei paistnud veel seda ära tõusvat nartsissisti välja.
Külaline

Kaua te perena koos olite? Miks ta täissummas elatist ei maksa? Eesti rikkamas vallas elavad täiesti tavalised inimesed, kes elavad palgast palka, see pole küll mingi näitaja.
Külaline

Ma olen julmalt aus. Tundub, et laps kahjuks väga ei huvita isa. Kurb aga tõsi. Ega kalliks ja armastatuks sundides ei saa.
Saan emana aru ja postitusest karjub igati ema ahastus ja pettumus, et miks küll minu laps halvem on. Aga ega midagi teha pole.
Kuna laps juba nii suur(kõrgkooli jutt), siis ma jätaks selle teema. Laps piisavalt suur, et ise isa käest neid asju küsida, kui neil mingi suhtlus veel alles on.

Mul ka aegajalt südames kihvatab, sest nooremat last ma kasvatan täiesti üksi. Isa absoluutselt huvi ei tunne. Ja no ei saa suruda ju ka. Rahalist kohustust isa täidab. Aga 2 aastat pole lapse vastu huvi tundnud ega ka füüsiliselt teda näinud(ma mõnikord olen pakkunud, et tule külla/tuleme ise külla, mõnikord saadan pilte) aga no nagu ma ütlesin, sundida ei saa.
Külaline

Mina jälle ei usu, et koos elama hakates ja last planeerides ei paistnud kuidagi välja, et mees on mölakas. No ei usu! Selline asi paistab ju KOHE välja. Kui te just teismelisena ei saanud last. Täiskasvanud inimesel on ju analüüsivõime siiski olemas. Või on nii, et siis tundus see "relvavennast" jõmm just äge mees?

Mul täpselt sama küsimus - milleks pidada meest, kelle arvates on laps naise eramure? Milleks pidada meest, kes ei ole eluski lapsel mähet vahetanud, kes ei ole kodutöödes osalenud jne?

Miks 18 aastat hiljem üllatuda, et näe, milline mats mees on?
Külaline

Guest kirjutas: 19 Veebr 2026 16:25 Mina jälle ei usu, et koos elama hakates ja last planeerides ei paistnud kuidagi välja, et mees on mölakas. No ei usu! Selline asi paistab ju KOHE välja. Kui te just teismelisena ei saanud last. Täiskasvanud inimesel on ju analüüsivõime siiski olemas. Või on nii, et siis tundus see "relvavennast" jõmm just äge mees?

Mul täpselt sama küsimus - milleks pidada meest, kelle arvates on laps naise eramure? Milleks pidada meest, kes ei ole eluski lapsel mähet vahetanud, kes ei ole kodutöödes osalenud jne?

Miks 18 aastat hiljem üllatuda, et näe, milline mats mees on?

Vaadates lahutusprotsenti Eestis ja perevägivalla numbreid arvad sa siis, et teemaalgataja oli ainus puusse panija. Eriti kui suhe loodi väga noorelt, mida me küll ei tea veel.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: kaegu, Semrush [Bot] ja 4 külalist