Head ja halvad ajad
-
Külaline
Head ja halvad ajad
Kas kunagi on olnud ka häid aegu?
See praegune, selle kohta öeldakse, et elame määramatuses.vana maailmakord enam ei naase. Ajad on ärevad. Ja veel mõnd moodi.
Enne seda aega oli koroona. Ka halb aeg. Pingeline.
Enne koroonat öeldi, et kiire elutempo põhjustab stressi.ajad on kiired.
Kas üldse on olnud häid aegu, kui sai öelda et kõik on nii tore ja läheb järjest paremaks. Saite aru, et need ajad olid head?
See praegune, selle kohta öeldakse, et elame määramatuses.vana maailmakord enam ei naase. Ajad on ärevad. Ja veel mõnd moodi.
Kas üldse on olnud häid aegu, kui sai öelda et kõik on nii tore ja läheb järjest paremaks. Saite aru, et need ajad olid head?
-
Külaline
eks see ole suhtumise küsimus. koroona oli parim, mida tean. elasime paksus metsas maamajas, tegin distantsilt tööd. no oli ikka mõnus küll. ega praegusel ajal ka väga viga ole. halb oli vast sõjaaeg. ma küll isiklikult ei tea, aga vanema juttude põhjal ma sel ajal elada poleks tahtnud.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 08:49 Kas kunagi on olnud ka häid aegu?
Läbi ajaloo on koguaeg raskeid aegu olnud, kui ajalugu uurida ja tunda. Heal ajal elame, aga inimesed ei oska seda hinnata.
Nii vaadates võib öelda, et rahuaeg on hea aeg. Ja kui on veel tööd ja leiba ning töö liiga raske ka pole, siis võib juba eluga rahul olla. Mõni lihtsalt vingub kogu aeg ja eks ajakirjandus peab ju ka midagi kirjutama, halvad uudised müüvad, siis nii tulebki välja, et praegu halb aeg, ennem oli halb aeg.. Tegelikult pole ajal midagi, elu nagu elu ikka.
-
Külaline
Seda küll, et ajakirjandusel läheb praegu ülihästi. Paned hirmutava pealkirja ja klikid tulevad.
Mõtlen väljenditele " hapukurgihooaeg" " pastakast välja imetud" nüüd küll pole enam seda.
Kuni inimesed enam ei taha lasta end hirmutada ja teadlikult ei loe uudiseid enam
Mõtlen väljenditele " hapukurgihooaeg" " pastakast välja imetud" nüüd küll pole enam seda.
Kuni inimesed enam ei taha lasta end hirmutada ja teadlikult ei loe uudiseid enam
-
Külaline
Täiesti nõus. Koroona-aeg oli parim aeg ever. Kõik tööpinged kadusid, sest kaotasin töö. Aga sellest polnud midagi, sest ega tööl poleks niikuinii saanud käia ja nüüd polnud ka selle üle muretsemist. Ülikoolis kaugõppes käia oli suurepärane, sest ei pidanud end enam teise Eesti otsa vedama - kõik loengud ja seminarid olid veebis. Meiegi saime olla pikalt maakodus, kuhu muidu ainult suvel pikemalt jõuame. Polnudki loodust sellisel aastaajal näinud. Iga päev sai mööda õue ja metsa ringi tuiatatud, kusagile polnud kiiret, kõigil oli hea tuju, tegime saunaõhtuid, lõkkeõhtuid. Selline lust ja lillepidu oli kevadest kuni suve teise pooleni, siis leidsin jälle töö ja pidin kahjuks linna tööle minema.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 08:59 eks see ole suhtumise küsimus. koroona oli parim, mida tean. elasime paksus metsas maamajas, tegin distantsilt tööd. no oli ikka mõnus küll. ega praegusel ajal ka väga viga ole. halb oli vast sõjaaeg. ma küll isiklikult ei tea, aga vanema juttude põhjal ma sel ajal elada poleks tahtnud.
-
Külaline
Minu meelest on koguaeg olnud hea aeg, 50 aastat vähemalt. Kõik on hea, väljaarvatud sõda.
-
Külaline
Hea aeg tähendab lihtinimesele turvalist aega - rahakotis, maksud makstud. Nõukaaeg oli hea aeg - kõigil oli töö ja palk. Kes nõuka-ajal lapsed olid, mäletavad ehk laagreid jms. Jah, “vabadust” ei olnud, aga kas lihtsalt Maalile voi Kallele, kes varavalges tööle ja õhtul pere juurde tõttas, polnud ehk seda vabadust otseselt vajagi.
Iseseisvumisaeg oli ka hea aeg - eufooria ja unistused, tohutu kaubavalik, aga ka töö kaotus, kohanematis uue süsteemiga.
Nullindate alguses oli ka hea aeg - kohaneti, saadi jalad alla. Muutusid medtsiinisüsteem ja haridus, algas nuudisaegse tehnoloogia võidukäik. Vabadus lisaks, piirid avanesid.
Siis tuli masu ja esimest korda kukkus koik kokku - vara kaotas väärtust ja inimesed usku oma riiki.
Tasapisi ehitati taas ûles ja vast kõikse onnelikum oli sajandi teine kümme - riigina tugevam, inimestena kapitalismiga kohanenud, kriisikogemusega.
Koroonaaeg naitas kui habras see üles ehitati oli. Ja ärge oelge, et ehmatus polnud suur. Mäletan, et soitsime perega Tallinn-Tartu maanteed mööda maale ja esimese 100 km jooksul nägime 3 või 4 autot…
Praegune aeg on lihtsalt määramatu ja ettearvamatu ning tulevik ei soltu meist, isegi mitte meie riigi juhtidest. Ilmselt oleme kukkunud ajas kaua tagasi, võib-olla isegi sajandeid. Kui koroona ajal oli riik haavatav, siis minu meelest oppus voetud ei ole - jatkuvalt ehitatakse asju üles innovatiivselt, rünnatavale elektroonikale tuginedes. Suur hulk inimesi ei taha teadvustada muutunud maailmakorda ega tee mingeid plaane. Pean silmas seda, kuidas pariselt kriisolukorras toime tulla.
Iseseisvumisaeg oli ka hea aeg - eufooria ja unistused, tohutu kaubavalik, aga ka töö kaotus, kohanematis uue süsteemiga.
Nullindate alguses oli ka hea aeg - kohaneti, saadi jalad alla. Muutusid medtsiinisüsteem ja haridus, algas nuudisaegse tehnoloogia võidukäik. Vabadus lisaks, piirid avanesid.
Siis tuli masu ja esimest korda kukkus koik kokku - vara kaotas väärtust ja inimesed usku oma riiki.
Tasapisi ehitati taas ûles ja vast kõikse onnelikum oli sajandi teine kümme - riigina tugevam, inimestena kapitalismiga kohanenud, kriisikogemusega.
Koroonaaeg naitas kui habras see üles ehitati oli. Ja ärge oelge, et ehmatus polnud suur. Mäletan, et soitsime perega Tallinn-Tartu maanteed mööda maale ja esimese 100 km jooksul nägime 3 või 4 autot…
Praegune aeg on lihtsalt määramatu ja ettearvamatu ning tulevik ei soltu meist, isegi mitte meie riigi juhtidest. Ilmselt oleme kukkunud ajas kaua tagasi, võib-olla isegi sajandeid. Kui koroona ajal oli riik haavatav, siis minu meelest oppus voetud ei ole - jatkuvalt ehitatakse asju üles innovatiivselt, rünnatavale elektroonikale tuginedes. Suur hulk inimesi ei taha teadvustada muutunud maailmakorda ega tee mingeid plaane. Pean silmas seda, kuidas pariselt kriisolukorras toime tulla.
Nõukaajal oli ametlik propaganda, et kõik on hästi ja aina paremaks läheb, kommunism ligineb. Ma olin siis laps ja uskusin seda küll. Ma ei tea, mida täiskasvanud tollel ajal mõtlesid, aga stressi oli kindlasti vähem kui praegu. Ei teagi, ka see on ühiskonnakorra või nutiseadmete viga, et inimesed on täna nii kapseldunud, ükskõiksed ja üksteise vastu kurjad.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 08:49
-
Külaline
See on küll tõsi, paljud ju teenivad selle pealt. Ja mitte vähe.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 14:51 Mis ühele hea, see teisele halb. Isegi sõjaajal.
-
Külaline
Sama siin.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 11:03 Minu meelest on koguaeg olnud hea aeg, 50 aastat vähemalt. Kõik on hea, väljaarvatud sõda.
Kaheksakümnendad olid lapsepõlv, sellest ei viitsi pikemalt heietama hakata (on neid teemasid siin olnud juba küll). 1990.-d oli objektiivselt võttes vaene aeg (mingitel aastatel koolimaja ei köetud korralikult ja klassid olid külmad, sest kütust hoiti kokku - muu selline jama), aga teismelise jaoks ilmselt ei tundunud see segane aeg nii hull (kui võibolla täiskasvanute jaoks), sest huvitav ka (kõik need muutused).
2010 tuli va masu. Oli üks kahtlane aeg küll, mõned langeid täiesti pessimimismi (umbes, et nüüd ongi kõik läbi...), mõned aga ütlesid, et oot - kõik on tsükliline, küll mingi aja pärast jälle muutub. Jäin ka töökohast ilma. Aga töötu olla (töötuskindlustus jooksis) oli midagi sarnast, nagu üks kirjeldab koroonaaega - nii rahulik, kõige jaoks oli aega. Tegin näit. (odavatest koostisosadest) pikka valmistusaega nõudvaid toite ja käisin palju värskes õhus liikumas. Muidugi teadmatus, millal uuesti tööle saan (oleks võinud ju ette teada, eks). Kui u. 5 kuu pärast uuesti tööle sain, rõõmustasin loomulikult küll. Ja mingi aja pärast läks masu kah üle ja... nojah.
Praeguse aja kohta ütleks, et mitte midagi erilist. Loomulikult olen teadlik, et lääneriikide jm riikide vahel on sõjalised pinged. Samas, 80.-tel olid ju ka. Võibolla 90.-d (kui N. liit oli värskelt lagunenud) olid selles suhtes rahulikum aeg, tõesti (aga siis olid jälle muud iseärasused).
Ja ma usun, et praegu lääne suuriigid mängivad topeltmängu: ühelt poolt ei taha nad, et Venemaa Ukrainast täiesti üle rulliks (sest nad unistavad juba, kui palju võiks teenida Ukraina ülesehitustöödel). Teisalt ei taha nad ka seda, et Venemaa suurelt kaotaks - sest nad unistavad juba, et ka Venemaaga taastataks kaubandusuhted ja saaks sealt tooraineid osta. Sellepärast laveeritaksegi.
-
Külaline
Nojah, eks plaane võib ju teha.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:37 Hea aeg tähendab lihtinimesele turvalist aega - rahakotis, maksud makstud. Nõukaaeg oli hea aeg - kõigil oli töö ja palk. Kes nõuka-ajal lapsed olid, mäletavad ehk laagreid jms. Jah, “vabadust” ei olnud, aga kas lihtsalt Maalile voi Kallele, kes varavalges tööle ja õhtul pere juurde tõttas, polnud ehk seda vabadust otseselt vajagi.
Aga nendest suurtest sõnadest maailmakorra lõpust mina küll aru ei saa. Ütleks, et justnimelt ei ole midagi muutunud - ikka seesama vana jura, rahvusvahelised pinged, sõjad jm., mis oli ka lapsepõlves 1980.-tel. Mis on siis selles nii jube uut? Mis maailmakorra muutus? Pole see maailmakord ju kunagi teistsugune olnudki? Ikka on ju maailmas maksnud jõud, asju määranud suurriigid (ja väikerahvad püüdnud seal nende vahel kuidagi midagi endale soodsat välja mängida).
Aga elasid tavainimesed siis ja elatakse ka praegu.
-
Külaline
Jah, eks see Vene turg on suur ja lääne ettevõtjatele magus teenimise koht, eriti praegu. Palju rahvast ja palju raha. Neid artikleid on ju olnud ka, et kes lubas sealt sõja puhkedes tootmise ära tuua, istub ikka edasi ja mõni on tagasigi imbunud. Lõpuks on ikka võidumehed need, kes valisid südametunnistuse asemel ärisuhted ja raha.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 16:56
Ja ma usun, et praegu lääne suuriigid mängivad topeltmängu: ühelt poolt ei taha nad, et Venemaa Ukrainast täiesti üle rulliks (sest nad unistavad juba, kui palju võiks teenida Ukraina ülesehitustöödel). Teisalt ei taha nad ka seda, et Venemaa suurelt kaotaks - sest nad unistavad juba, et ka Venemaaga taastataks kaubandusuhted ja saaks sealt tooraineid osta. Sellepärast laveeritaksegi.
-
Külaline
Nojah, püütakse ju mujet jätta, et lääne ja Venemaa suhted on nüüd nii p.s, et mine tea, kohe lähevad ükteisele karvupidi kallale. Tegelikult aga... kui sõda Ukrainas peaks lõppema, võivad paljud üllatusega märgata, kuidas suured lääneriigid ja Venemaa asuvad omavahel usinasti suhteid soojendama ja äri ajama.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 18:03Jah, eks see Vene turg on suur ja lääne ettevõtjatele magus teenimise koht, eriti praegu. Palju rahvast ja palju raha. Neid artikleid on ju olnud ka, et kes lubas sealt sõja puhkedes tootmise ära tuua, istub ikka edasi ja mõni on tagasigi imbunud. Lõpuks on ikka võidumehed need, kes valisid südametunnistuse asemel ärisuhted ja raha.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 16:56
Ei tasu ära unustada, et ka see võimalus on olemas, et eestlaste silmad midagi sellist (suure sõja asemel) veel näevad.
-
Külaline
Minu jaoks oli koroona halvim aeg. Töötan haiglas ja ei taha enam sellele ajale isegi mõelda. Tülikad ja ebamugavad visiirid ning näomaskid, desovahendid, mis pidevalt otsa sai, sest töötajad näppasid neud koju viimiseks. Piirangud, pidevad testimised, grantiis istumine- jube!Külaline kirjutas: ↑27 Veebr 2026 08:59 eks see ole suhtumise küsimus. koroona oli parim, mida tean. elasime paksus metsas maamajas, tegin distantsilt tööd. no oli ikka mõnus küll. ega praegusel ajal ka väga viga ole. halb oli vast sõjaaeg. ma küll isiklikult ei tea, aga vanema juttude põhjal ma sel ajal elada poleks tahtnud.
Omal vabal tahtel kusagil metsaonnis istumine on tore, aga seda täpselt niikaua, kui midagi ei juhtu. Mul töökaaslasel suri isa niimoodi ära, et leiti kaks nädalat hiljem.
-
Külaline
See sõna oli "karantiin", jeerum küll!!
-
Külaline
Minul on küll täiesti erinev kogemus. Minu vanemad olid samuti lihtsad inimesed, töölised. Aga kodus räägitid ikka kogu aeg, kuidas oli elu vabas Eestis, kuulati raadio Vaba Euroopat, räägiti, et piirid on kinni, venelased on sees, kuidas nad kõik on ära lagastanud, räägiti, mis ameteid keegi meie tänaval Eesti ajal pidas jne. Keegi ei arvanud, et vabadust ei ole vaja.Guest kirjutas: ↑27 Veebr 2026 12:37 Hea aeg tähendab lihtinimesele turvalist aega - rahakotis, maksud makstud. Nõukaaeg oli hea aeg - kõigil oli töö ja palk. Kes nõuka-ajal lapsed olid, mäletavad ehk laagreid jms. Jah, “vabadust” ei olnud, aga kas lihtsalt Maalile voi Kallele, kes varavalges tööle ja õhtul pere juurde tõttas, polnud ehk seda vabadust otseselt vajagi.
Ja kui Eesti vabaks sai, astus minu isa esimese asjana Kaitseliitu. Tema isa sai sõjas venelaste käe läbi surma ja talle oli uhkuse asi olla Kaitseliidus. Mingit kohanematust uue süsteemiga ei mäleta.
-
Külaline
Ilmselt ei kujutanud sinu vanemad vaba Eestit päris sellisena ette nagu ta praegu on. Kui ajalugu saaks tagasi keerata, siis ei teagi, kuidas paljud samas olukorras käituksid, kui teaksid ette, mis tulevik toob.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 12:52
Minul on küll täiesti erinev kogemus. Minu vanemad olid samuti lihtsad inimesed, töölised. Aga kodus räägitid ikka kogu aeg, kuidas oli elu vabas Eestis, kuulati raadio Vaba Euroopat, räägiti, et piirid on kinni, venelased on sees, kuidas nad kõik on ära lagastanud, räägiti, mis ameteid keegi meie tänaval Eesti ajal pidas jne. Keegi ei arvanud, et vabadust ei ole vaja.
Ja kui Eesti vabaks sai, astus minu isa esimese asjana Kaitseliitu. Tema isa sai sõjas venelaste käe läbi surma ja talle oli uhkuse asi olla Kaitseliidus. Mingit kohanematust uue süsteemiga ei mäleta.
-
Külaline
Minu vanematel ei ole mingit probleemi sellega, milline Eesti on. Ja isa on endiselt Kaitseliidus. Kas sulle tundub, et kui ajalugu tagasi keerata, siis me ei valiks iseseisvust või mida sa silmas pead?Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 16:47Ilmselt ei kujutanud sinu vanemad vaba Eestit päris sellisena ette nagu ta praegu on. Kui ajalugu saaks tagasi keerata, siis ei teagi, kuidas paljud samas olukorras käituksid, kui teaksid ette, mis tulevik toob.Guest kirjutas: ↑01 Mär 2026 12:52
Minul on küll täiesti erinev kogemus. Minu vanemad olid samuti lihtsad inimesed, töölised. Aga kodus räägitid ikka kogu aeg, kuidas oli elu vabas Eestis, kuulati raadio Vaba Euroopat, räägiti, et piirid on kinni, venelased on sees, kuidas nad kõik on ära lagastanud, räägiti, mis ameteid keegi meie tänaval Eesti ajal pidas jne. Keegi ei arvanud, et vabadust ei ole vaja.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Ahrefs [Bot], Bing [Bot], Google [Bot], xqwerty ja 7 külalist