Haakub niimoodi, et väikelaste hoidmisel on vastutus väga suur ja vanavanem, kes lapsega igapäevaselt ei tegele, ei oska osasid ohte kartagi. Seetõttu ei taheta ka hoida võtta, et 24/7 pole võimalik last kullipilguga jälgida, aga kui midagi juhtub, siia edasine elu pole ka enam võimalik.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 09:22 Mis kõikide nende uudiste siia panemise point on, kuidas see teemaga haakub? Et ei hakka igaks juhuks kellegi teise last hoidma, äkki tapan kogemata ära? Täiesti arusaamatu.
Kas eeldate, et vanavanemad peaksid teie lapsi hoidma?
-
Külaline
-
Külaline
Täiesti lamp ülemõtlemine. Igal sammul võib midagi juhtuda, ega sellest elu elamata saa jääda.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 09:53Haakub niimoodi, et väikelaste hoidmisel on vastutus väga suur ja vanavanem, kes lapsega igapäevaselt ei tegele, ei oska osasid ohte kartagi. Seetõttu ei taheta ka hoida võtta, et 24/7 pole võimalik last kullipilguga jälgida, aga kui midagi juhtub, siia edasine elu pole ka enam võimalik.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 09:22 Mis kõikide nende uudiste siia panemise point on, kuidas see teemaga haakub? Et ei hakka igaks juhuks kellegi teise last hoidma, äkki tapan kogemata ära? Täiesti arusaamatu.
-
Külaline
Nõukaajal oli ka selline mõtlemine. Kui mõni räägib, et näe, ise ta oli terve suve vanaema juures, aga nüüd ei taha vanavanemad enam mitmeks päevakski võtta, siis asi ongi vastutuses. Mina olin ka terve suve vanaema juures maal. Juba neljaselt saadeti hommikul majast välja ja õhtul pesti puhtaks. Mis ma vahepeal tegin, seda vanaema ei tea, tema tegi enda asju. Hommikul ja õhtul anti süüa, päeval sõin midagi ise sahvrist või siis kui juba viljad valmisid, siis aiast sain kõhu täis. Mul oli ohtlikke olukordi väga palju, aga eks enamus ju jäid ellu, kuigi lastega õnnetuste arv oli sel ajal väga suur. Nüüd ikka nii enam ei käi asjad ja mina arvan, et see on hea.Täiesti lamp ülemõtlemine. Igal sammul võib midagi juhtuda, ega sellest elu elamata saa jääda.
Ma kahtlustan, et tänapäeval on vanematel ka suured nõudmised ja tingimused, mis laste hoidmisel letti lüüakse. Ja ilmselt vanavanemad ei pruugi sellise kasvatusega nõus olla. Ja eks see vb ongi suur põhjus, mis hoida võtta ei taheta. Pärast saavad oma lapse käest veel sõimata ka, et kõik valesti tehtud.
-
Külaline
Jaa, vanaema kodus on ju tavaliselt nö inimese elamine. Sahtlid pole lukus, kapid käivad lahti, pole kontaktikaitseid, on kodukeemia, pult kus on lapikud patareid sees võib lahti saada. Kui ma vaatan oma elamistki see on täitsa sobimatu väikelapsele, kes võib igale poole ronida. Trepi kaitset pole.
Last hoides peaks ma 100% tema järel kõndima.
Kui mul lapsed väiikesed olid, oli mul hoopis teisiti kõik. Kõigele oli ette mõeldud ja ära pandud.
Nüüd on mul nii palju ohtlikke asju elamises.
Kui mul lapsed väiikesed olid, oli mul hoopis teisiti kõik. Kõigele oli ette mõeldud ja ära pandud.
-
Külaline
Mina ei ole sündinud nõukaajal. Ega vanemadki ei teadnud pooltki sellest, mis kõik juhtus ja napilt oleks võinud juhtuda, lapsed olid pidevalt omapead. Vanaemal olime me siiski silma all, seal polnud väga kuskile minna. Lapsi ei saa kasvatada vati sees, muidu nad ei õpi ka vastutust ja ettevaatlikkust.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:44Nõukaajal oli ka selline mõtlemine. Kui mõni räägib, et näe, ise ta oli terve suve vanaema juures, aga nüüd ei taha vanavanemad enam mitmeks päevakski võtta, siis asi ongi vastutuses. Mina olin ka terve suve vanaema juures maal. Juba neljaselt saadeti hommikul majast välja ja õhtul pesti puhtaks. Mis ma vahepeal tegin, seda vanaema ei tea, tema tegi enda asju. Hommikul ja õhtul anti süüa, päeval sõin midagi ise sahvrist või siis kui juba viljad valmisid, siis aiast sain kõhu täis. Mul oli ohtlikke olukordi väga palju, aga eks enamus ju jäid ellu, kuigi lastega õnnetuste arv oli sel ajal väga suur. Nüüd ikka nii enam ei käi asjad ja mina arvan, et see on hea.Täiesti lamp ülemõtlemine. Igal sammul võib midagi juhtuda, ega sellest elu elamata saa jääda.
-
Külaline
Neid hooletuid vanemaid on praegu ka olemas, ma ei kiitleks sellega.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:21Mina ei ole sündinud nõukaajal. Ega vanemadki ei teadnud pooltki sellest, mis kõik juhtus ja napilt oleks võinud juhtuda, lapsed olid pidevalt omapead. Vanaemal olime me siiski silma all, seal polnud väga kuskile minna. Lapsi ei saa kasvatada vati sees, muidu nad ei õpi ka vastutust ja ettevaatlikkust.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:44Nõukaajal oli ka selline mõtlemine. Kui mõni räägib, et näe, ise ta oli terve suve vanaema juures, aga nüüd ei taha vanavanemad enam mitmeks päevakski võtta, siis asi ongi vastutuses. Mina olin ka terve suve vanaema juures maal. Juba neljaselt saadeti hommikul majast välja ja õhtul pesti puhtaks. Mis ma vahepeal tegin, seda vanaema ei tea, tema tegi enda asju. Hommikul ja õhtul anti süüa, päeval sõin midagi ise sahvrist või siis kui juba viljad valmisid, siis aiast sain kõhu täis. Mul oli ohtlikke olukordi väga palju, aga eks enamus ju jäid ellu, kuigi lastega õnnetuste arv oli sel ajal väga suur. Nüüd ikka nii enam ei käi asjad ja mina arvan, et see on hea.Täiesti lamp ülemõtlemine. Igal sammul võib midagi juhtuda, ega sellest elu elamata saa jääda.
-
Külaline
Kui nüüd oleks olukord et lapsed on omapead, kas pidevalt omapead, või kuidagi jälgitvad kaugusest, võib juhtuda et teatatakse lastekaitsesse. Tõesta sa neile et sul on selline teadlik kasvatus.
Ja ma mõtlen kuidas reklaamitakse tänapäevaseid uusarendusi. Lastele majade vahel mänguväljakud. Ometi ei võigi sa lapsi sinna üksi lasta, lootes et keegi vanem laps valvab nooremaid. Sisult on need lapsed ikka järelvalveta. Ja tõesta siis et see on su teadlik kasvatus, nagu vanasti meid kasvatati...
Ja ma mõtlen kuidas reklaamitakse tänapäevaseid uusarendusi. Lastele majade vahel mänguväljakud. Ometi ei võigi sa lapsi sinna üksi lasta, lootes et keegi vanem laps valvab nooremaid. Sisult on need lapsed ikka järelvalveta. Ja tõesta siis et see on su teadlik kasvatus, nagu vanasti meid kasvatati...
-
Külaline
Isegi kui see oleks tõsi olnud, poleks see siisnsete veidrate kirjutuste edetabelis top 100 sisse jõudnud, nii et minu jaoks tundus see tõesti täiesti igapäevane lugemine.Külaline kirjutas: ↑03 Apr 2026 20:25Loe nüüd uuesti seda jõululaua kommentaari ja siis mõtle, kas ma kirjutaksin oma vanematest nii nõmedalt?
Aga alati saab lapselapse oma kodus teda hoida, kus juba ilmselt on kõik lapsekindlakskõik tehtud. Ja tegelikult ei ole raske mõned kapid ka ümber korraldada ja trepile kaitse muretseda.Külaline kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:48 Jaa, vanaema kodus on ju tavaliselt nö inimese elamine. Sahtlid pole lukus, kapid käivad lahti, pole kontaktikaitseid, on kodukeemia, pult kus on lapikud patareid sees võib lahti saada. Kui ma vaatan oma elamistki see on täitsa sobimatu väikelapsele, kes võib igale poole ronida. Trepi kaitset pole.
Mul omal kodus pole ka kapid lukus ja sahtlid lastelukuga kinni. Mul kodus hetkel 2.5a. Ohtlikud asjad on lihtsalt ülemistesse kappidesse ära pandud ja ega ta nüüdseks enam väga huvitugi sahtlites tuulamisest. Sai oma isu täis, kui need huvitama hakkasid.
-
Külaline
Paljude lapsepõlv on olnud selline, et hommikul lähed välja ja õhtuks tuled tagasi. Kui sina ainult kodus nelja seina vahel istusid või vanemad õues ainult sabas käisid, siis tunnen kaasa.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:33Neid hooletuid vanemaid on praegu ka olemas, ma ei kiitleks sellega.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:21Mina ei ole sündinud nõukaajal. Ega vanemadki ei teadnud pooltki sellest, mis kõik juhtus ja napilt oleks võinud juhtuda, lapsed olid pidevalt omapead. Vanaemal olime me siiski silma all, seal polnud väga kuskile minna. Lapsi ei saa kasvatada vati sees, muidu nad ei õpi ka vastutust ja ettevaatlikkust.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:44
Nõukaajal oli ka selline mõtlemine. Kui mõni räägib, et näe, ise ta oli terve suve vanaema juures, aga nüüd ei taha vanavanemad enam mitmeks päevakski võtta, siis asi ongi vastutuses. Mina olin ka terve suve vanaema juures maal. Juba neljaselt saadeti hommikul majast välja ja õhtul pesti puhtaks. Mis ma vahepeal tegin, seda vanaema ei tea, tema tegi enda asju. Hommikul ja õhtul anti süüa, päeval sõin midagi ise sahvrist või siis kui juba viljad valmisid, siis aiast sain kõhu täis. Mul oli ohtlikke olukordi väga palju, aga eks enamus ju jäid ellu, kuigi lastega õnnetuste arv oli sel ajal väga suur. Nüüd ikka nii enam ei käi asjad ja mina arvan, et see on hea.
-
Külaline
Asi on vanuses ja ka suuremaid lapsi jälgitakse, kus nad on. Mitte nii, et vanematel puudub igasugune teadmine, kus nad käivad või mida teevad. Eelkooliealiste laste omapäi hulkumine kindlasti õige ei ole ja ka algklassilast ei saadeta hommikul välja ja õhtul ei võeta tuppa. Kui sina nii oma lapsi kasvatad, siis tunnen tõesti lastele kaasa. Tänapäeval pole see päris kindlasti õige.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 12:49Paljude lapsepõlv on olnud selline, et hommikul lähed välja ja õhtuks tuled tagasi. Kui sina ainult kodus nelja seina vahel istusid või vanemad õues ainult sabas käisid, siis tunnen kaasa.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:33Neid hooletuid vanemaid on praegu ka olemas, ma ei kiitleks sellega.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:21
Mina ei ole sündinud nõukaajal. Ega vanemadki ei teadnud pooltki sellest, mis kõik juhtus ja napilt oleks võinud juhtuda, lapsed olid pidevalt omapead. Vanaemal olime me siiski silma all, seal polnud väga kuskile minna. Lapsi ei saa kasvatada vati sees, muidu nad ei õpi ka vastutust ja ettevaatlikkust.
-
Külaline
Eriti kui see lapsi hoidev vanavanem on isaema. Perekoolist mäletan üht vihast ema, kes sõimas ämma, sest too oli lapsele juua andnud lillast tassist. Kui ometi oli olemas sinine tass!Mupsik kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:47 Ma kahtlustan, et tänapäeval on vanematel ka suured nõudmised ja tingimused, mis laste hoidmisel letti lüüakse. Ja ilmselt vanavanemad ei pruugi sellise kasvatusega nõus olla. Ja eks see vb ongi suur põhjus, mis hoida võtta ei taheta. Pärast saavad oma lapse käest veel sõimata ka, et kõik valesti tehtud.
-
Külaline
Ma räägin sellest, kuidas varem oli ja ka ellu jäädi, sest siin aetakse täiesti absurdset juttu sellest, kuidas vanavanem ei julge last hoida, sest äkki saab too surma või viga. No see ei ole tervemõistuslik jutt.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 12:54Asi on vanuses ja ka suuremaid lapsi jälgitakse, kus nad on. Mitte nii, et vanematel puudub igasugune teadmine, kus nad käivad või mida teevad. Eelkooliealiste laste omapäi hulkumine kindlasti õige ei ole ja ka algklassilast ei saadeta hommikul välja ja õhtul ei võeta tuppa. Kui sina nii oma lapsi kasvatad, siis tunnen tõesti lastele kaasa. Tänapäeval pole see päris kindlasti õige.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 12:49Paljude lapsepõlv on olnud selline, et hommikul lähed välja ja õhtuks tuled tagasi. Kui sina ainult kodus nelja seina vahel istusid või vanemad õues ainult sabas käisid, siis tunnen kaasa.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:33
Neid hooletuid vanemaid on praegu ka olemas, ma ei kiitleks sellega.
-
Külaline
Ei pruugi. Ka oma ema võib sõimu saada, kui valed riided on seljas valedeks asjadeks vms. Hea küll, liigse magusa andmise kurjustamise pärast ma saan aru. Mul omal esimene laps oli selline, kes läks lausa pööraseks limpsi ja kommi andmisel aga tänapäeval aetakse ka riietuse päras juuksekarv lõhki. A'la kui lastakse lapsel laps olla ja mudas möllata. Saavad ju lasteaiaõpetajadki vastu päid ja jalgu, kui kui laps liiga "mustana" lasteaiast koju tuleb. Ei saa ju siis kallist kombet edasi müüa, kui mingid plekid välja ei tuleKülaline kirjutas: ↑04 Apr 2026 12:56Eriti kui see lapsi hoidev vanavanem on isaema. Perekoolist mäletan üht vihast ema, kes sõimas ämma, sest too oli lapsele juua andnud lillast tassist. Kui ometi oli olemas sinine tass!Mupsik kirjutas: ↑04 Apr 2026 10:47 Ma kahtlustan, et tänapäeval on vanematel ka suured nõudmised ja tingimused, mis laste hoidmisel letti lüüakse. Ja ilmselt vanavanemad ei pruugi sellise kasvatusega nõus olla. Ja eks see vb ongi suur põhjus, mis hoida võtta ei taheta. Pärast saavad oma lapse käest veel sõimata ka, et kõik valesti tehtud.
Mina ei ole seda ise emana kunagi mõistnud.
Mul omal lugu esimese lapse lasteaia east meenutada, kus lapsel oli valge ja hallitriibuline kombe ja õpetajad ei julgenud seda lapsele õue selga panna. Oli siis kõik muu kapist kihiti selga topitud. Aga kombet ei. Ma siis ütlesin, et mind ei morjenda, kui see määrdub. Selleks see seal oligi, et selga panna. Õpetajad vabandasid ja edaspidi oli kombe ka ilusti seljas lapsel.
-
Külaline
Siis oli ju lastega juhtunud õnnetusi väga palju ja laste surmasid samamoodi. Ka praegu on õnnetusi rohkem kui Lääneriikides, kus lapsi valvatakse rohkem, alla 12 aastane ei tohi paljudes maades saatjata liikuda ega üksi koju jääda. Meil on ikka seda nõukaaja suhtumist küll ja küll, et jäetakse juba kuuesed üksi koju või saadetakse kümnestega õue mängima. Teine asi on muidugi see, et vanaema nüüd üldse hoida ei soovi, sest tema jaoks on lapse valvamine üle jõu käiv asi ja ei soovi seda teha, sest tema arust ongi ainult kaks varianti, kas käid kogu aeg järel (mida ta ei jõua teha) või saadad välja ja ei tegele üldse lapsega.Ma räägin sellest, kuidas varem oli ja ka ellu jäädi,
-
Külaline
No on palju olukordi kus tuleks kaasas käia. Ma mäletan Perekooli ajast seda juhtumit, kui talvel läks ema lastega välja, jõgi oli lähedal ja jäi naabrinaisega lobisema, lapse läksid omapead jõe ääred ja lõppes see tragöödiaga. Mul on selgelt meeles, et perekoolis tekkis vaidlus, kas tegemist hooletusega või mitte. Minu isiklik arvamus on nüüd ja oli siis, et see on lubamatu hooletus. Osad siis vaidlesid vastu, et õnnetus, et õnnetusi ikka juhtub. Vahe ongi selles, minu arvates, et kas õnnetust oleks saanud ära hoida, oskamata seda ette näha (puu kukub pähe, kukud auku, auto sõidab kõnniteele jne) või oleksid pidanud ette nägema arvestades kõiki asjaolusid. Ema ülesanne ongi püüda kõike ennetada nii palju, kui vähegi võimalik, õppides teistest juhtumitest ja mitte mõelda, et ah, mis siin ikka juhtub. Vanavanemad tingimata ei oma enam seda emalikku vaistu, seda enam et paljudel jääb 60-ndates mõttekiirus palju aeglasemaks.Külaline kirjutas: ↑04 Apr 2026 12:49Paljude lapsepõlv on olnud selline, et hommikul lähed välja ja õhtuks tuled tagasi. Kui sina ainult kodus nelja seina vahel istusid või vanemad õues ainult sabas käisid, siis tunnen kaasa.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:33Neid hooletuid vanemaid on praegu ka olemas, ma ei kiitleks sellega.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 11:21
Mina ei ole sündinud nõukaajal. Ega vanemadki ei teadnud pooltki sellest, mis kõik juhtus ja napilt oleks võinud juhtuda, lapsed olid pidevalt omapead. Vanaemal olime me siiski silma all, seal polnud väga kuskile minna. Lapsi ei saa kasvatada vati sees, muidu nad ei õpi ka vastutust ja ettevaatlikkust.
-
Külaline
Selleks on kaine mõistus, mitte emalik vaist. Iga mõtlev inimene peaks aru saama, et lastel tuleb veekogu ääres silm peal hoida. Ma ei jätaks koeragi järelvalveta vee äärde, rääkimata lapsest.Külaline kirjutas: ↑04 Apr 2026 13:35No on palju olukordi kus tuleks kaasas käia. Ma mäletan Perekooli ajast seda juhtumit, kui talvel läks ema lastega välja, jõgi oli lähedal ja jäi naabrinaisega lobisema, lapse läksid omapead jõe ääred ja lõppes see tragöödiaga. Mul on selgelt meeles, et perekoolis tekkis vaidlus, kas tegemist hooletusega või mitte. Minu isiklik arvamus on nüüd ja oli siis, et see on lubamatu hooletus. Osad siis vaidlesid vastu, et õnnetus, et õnnetusi ikka juhtub. Vahe ongi selles, minu arvates, et kas õnnetust oleks saanud ära hoida, oskamata seda ette näha (puu kukub pähe, kukud auku, auto sõidab kõnniteele jne) või oleksid pidanud ette nägema arvestades kõiki asjaolusid. Ema ülesanne ongi püüda kõike ennetada nii palju, kui vähegi võimalik, õppides teistest juhtumitest ja mitte mõelda, et ah, mis siin ikka juhtub. Vanavanemad tingimata ei oma enam seda emalikku vaistu, seda enam et paljudel jääb 60-ndates mõttekiirus palju aeglasemaks.
-
Külaline
Mis sa nüüd sellesse veekogusse nii kinni jäid?! Fakt on see, et väikestel eelkooliealistel lastel tuleb kogu aeg silm peal hoida, kui sa ei taha, et nad kuskile vahele või alla jäävad. Ja kui sul muude tööde või tegemiste kõrvalt see võimalik ei ole, siis sa ei võtagi last hoida kauem kui paar tundi, mil kogu tegevus käib lapse ümber. Sest kui sinu lapselapsega midagi juhtub, siis on lapse vanematega suhted igaveseks rikutud ja süümepiinad kuni surmani. Ning kedagii ei lohuta see, et aga varem alati jooksid lapsed omapäi ringi.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 14:01]
Selleks on kaine mõistus, mitte emalik vaist. Iga mõtlev inimene peaks aru saama, et lastel tuleb veekogu ääres silm peal hoida. Ma ei jätaks koeragi järelvalveta vee äärde, rääkimata lapsest.
-
Külaline
Täiesti haige mõtlemine, see vanavanem on olnud ka ise varem lapsevanem. See on põhjus oma mugavuse ja laiskuse õigustamiseks. Vanavanem, kes ei võta lapselapsi hoida ega taha nendega omaette aega veeta, ei ole hea vanavanem.Külaline kirjutas: ↑04 Apr 2026 09:53Haakub niimoodi, et väikelaste hoidmisel on vastutus väga suur ja vanavanem, kes lapsega igapäevaselt ei tegele, ei oska osasid ohte kartagi. Seetõttu ei taheta ka hoida võtta, et 24/7 pole võimalik last kullipilguga jälgida, aga kui midagi juhtub, siia edasine elu pole ka enam võimalik.Guest kirjutas: ↑04 Apr 2026 09:22 Mis kõikide nende uudiste siia panemise point on, kuidas see teemaga haakub? Et ei hakka igaks juhuks kellegi teise last hoidma, äkki tapan kogemata ära? Täiesti arusaamatu.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Triibu ja 2 külalist