Too ise vits

seks, suhted ja pereteemad
Vasta
Külaline

Too ise vits

Postitus Postitas Külaline »

Reklaam mingile saatele jälle Sildarudest, kus Sõõruma ütleb, et ta on käinud ise endale vitsa otsimas, et sellega vitsa saada. vanema sunnil.
Jah, mina ka.
Mida vanem küll võis mõelda või üldse mitte mõelda, et sellist korraldust anda? Mis selle eesmärk võis olla?
Kas see oli levinud kasvatusviis?
Ja tihti siis ema kiitis oma kasvatust, et ta ei peagi vitsa andma, piisab sellest kui vaatab kapi otsa, sinna kus vits on.
Külaline

Arusaadav ju, mis selle mõte on - mõte pole vägivallas, vaid selles, et lapsel on aega mõelda karistuse saamisele. Mina käisin ka vitsa toomas, aga sellega alati kõik ka piirdus, vits visati siis minema. Mõte oligi selles, et käid seda toomas.
Cristella
Kontakt:

Postitus Postitas Cristella »

Meid saadeti ka ise õuest vitsa tooma, mu arust oli sel mitu mõtet (nüüd tagantjärele mõtestades muidugi, lapsena ma ilmselt ei mõelnud selle peale üldse), esiteks sai laps ise pikemalt seedida, mida ta korda oli saatnud ja natuke järele mõelda, kas oli mõistlik tegu, teiseks ilmselt ka lapsevanem ise sai natuke ennast koguda, et mitte kõige suuremas vihahoos nüpeldama kukkuda, kolmandaks sai laps ise valida omale kõige nigelama oksakese, millega eriti valu ei saanudki teha, ja lõpuks - tihtipeale läkski asi nii, et esialgu ronis see toodud vitsaraag kapi otsa ja jäi ootama uut üleannetust. Aga oli muidugi ka kordi, kus see vitsake kohe sinna tagumiku peale ka jõudis, samas ei mäleta, et sellest mingit erilist tulevikkumuutvat traagikat oleks sündinud, tolle aja kasvatuskombed lihtsalt olid sellised, et tegudele järgnesid karistused või siis vanemad lihtsalt ei osanud teistmoodi. Mu vanematel oli mingi Spocki raamat, sealt nad siis ka lugesid igasugu tarkusi lastekasvatamise kohta (ei ole kontrollinud, kas seal karistamise kohta ka midagi kirjutati, aga ma justkui mäletan kunagist ema kommentaari, et seal ei lubatud tittede nälga rahuldada titele sobival ajal, vaid teda pidi 3 tundi röökida laskma, enne kui toita tohtis või midagi selletaolist). Ma mäletan, et meil isegi koolis neljandas klassis anti mõnele eriti tundi segavale ja õpetaja korraldusi eiravale ja vastuhaukuvale tüübile lõpuks kaardikepiga vastu näppe, kui ülbus liiga suureks läks, ei mäleta küll, et selle peale keegi mingit lastekaitset või politseid kohale oleks kutsunud, kõigile oli niigi selge, mille eest koslepi sai.
Külaline

Sellegi on nii, et füüsiline karistamine pole ok, aga kui.....
siis on.
Seega kõik kes said füüsiliselt karistada olid ise süüdi.
Või vits pole ikka päris füüsiline karistus vaid kasvatuse abivahend
annaleen
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas annaleen »

Tavapärane kasvatusviis oli. Väga alandav ja alati sain peksa ka.
Külaline

Mina olen ka käinud õuest ise vitsa valimas. Vitsa pole mulle aga kunagi antud ja see vitsa valimine juba oligi karistus, mille jooksul järele mõtlesin oma teo üle. Mingit alandustunnet ei kaasnenud ei siis ega ka tagantjarele ja vitsa ei saadetud ka iga vaikese üleannetuse parast tooma.
Külaline

Vähemalt vitsaga kasvatatud lapsed ei tapnud inimesi nagu nüüdsed kukupaid.
Külaline

Tuli ka tuua vits kapi otsa. Vitsa sellega ei saanud, tõin ka väga niru oksakese, õues juba vaatasin, et niru oleks. Natuke seisis ja visati ahju.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Apr 2026 12:22 Vähemalt vitsaga kasvatatud lapsed ei tapnud inimesi nagu nüüdsed kukupaid.
Kuritegevus, ka alaealiste kuritegevus on siiski väga palju vähenenud võrreldes nõukaajaga, rääkimata üheksakümnedatest.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 15:17

Kuritegevus, ka alaealiste kuritegevus on siiski väga palju vähenenud võrreldes nõukaajaga, rääkimata üheksakümnedatest.
Kas nõukaajal tapsid ka lapseealised lõbu pärast suvalisi inimesi? Mis aastal selline asi juhtus?
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 16:37

Kas nõukaajal tapsid ka lapseealised lõbu pärast suvalisi inimesi? Mis aastal selline asi juhtus?
Muidugi juhtus ka siis igasuguseid asju, neid lihtsalt ei kajastatud meedias, sest pidi jätma mulje ideaalsest ühiskonnast.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 17:16
Muidugi juhtus ka siis igasuguseid asju, neid lihtsalt ei kajastatud meedias, sest pidi jätma mulje ideaalsest ühiskonnast.
Nõukaajal olid karistused nii karmid, et päris " igasuguseid asju" ikka ei juhtunud, kui teadsid, et see võib surmanuhtlusega lõppeda.
Külaline

Külaline kirjutas: 04 Apr 2026 16:37Kas nõukaajal tapsid ka lapseealised lõbu pärast suvalisi inimesi? Mis aastal selline asi juhtus?
Nõukogude aeg söödi isegi Eestis inimliha. Üks lugemine on tänagi internetist leitav, ärge pöörake tähelepanu ajakirja nimele.
https://maaja.ee/andreas-hanni-tallinna-inimsooja/
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 17:45
Guest kirjutas: 04 Apr 2026 17:16
Nõukaajal olid karistused nii karmid, et päris " igasuguseid asju" ikka ei juhtunud, kui teadsid, et see võib surmanuhtlusega lõppeda.
Kui sa natuke oleksid asjadega kursis, siis kuritegevus pole kunagi kõige väiksem nendes maades, kus on kõige karmimad karistused, pigem on vastupidi. Seadusekuulekus ei tulene karistusehirmust, vaid sisemisest moraalitundest. Nõukogude ajal oli kuritegevus suurem kui praegu, et sellest ei räägitud, ei tee seda olematuks. Minu enda sugulane oli Puiatu erikoolis ja ta rääkis, et seal oli ka tapjaid, kes ise sellega kiitlesid. Küll peab ikka naiivne inimene olema, et arvata, et siis ei toimunud midagi.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 16:37

Kas sa filmi "Õnnelind Flamingo" oled näinud? Millest see oli? Erandjuhtumitest poleks filmi tehtud.
Külaline

Guest kirjutas: 04 Apr 2026 23:42

Kas sa filmi "Õnnelind Flamingo" oled näinud? Millest see oli? Erandjuhtumitest poleks filmi tehtud.
[/quote]
Kas nõukaajal tapeti ka iga poole aasta tagant kellegi naaber ära?!

https://elu24.postimees.ee/8446514/morv ... -kogukonda
Külaline

Guest kirjutas: 05 Apr 2026 11:17
Guest kirjutas: 04 Apr 2026 23:42

Kas nõukaajal tapeti ka iga poole aasta tagant kellegi naaber ära?!

https://elu24.postimees.ee/8446514/morv ... -kogukonda
[/quote]Ei oska öelda. Aga turvalisem tollal elu kindlasti ei olnud. Retse oli ikka määratult rohkem kui praegu.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Apr 2026 12:06 Ei oska öelda. Aga turvalisem tollal elu kindlasti ei olnud. Retse oli ikka määratult rohkem kui praegu.
Ja millel sinu jutt põhineb? Sulle lihtsalt TUNDUB nii, sest nõukaaeg oli ju üks jube aeg ja ükski asi ei saanud siis olla parem kui praegu, või on sul mingit statistikat ka, mis sinu juttu tõestab?
Külaline

Nouka ajal oli kuritegevust kindlasti rohkem. Töö juurest esemete ei peetud kuriteoks, samuti tolereeriti töö juurest asjade kasutamist enese hüvanguks. Liiklusõnnetusi sh üliraskete tagajärgedega oli palju rohkem, ilmselt ka tuleõnnetusi ja tööõnnetusi (tööstust oli palju rohkem). Aga vat seda, et teismelised oleks inimelude kallale läinud, kambakesi ja korduvalt, seda mina ei mäleta. Neljapaeva õhtuti oli 1970ndate lopus ja 1980ndate alguses miski krimisaade, mida meie kodus vaadati (mu vanemad töötasid sellistel ametikohtadel, et neile oli see natuke vajalik info) ja mäletan detailselt nii mõnegi oudse kuriteo arutelu selles saates, rääkisid nii siseminister Tibar kui prokurör Tõnismägi. Aga lapse poolt sooritatud inimeste piinamisi ja mõrvubei olnud. Küll aga tean, et lapsed on piinanud loomi.
Külaline

Guest kirjutas: 05 Apr 2026 13:42
Guest kirjutas: 05 Apr 2026 12:06 Ei oska öelda. Aga turvalisem tollal elu kindlasti ei olnud. Retse oli ikka määratult rohkem kui praegu.
Ja millel sinu jutt põhineb? Sulle lihtsalt TUNDUB nii, sest nõukaaeg oli ju üks jube aeg ja ükski asi ei saanud siis olla parem kui praegu, või on sul mingit statistikat ka, mis sinu juttu tõestab?
Jah, ikka leiab mu tajule lisaks ka fakte: 80-ndate esimeses pooles registreeriti keskmiselt 92 tapmist aastas (https://ekspress.delfi.ee/artikkel/2767 ... i-90-aasta), teises pooles tõusis tapmiste arv 137-ni, 2025. oli tapmisi 28, 2024. oli 33 (https://www.justdigi.ee/kuritegevus2025 ... akuriteod/). Märgatav erinevus. Lisaks veel vangide arvu tohutu vähenemine, selle kohta otsi fakte ise, ma ei viitsi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: YaCy [Bot] ja 3 külalist