Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.
Kas te ka mõtlete mõnikord, et tahaks sellises ajas
-
Külaline
-
Külaline
Arvan sama, et ka praegu saab osta "puhtaid" tooteid. Lihtsalt, lapsepõlvel on teine mekk. Mäletan isegi, kuidas emaga Lõuna-Eestist Tallinnasse tulime ja Pika jala tänaval, Pärli kohvikus koogikesi käisime söömas. See "suur elamus" on mul veel täna, 50 aastat hiljem veel meeles. Alati käib magus-valus jõks südame alt läbi, kui praegu sellest majast möödun.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:41Siis oli see sinu kreemitoru nädala nael, nüüd õgid hommikust õhtuni head ja paremat sisse. Ka praegu on võimalik osta väga hea kvaliteediga pagaritooteid, lihtsalt sa ei hinda neid enam nii kõrgelt.
-
Külaline
Ma vist isegi ei teadnud selle vilja olemasolust, kuni ükskord 90ndate alguses sain ämma marineeritud või ma ei tea kuidas hoidistatud paprikaid maitsta. Kust tema need võttis, seda ei märganud küsida.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:40See on huvitav jah, miks see nii tundmatu oli? Kas lõuna vabariikides ka seda ei kasvatatud?Külaline kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09Minu arvates on tänapäeval ikka palju paremaid toiduelamusi võimalik saada. Kas või oma koduköögis võid kokata ja teha endale toite toorainetest, mille olemasolust 70-80ndatel aimugi ei olnud. Üks minu arvates tänapäeval täiesti tavaline köögivili nagu paprika... Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.
Aga noh, tollal olid ju veel nii mitmedki teised viljad meil tundmatud. Vähemalt meie peres. Kui ma praegu söön mitu korda nädalas sparglit ja brokolit, siis vene ajal oli teada vaid lillkapsas.
-
Külaline
Just! Ennekuulmatu, eks? Hiljaaegu suutsin ka üht enda tuttavat väga kõvasti üllatada, kui tegin talle täidetu paprikaid. Ta ei olnud sellisest toidust kuulnudki. Tõesti delikatess! Ja väga maitsev delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.![]()
-
Külaline
Mul samuti ligi 50 aastat möödas, aga ikka mäletan, kuidas ostsime emaga kohvikust lehetaigna lihapirukaid ja muretaigna põhja peal õunakooke ja kui hirmsasti need mulle maitsesid. Huvitav, kas tänapäeva lastel ka toiduga seoses mingeid meeldivaid mälestusi jääb või on nad sünnist saati hea-paremaga harjunud ja mingi toit ei tekita neis selliseid emotsioone? Minu lastel vist küll ei ole.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:23
Arvan sama, et ka praegu saab osta "puhtaid" tooteid. Lihtsalt, lapsepõlvel on teine mekk. Mäletan isegi, kuidas emaga Lõuna-Eestist Tallinnasse tulime ja Pika jala tänaval, Pärli kohvikus koogikesi käisime söömas. See "suur elamus" on mul veel täna, 50 aastat hiljem veel meeles. Alati käib magus-valus jõks südame alt läbi, kui praegu sellest majast möödun.
-
Külaline
Viinamarju nõuka ajal Eestis nö nalja pärast enda tarbeks igaüks ei kasvatanud, täna aga võib seda vabalt teha.
-
Külaline
80ndatel kasvatasid paprikat paljud, kel oli kasvuhoone. Kurkide-tomatite kõrvale pandi ikka ka mõni paprikataim.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.![]()
-
Külaline
Aga poes vist paprikaid siiski ei müüdud.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:3480ndatel kasvatasid paprikat paljud, kel oli kasvuhoone. Kurkide-tomatite kõrvale pandi ikka ka mõni paprikataim.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.![]()
Minu ema pidas kasvuhoonet. Kasvatas nii kurke kui ka tomateid, ja veel paljusid köögivilju, aga paprika oli meie peres 70-80ndatel täiesti tundmatu. Ei mäleta, et seda oleks ka poes olnud.
-
Külaline
Ega sa kabatšokiga sassi aja? Kui paprikas oleks tuntud olnud, oleks seda ka turul müüdud, aga ei olnud ju.Külaline kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:3480ndatel kasvatasid paprikat paljud, kel oli kasvuhoone. Kurkide-tomatite kõrvale pandi ikka ka mõni paprikataim.
-
Külaline
Ei olnud külmakindlaid sorte ja ega tea kas nüüdsedki tõelist talve üle elaksid.Külaline kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:31Viinamarju nõuka ajal Eestis nö nalja pärast enda tarbeks igaüks ei kasvatanud, täna aga võib seda vabalt teha.
-
Külaline
"Paljud" küll kindlasti õige sõna ei ole. Meil oli suvila aianduskooperatiivis, kõigil kasvuhooned ja kõik elasid kõigi saakidele kaasa, paprikat küll keegi ei kasvatanud.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:3480ndatel kasvatasid paprikat paljud, kel oli kasvuhoone. Kurkide-tomatite kõrvale pandi ikka ka mõni paprikataim.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.![]()
-
Külaline
Isegi tomati ise kasvatamine polnud nii elementaarne kui täna, enamasti kasvatati kasvuhoones kurki, tomatini jõudsime meie alles 80-ndate lõpus.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 14:05"Paljud" küll kindlasti õige sõna ei ole. Meil oli suvila aianduskooperatiivis, kõigil kasvuhooned ja kõik elasid kõigi saakidele kaasa, paprikat küll keegi ei kasvatanud.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:3480ndatel kasvatasid paprikat paljud, kel oli kasvuhoone. Kurkide-tomatite kõrvale pandi ikka ka mõni paprikataim.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17 Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatess![]()
-
Külaline
Sõja-eelset Eestit tahaks küll näha. Tartut, Narvat, Narva-Jõesuud, Tallinnat. Siis, kui Eesti oli veel tõeline Eesti.
Kindlasti ei sooviks tagasi vaesesse, porisesse, diskrimineerivasse ENSVsse.
-
Külaline
Jaa, vot Narvasse tahaks küll. Ja oma vanavanemaid tahaks salaja noorena toimetamas näha.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 15:03 Sõja-eelset Eestit tahaks küll näha. Tartut, Narvat, Narva-Jõesuud, Tallinnat. Siis, kui Eesti oli veel tõeline Eesti.
-
Külaline
Mina mäletan, et kuskilt igaljuhul sai osta selliseid heledat värvi piklikke paprikaid (mu arust nimetati neid Ungari paprikateks, pilt võetud nami-nami lehelt):
Aga muidu ma arvan, et ise paprika kasvatamisel polnud vist suurt mõtet, kuna lõunavabariikidest toodi ju sisse kogustes igasugu paprikahoidiseid ja letšosid, mis olid poes saadaval ja ei maksnud palju. Ja viinamarja kasvatamiseks polnud ka põhjust, pea igas poes olid ju need mahlakoonused, kust sai viinamarjamahla klaasiga osta ja lisaks müüdi suurtes 3-liitristes purkides ka igasugu mahlu, et puudus vajadus ise kodus võimelda mingi viinamarja kasvatamise või mahlastamisega, liiatigi siis ilmselt ei tuntud selliseid sorte, mis Eestis vastu peaks ja kannaks.
Aga muidu ma arvan, et ise paprika kasvatamisel polnud vist suurt mõtet, kuna lõunavabariikidest toodi ju sisse kogustes igasugu paprikahoidiseid ja letšosid, mis olid poes saadaval ja ei maksnud palju. Ja viinamarja kasvatamiseks polnud ka põhjust, pea igas poes olid ju need mahlakoonused, kust sai viinamarjamahla klaasiga osta ja lisaks müüdi suurtes 3-liitristes purkides ka igasugu mahlu, et puudus vajadus ise kodus võimelda mingi viinamarja kasvatamise või mahlastamisega, liiatigi siis ilmselt ei tuntud selliseid sorte, mis Eestis vastu peaks ja kannaks.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 10:59Kui süüa ei ole ja vanaema maalt sealiha ja juurikaid ei saada, siis oledki sale. 1980 oli ilmeline aeg, Tallinn külvati söögiga üle. Muidu rändas Võhma jaa Tartu lihakombinaatide toodang ju Leningradi oblastisse. Teine asi, kas viieliikmelisele perele kaht leiba müüdi. Olin 1979 selles EÕMis, mis puhastas Pirita tee ümbrust. Vikatiga. 6.-7. klassi õpilasetle anti vikat pihku ja tööle. Luiskama pidime ka ise. Hommikul enne tööd oli puder, keefir ja leib juustuga või vorstiga. Võis ka olla üks magus saiake. Tööle toodi kanistritega kuuma suppi, leiba ja kompotti. Õhtupoolikul sai küpsist ja teed. Õhtul maksakastet või makarone hakklihaga ja muidugi tee. Pühapäeviti ei töötanud, siis sai saiakesi ja rohkem kompotti. Keeduvorst võileivale oli täis lillasid kiudusid, kutter vorstivabrikus oli nüri, eks siis see solk mis sinna sisse pandi, oli pehmelt öeldes purustamata. Lihakonserv makaronidele oli osaliselt suurte tükkidena pekk. Kamar, mida sisaldavad konservid-vorsstid ka täna, oli aga liistakutena. Haruldus polnud tikutoosi suurune pekk koos kamara ja seatissiga taldrikus. Lisaks kohustuslik töö. Koolides karulivõtt., Töölt linnas maale šefluse korras sovhoosis lisapäevad. Perele söögi ostmiseks käisid linnas 4-5 poodi läbi, et leiaks midagi. Tallinn ja aasta 1980 eriti olid erandid. Ma väga ei rõõmustaks, et inimesed olid saledad ja siredad. Nutikraami puudumine aitas, aga kitsas toiduvalik, kohustuslik põllul füüsilisele tööle sundimine ja paljudes kodudes ka lihtsalt vajadus oma põllulapil midagigi kasvatada või metsast lapsekestele marju korjata. Mitte moe, ikka vajaduse pärast.Külaline kirjutas: ↑05 Apr 2026 10:25Kenad vormis inimesed, praegu on pilt tunduvalt hullem. Nii musklis mehi näeb väga harva, kui siis oli tavaline Vasja.
Olen ka selle aja laps. Algklassegi veeti juba kolhoosi porgandeid korjama ja kartuleid võtma. Lubati teatud arvu kastide eest nii ja nii palju rublasid, aga midagi ei antud, peteti lapsed tööle ja ÜKT-tunde vaid, samuti tuli enne suvepuhkusele minekut kooliaias rohida. Koolimaja seest koristada, vana värvi akendelt maha kraapida.
Inimesed olid rakkes oma eluga, oma kodude, aedade, aiamaade eest hoolitsemisega, nädalavahetuse tehtu sauna. Sellist asja ei olnud, et muudkui oleks otsitud lõbustusi mööda ilma taga nagu pidevad kontserdid, reisid, spaad jms. Kodused tegevused võtsid palju kauem aega inimestel. Pesu pesemisele Riga pesumasinaga arvestati pool päeva, mul siis lubati läbi väänaja riideid kuivaks väänata. Vannipäevadel köeti vannitoaahju ehk seda soojaveepaaki ja pere käis tiburadapidi vannis. Tänapäeval paljugi teistmoodi, aga igavam ja mugavam.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:15Ei nad ole. Need ekleerid, mida sa igast marketist täna osta saad, pole ehk võrreldavad, aga kohvikute omad ei ole küll viletsamad. Inimese ajul on komme ammused mälestused kaunimaks maalida.
Miks nad enam vahukoore-kohupiimaseguga ekleere ei tee? Vahukoore omi ka pole, ainult kohupiim või keedukreem vms. Ekleer on maitsev just vahukoorega.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 15:11Jaa, vot Narvasse tahaks küll. Ja oma vanavanemaid tahaks salaja noorena toimetamas näha.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 15:03 Sõja-eelset Eestit tahaks küll näha. Tartut, Narvat, Narva-Jõesuud, Tallinnat. Siis, kui Eesti oli veel tõeline Eesti.
Tahad näha oma vanavanemaid noorena salaja toimetamas? Ei saa lausest aru.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 13:17Mina tean peret, kus paprikat kasvatati 80-ndatel, see tundus nii müstiline ja eksootiline vili. Nad olid üldse ka väga aiandusteadlik pere. Nendel külas olles täidetud paprikat süüa oli ikka täielik delikatessGuest kirjutas: ↑05 Apr 2026 12:09 Kas keegi mäletab, et sõi või vanemad kasvatasid 70ndatel oma kasvuhoones paprikaid? Minu toidulauale jõudis see vili alles 90ndate alguses.![]()
Meie peres tehti ka seda imetoitu 80ndate alguses. Ema ja vanaema panid täidetud paprikatele veel puupulkadega mütsid pähe kinni hautamise ajaks. Ja vähke keedeti suure paja sees, see oli hirmus.
-
Külaline
Mõtle siis veel.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 16:38Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 15:11Jaa, vot Narvasse tahaks küll. Ja oma vanavanemaid tahaks salaja noorena toimetamas näha.Guest kirjutas: ↑05 Apr 2026 15:03 Sõja-eelset Eestit tahaks küll näha. Tartut, Narvat, Narva-Jõesuud, Tallinnat. Siis, kui Eesti oli veel tõeline Eesti.
Tahad näha oma vanavanemaid noorena salaja toimetamas? Ei saa lausest aru.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot] ja 4 külalist