Teater, kus publik teeb kaasa
-
Külaline
Teater, kus publik teeb kaasa
Kuidas teie suhtute etendustesse, kus publikut kaasatakse lavale? Kohe aktiivselt - pead minema ja midagi tegema või isegi rääkima. Mina ei saa aru, miks selliste etenduste puhul ei informeerita ette, jah, teistel on küll tore vaadata, aga kui lavale kutsutakse keegi, kes seda hirmsasti kardab ja ta ei julge ka ära öelda (see on sama keeruline), siis see on ju vägivald. Mina käisin eile ühel sellisel etendusel ("Lühis" VAT teater) ja kuna mina olen üks sellistest inimestest, kellel on metsik hirm tähelepanu keskpunktis olemise ees, siis oli minu jaoks etendus rikutud ja ainus emotsioon oli hirm, mille eest siis piletihinda maksin. Seekord läks õnneks ja mind ei kutsutud, aga laval käis või osales ikka oma kümmekond inimest ja kõik nad küll end hästi ei tundnud, oli aru saada. Mõni tundis.
Kurioosne oli veel see, et etendus iseenesest rääkis just autismispekti häirest ning selle aktsepteerimisest ... no just sellised inimesed ei tunnegi end hästi, kui neid ootamatult lavale kutsutakse. Jah, kui oleks aega ette valmistada seda mõtet, siis ehk kannataks ära.
Teine asi, et mina lähen teatrisse just passiivset elamust saama, päev otsa nagunii osaled aktiivselt mingis "teatris". Miks ma pean siis veel ometi pingutama.
Samas saan aru küll, et mõnes etenduses ongi selline kaasamine nagu osa etenduse headusest või eesmärgist - tuua publik mugavustsoonist välja. Kas see peakski olema teatri vaikimisi eesmärk ja sellega peaks publik alati arvestama? Estonia kutsuks ka mõne tüübi kolmandast reast baleriini tõstma või orkestris tamburiini põristama?
Kurioosne oli veel see, et etendus iseenesest rääkis just autismispekti häirest ning selle aktsepteerimisest ... no just sellised inimesed ei tunnegi end hästi, kui neid ootamatult lavale kutsutakse. Jah, kui oleks aega ette valmistada seda mõtet, siis ehk kannataks ära.
Teine asi, et mina lähen teatrisse just passiivset elamust saama, päev otsa nagunii osaled aktiivselt mingis "teatris". Miks ma pean siis veel ometi pingutama.
Samas saan aru küll, et mõnes etenduses ongi selline kaasamine nagu osa etenduse headusest või eesmärgist - tuua publik mugavustsoonist välja. Kas see peakski olema teatri vaikimisi eesmärk ja sellega peaks publik alati arvestama? Estonia kutsuks ka mõne tüübi kolmandast reast baleriini tõstma või orkestris tamburiini põristama?
-
Külaline
Läksin kohe huvi pärast selle "Lühise" kodukale ja seal on ju selgelt kirjas, et see on interaktiivne lavastus, mis kutsub ka osalema, mitte ainult vaatama.
-
Külaline
Nüüd kui ütled, läksin lugema ja tõesti oli. Enne aga jäi see osa küll kahe silma vahele, liigitus "interaktiivne komöödia" võib tähendada mida iganes. Aga ikkagi, kuidas teie suhtute sellistesse etendustesse?Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 11:50 Läksin kohe huvi pärast selle "Lühise" kodukale ja seal on ju selgelt kirjas, et see on interaktiivne lavastus, mis kutsub ka osalema, mitte ainult vaatama.
-
Külaline
Mind ei häiri, pigem on huvitav. Ega see kaasa tegemine pole kohustus. Aga ma loen alati koduka 7 korda läbi, enne ei osta piletitki.Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:03Nüüd kui ütled, läksin lugema ja tõesti oli. Enne aga jäi see osa küll kahe silma vahele, liigitus "interaktiivne komöödia" võib tähendada mida iganes. Aga ikkagi, kuidas teie suhtute sellistesse etendustesse?Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 11:50 Läksin kohe huvi pärast selle "Lühise" kodukale ja seal on ju selgelt kirjas, et see on interaktiivne lavastus, mis kutsub ka osalema, mitte ainult vaatama.
-
Külaline
Mis tähendab, et ei julge ära öelda? Tänan, ei oleks täiesti piisav vastus. Kas sa teed kõike, mis sulle öeldakse ja mitte kunagi vastu ei hakka?
-
Külaline
Teatrisaalis ei küsi keegi, et kas te sooviksite palun kaasa teha. Keset etendust tullakse ja antakse miski pihku või öeldakse, et teie seal, tulge korraks lavale. Ikka tõesti väga veider oleks, kui keegi teataks, et "ei, ma ei tule".Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:24 Mis tähendab, et ei julge ära öelda? Tänan, ei oleks täiesti piisav vastus. Kas sa teed kõike, mis sulle öeldakse ja mitte kunagi vastu ei hakka?
-
Külaline
Ise olen ka "Lühist" vaatamas käinud. Minule tundus küll, et publiku seast valiti osalejaid päris hoolikalt ja vähemalt minu etendusel tundus, et valituks osutusid pigem inimesed, kellele tähelepanu meeldib.
Aga ise mõtlesin ka, et etendust pealt vaadata saavad nad vähem, mõni oli laval päris pikalt. Mul endal oli kahju, et piletit ettepoole ei saanud, oleks ka tahtnud seda kogemust saada
Lavale tulijaid valiti eelmistest ridadest.
Aga ise mõtlesin ka, et etendust pealt vaadata saavad nad vähem, mõni oli laval päris pikalt. Mul endal oli kahju, et piletit ettepoole ei saanud, oleks ka tahtnud seda kogemust saada
-
Külaline
Milleks loobumine veider oleks? Kuskil ei ole kirjas, et kohustus on osaleda. Sellist kirjutamata reeglit ja ühiskondlikku kokkulepet ka pole. Ise oled selle kohustuse omale pannud.Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:39Teatrisaalis ei küsi keegi, et kas te sooviksite palun kaasa teha. Keset etendust tullakse ja antakse miski pihku või öeldakse, et teie seal, tulge korraks lavale. Ikka tõesti väga veider oleks, kui keegi teataks, et "ei, ma ei tule".Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:24 Mis tähendab, et ei julge ära öelda? Tänan, ei oleks täiesti piisav vastus. Kas sa teed kõike, mis sulle öeldakse ja mitte kunagi vastu ei hakka?
-
Külaline
Minu arust võeti ikka tagantpoolt ka, võib-olla mitte päris tagumistest ridadest. Eile tundus mulle, et 2 osalejat end küll laval hästi ei tundnud, võib-olla isegi 3.Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:41 Ise olen ka "Lühist" vaatamas käinud. Minule tundus küll, et publiku seast valiti osalejaid päris hoolikalt ja vähemalt minu etendusel tundus, et valituks osutusid pigem inimesed, kellele tähelepanu meeldib.
Aga ise mõtlesin ka, et etendust pealt vaadata saavad nad vähem, mõni oli laval päris pikalt. Mul endal oli kahju, et piletit ettepoole ei saanud, oleks ka tahtnud seda kogemust saadaLavale tulijaid valiti eelmistest ridadest.
Võib-olla peakski siis tegema sellise jaotuse, et antakse ette teada, et võetakse ridadest 1-5 ning ülejäänusid ei puututa. Siis saab igaüks reaalselt valida ja märgatakse ka paremini seda osalusteatri nüanssi.
-
Külaline
Mind on kunagi stripiklubis lavale kutsustud esireast ja teksaspüksid ära võetud jalast. Alukad jäid küll jalga. Strippar oli ka juba peaaegu paljas. Tegevus toimus välismaal. Nii et kõik on siin elus võimalik. No ja see Chippendales, need kutsuvad ju ka naisi lavale.
-
Külaline
Chippendalesi saadaks ma kindlasti pikalt, see on juba nii üle piiri minu jaoks. Aga see harilikus teatris kutsumine on selline mugavustsooni piiril, pole see ära ütlemine nii selge sisemine veendumusGuest kirjutas: ↑10 Apr 2026 13:12 Mind on kunagi stripiklubis lavale kutsustud esireast ja teksaspüksid ära võetud jalast. Alukad jäid küll jalga. Strippar oli ka juba peaaegu paljas. Tegevus toimus välismaal. Nii et kõik on siin elus võimalik. No ja see Chippendales, need kutsuvad ju ka naisi lavale.
-
Külaline
Vangutad juba ette pead ning keeldud. Kas sinu arust on sul kohustus teha kõike, mida öeldakse? Uskumatu! Ei, see pole veider, kui ei lähe ja ei tee.Külaline kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:39Teatrisaalis ei küsi keegi, et kas te sooviksite palun kaasa teha. Keset etendust tullakse ja antakse miski pihku või öeldakse, et teie seal, tulge korraks lavale. Ikka tõesti väga veider oleks, kui keegi teataks, et "ei, ma ei tule".Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 12:24 Mis tähendab, et ei julge ära öelda? Tänan, ei oleks täiesti piisav vastus. Kas sa teed kõike, mis sulle öeldakse ja mitte kunagi vastu ei hakka?
-
Külaline
Ma elasin süles tantsiva mees strippari ka üle. Ei hoiatatud ette. Firmapidu. Etendusel korraks laval käia ilmselt lihtsam.
-
Külaline
Väga hirmus oleks minu jaoks. Ma ei istu kunagi ka esimesse ritta, sest sealt võetakse lavale, nt lasteaias jõuluvana poolt. Lastevanemate lavale kutsmine parima tulemusega laste puhul on ka hirmus minu jaoks.
Kunagi NO99 ajal, vist oli "Kadunud sõbra juhtum" kui mu mälu mind ei peta, näitleja sihtis tükk aega püstoliga mõnda külastajat. Ja mitte ei võtnud kuskilt esireast, kus ootuspäraselt istuvadki osalema kibelejad, vaid seal oli eraldi tõstuk, mille ainus funktsioon etenduse ajal oligi noor Kaljujärv tõsta kuhugi taharidade juurde (kuhu nõrganärvilised varjuvad) ja sealt mõni välja valida. Esimene valik oli mingi tüdruk, kes oli sellest ilmselgelt väga heitunud, nii et umbes minutilise sihtimise järel hakkas lihtsalt värisema (pingest muidugi, sest on loogiline eeldada, et varsti tuleb püstolist pauk ja ehmatuse ootuses ju pinge järjest kasvab) ning Kaljujärv otsustas talle halastada ja suunas püstoli ümber ühe noormehe peale. See küll ei hakanud värisema, kuid näha oli, et ta oli väga pinges, eks ootas ka pauku, ning pinge kasvades läks ta keha järjest kangemaks ning võttis mingi ebaloomuliku poosi, samal ajal üritas vapralt naeratada, kuid see muutus tal mingiks virilaks irveks või ei tea mis kramp see tal näos oli. Igatahes, niimoodi vaikuses sihtis külastajat ca 3 minutit vast, misjärel langetas pauku tegemata püstoli ja ütles: "Ärge kartke, siit saaks ilusa pildi". Mina sain sellest lausest küll niimoodi aru, et Kaljujärv otsustas ka veel mõnitada seda vaest teatrihuvilist selle eest, et ta pingest niimoodi krampi läks ja pildi saamise jutt oli irvitamine selle ebaloomuliku poosi üle, mille pinge külastajas põhjustas. Milleks seda vaja oli? Miks oli vaja lisaks kahe külastaja kiusamisele ühte neist ka veel mõnitada, sellest mina aru ei saanud? Mida see andis etendusele? Lihtsalt mingi omapärane võimu kuritarvitamine ja oma klientide kottimine. Minu meelest nõme käitumine.
-
Külaline
Mul poleks üldse veider kui ära ütleksin.Külaline kirjutas: ↑10 Apr 2026 13:24Ikka tõesti väga veider oleks, kui keegi teataks, et "ei, ma ei tule"
Leidku keegi muu kui tahab. Ma ei lähe teatrisse esinema.
-
Külaline
Ma ei käinud ka näärivanale salmi lugemas kui kuskil saalis seda teha tuli. Paki sain ikka kätte.Külaline kirjutas: ↑10 Apr 2026 17:56Mul poleks üldse veider kui ära ütleksin.
Leidku keegi muu kui tahab. Ma ei lähe teatrisse esinema
-
Külaline
Mind tiriti ükskord mingis venelaste tsirkuseetenduses lavale, seal küll keegi ette ei hoiatanud, et mind tiritakse poolvägisi sinna ja hakatakse minu üle siis nalja heitma. Kui ütlete, et miks siis ära ei öelnud, ütlesin küll, aga mingi kloun sikutas käisest ja kõik vahtisid mind, suurem osa neist olid lapsed ja muudkui karjusid, et mine-mine. Minu peale lasti valgusvihk ja kõik kisasid, et mis sa punnid vastu. Läksin lapsega tsirkust vaatama, minul selle asja vastu huvi puudus, aga näe, mis siis lõpuks välja tuli. Eks tegin head nägu ja elasin üle, aga väga ebameeldiv oli see minu jaoks. Mitte ma ei pidanud seal mingeid asju tegema, vaid ka kõik lausa naersid minu üle, kloun tegi siis omaaarust nalja. Mõtlesin, et venelaste kultuuriruum on ikka hoopis teine, ka palju muud oli seal äärmiselt küsitavat. Kõige tipp oli erekteerunud peenisega liibukates rõivastes akrobaat. Ma ei mäleta, kuskohast see grupp oli, kuskilt Venemaalt, see oli veel enne Ukraina sõda.
-
Külaline
Ma vabatahtlikult ei läheks sellisele etendusele. Küll aga kui kogemata teadmata satuks, siis ilmselt keelduksin lavale minemast. Rapuraks vaid pead või leiaks mingi vabanduse(a'la, et ei saa püsti tõusta, kuna põlv haige vms
).
Aga ma saan sellest aru, et need, kes ei taha sinna minna aga keelduda ei oska. See on selliste "lavahirmuga" inimeste probleem, et kui selline pöördumine tehakse, siis tihtipeale ei oska nad kohe ka keelduda. Lähevad lukku vms.
Aga ma saan sellest aru, et need, kes ei taha sinna minna aga keelduda ei oska. See on selliste "lavahirmuga" inimeste probleem, et kui selline pöördumine tehakse, siis tihtipeale ei oska nad kohe ka keelduda. Lähevad lukku vms.
-
Külaline
Mis mõttes ei oska keelduda. Kui sulle lastakse valgusvihk peale, mingi kloun tirib käest ja kõik karjuvad, et mine-mine, siis teeksid ennast keeldumisega veel rohkem lolliks. Mida kauem sa seal vastu punnid, seda hullem. Kui lihtsalt kutsutakse, raputad pead ja liigutakse edasi, on muidugi keeldumine lihtne, aga kui sellest tehakse mingi meeletu tsirkus, kõik vahivad juba sind ja karjuvad, siis pole see keeldumine lihtne.Guest kirjutas: ↑10 Apr 2026 18:31 Ma vabatahtlikult ei läheks sellisele etendusele. Küll aga kui kogemata teadmata satuks, siis ilmselt keelduksin lavale minemast. Rapuraks vaid pead või leiaks mingi vabanduse(a'la, et ei saa püsti tõusta, kuna põlv haige vms).
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], käguan ja 2 külalist