Laps näeb asju

vana hea klassika
Vasta
Külaline

Laps näeb asju

Postitus Postitas Külaline »

Mul on mure seoses 5 aastase lapsega.
On keegi ehk midagi sarnast lapsega kogenud.
Täna öösel laps ärkas kell 03.30 mul üles. Jutustab seal minuga ja uni tal justkui läinud. Kurtis veidi põlvevalu ja masseerisin. Ütlesin, et jääks magama kuna on veel öö. Järsku kargas ta voodist püsti ja oli hüsteeriat, sest näeb, et roheline lima ronib igal pool. Padja peal ja teki peal. Ja mingid värvilised täpid lendavad. Mul võttis aega et ta maha rahustada. Sain ta pikali ja kargas täpselt samamoodi püsti ja röökis hirmust. Oleks mööda seina üles roninud kui oleks võimalik. Süda peksis tal ja pisarad voolasid. Räägib, et lima ronib ja ta kardab seda. Läksin temaga siis teise tuppa pikali. Laps oli teki all ja tekk silmini tõmmatud. Rahunes seal maha. Rääkisime mida homme teeme ja kuhu sööma plaanime välja minna jne. Täiesti adekvaatset juttu ajas ja isegi viskas nalja nagu tal alati kombeks. Ja siis ütleb mulle et kas ma ei näe neid palle ja täppe. Ja et lima on siin minu peal. Ja siis tõmbab jälle end hirmuga eemale ja võpatab sest lima hüppas talle peale. No nii kuradi kõhe hakkas mul endal ka siis. Lõpuks jäi magama.
Mis asi see on? Ma ei muretseks kui laps poleks väga normaalset juttu ajanud ja 1 h minuga ärkvel olnud. Ta nägi neid asju ka siis.
Hetkel magab ja kardan et kas näeb ka päeva aeg neid edasi.
Külaline

Näevad telerist igasugust jama või tahvelarvutist ja pärast on alateadvus häiritud. Need limajutud võivad ka lasteaiast ja koolist tulla, seal ka seda limateemat kuulnud. Ei teeks suurt numbrit, ikka juhtub. Liigeste valu korral anda D vitamiini igapäevaselt. Eestis tulebki seda aastaringi võtta. Kui peaks korduma, siis enne und pool klaasi kummeliteed ja enne und tuba tuulutada.
Külaline

MIngit lollakat filmi või arvutimängu vaadanud. Eriti õhtul, siis on hirmuunenäost ärkamine väga tõenäoline. Kontrolli, mida laps ekraanidest vaaatab ja õhtul oleks parem hoopis jalutada vms.
Külaline

Alati on hea süüdistada arvutit ja telekat. Samas võiks ju igasugune päevasündmus sellist nägemust tekitada. Nt muru riisumine päeval. Ta näeb öösel unes et see muru on igal pool, voodis.
Lima kui selline on ju üks laste lemmikuid ja põnevamaid mänguasju. Seda müüakse mänguasjapoeski. Kas aju võib mängides saada sellest sellise emotsiooni et laps näeb seda uneski. Ja mitte unes vaid ka justkui ilmsi. Nagu meelepettena.
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kui näeb asju, mida pole olemas, ja kardab ka veel kõvasti, siis tuleb lastepsühhiaatri juurde viia. Mida varem jaole saab (rohud peale), seda parem. Laste skisofreenia on olemas. Ega mina ei tea, kas tal on skisofreenia, aga midagi tal viga on, arst siis ütleb täpsemalt. Konsultatsioon ei tee paha. Räägid registratuuris oma loo ära, vbl antakse varem number.
Nätakas
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas Nätakas »

Ühe sellise episoodi pärat ei muretseks. Kui korduma hakkab, siis küll räägiks igaks juhuks arstiga. Eks see öine olemine on ikka unesegane, endalgi ju juhtub, et vangud kuskil une ja ärkveloleku piiril ja ei saa aru, mis unes, mis ilmsi.
Külaline

Nätakas kirjutas: 12 Apr 2026 11:08 Ühe sellise episoodi pärat ei muretseks. Kui korduma hakkab, siis küll räägiks igaks juhuks arstiga. Eks see öine olemine on ikka unesegane, endalgi ju juhtub, et vangud kuskil une ja ärkveloleku piiril ja ei saa aru, mis unes, mis ilmsi.
Eks kindlasti ehmatas ära. Tahtsin ka just sama kirjutada, et kui korduma hakkab siis kindlasti räägiks atstiga.
Värvilised täpid võivad tema enda silmades olla. Osade silmahaiguste puhul võib neid näha. Ja minu teada migreen võib ka täppe nägemisväljale tekitada.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Apr 2026 11:15Värvilised täpid võivad tema enda silmades olla.
Ma mäletan ka endal neid värvilisi täpikesi kui väike olin.
Mõtlesingi, et selline ongi ilus värviline unenägu.
Külaline

Fb grupis said ka juba vastuseid.
See on unepaanika - olen seda ise paar korda lapsena kogenud ja ka minu lapsed.
Mulle tundus, et tuba jääb kitsaks. Mu laps oli diagnoositud gripis ning rääkis, et seinad hakkasid peale vajuma.
Aitab nt füüsiline keskkonna muutus - viia laps välisuksele või rõduuksele, pesta nägu jaheda veega. Siis ärkab ta tegelikult üles ja üldjuhul soovib magama minna.
Kui ta hommikul ärkab, siis ei mäleta ta öös juhtunut või mäletab ähmaselt. See on hirmutav, aga haruharva esinev olukord.
Külaline

Mul on mure seoses 5 aastase lapsega.
On keegi ehk midagi sarnast lapsega kogenud.
Täna öösel laps ärkas kell 03.30 mul üles. Jutustab seal minuga ja uni tal justkui läinud. Kurtis veidi põlvevalu ja masseerisin. Ütlesin, et jääks magama kuna on veel öö. Järsku kargas ta voodist püsti ja oli hüsteeriat, sest näeb, et roheline lima ronib igal pool. Padja peal ja teki peal. Ja mingid värvilised täpid lendavad. Mul võttis aega et ta maha rahustada. Sain ta pikali ja kargas täpselt samamoodi püsti ja röökis hirmust. Oleks mööda seina üles roninud kui oleks võimalik. Süda peksis tal ja pisarad voolasid. Räägib, et lima ronib ja ta kardab seda. Läksin temaga siis teise tuppa pikali. Laps oli teki all ja tekk silmini tõmmatud. Rahunes seal maha. Rääkisime mida homme teeme ja kuhu sööma plaanime välja minna jne. Täiesti adekvaatset juttu ajas ja isegi viskas nalja nagu tal alati kombeks. Ja siis ütleb mulle et kas ma ei näe neid palle ja täppe. Ja et lima on siin minu peal. Ja siis tõmbab jälle end hirmuga eemale ja võpatab sest lima hüppas talle peale. No nii kuradi kõhe hakkas mul endal ka siis. Lõpuks jäi magama.
Mis asi see on? Ma ei muretseks kui laps poleks väga normaalset juttu ajanud ja 1 h minuga ärkvel olnud. Ta nägi neid asju ka siis.
Hetkel magab ja kardan et kas näeb ka päeva aeg neid edasi.
See on vanemana tõesti väga hirmutav kogemus, kuid kirjelduse põhjal on tõenäoliselt tegemist nähtusega nimega hüpnogoogsed hallutsinatsioonid (või hüpnopompsed, kui need tekivad ärgates).
Need ei ole päris "hullumeelsus" ega tõsine psüühikahäire, vaid seisund, kus laps on une ja ärveloleku piiril. Aju on justkui ühes režiimis ja silmad teises – laps on teadvusel ja suudab rääkida, kuid aju "projitseerib" une-elemendid (nagu see lima või täpid) reaalsesse maailma.
Siin on mõned põhjused, miks see 5-aastasel juhtuda võis:
Põlvevalu ja ebamugavustunne: Kehaline valu või ebamugavus (kasvupud) võib une segamini paisata ja tekitada poolärkvel oleku, kus aju hakkab "pilte" looma.
Üleväsimus või pinge: Kui lapsel on olnud emotsionaalne päev või ta on magamata, on sellised episoodid kergemad tulema.
Öine hirm (Night Terrors): See erineb tavalisest painajast selle poolest, et laps tundub ärvel, süda peksab ja ta on hüsteeriline, kuid tegelikult on ta sügava une faasis "lõksus".
Mida nüüd teha?
Päevasel ajal: Jälgi, kas laps mainib neid asju ka täiesti ärvel olles. Kui ta on rõõmus ja adekvaatne ning "lima" on kadunud, siis oli tegu puhtalt unehäirega.
Rahu säilitamine: Kui see kordub, jää ise rahulikuks. Valguse põlema panemine ja keskkonna vahetus (nagu te tegite) aitab aju "päris" maailma tagasi tuua.
Temperatuur: Kontrolli, et lapsel poleks palavikku, sest palavikuhallutsinatsioonid on lastel väga sagedased ja näevad välja täpselt sellised (liikuvad mustrid, putukad, lima).
Kui laps näeb hallutsinatsioone ka päeval, kui ta on täiesti puhanud ja virge, või kui tal on kaasnevad tugevad peavalud, tuleks kindlasti konsulteerida perearsti või laste neuroloogiga.
Külaline

See on hirmutav, aga haruharva esinev olukord.
Unepaanika on 3-8 aastastel lastel küllaltki tavaline asi, imelik, et lapsevanemad seda ei tea. Ma saan aru, et TK diagnoosib siin skisofreeniat ja muud, aga tavaline inimene võiks ikka olla ju kuulnud.
Külaline

Kas unrpaaniks võib olls ka ärkvel olles?
Nii et laps ärkas, on juba üleval, aga ikka näeb seda efasi, mis magades, olles tund üleval olnud.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Apr 2026 13:43 Kas unrpaaniks võib olls ka ärkvel olles?
Nii et laps ärkas, on juba üleval, aga ikka näeb seda efasi, mis magades, olles tund üleval olnud.

Kui ikka lima näeb, tuleb EMO’see minna, psühhiaatria omasse.
Külaline

Minu lapsel oli unepaanika. See on kirjeldatust hoopis teistmoodi.
Ma ei usu, et tegu on unepaanikaga.
Külaline

Külaline kirjutas: 12 Apr 2026 13:43 Kas unrpaaniks võib olls ka ärkvel olles?
Minu kogemuse järgi ei.
Külaline

Minu lapsel esines vahel seda seinte muutust st ütles, et tuba on teistsugune, et pole õige, seinad on vales kohas. Polnud veel jõudnud magama jäädagi. Tavaliselt kippus olema siis, kui oli tõbine, aga ka muidu.
Arst ütles sama, et aju on juba unes, aga laps ise veel ärkvel, pidi päris tavaline olema. Sai suuremaks ja kadus ära. Võimalik, et omane tundlikemale tüüpidele.
Külaline

Need on tajuhäired ja kahjutud, kuid äärmiselt-äärmiselt ebameeldivad. Unepaanika on teine asi, aga tajuhäiretega on just nii, et asjad tunduvad kas suuremad või väiksemad, muudavad kaugust ja nurki, lähevad kitsamaks-laiemaks, ümbritsev keskkond ujub ahistavalt ja painavalt. Need on levinumad just kuni teismelistel lastel, puberteedieas tavaliselt vähenevad, kaovad. Tõenäolisemalt ilmnevad tugeva väsimuse või algava haiguse ajal.
Külaline

Aga see tajuhäire ikkagi võtab ainest päevasest kogemusest või vaadatud asjadest, seega on täiesti kohane soovitada mitte õhtuti koledaid filme vaadata jms, vaid keskenduda rahulikele asjadele, eriti veel tundlikuma lapse puhul, kellel selline une-ärkvelolekusegadus kergemini tekib. Võib-olla oli üksikjuhus, mingi eriti teistmoodi päev, halb magamine, misiganes kokkusattumine. Kui korduma hakkab, siis jah, konsulteeriks kasvõi laste(pere)arstiga.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], Mammut ja 5 külalist