Tööturu olukord

Külaline

Postitus Postitas Külaline »

Ma hetkel tootu, tahtajaline ametikoht loppes ja plaanisin paarikuise pausi teha. Mul on tugev cv, olen ka julgelt kohti vahetanud (minu töö end tavaliselt ca 3-4 aastaga ammendab e tekib mugavustsoon, kus voiks pensionini istuda) ja kui ma kuskile oma cv saadan, siis üldjuhul on mind vestlusele kutsutud ning mul on alati olnud voimalus valida.
Hetkeseis aga selline, et olen pausi jarel ca 15-20 kohta kandideerimud ja vestlusele on mind kutsutud ühel korral. Seal aga oli palga osas kuulutuses väärinfo - kirjas oli palk alates x, aga vestlusel oeldi, et rohkem ei saagi. Olen saanud kirju, et konkursile laekus 60-80 soovijat ja mina valitute hulgas pole. Üks populaarne eriala on mul, kontoritöö.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Apr 2026 21:27 Sinna su "hädiste" hulka kuuluvad kõik ühiskonna nõrgemad liikmed, sh sinu nimetatud pensionärid.
Tänased pensionärid on enamuses eluaeg tööl käinud, sest nõukaajal polnud võimalik istuda terve elu kodus nagu puuk ja oodata, et riik (ehk maksumaksjad) sind ülal peaks.
Külaline

Külaline kirjutas: 24 Apr 2026 23:03 Ma hetkel tootu, tahtajaline ametikoht loppes ja plaanisin paarikuise pausi teha. Mul on tugev cv, olen ka julgelt kohti vahetanud (minu töö end tavaliselt ca 3-4 aastaga ammendab e tekib mugavustsoon, kus voiks pensionini istuda) ja kui ma kuskile oma cv saadan, siis üldjuhul on mind vestlusele kutsutud ning mul on alati olnud voimalus valida.
Hetkeseis aga selline, et olen pausi jarel ca 15-20 kohta kandideerimud ja vestlusele on mind kutsutud ühel korral. Seal aga oli palga osas kuulutuses väärinfo - kirjas oli palk alates x, aga vestlusel oeldi, et rohkem ei saagi. Olen saanud kirju, et konkursile laekus 60-80 soovijat ja mina valitute hulgas pole. Üks populaarne eriala on mul, kontoritöö.
Mina ainult mugavustsooni pärast ei vahetaks. Kui palk on hea, siis milleks? Olengi terve elu töötanud samal kohal, töö meeldib ja tasuga rahul.
Külaline

Mis selles mugavustsoonis halba on?
Kui mugav ja tasuv, siis miks mitte edasi olla.
Arvad, et raha peab tulema raske tööga?
Külaline

Külaline kirjutas: 25 Apr 2026 14:02 Mis selles mugavustsoonis halba on?
Kui mugav ja tasuv, siis miks mitte edasi olla.
Arvad, et raha peab tulema raske tööga?
Ei olegi halba midagi. See näide näitabki, et osad ei oska või ei taha "paigalseisu". Et koguaeg on vaja midagi uut, huvitavat ja mingit väljakutset. Ja see on samamoodi normaalne. Igaühele oma.
Mittekeegi
Kontakt:

Postitus Postitas Mittekeegi »

Mina ei saa ru nendest tööandjatest/otsjatest, kes vajavad pidevalt uut väljakutset ja põnevust ja suhtlemist jne. Introvert olen ja ärevushäirega...tõesti ei julge kandideerida kohtadesse, kus on toodud motivatsiooniga igakuised ühisüritused ja pingeline tööpäev. Igavad, mõtetud ja muidu surmale teel inimesed tahavad ka tööd endale ning kuna seda ei leia, siis teisest otsast sõimatakse neid tööpõlguriteks ja muidu imelikeks. Ma ei saa ju cv-sse kirjutada, et tahan lihtsalt, igavat ja mõtetut ahvitööd, isegi kui haridus ja eelmised kogemuse võimaldaks kõrget lendu...see kõrge lend on tulnud tervise arvelt.
Külaline

Mittekeegi kirjutas: 26 Apr 2026 18:10 Ma ei saa ju cv-sse kirjutada, et tahan lihtsalt, igavat ja mõtetut ahvitööd, isegi kui haridus ja eelmised kogemuse võimaldaks kõrget lendu...see kõrge lend on tulnud tervise arvelt.
Mõttetu hala. CV-sse ei pea sa midagi kirjutama. Lihtsalt kandideeri siis sellistele igavatele ja mõttetutele kohtadele, ära kandideeri töödele, kus on pidev närvipinge ja stress. Sinu oma valik ju.
Külaline

Guest kirjutas: 27 Apr 2026 06:34
Mittekeegi kirjutas: 26 Apr 2026 18:10 Ma ei saa ju cv-sse kirjutada, et tahan lihtsalt, igavat ja mõtetut ahvitööd, isegi kui haridus ja eelmised kogemuse võimaldaks kõrget lendu...see kõrge lend on tulnud tervise arvelt.
Mõttetu hala. CV-sse ei pea sa midagi kirjutama. Lihtsalt kandideeri siis sellistele igavatele ja mõttetutele kohtadele, ära kandideeri töödele, kus on pidev närvipinge ja stress. Sinu oma valik ju.
Ega seda kunagi ette ei tea, kas on igav ja mõttetu koht või igavene kamm iga päev. Ma olen enne ülikoolis töötanud, väga rahulikud kohad kõik, aga siis sattusin mingisse ussipessa, kus pidi rabelema iga päev hullumoodi, kuigi mingit tulemust sellel asjal ei olnud.
taivopalm
Teerajaja
Kontakt:

Postitus Postitas taivopalm »

Kui uskuda Peeter Koppelit, siis kergemaks siin midagi ei lähe. Kas uus MASU algamas?
https://arileht.delfi.ee/artikkel/12057 ... armid-ajad
Külaline

taivopalm kirjutas: 27 Apr 2026 12:32 Kui uskuda Peeter Koppelit, siis kergemaks siin midagi ei lähe. Kas uus MASU algamas?
Ariklist: „ Tema hinnangul ei saa aga ükski ettevõte maksta palka inimestele, kelle tootlikkus ei ole piisav, kuigi tööjõupuudus sunnib paraku hoidma palgal ka keskpäraseid töötajaid.“

Kuhu need keskpärased siis minema peaks? Enamik ongi ju keskmised. Kuhu minna, kui ei kannata pinget ja pidevat tõmblemist? Vaimne tervis ei kannata välja. Pensioniiga ka muudkui tõuseb.
Külaline

Kuhu taevasse me küll liigume, ikka aina kiiremini ja rohkem rabeleda.
Nõiamoor
Kontakt:

Postitus Postitas Nõiamoor »

Taevasse ei liigu, vastupidi -saad kiiremini vaevast lahti ja postuumselt surnukstöötamise eest antakse medal kah....
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 18:37
taivopalm kirjutas: 27 Apr 2026 12:32 Kui uskuda Peeter Koppelit, siis kergemaks siin midagi ei lähe. Kas uus MASU algamas?
Ariklist: „ Tema hinnangul ei saa aga ükski ettevõte maksta palka inimestele, kelle tootlikkus ei ole piisav, kuigi tööjõupuudus sunnib paraku hoidma palgal ka keskpäraseid töötajaid.“

Kuhu need keskpärased siis minema peaks? Enamik ongi ju keskmised. Kuhu minna, kui ei kannata pinget ja pidevat tõmblemist? Vaimne tervis ei kannata välja. Pensioniiga ka muudkui tõuseb.
Keskpärane läheb keskpärasesse ettevõttesse, mitte panka, lihtne.
Külaline

Külaline kirjutas: 27 Apr 2026 18:37Kuhu need keskpärased siis minema peaks? Enamik ongi ju keskmised. Kuhu minna, kui ei kannata pinget ja pidevat tõmblemist?
See on hea küsimus. Ma olen selle üle mõtisklenud. Kui oled noorest peast alates teinud lihtsamat tööd, ütleme et oled laotööline, sul ei ole erilisi ambitsioone, siis lasedki pensionini laos välja, kui tervis vastu peab. Teed laos tööd näiteks 40 aastat. Võib olla vahetad selle aja jooksul tööandjat, aga teed ikka laos tööd.
Kui oled aga tõusnud karjääriredelil elu jooksul ja näiteks jõudnud 58 eluaastaks mingit väikefirmat (ütleme 15 inimesega) juhtima ja siis kaotad äkki töö. Mis edasi, kas minna lihtsama töö peale, proovida leida endale "midagi seisusekohast"? Neil inimestel võib valik olla keeruline.
Külaline

Ma olen veidi alla 40 ja ka 15+ aastat lihttööd teinud. Elab ära, palga üle viriseda võib aga ei pea. Ma olengi oma mugavustsoonis. Ühes samas firmas nüüdseks 13a olnud. Aga tegelikult nüüd ma küll tunnen, et tahaks hoopis teist eriala õppima minna. Aga rahaline pool(ei ela Eestis ja siin peaks siis kooli kõrvalt ikka õhtul tööl käima, muidu ei ela ära) ja tugivõrgustiku puudumine hetkel seda ei võimalda, sest poleks õhtuse töötamise ajal last kuhugi panna. Päeval lasteaia koht on tal.
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Apr 2026 11:53Ma olen veidi alla 40 ja ka 15+ aastat lihttööd teinud.
Ma pakun et 95% eestlastest, kes on välismaale tööle läinud, nemad teevadki lihtsat tööd. Lihtsat tööd võib teha, aga pikapeale on see nüristav tegevus. Raha küll saad, aga töö ise rõõmu ei paku. Näiteks vahepeal oli pop minna iirimaale kanu kitkuma või olid need kalkunid. Mehi kutsuti triumph mootorratta tehasesse. Mõlemad on ühetaolised, monotoonsed liinitööd, mis pikapeale hakkavad ajudele. Vähemalt minu puhul hakkaksid. Eks sellest väljapääes on midagi õppida, kooli minna, kui vanus veel kannatab seda teha. 60 aastaselt enam edasi õppima ju ei lähe.
Külaline

Guest kirjutas: 28 Apr 2026 12:20

Eks sellest väljapääes on midagi õppida, kooli minna, kui vanus veel kannatab seda teha. 60 aastaselt enam edasi õppima ju ei lähe.
Ma arvan, et isegi 45-selt "noore spetsialistina" kusagile kandideerimine on lootusetu tegevus. Selles vanuses töötaja puhul oodatakse juba antud tööalast kogemust ja kui tahetakse kedagi välja õpetama hakata, võetakse 25-aastane.
Külaline

Mina olen sellise teistsuguse mõttemalliga inimene. Kohe pärast keskkooli (1986) läksin ülikooli ja omandasin kõva eriala (meditsiin). See eriala teenib mind siiamaani ja mingeid probleeme pole. Tööturul osalema ei pea, töö on eluaeg tagatud.
Tahan öelda seda, et kui noor inimene ei viitsi /ei suuda mingit eriala omandada ja lihtsalt läheb kuhugi tööle, kust kohe, ka ilma õppimata, raha saab -- siis see inimene vääribki oma saatust. Ongi ilma hariduseta, ilma elukutseta. Vaatabki eluaeg mingeid lihtsaid töid ja saadab oma (nõrku, olematuid) CV-sid siia-tänna. Keskeas, kui juba liigesed valutavad, muutub valik üha ahtamaks. Tekib mõte hakata taotlema töövõimetust. Jne.
Mina arvan, et kui inimene pole olnud võimeline või tahtlik omandama korralikku haridust ja selle nimel pingutama, siis see inimene väärib ka kõige madalamat töötasu ja hiljem kõige madalamat pensionit. Sest ta võib küll töötada täiskoormusega, kuid tema töö ja sellega kaasnev vastutus on vähesed ja väärivad miinimumpalka.
Külaline

Guest kirjutas: 24 Apr 2026 08:44 Vaatasin viimast Täistunni saadet ja sealt jäi kõlama et tööd on piisavalt. Kui võtan kodukoha pakkumised lahti, siis nt 90 pakkumisest kaks kolmandikku on spetsiifilistele aladele ja ülejäänud kas nt teenindus kuhu ei sobi kuna on sotsiaalne ärevus või siis graafikuga öötööd mis ei klapi pereeluga.
Vaevalt. et "Täistunni" saade käsitles tööpakkumisi sinu kodukohas. Laias laastus üle Eesti võetuna ongi pakkumisi palju. Kui sa näed, et 90-st pakkumisest 2/3 on spetsiifilised, siis ehk on mõttekas omandada eriala, millest sinu kodukohas nii suur puudus on?
Külaline

Külaline kirjutas: 28 Apr 2026 17:30 Mina olen sellise teistsuguse mõttemalliga inimene. Kohe pärast keskkooli (1986) läksin ülikooli ja omandasin kõva eriala (meditsiin). See eriala teenib mind siiamaani ja mingeid probleeme pole. Tööturul osalema ei pea, töö on eluaeg tagatud.
Tahan öelda seda, et kui noor inimene ei viitsi /ei suuda mingit eriala omandada ja lihtsalt läheb kuhugi tööle, kust kohe, ka ilma õppimata, raha saab -- siis see inimene vääribki oma saatust. Ongi ilma hariduseta, ilma elukutseta. Vaatabki eluaeg mingeid lihtsaid töid ja saadab oma (nõrku, olematuid) CV-sid siia-tänna. Keskeas, kui juba liigesed valutavad, muutub valik üha ahtamaks. Tekib mõte hakata taotlema töövõimetust. Jne.
Mina arvan, et kui inimene pole olnud võimeline või tahtlik omandama korralikku haridust ja selle nimel pingutama, siis see inimene väärib ka kõige madalamat töötasu ja hiljem kõige madalamat pensionit. Sest ta võib küll töötada täiskoormusega, kuid tema töö ja sellega kaasnev vastutus on vähesed ja väärivad miinimumpalka.
Paned meditsiinis prohmaka maha, edasi pead teise eriala leidma ja ongi su uhke eluke läbi. Kui nii haritud inimene kulutab oma aega foorumile, siis pole sellest haridusest mingit kasu. Netis jutustavad pigem ikka töötud ja vähem teenivad inimesed.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline