Miks soomlased on õnnelikumad?

vana hea klassika
Külaline

Miks soomlased on õnnelikumad?

Postitus Postitas Külaline »

Lugesin seda A.Karisega tehtud lugu ja hakkasin mõtlema, miks Põhjamaad on siis õnnelikumad kui näiteks Eesti. Mis see vahe on siis, et nemad teoonivad heaolu tabelite tipus eeinevalt tabeli sabas sörkivas Eestist?
Soomes on näiteks 62,1% rahvastikust usklikud, kristlased, koguduse liikmed. Põhjamaade inimeste tähtsad sündmused elus on põimitud kirikuga ja pidulike jumalateenistustega. Laste sünd, leer ehk konfirmatsioon, õnnistamised, tähtpäevad, abielu jne. Paljud kalendripühad on tihedalt seotud kirikuga ja käiakse kirikutes. Ülestõusmispühad kestavad seal nädal ja kirikuga seotult.
Otsisin netist, kas on mingit marerjali selle kunagise legendi kohta, et II MS päästis soomlased venelaste käest just usk ja pidev palvetamine. Oli küll, 140 000 soomlast püsisid pidevas palves oma elu ja tegemiste kõrvalt ning hakkas sündima ime ime järel. Venelane juhtus pommitama Soomes just seda linnaosa, kus elanikud olid kommunistide poolt peast pestud ja valmis venelasi vastu võtma, nemad siis muutsid meelt. Ime juhtus ime järel, tunti selget kõrgema jõu appi tulekut. Samamoodi võib öelda Lõuna-Korea kohta, kus öised palvekoosolekud on legendaarsed, inimesed rõõmsameelsed ja ka see riik eksisteerib kõrvuti kommunismi ja totalitarismi kurjuse impeeriumiga.
Soome pidas venelaste rünnakus vapralt ja üksi vastu ning säilitas oma iseseisvuse. Soome rahvaarv oli toona 3 miljonit, venelasi oli 170 miljonit.
Eestlased on end alati pidanud omaarust tarkadeks, naabrist paremaks, iseseisvaks, tähtsaks, üleolevaks, aga alati ei saa nii hakkama, uhkus ajab upkile ning väljamõeldud Taara pole avitanud, vaja on elavat jumalat absoluutselt kõiges, mis Eesti elus ka praegu sünnib. Noorte kuritegevus, inimeste lootusetus, peata olek.

https://www.err.ee/1610011276/karis-pra ... gi-raakida
Tolmukübe
Kontakt:

Postitus Postitas Tolmukübe »

Kunagi ma lugesin selle kohta, miks just soomlased on õnnelikumad. Neil ei ole valehäbi, käivad hoolikalt arsti juures, ja võtavad antidepressante. Kas see oli kohe mingi statistika, et paljud soomlased võtavad, ja paljud eestlased võtavad. Krõbistavad seda tabletti, meeleolu on hea, ongi õnnelikud..
Külaline

Kas õnnelikkus saab põhineda antidepressantidele?
On see siis päris õnnelikkus või ravitud seisund, mis tekitab õnnelikkuse ja eluga rahulolemise tunde?
Võtame nt vererõhk. Kõrge. Võtan tbl ja on sellega normaalne. Seega mu vererõhk on normaalne ja ma olen terve inimene?
Külaline

On see siis päris õnnelikkus või ravitud seisund, mis tekitab õnnelikkuse ja eluga rahulolemise tunde?
Võtame nt vererõhk. Kõrge. Võtan tbl ja on sellega normaalne. Seega mu vererõhk on normaalne ja ma olen terve inimene?
Külaline

Külaline

nad on õnnelikud selle üle, et neil õnnestus vältida nõukogude okupatsiooni, ja nad on õnnelikud, et neil pole nii hull olukord sisserännanutega nagu Rootsis. Õnnelikud oma ilusa maa, puhta looduse, järve ääres asuva mökki ja väga hea haridus- ja meditsiinisüsteemi üle.

Samas päevakajaliselt on täpselt samasugune möll ja õelutsemine foorumites nagu meil. Oi kuidas veel!
Külaline

Kas antidepressant mitte ei maskeeri ja mätsi lugu kinni. Depressioon on teatud eluhetkedel täiesti normaalne elu osa, ei peagi alati kphe tormama rohtude järele. Depressioonis inimesel on vägagi palju õnnehetki elus javäga selge pilk elule ning teadlikkus, et see võib olla ka ajutine nähtus.
Külaline

No usk ongi oma murede ja probleemidega tegelemine ilma rohtudeta. Palvetad läbi, annad ära jumala kanda ning eladki ise nagu linnuke oksal. Usust pilves. Täiesti võimalik ja pealegi tasuta.
Külaline

Külaline kirjutas: 01 Mai 2026 09:10 nad on õnnelikud selle üle, et neil õnnestus vältida nõukogude okupatsiooni, ja nad on õnnelikud, et neil pole nii hull olukord sisserännanutega nagu Rootsis. Õnnelikud oma ilusa maa, puhta looduse, järve ääres asuva mökki ja väga hea haridus- ja meditsiinisüsteemi üle.

Samas päevakajaliselt on täpselt samasugune möll ja õelutsemine foorumites nagu meil. Oi kuidas veel!

Küsimus ongi selles, mis aitas vältida nõukogude okupatsiooni ja mis aitab jätkuvalt elada õnnelikult kuigi neil on pikk piiriala idanaabriga.
Külaline

Just mõtlesin, et viisakas teema, kus ligi 10 kommentaari näputamata, aga miinustaha sai ka 10 paiku voodist lahti ja juba kohal. Kõigele, mis ei meeldi, kohe näppu, abikaasale ka vist.
Tolmukübe
Kontakt:

Külaline kirjutas: 01 Mai 2026 09:03 Kas õnnelikkus saab põhineda antidepressantidele?
Just, seal artiklis nii oli. Oli vist statistika, kui oluliselt rohkem Soomes antidepressante välja kirjutatakse, ja kui palju vähem meil. Ja järeldus oli, et soomlasel ei ole valehäbi, võtab rohtu, see teda aitab meeleolu mõttes, see tablett aitab elada, ja nii nad elavadki. Vahet pole, päris õnnelikkus või ravitud seisund, peaasi, et aitab. Mis aitab, seda tuleb kasutada. Näiteks vererõhk. Miks selle käes vaevelda, kui saad tabletti krõbistada.. ? Tähtis on, et sa ennast tervena (ja õnnelikuna) tunned, on see tableti kaasabil, või muud moodi. Niisama kannatada pole ju mõtet, see oli ka selle artikli mõte, et eestlased ei käi oma meeleoludega arsti juures, redutavad niisama kodus nelja seina vahel (ja on õnnetud), samas soomlane teeb midagi, et oma olukorda parandada. Kui tablett aitab, miks mitte.
Külaline

Tolmukübe kirjutas: 01 Mai 2026 10:00
Just, seal artiklis nii oli. Oli vist statistika, kui oluliselt rohkem Soomes antidepressante välja kirjutatakse, ja kui palju vähem meil. Ja järeldus oli, et soomlasel ei ole valehäbi, võtab rohtu, see teda aitab meeleolu mõttes, see tablett aitab elada, ja nii nad elavadki. Vahet pole, päris õnnelikkus või ravitud seisund, peaasi, et aitab. Mis aitab, seda tuleb kasutada. Näiteks vererõhk. Miks selle käes vaevelda, kui saad tabletti krõbistada.. ? Tähtis on, et sa ennast tervena (ja õnnelikuna) tunned, on see tableti kaasabil, või muud moodi. Niisama kannatada pole ju mõtet, see oli ka selle artikli mõte, et eestlased ei käi oma meeleoludega arsti juures, redutavad niisama kodus nelja seina vahel (ja on õnnetud), samas soomlane teeb midagi, et oma olukorda parandada. Kui tablett aitab, miks mitte.
Ma muidugi kindlalt ei tea, aga ma ei usu, et ükski tablett aitab nii palju, et depressioonis inimesest saab õnnelik ja rahulolev inimene. Ma arvan, see aitab funktsioneerida, oma kohustused täita ja toimetused ära teha, aga kas ta lausa õnnelikuks teeb... see on ikka kahtlane.
Tolmukübe
Kontakt:

Kunagi näitas telekas ühte vähihaiget, ja tema ütles, et antidepressant Zoloft on see tablett, mis hea tuju teeb. Eks talle kirjutati, meeleolu ju teadagi, mis. Nii et neid antidepressante on erinevaid, doosid erinevad, krõbistad, krõbistad, ja ongi hea meelelolu platsis.. Ja kas Eestis kõiki rohtusid müüaksegi. Ja eks depressioon on erinev, vbl päris haigele nii hästi ei mõju, aga selline kergem variant, läheb ka arsti juurde, saab tableti peale, ja elu, nagu lill.. Kuigi ma lugesin, Ennet kirjutas, et depressioon on väga hästi ravitav. Vbl inimene on valeravi saanud, siis pole aidanud. Kui tablett tekitab head meeleolu ja ennem sellega probleeme, miks siis mitte võtta.. ?
Külaline

Ei tea, miks arvatakse, et Soomes on õnnelikumad inimesed.
Kas selle pärast, et juba 9.ndat korda valitakse nad (jumal teab, mis kriteeriumite põhjal) õnnelikeimaks?
Tegelikus on aga see, et Soomes on meeletult palju vaimse tervisega haigeid ja naromaane.
https://mieli.fi/yhteiskunta/mielenterv ... rveydesta/
Külaline

Nukratel hetkedel teeb Ibuprofen ka täiesti oma töö ära, aitab ka südamevalu korral.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mai 2026 11:35 Ei tea, miks arvatakse, et Soomes on õnnelikumad inimesed.
Kas selle pärast, et juba 9.ndat korda valitakse nad (jumal teab, mis kriteeriumite põhjal) õnnelikeimaks?
Tegelikus on aga see, et Soomes on meeletult palju vaimse tervisega haigeid ja naromaane.
https://mieli.fi/yhteiskunta/mielenterv ... rveydesta/
Lisaks ka joodikuid ja muidu töövõimetuid. Antidepressant ei tee kedagi rõõmsaks, see tagab selle, et suudaksid kuidagi toimida.
Külaline

Sest neil on rohkem raha.. Suuremad palgad-ka kõrgem alampalk- suuremad pensionid ja töövõimetuspensionid, suuremad toetused.
Külaline

Guest kirjutas: 02 Mai 2026 18:45 Sest neil on rohkem raha.. Suuremad palgad-ka kõrgem alampalk- suuremad pensionid ja töövõimetuspensionid, suuremad toetused.
ja ka kõrgemad maksud, kõrgemad kulud ja kõrgemad hinnad.
Külaline

Võib vaadata ka nii, et kui ma pole õnnetu (tabletiga või tabletita), siis ma järelikult olen õnnelik. Soomalsed ise oma foorumis küll imestavad selle üle, et tulemused näitavad neid õnnelikuna. Arutlevad isegi, et kust see tuleb, arvestades suurt riigivõlga, töötust ja abirahade kärpimist. Õnnest on tegelikult asi kaugel. Aga võimalik, et küsitletavad on mõelnud, et võiks veel hullemini olla..... :D
Usk siin küll mingit rolli ei mängi, igal aastal lahkub kirikust suur hulk inimesi.
Külaline

Guest kirjutas: 01 Mai 2026 08:02 Lugesin seda A.Karisega tehtud lugu ja hakkasin mõtlema, miks Põhjamaad on siis õnnelikumad kui näiteks Eesti. Mis see vahe on siis, et nemad teoonivad heaolu tabelite tipus eeinevalt tabeli sabas sörkivas Eestist?
Soomes on näiteks 62,1% rahvastikust usklikud, kristlased, koguduse liikmed. Põhjamaade inimeste tähtsad sündmused elus on põimitud kirikuga ja pidulike jumalateenistustega. Laste sünd, leer ehk konfirmatsioon, õnnistamised, tähtpäevad, abielu jne. Paljud kalendripühad on tihedalt seotud kirikuga ja käiakse kirikutes. Ülestõusmispühad kestavad seal nädal ja kirikuga seotult.
Ei soomlased, rootslased ega teised meist põhja pool elavad rahvad ole õnnelikumad kui meie. Ega käi nad ka rohkem kirikus. Mida neil eelkõige rohkem on, on kindlustunnet, kuna aastakümnete pikkune liberaalne valitsus on süstinud teadmise, et inimene on oluline. Aga praeguseks hakkab seegi murenema ja selle tõenduseks on soomlaste ja eriti rootslaste seas kasvav trend kolida elama Eestisse. Lugege FB-s nende gruppe. Rootslaste grupis vähemalt kord nädalas mõni pere küsib, et kas tasuks kolida ja saab vastu ühehäälse kinnituse, et siin olla täpselt nagu Rootsi - ainult 20 aastat tagasi, st ilma gängide ja vägivallata. Üks küsis, et kas Lasnamäe on võrreldav Malmöga - see naerdi välja, öeldi, et see on nagu turvakeskus võrreldes Malmöga.

Minu arust on eestlaste üks põhilisi hädasid see pidev kujutelm, et must lagi on meie toal ja meie ajal ka. Eestlased ei julge olla eluga rahul.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot], Google [Bot], Tigger ja 5 külalist