Miks pensionites siis kääre ei ole? Ei ole avalikult teada kui paljud saavad Eestis rahvapensioni.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 18:01Pensionites ei ole selliseid erinevusi kui palkades, kus tõesti on keskmise palga ja mediaanpalga vahel suured käärid. Pensionite keskmine ja mediaan (ehk väärtus, millest vähem ja rohkem saab sama palju inimesi) on üsna lähestikku. Veel enam, suurim mass pensionäre saab väga ühetaolist pensioni, seega kui räägitakse keskmisest pensionist, siis see iseloomustabki just seda summat, mida saab suurim hulk pensionäre.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 17:49Keskmine tuleb eripensionitest mis on palju suuremad kui 800 eurot. Kes oli 4 aastat riigikogus ja tema pension oli 1200 eurot näiteks. Kõik need kes väga suurt palka on saanud, tõstavad samuti keskmist pensioni. Kuidas see matemaatika nii keeruline on?Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 17:47 "Keskmine on 800, aga seda saavad vähesed ..." Kas sa tulid koolist enne ära kui keskmisi matemaatikatunnis õpetama hakati? Kuidas keskmine tekib ja mida näitab? Kui keskmine on 800, siis saab seda või sellest rohkem ikka üle poole pensionisaajatest, mitte "vähesed inimesed".
Eripensione ja imeväikseid pensione on mõlemaid marginaalne hulk.
Eesti iive jääbki langema kuni ei saada aru ->
-
Külaline
-
Külaline
Eestis oli 2025 aasta seisuga 3047 rahvapensioni saajat. On see kellegi arust nii suur hulk, et tasub lausa teemaks võtta?Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 18:04Miks pensionites siis kääre ei ole? Ei ole avalikult teada kui paljud saavad Eestis rahvapensioni.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 18:01Pensionites ei ole selliseid erinevusi kui palkades, kus tõesti on keskmise palga ja mediaanpalga vahel suured käärid. Pensionite keskmine ja mediaan (ehk väärtus, millest vähem ja rohkem saab sama palju inimesi) on üsna lähestikku. Veel enam, suurim mass pensionäre saab väga ühetaolist pensioni, seega kui räägitakse keskmisest pensionist, siis see iseloomustabki just seda summat, mida saab suurim hulk pensionäre.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 17:49
Keskmine tuleb eripensionitest mis on palju suuremad kui 800 eurot. Kes oli 4 aastat riigikogus ja tema pension oli 1200 eurot näiteks. Kõik need kes väga suurt palka on saanud, tõstavad samuti keskmist pensioni. Kuidas see matemaatika nii keeruline on?
Eripensione ja imeväikseid pensione on mõlemaid marginaalne hulk.
-
Külaline
Eestis oli 2025 aasta seisuga 3047 rahvapensioni saajat. On see kellegi arust nii suur hulk, et tasub lausa teemaks võtta?
[/quote]
Ikka on ja rahvapension on ju ainult alumine piir. Kui sellest saada kasvõi 5 eurot rohkem, siis enam rahvapensioni alla ei lähe, aga lausvaene on ta ikka.
[/quote]
Ikka on ja rahvapension on ju ainult alumine piir. Kui sellest saada kasvõi 5 eurot rohkem, siis enam rahvapensioni alla ei lähe, aga lausvaene on ta ikka.
-
Külaline
Mu ämm oli terve tööelu müüja väikeses küla kaupluses. Vaevalt seal palk kõrge oli. Saab pensionit praegult 780 eurot. Saab kenasti hakkama.
-
Külaline
Puhta miljonär jah.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 19:48 Mu ämm oli terve tööelu müüja väikeses küla kaupluses. Vaevalt seal palk kõrge oli. Saab pensionit praegult 780 eurot. Saab kenasti hakkama.
-
Külaline
Mida sa ilgud. Kirjutasin ju, et saab ilusti hakkama. Annab lastelastelegi taskuraha.
-
Külaline
Tegelikult on see närutamine. Teatris- kontserdil saab ehk korra kuus käia, aga reisimise jaoks sellest küll ei jätku. Kui kodus vaja midagi parandada, uus pliit või pesumasin osta, siis selleks talvaevalt kohe raha välja käia on. Ikka peab pikalt koguma ja kõrvale panema. See ei ole normaalne, et terve elu tööd rüganud inimene ei saa isegi pesionipõlves nö lõdvaks lasta vaid peab kogu aeg sente lugema.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 19:48 Mu ämm oli terve tööelu müüja väikeses küla kaupluses. Vaevalt seal palk kõrge oli. Saab pensionit praegult 780 eurot. Saab kenasti hakkama.
-
Külaline
Sellest võiks küll keelduda. Sinul muidugi tore, käsi pikal pensionäri raha tahtma, aga kui ise käid tööl, ei ole pensionäril su lastele vaja küll raha anda. Tal endalgi pole.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:05Mida sa ilgud. Kirjutasin ju, et saab ilusti hakkama. Annab lastelastelegi taskuraha.
-
Külaline
Ta tavaline maanaine. Reisimine ei huvita, käib laatadel ja külas toimuvatel üritustel. Kui pliiti või midagi vaja, siis loomulikult me aitame. Veel pole meie abi vaja läinud 25a aasta jooksul, mil tema pojaga elanud olen. Olen aru saanud, et tal kogutud ka raha. Ei näruta ta midagi, ostab poest süüa, mida tahab. Käib mõningatel üritustel, eriti teda ei huvita väga ringi lehvida. Rohkem naabrinaisest sõbranna veab teda välja. Käib aiamaal kõpitsemas. Vaikselt sahmerdab seal ja on ok.
-
Külaline
Muidugi on võimalik, et ka peale peetumist edasi proovides poleks seda uut rasedust kunagi tulnud. Ent kui me räägime 34-aastasest naisest, kelle kaks esimest rasedust on mõlemad vähem kui poole aasta jooksul juhtunud, siis on väga võimalik, et edasi proovides oleks siiski õnnestunud. Samas, poolteist aastat hiljem uuesti alustades vanuses 36 enam rohkem kui aasta jooksul ei õnnestunud. No ilmselgelt, kui nad oleks hirmsasti tingimata rohkem lapsi tahtnud, siis nad oleks võinud viljatusravisse suunduda. Aga ju siis sel hetkel neile juba tundus, et rohkem kui 5-aastane vanusevahe lastel on liiga suur ja rong on selles osas läinud.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 12:44Kuule, sellel pole vanemahüvitise seadusega ju midagi pistmist, et su õe rasedus peetus ja seejärel ta ei rasestunud. Või sa arvad, et kui kohe peale peetumist oleks proovinud, siis oleks rasedus libedamalt tulnud kui 12 kuud hiljem? No ei oleks.Minu õde näiteks juba ootas oma teist last, oleks ka kenasti vanemahüvitise reeglite piiridesse mahtunud, aga see rasedus peetus. Järgmine enam poleks mahtunud. Õde läks tööle tagasi, esmalt poole kohaga, et vanemat last lasteaiaga harjutada, siis täiskohaga ja kui 12 kuud oli kenasti palka saanud, siis paraku uut rasedust enam ei tulnud. Ühel hetkel vaatasid mehega, et laste vanusevahe läheb juba liiga suureks, võtsid hoopis koera ja jäidki ühe lapsega.
See on ainult üks konkreetne näide, neid olukordi on mu tutvusringkonnas teisigi, kus uus rasedus ei tule nn õigel ajal. Sel hetkel on perel valmisolek lapsi juurde saada, aga peale aastast töölkäimist tundub, et tegelikult piisab juba olemasolevatest lastestki või lihtsalt ei taha enam mähkmete ja magamata ööde jms tegeleda. Ja loomulikult on võimalik, et ka edasi proovides poleks peresse lapsi juurde sündinud, aga fakt on, et lapse tegemisele tegi lõpu see, et poleks enam saavutatud vanemahüvitise säilimiseks vajalikku vanusevahet. Kas see riiklikult sunnitud paus vanuses 30+ ikka on mõistlik?
-
Külaline
Tead, mine sa ka õige oma jutuga heasse kohta. Ma pole elus ämmalt raha tahtnud. See, et ta ise vahest lastelastele 20 eurot pihku pistab, on tema oma asi. Ela, kurat, oma elu ja ära kujuta ette, et kõik pensionärid nälgivad.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:11Sinul muidugi tore, käsi pikal pensionäri raha tahtma, aga kui ise käid tööl, ei ole pensionäril su lastele vaja küll raha anda. Tal endalgi pole.
-
Külaline
Minu ämm annab ka lapsele vahel raha, aga mina annan talle alati selle tagasi. Ma teenin mitu korda rohkem, kui on ämma pension, piinlik oleks temalt raha võtta, kui suudame lapsele isegi taskuraha anda. Aga sinu sõnavarast on muidugi aru saada, mis sorti inimene sa oled.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:23Tead, mine sa ka õige oma jutuga heasse kohta. Ma pole elus ämmalt raha tahtnud. See, et ta ise vahest lastelastele 20 eurot pihku pistab, on tema oma asi. Ela, kurat, oma elu ja ära kujuta ette, et kõik pensionärid nälgivad.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:11Sinul muidugi tore, käsi pikal pensionäri raha tahtma, aga kui ise käid tööl, ei ole pensionäril su lastele vaja küll raha anda. Tal endalgi pole.
-
Külaline
Mina pole see, kellele sa vastad ja mina ka ei arva, et 780 euroga lausa nälgib, aga siin kelkida, kui hästi sellega hakkama saab - no ei saa ikka küll! Odavama otsa riided saab ka selga, aga kui vaja kodus remonti teha, siis sellest annab ikka koguda. Või juba üks hambaimplantaat maksab 1500 eurot. Hoidku jumal, kui veel autot mõtleb pidada! Oledki rahul sellega, et arved makstud, kõht täis ja riie seljas.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:23
Tead, mine sa ka õige oma jutuga heasse kohta. Ma pole elus ämmalt raha tahtnud. See, et ta ise vahest lastelastele 20 eurot pihku pistab, on tema oma asi. Ela, kurat, oma elu ja ära kujuta ette, et kõik pensionärid nälgivad.
-
Külaline
Mina pole see, kellega vaidled, aga minu meelest oled sina piinlik. Asi ei ole rahas vaid vanemad inimesed soovivad kasulikud olla. Sina oma egoismis võtad temalt selle võimaluse ära, otsustad tema eest, tema ei ole mitte keegi.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:27Minu ämm annab ka lapsele vahel raha, aga mina annan talle alati selle tagasi. Ma teenin mitu korda rohkem, kui on ämma pension, piinlik oleks temalt raha võtta, kui suudame lapsele isegi taskuraha anda. Aga sinu sõnavarast on muidugi aru saada, mis sorti inimene sa oled.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:23Tead, mine sa ka õige oma jutuga heasse kohta. Ma pole elus ämmalt raha tahtnud. See, et ta ise vahest lastelastele 20 eurot pihku pistab, on tema oma asi. Ela, kurat, oma elu ja ära kujuta ette, et kõik pensionärid nälgivad.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:11Sinul muidugi tore, käsi pikal pensionäri raha tahtma, aga kui ise käid tööl, ei ole pensionäril su lastele vaja küll raha anda. Tal endalgi pole.
-
Külaline
Keskmised kommunaalkulud koos telefoni ja elektriga kuus on 150 eurot, toit 200--250 eurot, igas kuus jääb 400 eurot muule.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:35Mina pole see, kellele sa vastad ja mina ka ei arva, et 780 euroga lausa nälgib, aga siin kelkida, kui hästi sellega hakkama saab - no ei saa ikka küll! Odavama otsa riided saab ka selga, aga kui vaja kodus remonti teha, siis sellest annab ikka koguda. Või juba üks hambaimplantaat maksab 1500 eurot. Hoidku jumal, kui veel autot mõtleb pidada! Oledki rahul sellega, et arved makstud, kõht täis ja riie seljas.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:23
Tead, mine sa ka õige oma jutuga heasse kohta. Ma pole elus ämmalt raha tahtnud. See, et ta ise vahest lastelastele 20 eurot pihku pistab, on tema oma asi. Ela, kurat, oma elu ja ära kujuta ette, et kõik pensionärid nälgivad.
-
Külaline
Jah? Ja mitu kuud tuleb koguda, et ühe hamba suhu saaks? Aga kui neid on 2 või 3 tarvis?Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:38
Keskmised kommunaalkulud koos telefoni ja elektriga kuus on 150 eurot, toit 200--250 eurot, igas kuus jääb 400 eurot muule.
-
Külaline
Selliste arust pangu vanainimene plastproteesid ja asi vask. Pole tal vaja ka kuskil käia, sest ega ta ju ei tahagi. Siingi see naisterahvas räägib, et näe, ämmale meeldibki kodus istuda, ega riideid ka ei taha, juuksurisse ka pole asja, las kopitab kodus ja annab lastelastele raha, pole tal häda midagi. Süüa kasvatagu ka ise ja söögu oma kartuleid, näe, ega ei kulugi mitte midagi.
-
Külaline
Kütet ei olegi?Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:38Keskmised kommunaalkulud koos telefoni ja elektriga kuus on 150 eurot, toit 200--250 eurot, igas kuus jääb 400 eurot muule.Külaline kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:35Mina pole see, kellele sa vastad ja mina ka ei arva, et 780 euroga lausa nälgib, aga siin kelkida, kui hästi sellega hakkama saab - no ei saa ikka küll! Odavama otsa riided saab ka selga, aga kui vaja kodus remonti teha, siis sellest annab ikka koguda. Või juba üks hambaimplantaat maksab 1500 eurot. Hoidku jumal, kui veel autot mõtleb pidada! Oledki rahul sellega, et arved makstud, kõht täis ja riie seljas.Guest kirjutas: ↑06 Mai 2026 20:23
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot], nelz ja 17 külalist