Hüpoteetiline dialemma
-
Külaline
Hüpoteetiline dialemma
Oled üksinda toas, sinu ees on kaks nuppu - sinine ja punane. Pead valima ühe, teadmata, mida valivad ülejäänud inimesed, sugulased, sõbrad ja perekond.
Kui sinisele nupule vajutajaid on kõikidest inimestest üle 50%, jäävad ellu KÕIK inimesed, kui alla 50%, jäävad ellu AINULT punasele nupule vajutajad.
Mida valid?
Kui sinisele nupule vajutajaid on kõikidest inimestest üle 50%, jäävad ellu KÕIK inimesed, kui alla 50%, jäävad ellu AINULT punasele nupule vajutajad.
Mida valid?
-
Külaline
Voimalusel ei vajuta. Kui aga peab, panen silmad kinni, keerutan nii mone tiiru enda ümbes ja vajutan pimesi. Kumba nuppu ma ka ei tabaks, on tulemus legendi kohaselt halb. Loodan, et olen ainus vajutaja voi on neid voimalikult vähe.
-
Külaline
Muidugi punasele. Miks peaks sinisele keegi vajutama? Kui vajutab, on idioot ja las minna.
-
Külaline
Järelikult ei võta sa vastutust oma otsuste eest ja lased juhusel oma saatust kujundada.Külaline kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:01 Voimalusel ei vajuta. Kui aga peab, panen silmad kinni, keerutan nii mone tiiru enda ümbes ja vajutan pimesi. Kumba nuppu ma ka ei tabaks, on tulemus legendi kohaselt halb. Loodan, et olen ainus vajutaja voi on neid voimalikult vähe.
-
Külaline
Ja ei viitsi süveneda ka ülesandesse. Vastus on ju lihtne.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:35Järelikult ei võta sa vastutust oma otsuste eest ja lased juhusel oma saatust kujundada.Külaline kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:01 Voimalusel ei vajuta. Kui aga peab, panen silmad kinni, keerutan nii mone tiiru enda ümbes ja vajutan pimesi. Kumba nuppu ma ka ei tabaks, on tulemus legendi kohaselt halb. Loodan, et olen ainus vajutaja voi on neid voimalikult vähe.![]()
-
Külaline
Kulla inimene. Kui sa vajutad punasele ja nii teevad kõik inimesed, jäävad kõik punasele vajutajad ehk kõik inimesed ellu. Kui sa vajutad punasele ja seda teeb vähemus, on järelikult teised vajutanud sinisele, neid on enamus - ning jällegi jäävad kõik ellu. Ainuvõimalik mõte on vajutada punasele. Kui kõik inimesed mõtleks loogiliselt, jääks kõik ellu.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:56 Selle valiku puhul loomulikult sinisele.
Nüüd aga mängid sa mingit kangelast ja üritad päästa teisi - keda polegi vaja päästa, küll aga riskid lihtsalt lollilt enda eluga. Tõenäoliselt saad sina surma ja suurem osa inimestest pääseb.
Loogikat, loogikat ...
-
Külaline
Loe nüüd rahulikult ja mõtle veelGuest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:13Kulla inimene. Kui sa vajutad punasele ja nii teevad kõik inimesed, jäävad kõik punasele vajutajad ehk kõik inimesed ellu. Kui sa vajutad punasele ja seda teeb vähemus, on järelikult teised vajutanud sinisele, neid on enamus - ning jällegi jäävad kõik ellu. Ainuvõimalik mõte on vajutada punasele. Kui kõik inimesed mõtleks loogiliselt, jääks kõik ellu.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:56 Selle valiku puhul loomulikult sinisele.
Nüüd aga mängid sa mingit kangelast ja üritad päästa teisi - keda polegi vaja päästa, küll aga riskid lihtsalt lollilt enda eluga. Tõenäoliselt saad sina surma ja suurem osa inimestest pääseb.
Loogikat, loogikat ...
-
Külaline
TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
-
Külaline
Loed ehk ise.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:25Loe nüüd rahulikult ja mõtle veelGuest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:13Kulla inimene. Kui sa vajutad punasele ja nii teevad kõik inimesed, jäävad kõik punasele vajutajad ehk kõik inimesed ellu. Kui sa vajutad punasele ja seda teeb vähemus, on järelikult teised vajutanud sinisele, neid on enamus - ning jällegi jäävad kõik ellu. Ainuvõimalik mõte on vajutada punasele. Kui kõik inimesed mõtleks loogiliselt, jääks kõik ellu.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 15:56 Selle valiku puhul loomulikult sinisele.
Loogikat, loogikat ...
-
Külaline
Kui iga inimene mõtleb iseendale, jäävad kõik ellu. See on elu põhireegel ja tuleb hästi välja ka siin ülesandes. Kui kõik vajutavad punast, jäävad kõik ellu. Ei ole vaja, et keegi teine sind ja ühiskonda päästma tormaks, oma eluga riskides. Kõik on hoopis lihtsam.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
Et siis teie arvates on hulgaliselt inimesi, kes on nõus, et jäävad ellu, aga eksisteerib võimalus, et keegi teine lähedastest ei jää? Mis maailmas te elate? Kui kõik soovivad oma lähedaste ellujäämist, jäävad kõik ellu. See, kes siin punast soovitab vajutada, ei too üldse välja võimalust, et punast vajutab rohkem inimesi ja osa lähedastest sureb ikka. Millegipärast eeldab ta, et kõigile on tähtis ainult tema ise. No selliseid lähedasi pole vist tõesti vaja.
-
Külaline
Sa eitad inimese enda rolli oma elu suunamisel täielikult? Kui kõik lähedased sekundi mõtlevad enne vajutamist ning iseenda elu eest vastutuse võtavad, siis saavutatakse parim tulemus ka ühiskondlikult.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:57Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
Et siis teie arvates on hulgaliselt inimesi, kes on nõus, et jäävad ellu, aga eksisteerib võimalus, et keegi teine lähedastest ei jää? Mis maailmas te elate? Kui kõik soovivad oma lähedaste ellujäämist, jäävad kõik ellu. See, kes siin punast soovitab vajutada, ei too üldse välja võimalust, et punast vajutab rohkem inimesi ja osa lähedastest sureb ikka. Millegipärast eeldab ta, et kõigile on tähtis ainult tema ise. No selliseid lähedasi pole vist tõesti vaja.
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:13Sa eitad inimese enda rolli oma elu suunamisel täielikult? Kui kõik lähedased sekundi mõtlevad enne vajutamist ning iseenda elu eest vastutuse võtavad, siis saavutatakse parim tulemus ka ühiskondlikult.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:57Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
Ei eita, lihtsalt ei näe oma rolli Pallena maailmas
-
Külaline
Eitad ju. Sa eeldad, et keegi teine pole võimeline ise enda eest õigeid valikuid tegema ja sina pead olema see kangelane, kes nad päästab. Ei pea, vastupidi, ei tohi. Ka lennukis pead sa kõigepealt iseendale hapnikumaski ette panema ja alles siis hakkad tegelema kaaslasega. Nii ka siin. Igaüks päästab ennast ehk vajutab punast ja pääsevad kõik. Hakkad lolli mängima ja sinist vajutama, siis pääsevad teised (mis oleks juhtunud ka sinu kangelaslikkuseta), aga sina mitte.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:29Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:13Sa eitad inimese enda rolli oma elu suunamisel täielikult? Kui kõik lähedased sekundi mõtlevad enne vajutamist ning iseenda elu eest vastutuse võtavad, siis saavutatakse parim tulemus ka ühiskondlikult.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:57
Väga lihtne, ära mõtle üle.
-
Külaline
Kuidas see küll reaalses elus toimib?Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:48Kui iga inimene mõtleb iseendale, jäävad kõik ellu. See on elu põhireegel ja tuleb hästi välja ka siin ülesandes. Kui kõik vajutavad punast, jäävad kõik ellu. Ei ole vaja, et keegi teine sind ja ühiskonda päästma tormaks, oma eluga riskides. Kõik on hoopis lihtsam.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
-
Külaline
Ma arvan, see on küll ainult minu isiklik arvamus, et maailmas toimub altruism ikkagi eelkõige oma lähedaste suhtes. Ma kunagi ütlesin oma mehele, et kui peaksime koos lapsega õnnetusse sattuma ja saad päästa ainult ühe, päästa tema, igal juhul, kõigele vaatamata. Ise teeksin samuti. AGA, kui peaksin valima, kas päästan enda või mehe, päästan enda. Igal juhul. Võimalik, et olen liiga kaua abielus olnud...Külaline kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:37Kuidas see küll reaalses elus toimib?Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:48Kui iga inimene mõtleb iseendale, jäävad kõik ellu. See on elu põhireegel ja tuleb hästi välja ka siin ülesandes. Kui kõik vajutavad punast, jäävad kõik ellu. Ei ole vaja, et keegi teine sind ja ühiskonda päästma tormaks, oma eluga riskides. Kõik on hoopis lihtsam.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
No siis on küsimus lihtsalt selles, mis kellegi meelest õige valik on. Minu maailmas igaüks teekski valiku, et soovib ellu jääda koos kõigiga.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:36Eitad ju. Sa eeldad, et keegi teine pole võimeline ise enda eest õigeid valikuid tegema ja sina pead olema see kangelane, kes nad päästab. Ei pea, vastupidi, ei tohi. Ka lennukis pead sa kõigepealt iseendale hapnikumaski ette panema ja alles siis hakkad tegelema kaaslasega. Nii ka siin. Igaüks päästab ennast ehk vajutab punast ja pääsevad kõik. Hakkad lolli mängima ja sinist vajutama, siis pääsevad teised (mis oleks juhtunud ka sinu kangelaslikkuseta), aga sina mitte.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:29Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:13 Sa eitad inimese enda rolli oma elu suunamisel täielikult? Kui kõik lähedased sekundi mõtlevad enne vajutamist ning iseenda elu eest vastutuse võtavad, siis saavutatakse parim tulemus ka ühiskondlikult.
Väga lihtne, ära mõtle üle.
-
Külaline
See ei olegi reaalne elu. Ekstra on rõhutatud pealkirjas, et hüpoteetiline. Seega me lahendame probleemi lihtsalt loogiliselt, emotsioonitult. Nii peaks ka päriselus, aga seal on keerulisem.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:37Kuidas see küll reaalses elus toimib?Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:48Kui iga inimene mõtleb iseendale, jäävad kõik ellu. See on elu põhireegel ja tuleb hästi välja ka siin ülesandes. Kui kõik vajutavad punast, jäävad kõik ellu. Ei ole vaja, et keegi teine sind ja ühiskonda päästma tormaks, oma eluga riskides. Kõik on hoopis lihtsam.Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:41 TA.See on eetiline dialemma: kas ühiskond või mina ise. Kui vajutan punasele, jään ise igal juhul ellu. Kui vajutan sinisele ja neid ei saa olema piisavalt palju, saan surma. Ehk kui mõtlen ühiskonnale, riskin enda eluga. Seega, kas riskin?
-
Külaline
Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:43Ma arvan, see on küll ainult minu isiklik arvamus, et maailmas toimub altruism ikkagi eelkõige oma lähedaste suhtes. Ma kunagi ütlesin oma mehele, et kui peaksime koos lapsega õnnetusse sattuma ja saad päästa ainult ühe, päästa tema, igal juhul, kõigele vaatamata. Ise teeksin samuti. AGA, kui peaksin valima, kas päästan enda või mehe, päästan enda. Igal juhul. Võimalik, et olen liiga kaua abielus olnud...Külaline kirjutas: ↑12 Mai 2026 17:37Kuidas see küll reaalses elus toimib?Guest kirjutas: ↑12 Mai 2026 16:48 Kui iga inimene mõtleb iseendale, jäävad kõik ellu. See on elu põhireegel ja tuleb hästi välja ka siin ülesandes. Kui kõik vajutavad punast, jäävad kõik ellu. Ei ole vaja, et keegi teine sind ja ühiskonda päästma tormaks, oma eluga riskides. Kõik on hoopis lihtsam.![]()
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 5 külalist