Telefonikelmid ja paranoia
-
Külaline
Telefonikelmid ja paranoia
Ümberringi on nii palju telefonipettusi, et olen muutunud täiesti paranoiliseks. Täna oli vaja ekoolis uuendus alla laadida ja mõtlesin päris pikalt, kas Smarti PIN 1 sisestamine läheb ikka õigele saidile. Selliseid näiteid on igapäevaselt, kus tunnen, et turvalisus ja usaldus tugevalt kõigub.
PIN 2 vajutades mõtlen pidevalt mustale stsenaariumile, kuidas mind rahast lagedaks tehakse.
Mingeid linke klikkida ei julge, kui pole saatjalt üle küsinud, kas ta ikka päriselt need saatis.
Jne.
Täitsa lõpp. Nagu getos elaks, kus pidevalt on oht paljaks varastatud saada.
Milliseid samme teete, et end pettuste eest kaitsta?
PIN 2 vajutades mõtlen pidevalt mustale stsenaariumile, kuidas mind rahast lagedaks tehakse.
Mingeid linke klikkida ei julge, kui pole saatjalt üle küsinud, kas ta ikka päriselt need saatis.
Jne.
Täitsa lõpp. Nagu getos elaks, kus pidevalt on oht paljaks varastatud saada.
Milliseid samme teete, et end pettuste eest kaitsta?
-
Külaline
Poes maksan kaardiga, vahel küsib pangakaardi pin. Internetipangas käin Win11 arvuti ja smart id-ga. Kasutan ka sularaha, näiteks turul. Investeerimisega ei tegele. Nigeeria petukirjad, kus keegi on ära surnud ja minu välja valinud, et mulle miljoneid pärandada, need kustutan ära. E kaubandust ei kasuta ja Omniva petukirjad kustutan ära, sest ma ei oota mingeid pakke.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 13:33Milliseid samme teete, et end pettuste eest kaitsta?
-
Külaline
vaatad ju selle koodi üle, siis pole probleemiKülaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 13:33kas Smarti PIN 1 sisestamine läheb ikka õigele saidile.
või qr koodi skannid
-
Külaline
E kooli äpp on üks paras ikaldus, ma kasutan ainult veebibrauserit e koolis käimiseks, seal turvalisuse probleeme ei tohiks olla.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 13:33Täna oli vaja ekoolis uuendus alla laadida ja mõtlesin päris pikal
Ma arvan, et pigem olla praegusel ajal liiga paranoiline kui liiga usaldav.
Mul oli hiljuti sarnane juhtum - broneerisin booking.com vahendusel Eesti linnas korteri. Vastu tuleb inglisekeelne sõnum vene nimega mehelt, kes soovib mingile suvalisele meilile mu dokumendi koopiat, et check-in teha.
Päris ma saadan suvalisele inimesele, suvalisele (eriti vene nimega) inimesele oma dokumendi koopia. Esimest korda näen sellist ebatervet huvi.
Jumal teab, kus tumeveebis see hiljem üleval on või kuhu mu andmed lõpuks saadetakse.
Ju isiku kindlaks tegemiseks vähe turvalisemaid viise.
Mul oli hiljuti sarnane juhtum - broneerisin booking.com vahendusel Eesti linnas korteri. Vastu tuleb inglisekeelne sõnum vene nimega mehelt, kes soovib mingile suvalisele meilile mu dokumendi koopiat, et check-in teha.
Päris ma saadan suvalisele inimesele, suvalisele (eriti vene nimega) inimesele oma dokumendi koopia. Esimest korda näen sellist ebatervet huvi.
Jumal teab, kus tumeveebis see hiljem üleval on või kuhu mu andmed lõpuks saadetakse.
-
Külaline
Mis siin imelikku on? Väga loogiline, osades hotellides sama, lühiajalistel ruumide broneerimisel ka. Kellelt ta pärast kahjud sisse kasseerib, kui ta ei tea, kellega on tegu? Oled minemas võõra inimese koju.Sipsik87 kirjutas: ↑19 Mai 2026 15:34 Ma arvan, et pigem olla praegusel ajal liiga paranoiline kui liiga usaldav.
-
Külaline
Selline asi on täiesti tavapärane praktika üle maailma.
Eestis näen sellist praktikat eramajutuse pakkujalt esimest korda.
Ma ütleks just, et see ei ole Eestis siseturistide puhul tavaline praktika.
Kui päriselt vaja isikut kindlaks teha, siis elementaarne oleks täpsustada, mis andmeid vaja on ja miks ning kuidas nendest hiljem turvaliselt vabanetakse. Minu juhtumi puhul pole seda tehtud.
Eks ma võin saata, aga nii, et kogu tundlik info kinni kaetud ja pildi peale ka märge peale.
Ma endiselt arvamusel, et tasub olla väga kriitiline, kellele oma dokumendi koopiat jagada. Ning siis ka kriitiliselt hinnata, kas reaalselt on vaja, et kõik andmed oleks nähtavad.
Kui päriselt vaja isikut kindlaks teha, siis elementaarne oleks täpsustada, mis andmeid vaja on ja miks ning kuidas nendest hiljem turvaliselt vabanetakse. Minu juhtumi puhul pole seda tehtud.
Eks ma võin saata, aga nii, et kogu tundlik info kinni kaetud ja pildi peale ka märge peale.
Ma endiselt arvamusel, et tasub olla väga kriitiline, kellele oma dokumendi koopiat jagada. Ning siis ka kriitiliselt hinnata, kas reaalselt on vaja, et kõik andmed oleks nähtavad.
-
Külaline
Mis täpsemalt on sinu arust tundlik info?Sipsik87 kirjutas: ↑19 Mai 2026 19:24 Eestis näen sellist praktikat eramajutuse pakkujalt esimest korda.
-
Külaline
Jube jah, jälle 700 000 läks ja ometi oli tegu raamatupidajaga.
-
Külaline
Olen samal arvamusel. Kandsin just mingi väikese annetuse ühele lasteorganisatsioonile, aga enne kontrollisin sada korda üle, et ikka kõik saaja andmed klapiksid. Varem ma nii paranoiline ei olnud.
-
Külaline
Oma foto koos isikuandmetega seda ju ongi.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 20:20Mis täpsemalt on sinu arust tundlik info?Sipsik87 kirjutas: ↑19 Mai 2026 19:24 Eestis näen sellist praktikat eramajutuse pakkujalt esimest korda.
-
Külaline
Netis on andmed kõik olemas, mis see foto koos isikuandmetega teistmoodi on? Kui broneerin näiteks klientidele ruume, soovin otseloomulikult dokumendi koopiat, et ei oleks näiteks tegu alaealisega.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 21:37Oma foto koos isikuandmetega seda ju ongi.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 20:20Mis täpsemalt on sinu arust tundlik info?Sipsik87 kirjutas: ↑19 Mai 2026 19:24 Eestis näen sellist praktikat eramajutuse pakkujalt esimest korda.
No peab ju ikka teadma, kes on klient, et võimalike pretensioonide korral teaks, kellega kohtusse vaidlema minna. Ja seda saab teada ainult isikut tõendava dokumendi alusel. Ja teiseks, kui pakutavaks teenuseks on nt auto rent, siis on veel rohkem andmeid vaja, ka juhiload erinevad andmed (muidugi ka isikukood ja nimi), kuna neid andmeid küsib rendile andjalt riik, kui rentnik kiiruskaamerasse sõidab.Külaline kirjutas: ↑19 Mai 2026 21:50Netis on andmed kõik olemas, mis see foto koos isikuandmetega teistmoodi on? Kui broneerin näiteks klientidele ruume, soovin otseloomulikult dokumendi koopiat, et ei oleks näiteks tegu alaealisega.
-
Külaline
Ma olen ööbinud vist 150+ hotellis, rentinud kümneid autosid, mu dokumentide koopiad on üle maailma laiali. Olen saatnud passide ja ID-kaartide koopiaid erinevatele reisikorraldajatele nii siin kui ka välismaal, paljudes riikides võetakse pass hotellis ka registreerudes ära, antakse tagasi järgmisel päeval. Oma valik, kas nõustud ja tahad reisida või mitte.
Ka Eestis tuvastan end ID-kaardiga nii mitmeski kohas - kõik mu andmed on teenuseosutajal teada.
Isikukood on avalik, nimi on avalik, iga liikluspolitseinik näeb seda ka siis, kui mu autol vaid sabas sõidab
Ka Eestis tuvastan end ID-kaardiga nii mitmeski kohas - kõik mu andmed on teenuseosutajal teada.
Isikukood on avalik, nimi on avalik, iga liikluspolitseinik näeb seda ka siis, kui mu autol vaid sabas sõidab
-
Külaline
Olen samasugune. Kõikidel kirjadel vaatan saatja aadressi, kui ei ole tuttav, kustutan. Pangas käin ainult ID kaardiga, vaba raha hoian tähtajalistel hoiustel, ühtki linki ei avaks ka raha eest. Kes aga telefonis hakkab midagi heietama, katkestan pärast kolmandat sõna. Ühegi postifirma linki ega kõnet ei vaata, võin ise jälgida trackingust, kus pakk asub ja vajadusel otse firmasse helistada. Kui helistaks politsei või maksuamet, küsiks, mis osakonnast ja helistaks ise tagasi. Pangad kliendile otse ei helista, et küsida pin koode, mitte iial., ainult võivad küsida, kas sooviksid investeerimisalast nõu. Aga, võid oma kontol ise seadistada nii, et sulle kunagi ei helistata sellistel põhjustel. Seega, kui keegi ütleb, et pangast, katkestaksin kõne ja helistaksin otse oma haldurile. Pigem jah liialdada, kui kahetseda.
-
Külaline
Mina sain just juba teise või kolmanda kirja Eesti geenivaramult: "Kutsume osalema Eesti geenivaramu uuringus „Heaolu ja vaimne tervis 2026". Kirjas on ka link, kus palutakse sisse logida. Tundub väga huvitav teema olevat ja tahaksin väga küsimustele vastata, aga no ei julge sinna paroole sisse toksida.
-
Külaline
Vaata aadressi või küsi telefonitsi üle, kas on õige asi - kontaktid on ju antud.Külaline kirjutas: ↑20 Mai 2026 23:38 Mina sain just juba teise või kolmanda kirja Eesti geenivaramult: "Kutsume osalema Eesti geenivaramu uuringus „Heaolu ja vaimne tervis 2026". Kirjas on ka link, kus palutakse sisse logida. Tundub väga huvitav teema olevat ja tahaksin väga küsimustele vastata, aga no ei julge sinna paroole sisse toksida.
Just täitsin kogu selle pika küsimustiku. Tõesti oli huvitav.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist