Nagu eelpoolöeldud-trenn alandab kaalu, kui sa ei söö rohkem. Kui sa seda kontrollimatult teed, on su toitumine vale.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:18Jah, need sinu loetletud punktid on kõik väga tervislikud ja eluks olulised, kuid kaalu otseselt ei alanda. Saan aru, et need punktid on kõik omavahel seotud - kui oled maganud hästi, siis on isu normaalne, spordi tegemine hoiab tasakaalus ainevahetus ja tagab parema une jne, jne, aga fakt on siiski see, et kaalu alandamine käib läbi toidulaua. Need üleloetletud punktid on muidu toredad asjad, mida enda heaks teha.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:51Menopausieas on eriti oluline:Külaline kirjutas: ↑23 Mai 2026 12:27
Mingi trenn ei aita kaalu kaotada menopausi eas. Trenn on lihtsalt kasulik ja vormib keha, aga kaalu ei alanda.
1. jõutrenn
2. suur valgutarbimine
3. korralik uni
4. mitte stressamine
5. toitumine peab olema keha toetav, vähe söömine aeglustab ainevahetust veelgi
6. D-vitamiini ja kaltsiumirikas toit
7. suhkru ja alkoholi piiramine
Lihtsalt trenni tehes kaal ei alane, vähemalt menopausis kaaluprobleemidega naisel.
Millal menopausi-kaalutõus peatub?
-
Külaline
-
Külaline
Kommihoo asemel oleks pidanud sööma 300g kanakintsuliha aedvilja-kreeka jogurti salatiga, näiteks. Sina sõid kommi, miks ometi? Miks ostad endale mõttetusi koju, kui sul iseloomu pole? Sa lasid kõhu liiga tühjaks, liiga vähe valku. Kui sa mingit Nutridata vms valgunormi jälgid, mis on 20% Valku peaks sööma umbes 2g kehakaalu kilo kohta. Umbes 25-35% päevasest kaloritest. Menopausis allavõtja ja treenija peaks sööma umbes 30% valku, 30-35% rasvu ja 35-40% süssareid.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:47Kas sa siis pärast trenni ei söönud? Tugevalt valku ning tasakaalustatud toitu. Kommi-isu tekib veresuhkru kõikumisest, see näitab, et sa toitusid valesti. Enamik naisi ei oska üldse valku tarbida, söövad süsivesikuid sisse, pole siis ime, et kõht tühi ja magusaisu.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2026 21:48
Ma vihtusin ka 3-5 korda nädalas trenni teha. Pärast trenni oli null söögiisu umbes kuni 4-5 h. Ja siis tuli tagantjärele selline hoog, et oleks teab mida ära söönud. Oligi nii, et sõin hoobilt peotäie komme. Muidu ei ole ma üldse mingi kommi sööja. Pigem ei isuta üldse sellised asjad. Aga see periood, kui trenne tegin (4-5 a) oli hullumaja. Hundiisu, mida oli võimatu pidurdada.
Nüüd ei ole trenni enam teinud ja söömist on kordi kergem kontrolli all hoida.
Valguga on hästi. Pean toitumispäevikut ja sealt on näha, et valgunorm on ilusti täis söödud.
Sinu kommihullus tuli veresuhkru kõikumisest, selle vastu aitab ka kõndima minek ja/või tugev valgutoit.
-
Külaline
Ma ei osta endale kunagi kommi koju. See kommiahvatlus istus mul sageli töö juures - keegi oli toonud. Räägin ju, et muidu ei ole üldse kommisööja.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:33Kommihoo asemel oleks pidanud sööma 300g kanakintsuliha aedvilja-kreeka jogurti salatiga, näiteks. Sina sõid kommi, miks ometi? Miks ostad endale mõttetusi koju, kui sul iseloomu pole? Sa lasid kõhu liiga tühjaks, liiga vähe valku. Kui sa mingit Nutridata vms valgunormi jälgid, mis on 20% Valku peaks sööma umbes 2g kehakaalu kilo kohta. Umbes 25-35% päevasest kaloritest. Menopausis allavõtja ja treenija peaks sööma umbes 30% valku, 30-35% rasvu ja 35-40% süssareid.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:47
Kas sa siis pärast trenni ei söönud? Tugevalt valku ning tasakaalustatud toitu. Kommi-isu tekib veresuhkru kõikumisest, see näitab, et sa toitusid valesti. Enamik naisi ei oska üldse valku tarbida, söövad süsivesikuid sisse, pole siis ime, et kõht tühi ja magusaisu.
Valguga on hästi. Pean toitumispäevikut ja sealt on näha, et valgunorm on ilusti täis söödud.
Sinu kommihullus tuli veresuhkru kõikumisest, selle vastu aitab ka kõndima minek ja/või tugev valgutoit.
Praegu ma trenni ei tee juba mõnda aega ja ma ei mäleta, millal viimati omale mõne kommi oleks suhu pannud. Absoluutselt ei huvita. Isegi ei märka neid seal töö juures laua peal.
Minul on tegelikult iseloomu küll ja veel. Olen elu jooksul korduvalt alla võtnud. Paks pole ma mitte kunagi olnud (kui rasedused välja arvata), aga mul on keeruline kehakaalu paigal hoida. See kipub tõusma kohe, kui ma terava pilguga oma söömist ei jälgi. Ja see on lihtsalt nii väsitav.
Nagu eespool öeldud, siis trenni tehes hüppas mulle ilusti 10 kilo selga.
-
Külaline
Lisan oma kommentaarile, et seda kanaliha köögiviljadega ja kreeka jogurtiga sõin niigi mitu korda nädalas... juhul, kui sa seda silmas pidasid, et ma ei tea, milline on õige allavõtja menüü.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:46Ma ei osta endale kunagi kommi koju. See kommiahvatlus istus mul sageli töö juures - keegi oli toonud. Räägin ju, et muidu ei ole üldse kommisööja.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:33Kommihoo asemel oleks pidanud sööma 300g kanakintsuliha aedvilja-kreeka jogurti salatiga, näiteks. Sina sõid kommi, miks ometi? Miks ostad endale mõttetusi koju, kui sul iseloomu pole? Sa lasid kõhu liiga tühjaks, liiga vähe valku. Kui sa mingit Nutridata vms valgunormi jälgid, mis on 20% Valku peaks sööma umbes 2g kehakaalu kilo kohta. Umbes 25-35% päevasest kaloritest. Menopausis allavõtja ja treenija peaks sööma umbes 30% valku, 30-35% rasvu ja 35-40% süssareid.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12
Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.
Praegu ma trenni ei tee juba mõnda aega ja ma ei mäleta, millal viimati omale mõne kommi oleks suhu pannud. Absoluutselt ei huvita. Isegi ei märka neid seal töö juures laua peal.
Minul on tegelikult iseloomu küll ja veel. Olen elu jooksul korduvalt alla võtnud. Paks pole ma mitte kunagi olnud (kui rasedused välja arvata), aga mul on keeruline kehakaalu paigal hoida. See kipub tõusma kohe, kui ma terava pilguga oma söömist ei jälgi. Ja see on lihtsalt nii väsitav.
Nagu eespool öeldud, siis trenni tehes hüppas mulle ilusti 10 kilo selga.
-
Külaline
See tuleb veresuhkru kõikumisest(pigem kiirest langusest).Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:47Kas sa siis pärast trenni ei söönud? Tugevalt valku ning tasakaalustatud toitu. Kommi-isu tekib veresuhkru kõikumisest, see näitab, et sa toitusid valesti. Enamik naisi ei oska üldse valku tarbida, söövad süsivesikuid sisse, pole siis ime, et kõht tühi ja magusaisu.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2026 21:48
Ma vihtusin ka 3-5 korda nädalas trenni teha. Pärast trenni oli null söögiisu umbes kuni 4-5 h. Ja siis tuli tagantjärele selline hoog, et oleks teab mida ära söönud. Oligi nii, et sõin hoobilt peotäie komme. Muidu ei ole ma üldse mingi kommi sööja. Pigem ei isuta üldse sellised asjad. Aga see periood, kui trenne tegin (4-5 a) oli hullumaja. Hundiisu, mida oli võimatu pidurdada.
-
Külaline
Tundub, nagu oleks mingi aeroobne trenn olnud, mitte jõusaal.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:47Kas sa siis pärast trenni ei söönud? Tugevalt valku ning tasakaalustatud toitu. Kommi-isu tekib veresuhkru kõikumisest, see näitab, et sa toitusid valesti. Enamik naisi ei oska üldse valku tarbida, söövad süsivesikuid sisse, pole siis ime, et kõht tühi ja magusaisu.Külaline kirjutas: ↑25 Mai 2026 21:48
-
Külaline
Käisin kolmes erinevas trennis - aeroobne, jõusaal ja siis veel üks, mille nime ei taha siin öelda, sest see on eestis veel vähe levinud. Kõikide trennidega sama efekt.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 21:59Tundub, nagu oleks mingi aeroobne trenn olnud, mitte jõusaal.Külaline kirjutas: ↑26 Mai 2026 20:12Ei söönud, sest pärast trenni ei olnud isu. Lausa vastumeelsus oli toidu suhtes. Ja, kuna ma soovisin alla võtta, siis ei hakanud ma ometi vägisi sööma. Trenn oli kell 11. Sõin umbes kell 14-15 (isu järgides oleksin võinud vabalt veel hiljemgi süüa) ja "kommihoog tuli kell 17. Lausa kella pealt tuli see hoog peale.Guest kirjutas: ↑26 Mai 2026 10:47
Kas sa siis pärast trenni ei söönud? Tugevalt valku ning tasakaalustatud toitu. Kommi-isu tekib veresuhkru kõikumisest, see näitab, et sa toitusid valesti. Enamik naisi ei oska üldse valku tarbida, söövad süsivesikuid sisse, pole siis ime, et kõht tühi ja magusaisu.
Trenniga tekib ilmselt see dopamiini-serotoniini efekt peale füüsilist sooritust ja kui see siis nn alla kukub, tekib nagu pohmell - premeerimiskeskus ajus kisab "hei, kus mu boonus on" ning siis ongi suhkur-alkohol-vms sõltuvuskeskuse premeerija kohal.
-
Külaline
Mina jälle arvan, et süsteemid toimivad inimestel erinevalt. Kellel mõjutab sport rohkem, kellel vähem. Aga jään siiski selle juurde, et menopausis kaalulangetuseks aitab vaid toitumise jälgimine. Ma tean küll 20-30-aastaseid ja ka ehk 40-aastaseid, kes said sportimisega saledaks, aga mitte ühtegi menopausiealist.
Ja et trenn mõjutab inimesi erinevalt, sellest olen ka nüüd aru saanud. Nagu eelpool ütlesin, siis tegin trenni aktiivselt 4-5 aastat 3-5 korda nädalas. Minu sooritusvõime ei suurenenud ajas märkimisväärselt. Lihaseid tunnetasin küll, kuid välja need eriti ei paistnud. Lihtsalt ise tundsin midagi. Mingeid märkimisväärseid tulemusi ei tulnud.
Alustasin trenni koos ühe tuttavaga, kes on minust 7 aastat noorem. Tema keha oli juba mõne aja pärast ilusti lihastes. Ta tõstis rinnalt kangi 2 - 3 suuremate raskustega kui mina. Ta jaksab joosta. Ta on kiire ja osav jne jne. Alustasime ju ühel ajal - miks minul mingit arengut ei toimunud, kuigi võtsin asja sama tõsiselt kui tema?
Trennis jagati teinekord seltskond pooleks. Mina olin siis alati seal nõrgemate grupis. Samal ajal, kui mitmed uustulnukad olid juba mõne aja pärast tugevate sekka arvatud.
Olen palju lugenud erinevate inimeste arvamusi, kes räägivad ka kaalust ja trennist. Mõni on öelnud, et kaal nii väga ei langenudki, aga sentimeetrid, ümbermõõt vähenesid. Riidenumber vähenes ja riided istusid paremini seljas. Minu jaoks on see jutt kõik utoopia, sest minul ei ole sellist asja olnud. Trenni tehes pidin ma aina suuremaid riideid omale soetama. Kuskilt midagi ei vähenenud. Mis motivatsiooni see kõik peaks tekitama?
See jutt ei ole nüüd trenni laitmiseks. Tõden vaid, et inimesed on erinevad. Mõnele mõjub sport teistmoodi kui teistele. Toiduga on ju täpselt sama. Mõnele sobib ja mõjub mingi toit ühtemoodi, teisele teistmoodi.
Ja et trenn mõjutab inimesi erinevalt, sellest olen ka nüüd aru saanud. Nagu eelpool ütlesin, siis tegin trenni aktiivselt 4-5 aastat 3-5 korda nädalas. Minu sooritusvõime ei suurenenud ajas märkimisväärselt. Lihaseid tunnetasin küll, kuid välja need eriti ei paistnud. Lihtsalt ise tundsin midagi. Mingeid märkimisväärseid tulemusi ei tulnud.
Alustasin trenni koos ühe tuttavaga, kes on minust 7 aastat noorem. Tema keha oli juba mõne aja pärast ilusti lihastes. Ta tõstis rinnalt kangi 2 - 3 suuremate raskustega kui mina. Ta jaksab joosta. Ta on kiire ja osav jne jne. Alustasime ju ühel ajal - miks minul mingit arengut ei toimunud, kuigi võtsin asja sama tõsiselt kui tema?
Trennis jagati teinekord seltskond pooleks. Mina olin siis alati seal nõrgemate grupis. Samal ajal, kui mitmed uustulnukad olid juba mõne aja pärast tugevate sekka arvatud.
Olen palju lugenud erinevate inimeste arvamusi, kes räägivad ka kaalust ja trennist. Mõni on öelnud, et kaal nii väga ei langenudki, aga sentimeetrid, ümbermõõt vähenesid. Riidenumber vähenes ja riided istusid paremini seljas. Minu jaoks on see jutt kõik utoopia, sest minul ei ole sellist asja olnud. Trenni tehes pidin ma aina suuremaid riideid omale soetama. Kuskilt midagi ei vähenenud. Mis motivatsiooni see kõik peaks tekitama?
See jutt ei ole nüüd trenni laitmiseks. Tõden vaid, et inimesed on erinevad. Mõnele mõjub sport teistmoodi kui teistele. Toiduga on ju täpselt sama. Mõnele sobib ja mõjub mingi toit ühtemoodi, teisele teistmoodi.
-
Külaline
See on huvitav jah, kuidas siia foorumisse alati satuvad haruldased inimesed, kelle peal reeglid ja loodusseadused ei tööta. Kõigile elusorganismidele maailmas mõjub asi ühtemoodi, aga siin on ikka keegi, kellele see üldse ei mõju või mõjub lausa vastupidiselt. Ulme.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 01:28
-
Külaline
Oskate te seletada kaht asja, mida olen kuulnud.
1oli sõbrannaga. Kui ta alustas kaalulangust, siis tema nõustaja ütles, et alustuseks kaalulangus toitumisega ja alles siis järgmisena trenn. Miks mitte koos need?
Kui ma käisin ise trennis, ütles treener, et ma olla kehatüübilt selline, kelle lihased ei kasva. St mina pean lihase kasvuks nägema palju rohkem vaeva, kui mõni teine.
On see nii, et sõbranna oli seda tüüpi, kes trenni korral oleks saavutanud lihaskasvu. Ja KAALUlangust ei saa seepärast hinnata. Pole võimalik teha kindlaks kas kaal ei lange või lihas kogub kaalu?
Ja mina võin teha tublilt sporti, sellega langeb minu kaal, aga lihas kasvab kehvasti?
1oli sõbrannaga. Kui ta alustas kaalulangust, siis tema nõustaja ütles, et alustuseks kaalulangus toitumisega ja alles siis järgmisena trenn. Miks mitte koos need?
Kui ma käisin ise trennis, ütles treener, et ma olla kehatüübilt selline, kelle lihased ei kasva. St mina pean lihase kasvuks nägema palju rohkem vaeva, kui mõni teine.
On see nii, et sõbranna oli seda tüüpi, kes trenni korral oleks saavutanud lihaskasvu. Ja KAALUlangust ei saa seepärast hinnata. Pole võimalik teha kindlaks kas kaal ei lange või lihas kogub kaalu?
Ja mina võin teha tublilt sporti, sellega langeb minu kaal, aga lihas kasvab kehvasti?
-
Külaline
Oskate te seletada kaht asja, mida olen kuulnud.
-
Külaline
No, aga on ju nii! Mõni ütleb siingi, et ei ole mitte mingi probleem teha trenni ja jätta söömine samaks. Loogiline, et siis kaal langeb. Aga mina niimoodi ei saanud - minu tekkis trenni tehes kontrollimatu söögiisu.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 06:19See on huvitav jah, kuidas siia foorumisse alati satuvad haruldased inimesed, kelle peal reeglid ja loodusseadused ei tööta. Kõigile elusorganismidele maailmas mõjub asi ühtemoodi, aga siin on ikka keegi, kellele see üldse ei mõju või mõjub lausa vastupidiselt. Ulme.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 01:28
Lisaks peab ütlema, et mõnes mõttes olen haruldane tõesti, sest mul on haruldane kilpnäärme haigus. Kilpnääre on aga teadupoolest organ, mis kontrollib meie hormonaalsüsteemi ja ainevahetust.
Palun ärge looge endale illusiooni, et (eriti naistel) mingi muskel ja lihas mühinal kasvama hakkaks nii. Kui sa pole just Gert Kanter, ei ole sul mingeid olulisi kaalu mõjutavaid lihaseid naisterahvana. Mis muidugi ei tähendaks, et trenn keha ilusamaks ei teeks. Või mis tahes liikumine.Külaline kirjutas: ↑23 Mai 2026 14:28Ju sõid siis rohkem. Kui kehas tuleb lihast juurde ja kaal ei tõuse, siis see juba ongi kõhnenemine, sest lihas võtab vähem ruumi.
-
Külaline
Ma arvan, et pigem asi selles, et KAHTE asja korraga nii drastiliselt muuta on osadele raske. Siis on libastumine suurem ja vb pole nii palju motivatsioon. Ikka üks asi korraga.Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 08:01 Oskate te seletada kaht asja, mida olen kuulnud.
Või on variant, et inimene on nii kehvas füüsilises seisus, et esiaögu tuleb hulk kaalu maha saada, enne kui üldse ohutult trenni tegema saab hakkata tegema. Kui kaal on suur, siis võib (vale) trenniga omale hoopis liiga teha.
-
Külaline
Kui ma olen samas kaalus, aga jõutrenniga kaotanud paari kuuga puusadelt ja taljelt kokku 15 cm, siis on rasva läinud vähemaks, ei ?Huviline kirjutas: ↑27 Mai 2026 08:49Palun ärge looge endale illusiooni, et (eriti naistel) mingi muskel ja lihas mühinal kasvama hakkaks nii. Kui sa pole just Gert Kanter, ei ole sul mingeid olulisi kaalu mõjutavaid lihaseid naisterahvana. Mis muidugi ei tähendaks, et trenn keha ilusamaks ei teeks. Või mis tahes liikumine.Külaline kirjutas: ↑23 Mai 2026 14:28Ju sõid siis rohkem. Kui kehas tuleb lihast juurde ja kaal ei tõuse, siis see juba ongi kõhnenemine, sest lihas võtab vähem ruumi.
-
Külaline
No aga sa toitusid ju täiesti valesti! Pärast trenni oleksid pidanud tunni pärast sööma. Kui tekib kontrollimatu magusaisu, siis:Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 08:26No, aga on ju nii! Mõni ütleb siingi, et ei ole mitte mingi probleem teha trenni ja jätta söömine samaks. Loogiline, et siis kaal langeb. Aga mina niimoodi ei saanud - minu tekkis trenni tehes kontrollimatu söögiisu.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 06:19See on huvitav jah, kuidas siia foorumisse alati satuvad haruldased inimesed, kelle peal reeglid ja loodusseadused ei tööta. Kõigile elusorganismidele maailmas mõjub asi ühtemoodi, aga siin on ikka keegi, kellele see üldse ei mõju või mõjub lausa vastupidiselt. Ulme.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 01:28
Lisaks peab ütlema, et mõnes mõttes olen haruldane tõesti, sest mul on haruldane kilpnäärme haigus. Kilpnääre on aga teadupoolest organ, mis kontrollib meie hormonaalsüsteemi ja ainevahetust.
Kontrollimatu magusaisu 5 tundi pärast treeningut on sageli tingitud ebapiisavast energiatarbimisest päeva jooksul, liiga pikast toidupausist või treeningujärgse taastustoidu (süsivesikute ja valkude) vahelejätmisest. Keha annab märku energiadefitsiidist ja vajab kiiret kütust.Peamised põhjusedEbapiisav tankimine enne trenni: Treeningu alustamine tühja kõhuga või kehv eelnev toitumine.Hilisem veresuhkru langus: Kui unustad pärast treeningut süüa, püüab keha langenud veresuhkrut kiiresti kompenseerida lihtsuhkrutega.Keha energiakulu alahindamine: Treeningu ajal kulutatud glükogeenivarud on jäänud taastamata, mis viib hiljem näljasööstuni.Kuidas magusaisu ennetada ja kontrolli alla saada?Söö taastusoot 30–60 minutit pärast treeningut: Sinu taastumist toetab toidukord, mis sisaldab nii süsivesikuid kui ka valku (näiteks banaan valgujoogiga või kohupiim marjadega).Ära jäta põhitoidukordi vahele: 5 tunnine paus on pikk; söö päeva jooksul 3–4 korralikku ja tasakaalustatud toidukorda.Kombineeri valke, rasvu ja kiudaineid: Need aeglustavad süsivesikute imendumist ning tagavad pikema täiskõhutunde, hoides veresuhkru stabiilsena.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline