Nii on. Meil jookseb neljas aasta diabeediga. Ta teab küll, et see on vajalik aga kui magusast(ükskõikmis magus, kadvõi ka tükisuhkur) ikka süda läikima hakkab siis jah tulebki ka kõiki variante proovida. Mõnikord on väga raske tõusma saada seda ja mõnikord on reaalselt nii, et magu on mahla täis ja lihtsalt ei jaksa enam füüsiliselt. Ja madal(ikka alla 3) juba ise tekitab väga halva enesetunde.Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 08:36 Mis siis üle jääks, kui see laps ei taha suhkrut. Aga on selles vanuses, kus ta veel ei mõtle eesmärgile.
Sama ju lastele ravimi andmisega. Peab selle tegema talle kuidagi meeldivamaks, kavaldama vanemana eesmärgi nimel.
Nii võib see laps ka mõelda et ei taha enam suhkrut. Ei võta seda, sest see talle ei meeldi. Aga kuidagi peab talle see magusa saamine meeldvamaks tegema, kui vaja.
Mis teeb sinu jaoks toidupoes raha säästmise kõige raskemaks?
-
Külaline
Enda kogemusest diabeetikule magusa andmisega. Tean küll, kui keeruline see on, kui magusat ei suuda, aga peab.
Mahlale vahelduseks töötasid Fanta ja muud koolajoogid-limonaadid väga hästi, rosinad samuti.
Mahlale vahelduseks töötasid Fanta ja muud koolajoogid-limonaadid väga hästi, rosinad samuti.
-
Külaline
Ma jäin ka natukene mõtlema, et kas see on ülereageerimine äkki? Mu laps on ka diabeetik, aga sellist tralli meil küll ei ole kunagi olnud.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 07:05See laps on sulle lihtsalt pähe istunud oma šokolaadide ja batoomikestega, muud midagi.
-
Külaline
Ja sa paned lapsele kooli kaasa tükisuhkrut?Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 19:20Ma jäin ka natukene mõtlema, et kas see on ülereageerimine äkki? Mu laps on ka diabeetik, aga sellist tralli meil küll ei ole kunagi olnud.
Kui su laps on diabeetik, siis sa peaks teadma ka seda, et tõstmiseks alati pome hea puhas suhkur. Nad vajavad ka muid asju, et ka see suhkur pikemalt tasane püsiks. Jah hädaabina on 90% suhkurt hea aga pikas perspektiivis nad vajavad ka rasvasid ja valke, mida erinevates batoonides on jne. Isegi shokolaadis. Ja iga diabeetik reageerib asjadele erinevalt. Minu laps näiteks krõpsu süües(rasv aeglustab imendumist) läheb alati hüposse.
-
Külaline
Ma panin lapsele kaasa võileiba - see hoiab veresuhkru pikalt normaalsel tasemel või mõne puuvilja. Viimane tõstab kiiresti. Väga sos olukorras oli tavaline komm. Aga kuna seda igapäevaselt ei ole vaja olnud, siis ei saa ka mingit küllastumist magusast tekkida.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 20:29Ja sa paned lapsele kooli kaasa tükisuhkrut?Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 19:20Ma jäin ka natukene mõtlema, et kas see on ülereageerimine äkki? Mu laps on ka diabeetik, aga sellist tralli meil küll ei ole kunagi olnud.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 07:05
See laps on sulle lihtsalt pähe istunud oma šokolaadide ja batoomikestega, muud midagi.
Kui su laps on diabeetik, siis sa peaks teadma ka seda, et tõstmiseks alati pome hea puhas suhkur. Nad vajavad ka muid asju, et ka see suhkur pikemalt tasane püsiks. Jah hädaabina on 90% suhkurt hea aga pikas perspektiivis nad vajavad ka rasvasid ja valke, mida erinevates batoonides on jne. Isegi shokolaadis. Ja iga diabeetik reageerib asjadele erinevalt. Minu laps näiteks krõpsu süües(rasv aeglustab imendumist) läheb alati hüposse.
Üldiselt oleme püüdnud hoida koguaeg normi-kandis ja väga madalale langemist oleme aegsasti ennetanud.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 20:44Ma panin lapsele kaasa võileiba - see hoiab veresuhkru pikalt normaalsel tasemel või mõne puuvilja. Viimane tõstab kiiresti. Väga sos olukorras oli tavaline komm. Aga kuna seda igapäevaselt ei ole vaja olnud, siis ei saa ka mingit küllastumist magusast tekkida.Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 20:29Ja sa paned lapsele kooli kaasa tükisuhkrut?Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 19:20
Ma jäin ka natukene mõtlema, et kas see on ülereageerimine äkki? Mu laps on ka diabeetik, aga sellist tralli meil küll ei ole kunagi olnud.
Üldiselt oleme püüdnud hoida koguaeg normi-kandis ja väga madalale langemist oleme aegsasti ennetanud.
Noh tore kui see teil õnnestub. Ma ka üritan aga igasugne võileib jms ei tõsta kahjuks piisavalt minu pojal. Eriti koolis. Paneks ka hea meelega õuna või banaani kaasa aga tal on õietolmuga ristallergia nende vastu. Mul alles 12 aastane seega ka hormoonimöll ajakohane. Ma võin võimelda ta stabiilse suhkru pärast ninast vere välja aga ikka kõigub üles alla. Tal on pump ja hüpod on peaaegu igapäevased.
-
Külaline
Glükoositablette antakse, mitte tükisuhkrut. See on kooli esmaabikappideski olemas.
-
Külaline
Just, ja need maitsevad ju hästi!Guest kirjutas: ↑27 Mai 2026 21:42 Glükoositablette antakse, mitte tükisuhkrut. See on kooli esmaabikappideski olemas.
-
Külaline
Pojal need ongi koguaeg igalpool taskutes ja kaasas.
Ja ei, tema jaoks need ei ole enam maitsvad peale nelja aastat. Hädaabi muidugi. Eriti nüüd soojal ajal, sest kõik muu sulab taskus või kotis. Eks ta krimpsus näo ja vastumeelega neid ka võtab kui vaja.
See see point ongi. Ma ei arva, et pojakene on mulle pähe istunud aga ma soovin talle ta elukestva haiguse võimalikult meeldivaks teha. Väga kurb on näha, kui ma ta näost näen, et ta jälle peab vastumeelselt midagi tõstmiseks võtma eks.
Ja seda üleüldist diabeedi väsimust aegajalt on nagunii(need pidevad seadmete vahetamised).
Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks
Täiskadvanuna leiab ta ilmselt ise endale sobivad hüposnäkid. Aga praegu vastutan mina tema eest.
-
Külaline
Kas puuviljad on ka vastumeelsed? Õun, banaan?Guest kirjutas: ↑28 Mai 2026 14:42Pojal need ongi koguaeg igalpool taskutes ja kaasas.
Ja ei, tema jaoks need ei ole enam maitsvad peale nelja aastat. Hädaabi muidugi. Eriti nüüd soojal ajal, sest kõik muu sulab taskus või kotis. Eks ta krimpsus näo ja vastumeelega neid ka võtab kui vaja.
See see point ongi. Ma ei arva, et pojakene on mulle pähe istunud aga ma soovin talle ta elukestva haiguse võimalikult meeldivaks teha. Väga kurb on näha, kui ma ta näost näen, et ta jälle peab vastumeelselt midagi tõstmiseks võtma eks.
Ja seda üleüldist diabeedi väsimust aegajalt on nagunii(need pidevad seadmete vahetamised).
Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
Täiskadvanuna leiab ta ilmselt ise endale sobivad hüposnäkid. Aga praegu vastutan mina tema eest.
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑28 Mai 2026 18:42Kas puuviljad on ka vastumeelsed? Õun, banaan?Guest kirjutas: ↑28 Mai 2026 14:42Pojal need ongi koguaeg igalpool taskutes ja kaasas.
Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
Allergia on just nende vastu õietolmu pärast. Kohati ka porgand. Õuna ta vahel küsib aga siis pärast kurdab, et suu sügeleb. Alates märts- august saab igapäevaselt allergiarogtu aga ikka on vähe sümptomeid.Külaline kirjutas: ↑27 Mai 2026 20:50Paneks ka hea meelega õuna või banaani kaasa aga tal on õietolmuga ristallergia nende vastu
-
Külaline
Meil aitab hästi kuivatatud mango.
-
Külaline
Kuivatatud puuviljad on ka head jah - väga suhkrurohked.
-
Külaline
Mitte kõik kuivatatud viljad, aga datlid, rosinad, mango, ananass, banaan, viigimari. Kuivatatud õun on ka suhkrurikkam kui värske, sest vesi on aurustunud, mass palju väiksem.
Mango on ikka eriti magus.
Mango on ikka eriti magus.
-
Külaline
Ku laps sööb päevas ühe šokolaadibatooni või paar kommi, pole see ju mingi suur rahakulu, mis pere toidueelarvet drastiliselt mõjutaks.Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
-
Külaline
Diabeetikul kulub neid ikka rohkem. Mõni päev läheb juba koolis 2-3 kõrremahla ja kui veel kehalise tund on, siis veel midagi lisaks. Samamoodi öösel. Aga samas pole päevad samasugused. Mõni päev saame üldse ilma hüpota läbi.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 12:31Ku laps sööb päevas ühe šokolaadibatooni või paar kommi, pole see ju mingi suur rahakulu, mis pere toidueelarvet drastiliselt mõjutaks.Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
Eks tavainimesed ei saagi aru. Mul õde samamoodi ei mõista, miks ma vingun magusakulu üle. Sest taö ei ole reaalselt ettekujutust ka.
No näide. Täna käisime mängumaal. Kulus tõstmiseks kokku 3 kõrremahla, ühed väikesed friikad sõi ilma süsivesikute arvestamisega ja sinna otsa veel kaks batooni. Pea kaks tundi tõstsime ülimalt madalat suhkurt.
-
Külaline
Eks saaks ka odavamalt, see on sinu valik, et ostad kõrremahlu, firiikaid ja batoone. Pigem on friikad ja šokolaad veresuhkru tõstmiseks halvad valikud, sest sisaldavad ka palju rasva, mis ei lase veresuhkrul tõusta.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 16:49Diabeetikul kulub neid ikka rohkem. Mõni päev läheb juba koolis 2-3 kõrremahla ja kui veel kehalise tund on, siis veel midagi lisaks. Samamoodi öösel. Aga samas pole päevad samasugused. Mõni päev saame üldse ilma hüpota läbi.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 12:31Ku laps sööb päevas ühe šokolaadibatooni või paar kommi, pole see ju mingi suur rahakulu, mis pere toidueelarvet drastiliselt mõjutaks.Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
Eks tavainimesed ei saagi aru. Mul õde samamoodi ei mõista, miks ma vingun magusakulu üle. Sest taö ei ole reaalselt ettekujutust ka.
No näide. Täna käisime mängumaal. Kulus tõstmiseks kokku 3 kõrremahla, ühed väikesed friikad sõi ilma süsivesikute arvestamisega ja sinna otsa veel kaks batooni. Pea kaks tundi tõstsime ülimalt madalat suhkurt.![]()
-
Külaline
Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 17:05Eks saaks ka odavamalt, see on sinu valik, et ostad kõrremahlu, firiikaid ja batoone. Pigem on friikad ja šokolaad veresuhkru tõstmiseks halvad valikud, sest sisaldavad ka palju rasva, mis ei lase veresuhkrul tõusta.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 16:49Diabeetikul kulub neid ikka rohkem. Mõni päev läheb juba koolis 2-3 kõrremahla ja kui veel kehalise tund on, siis veel midagi lisaks. Samamoodi öösel. Aga samas pole päevad samasugused. Mõni päev saame üldse ilma hüpota läbi.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 12:31
Ku laps sööb päevas ühe šokolaadibatooni või paar kommi, pole see ju mingi suur rahakulu, mis pere toidueelarvet drastiliselt mõjutaks.
No näide. Täna käisime mängumaal. Kulus tõstmiseks kokku 3 kõrremahla, ühed väikesed friikad sõi ilma süsivesikute arvestamisega ja sinna otsa veel kaks batooni. Pea kaks tundi tõstsime ülimalt madalat suhkurt.![]()
Mis oleks olnud siis odavam variant väljadpool kodu tõsta kiiresti langevat 3.2 kaks noolt alla suhkurt?
Ilmselt sul on õigus. Nagu ma ütlesin, soovin lapsele haiguse ka meeldivaks teha. See ju oligi minu vastus, et mis minu jaoks säästmise raskeks teeb.
-
Külaline
Tegelikult ei tee haigust meeldivamaks tingimata rämpsu söömine, diabeetikule ei ole see sugugi vajalikum kui tavalisele lapsele. Paremad valikud on kummikommid, marmelaadikommid, tavaline mahl, mitte kõrrejook. Rasv+süsivesik on halb valik, pigem süsivesik+valk tõstab paremini veresuhkru üles. Kui iga päev on olukord, et tekib hüpglükeemia ja veresuhkur on 3,2 peal, on üldse raviskeemi ja toitumisega midagi valesti.Ilmselt sul on õigus. Nagu ma ütlesin, soovin lapsele haiguse ka meeldivaks teha.
-
Külaline
mina ei ole siis nn tavainimene, sest ka minu laps on diabeetik. Aga see, mida loen on võõrastav. Kui peate iga päev hüpodega tegelema, siis tuleks ilmselt raviskeem üle vaadata.Guest kirjutas: ↑30 Mai 2026 16:49Diabeetikul kulub neid ikka rohkem. Mõni päev läheb juba koolis 2-3 kõrremahla ja kui veel kehalise tund on, siis veel midagi lisaks. Samamoodi öösel. Aga samas pole päevad samasugused. Mõni päev saame üldse ilma hüpota läbi.Külaline kirjutas: ↑30 Mai 2026 12:31Ku laps sööb päevas ühe šokolaadibatooni või paar kommi, pole see ju mingi suur rahakulu, mis pere toidueelarvet drastiliselt mõjutaks.Teema oli ju üleüldse tegelikult säästmisest. Ja ma ka selle välja tõin, et mis MINU jaoks toidupoes säästmise raskeks teeb. Ma selle mitte säästmisega teen natukenegi lapse karmi igapäeva reaalsuse ehk vähe paremaks.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 3 külalist